Skip to content

9 Comentarii

  1. Diana
    noiembrie 19, 2010 @ 10:35 am

    Felicitari pentru articol! Ziua Internationala a Persoanelor cu Hiv/Sida e peste cateva zile, pe 1 decembrie.
    Domnul sa-ti rasplateasca munca, e mult mai important sa informam, sa prevenim decat sa intevenim.
    Doamne ajuta!

    Reply

  2. Admin
    noiembrie 19, 2010 @ 10:39 am

    Diana, ne-am bucura daca ne-ai mai ajuta si tu la astfel de articole medicale, pentru ca noi nu avem o formare medicala si din acest motiv articolele nu sunt asa puternic argumentate stiintific.

    Doamne ajuta!

    Reply

  3. Diana
    noiembrie 19, 2010 @ 12:00 pm

    Ex. de caz real.
    Un tanar de 21 ani a venit la spital pentru ca ii tremurau mana si piciorul drept. A fost convins ca e vorba de o banala afectiune si nici nu s-a gandit ca va trece prin momente cumplite. Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au inceput sa-i faca investigatii complexe pentru a descoperi cauza care il impiedica sa-si desfasoare activitatea. Fiind in cadrul mediului universitar, baiatul nu mai putea nici sa scrie. Mai mult, acest tremur aparea si in timpul somnului. Rezultatul testului HIV a iesit pozitiv, iar vestea l-a lasat fara grai pe tanar. A fost la un pas de a ceda psihic, dar medicii i-au asigurat imediat psihoterapie. La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi niciodata medicul nu ii spune pacientului ca a fost depistat cu HIV pozitiv fara a-l avea alaturi pe psiholog. La acest pacient, medicii au descoperit ca virusul HIV era prezent in sange si creier.

    "Acest pacient este un studiu de caz pentru noi.
    El a venit la spital pentru ca avea o boala neurologica. El nu isi putea desfasura activitatea pentru ca ii tremurau mana dreapta si piciorul drept. Aceste contractii erau prezente si in timpul somnului. In urma examenelor medicale si a celor neurologice, i-am facut toate investigatiile posibile pentru a depista cauza, s-a dovedit ca este HIV pozitiv. Nu va pot spune cum a primit vestea acest tanar. Pentru ca noi lucram in echipa cu psiholog, i s-a facut imediat psihoterapie si pacientul nu a facut o depresie majora. Am colaborat si cu colegi de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes din Bucuresti, care au analizat lichidul cefalo-rahidian", a declarat dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi”.

    Reply

  4. Diana
    noiembrie 19, 2010 @ 12:16 pm

    MOTTO: “ SĂNĂTATEA ESTE ÎN MÂINILE TALE! PĂSTREAZ-O ŞI VEI FI FERICIT!”

    Iniţiativă luată de Claudiu cu scopul de a informa şi preveni cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva SIDA, marcată în toată lumea pe 1 decembrie, iniţiativă care îşi propune să devină un catalizator de resurse şi idei menite să sprijine proactiv persoanele care vizitează site-ul ortodoxia tinerilor.

    Sănătatea nu este numai o problemă individuală, ci priveşte tot atât de mult societatea în întregime. “Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic." (Schopenhauer)

    INDIFERENŢA UCIDE! NOUĂ NE PASĂ!
    SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite), este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice .
    Infecţia cu HIV este ireversibilă, se poate doar întârzia apariţia bolii prin administrare de medicamente. HIV (Virusul Imunodeficienței Umane – virusul HI). Boala SIDA, odată declanșată, evoluează continuu, putându-se întârzia doar și trata medicamentos sau chirurgical o serie de boli apărute ca urmare a deficitului imun.
    SIDA este un sindrom care denumește totalitatea bolilor asociate infecției cu virusul HI (HIV), infecție care duce la slăbirea, respectiv distrugera sistemulului imun. Aproape toate persoanele netratate infectate cu HIV vor dezvolta în cele din urmă SIDA. SIDA afectează în special populația tânără, activă din punct de vedere sexual, însă se poate transmite și de la mamă la copil (făt), în cursul nașterii prin contactul cu sângele matern sau după naștere prin alăptare.
    Contaminarea
    Virusul HI (HIV) se transmite prin sânge, spermă, lichid cefalo-rahidian (LCR) și lapte matern. Ca poartă de intrare pot funcționa răni proaspete, sângerânde din mucoasă (oculară, bucală, vaginală, anală) sau răni nevindecate sau insuficient protejate de pe oricare parte a pielii corpului. Căile de transmitere cele mai frecvente sunt cele vaginale sau anale datorate nefolosirii prezervativelor și practicii sexuale orale. La toxicomani folosirea în comun a seringii poate fi, de asemenea, un mod de transmitere prin consumul de droguri pe cale intravenoasă. Grupul homosexualilor este considerat ca fiind un grup de risc, din cauza schimbului des de parteneri și a contactului sexual anal. Gradul de risc depinde direct de concentrația de viruși din secreția vaginală, spermă sau sânge.
    Transfuziile de sânge și produsele preparate din sânge pot, de asemenea, prezenta un risc de contaminare cu HIV.
    Riscul de contaminare
    Se știe că riscul este direct dependent de următorii factori:
    • concentrația de viruși din produsul contaminat
    • contagiozitatea (virulența) virusului
    • transferul de celule infectate
    • starea generală a sistemului imun a celui expus
    Diagnostic
    Metodele de laborator folosite se împart în metode de depistare și metode de confirmare. Scopul depistării este descoperirea tuturor persoanelor seropozitive, cu riscul de a depista în acestă primă fază și falși seropozitivi.
    Evoluția
    Infecția HIV decurge în 4 etape.
    Faza (etapa) acută (4-6 săptămâni)
    După 2-6 săptămâni de la infecție, pot apărea simptome asemănătoare cu gripa: temperatură, transpirație nocturnă, greață, limfangită.
    Simptomele cel mai des întâlnite sunt :
    • 80% temperatură ( hipertermie )
    • 75% oboseală
    • 68% stare generală alterată cu impresie de boală,
    • 54% cefalee – dureri de cap
    • 54% inapentență
    • 54% artralgii – dureri articulare
    • 51% erupții cutanate
    • 51% transpirații nocturne
    • 49% mialgii – dureri musculare
    • 49% greață
    • 46% diaree
    • 46% combinația temperatură + erupții cutanate
    • 44% faringită – dureri de gât
    • 37% ulcerații – afte bucale
    • 34% ceafă înțepenită (probabil din cauza nodulilor limfatici umflați din zonă datorate limfangitei)
    • 32% scădere în greutate mai mare de 2,5 kg
    • 24% sensibilitate luminoasă
    Sunt pacienți care nu observă simptomele de mai sus, sau acestea lipsesc.
    Pentru diagnosticarea unei infecții acute cu HIV este necesar (pe lângă simptomele de mai sus) și un rezultat pozitiv a testului HIV-ARN respectiv PCR și un test de confirmare negativ sau la limita negativității – Western Blot.
    Faza (etapa) latentă de boală (durează de regulă câțiva ani)
    În această perioadă se înmulțesc virușii HI (HIV). Persoanele afectate care știu de infecție nu au simptome fizice, clinice ci doar psihice.
    Faza (etapa) a treia (A)ids (R)elated (C)omplex
    Simptomele sunt identice cu infecția acută dar nu mai dispar.
    Faza (etapa) de boală SIDA
    SIDA ca boală este definită când apar bolile care descriu boala la un pacient HIV seropozitiv.
    Tratamentul bolii
    O vindecare a bolii nu este posibilă la această dată. Izbucnirea fazei 3 și 4 precum și evoluția bolii poate fi încetinită prin medicamente antiretrovirale, pot fi tratate infecțiile oportuniste, bolile care o caracterizează atâta timp cât sistemul imun mai este încă activ, distrugerea lui completă duce inevitabil la moarte. Terapia corect aplicată poate prelungi viața celui afectat timp îndelungat. Terapia HIV trebuie începută imediat după contactul cu virusul HI (HIV).
    Prevenirea este metoda cea mai eficientă de oprire a răspândirii virusului HIV.

    “Majoritatea oamenilor sunt fericiti în măsura în care hotărăsc să fie”.
    Doamne ajuta!

    Reply

  5. Bogdan
    decembrie 30, 2010 @ 9:59 am

    Download film pe aceasta tema
    http://dl.transfer.ro/transfer_ro-28dec-c2e2dc1ffc1.zip

    In Your Face (Verde in fatza), disponibil cateva zile pe transfer.ro. Tradus in romana.

    Reply

  6. Bogdan
    decembrie 30, 2010 @ 10:00 am

    Vreau sa iau legatura cu Diana de mai sus
    Cum pot face aceasta? Vreau sa o intreb ceva despre SIDA, pt ca vad ca are cunostinte despre asta. Emailul meu e bogdanmate@yahoo.com.

    Reply

  7. Kalliste
    iunie 1, 2011 @ 9:33 pm

    „Libertinajul tinerilor de „a face dragoste” înainte de căsătorie cu oricine, oricând, a dus la apariţia acestor boli,”
    Well, a intretine relatii sexuale inainte de casatorie nu inseamna a intretine relatii sexuale cu oricine, oricand neaparat. Sunt oamenii care au relatii ce dureaza ani de zile, si isi cunosc fiecare bolile daca le au, si-au vazut unul altuia analizele.

    Reply

    • Viorel
      iunie 2, 2011 @ 10:58 pm

      @kalliste
      Chiar daca nu fac vagabondaj sexual, cei pomeniti de tine daca nu sunt cununati, traiesc in desfranare si asta este o „boala” mai cumplita decat toate cele enumerate pana acum caci ii trimite in moarte vesnica adica in Iad, daca nu se spovedesc. Dar cine se mai sinchiseste astazi de una ca asta, azi oamenii s-au lepadat de prejudacati, traiesc liber, in ton cu vremurile. Nu mai are nimeni timp de „grijile popilor”.

      Reply

  8. Bogdan Munteanu
    noiembrie 15, 2011 @ 4:07 pm

    @ Diana şi ceilalţi cititori

    Suprinde foarte bine acest moto “ SĂNĂTATEA ESTE ÎN MÂINILE TALE! PĂSTREAZ-O ŞI VEI FI FERICIT!” un mare adevăr pe care adesea îl uităm.

    Credem că sănătatea – pe care ne-o tot urăm unii altora cu diferite ocazii – ţine de întâmplare sau de o voinţă arbitrară a lui Dumnezeu şi că poate fi ‘reparată’ de medici, farmacişti, la care este bine să apelăm la nevoie, dar a căror ştiinţă nu trebuie idolatrizată.

    Uităm că ferirea de păcat este cea mai bună garanţie de sănătate…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *