Skip to content

9 Comentarii

  1. Albinuta
    martie 2, 2012 @ 10:19 am

    Doamne ajuta ,foarte folositor articol ,desenele animate indragite si de fetita noastra desii este un pic mai mare ii place mai multe de pe acel canal ,mai este unul foarte bun pentru copiii mai mari cu albinute care merg la scoala (nu stiu cum se numeste )insa mereu ne jucam cu fetita despre scoala albinutelor iar eu eram albinuta invatatoare (de unde a si rezultat numele meu,era o perioada cand eram strigata de fetita Albinuta (ea mi-a pus acest nume )
    Revenind la lucruri mai serioase i-mi place foarte mult acest stil de a porni de la lucruri marunte si a explica pe intelesul tuturor ceva ce altfel ar fii foarte greu de inteles pentru cei mai putini stiutori (ca mine ).Multumesc Claudiu si Dumnezeu sa te ajute si sa te calauzeasca mereu .
    Deoarece calendaristic am intrat in luna de primavara doresc tuturor o primavara cu multe realizari si bucurii de la Domnul

    Reply

  2. Claudiu Balan
    martie 2, 2012 @ 10:50 am

    Doamne ajută Albinuţa!

    Şi mie mi-a plăcut felul acesta de abordare, de la simplu la complex, de la ceea ce cunoaştem şi experimentăm la ceva ce nu ştim şi nu putem atinge.

    Pe viitor vom mai face astfel de articole.

    Mă bucur că-ţi sunt de folos.

    O primăvară frumoasă şi ţie!

    Reply

  3. carmen
    martie 2, 2012 @ 11:11 pm

    Urmaresc cu drag acest desen animat alaturi de fetita mea…ii place si ei si imi place si mie 🙂 aveti dreptate, e foarte interesant.

    Din pacate, inteleg ca sunt un om rau: pentru ca imi plac si icoanele pictate in stil catolic…pentru ca am trait rugandu-ma in fiecare zi vreme de multi ani la o icoana catolica…pentru ca m-am nascut in religia asta.

    Acum sunt de religie ortodoxa: m-am casatorit si din iubire am renuntat la religia mea, mi-am botezat copiii in aceasta religie…am invatat sa iubesc si icoanele ortodoxe, dar n-am impartit niciodata oamenii in buni sau rai – dupa criteriul religiei. E foarte trista si nedreapta abordarea dvs. Cu atat mai mult cu cat vorbim de „ortodoxia TINERILOR”…Traim intr-o lume in care ar trebui sa ne rugam -fara importanta stilului unei icoane- pentru unitatea Bisericii…suntem tineri si tinerii, de obicei, au vise frumoase si se roaga pentru ele.

    Cand stau in fata unei icoane nu ma gandesc daca e catolica sau ortodoxa, ma gandesc la Dumnezeu…Cum poti sa-i spui unui om ca daca prefera o icoana ortodoxa e mai bun si invers?!

    Intamplator am gasit articolul postat pe Facebook…am sa-l promovez sub titlul: „Spune-mi ce icoana preferi, ca sa-ti spunem daca ajungi in rai sau in iad!”

    Cu tot respectul pentru cei din grupul dvs. care n-au legatura cu acest articol, va doresc sa fiti voi insiva!

    Reply

  4. Claudiu Balan
    martie 3, 2012 @ 7:20 am

    Doamne ajuta Carmen!

    Îmi pare rău că te-ai supărat. N-am susţinut niciodată în acest articol că oamenii care se închină la icoane ortodoxe pictate în stil catolic ar fi răi iar ceilalţi care se închină la icoanele în stil bizantin ar fi buni. Deasemenea n-am susţinut că unii ar merge în iad sau în rai.

    Am spus chiar că şi eu în casă am avut o icoană a Maicii Domnului pictată în stil realist, la care m-am rugat ani de-a rândul.

    Ideea articolului este următoare: că sunt persoane care percep icoanele ortodoxe ca fiind ciudate, diferite de realitatea în care trăiesc. Prin comparaţia cu acest desen animat am vrut să subliniez tocmai acest paradox: icoanele ortodoxe par aşa diferite şi sunt pictate în acest stil tocmai pentru a sublinia diferenţa extraordinar de mare între viaţa lumească şi viaţa trăită cu Dumnezeu, între viaţa pe pământ şi împărăţia cerurilor, între un suflet curat şi un suflet plin de păcate.

    Am mai susţinut de asemenea că icoanele ortodoxe pictate în stil bizantin pot purta mesajul credinţei şi Tradiţiei Bisericii Ortodoxe mult mai bine decât o icoană pictată în stil realist.

    Nu e rău dacă ai în casă o asemenea icoană pictată în stil realist. Chiar deasupra mea acum când scriu acest cuvinte am o astfel de icoană, dar rugăciunea în faţa unei icoane pictate bizantin îţi inspiră un alt duh.

    Icoana e o mare taină, nu e un simplu tablou religios.

    Karmen, îmi pare rău că te-am supărat, dar scopul articolul n-a fost să delimitez pe unii de alţii, ci a fost un argument pentru minunăţia icoanelor pictate în stil bizantin.

    Mâine este Duminica Ortodoxiei. Aceasta duminica aminteste de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, cand a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

    Termenul de icoană „bizantină” provine tocmai de la numele Imperiului Bizantin a cărui capitală se afla la Constantinopol. La anul 1843 icoanele se pictau în stil bizantin, stilul acest realist a venit începând cu secolul al XV-lea.

    Reply

  5. Ludmila Doina
    martie 3, 2012 @ 11:57 am

    [b]Un articol exceptional ![/b]

    Pentru ca sa intelegi si sa pretuiesti o icoana bizantina, trebuie sa fi ajuns la o anumita inaltime duhovniceasca, si nu cred ca trebuie sa se supere cineva ca nu a ajuns inca la acea inaltime; daca ni s-a spus „cauta si vei gasi”, atunci cauta cu sinceritate si cu perseverenta, si vei gasi. Asa sa faci si tu, Karmen, ca doar nu ai trecut numai de forma la Ortodoxie pt casatoria cu un baiat ortodox, ci a fost randuit de Domnul. Cauta cu rabdare, in rugaciunile ortodoxe, in Sfintii Parinti, si cu timpul vei vedea esenta sublima, smerenia, iconografiei bizantine, care este Biblia si rugaciunile nestiutorului de carte, dar uneori icoanele spun mai mult decat toate cuvintele din lume.

    Inca o data, minunat articol ! FELICITARI !

    Reply

  6. Claudiu Balan
    martie 3, 2012 @ 12:36 pm

    Doamne ajuta Ludmila!

    Chiar eram îngrijorat că articolul meu nu a fost prea bine înţeles, sau că n-am fost destul de explicit. Mă bucur că ţi s-a părut de folos.

    Reply

  7. carmen
    martie 3, 2012 @ 2:43 pm

    Doamna Ludmila, probabil ca n-am ajuns la acea inaltime duhovniceasca de care vorbiti. Rugaciunea mea e in cuvinte simple si, poate, ca un paradox, au ajuns simplu la Dumnezeu, pentru ca am primit de la El, de multe ori, raspuns mai repede si mai mult decat m-as fi asteptat 🙂
    Nu am trecut de forma la ortodoxie, am trecut din DRAGOSTE, care e mai presus de orice pe lumea asta. Si daca tot am renuntat la ceva de pret pentru sufletul meu, am vrut sa inlocuiesc cu ceva la fel de pretios si chiar pretuiesc religia ortodoxa. Copiii mi i-am invatat „eu” sa faca cruce conform acestei religii, la biserica (ortodoxa) ii duc „eu”, sa se roage ii invat tot „eu”…nu consider ca trebuie sa dau explicatii, dar vreau sa intelegeti ca am ajuns la o alta „inaltime duhovniceasca” prin care pot intelege, fara sa condamn, doua religii: nu-mi reneg trecutul, pentru ca nu ma caracterizeaza ipocrizia si fatarnicia si ma bucur de prezent, pentru ca am multe de pretuit. Imi traiesc viata prin rugaciune in cuvinte simple si ma bucur ca Dumnezeu mi-a dat ocazia sa-mi traiesc in aceasta viata credinta intr-un mod complex.

    Reply

  8. carmen
    martie 3, 2012 @ 2:49 pm

    Multumesc, Claudiu pentru raspuns…si inca unul prompt 🙂
    Ideea articolului tau, probabil, a fost una buna: sa intelegem mesajul pe care il transmit cu adevarat icoanele ortodoxe, sa invatam sa iubim icoanele ortodoxe. Raman, insa, la ideea mea: comparatia mi se pare, totusi, nefericita. Am in casa acum doar icoane ortodoxe, la care ma rog cu mare drag, dar ma rog, totodata, si Rozariul catolic…pentru ca prin rugaciune am primit de la Dumnezeu mai mult decat am cerut.
    Intr-adevar, „mesajul credinţei şi Tradiţiei Bisericii Ortodoxe” este cel mai bine reliefat de icoanele ortodoxe, nici n-ar putea fi altfel si, intr-adevar, „icoana e o mare taină, nu e un simplu tablou religios”. Imi plac icoanele ortodoxe si, daca vrei, m-am autoeducat singura sa le inteleg. Dar n-am simtit niciodata ca Dumnezeu ar face o diferenta, ca m-ar asculta mai bine daca ma rog in fata unei icoane ortodoxe sau in fata unei icoane catolice; de aceea, mi se pare comparatia ta nedreapta. Eu cred ca El nu se uita la astfel de lucruri. Sa crezi in El, sa crezi in rugaciune, sa ai sufletul plecat in fata Lui si deschis Lui…asta cred eu ca sunt lucruri care conteaza. Imi permit sa-ti spun ca daca ai fi adus un „elogiu” icoanelor ortodoxe, daca m-ai fi ajutat sa le inteleg mesajul si valoarea, fara sa ma desconsideri ca apreciez la fel si o icoana catolica si o icoana ortodoxa, as fi fost fericita:) Si vreau sa ma rog la fel ca pana acum: gandindu-ma la El, nu la stilul picturii din fata mea. Si vreau sa pretuiesc o icoana pentru ceea ce transmite.

    Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, vreau sa cred ca altul este scopul acestui site, nu diferenta dintre „buni/rai”, ci atragerea tinerilor pentru a cunoaste, a intelege si a trai credinta intr-un adevarat spirit ortodox.
    Va doresc o primavara frumoasa!

    Reply

  9. Ludmila Doina
    martie 4, 2012 @ 2:25 pm

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *