Carol: „Am simțit dragostea, când mă așteptam la osândă” – o întâmplare din Tabara de Crăciun de la Mănăstirea Oașa (2013)
Adam cade şi se ridică încontinuu de aproximativ 7500 de ani, de când a fost izgonit din rai, prin fii săi, dar nu toţi aleg lupta pentru ridicare, majoritatea se mulţumesc să stea în mocirlă! A cădea este omeneşte, a persista în căderi e prostie curată. Şi vă spune asta unul dintre fii căzuţi ai lui Adam care tot căuta să se ridice din păcat şi să nu-şi mai supere Creatorul care în orice moment l-ar putea osândi, dar din marea Lui milă, îl iartă şi-l mângâie ca pe fiul rătăcitor, îi pune inel pe mână şi taie viţelul cel gras pentru căinţa lui.
Îmi vine greu să exprim în cuvinte trăirile pe care le-am avut în tabăra de iarnă cu ocazia Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, de la Mănăstirea Oaşa, în leatul 2012, şi cum a marcat profund această tabără felul meu de a gândi. Aş putea spune că mi-a întărit convingerile, şi prin cădere a reuşit Dumnezeu să îmi lumineze mintea să îmi doresc definitiv să lupt cu patima şi să renunţ la şovăială, să îmi fie da, da şi nu, nu, deoarece cu vrăjmaşul nu e de joacă!
Sunt multe de spus, îmi este foarte greu să cuprind într-un articol tot ceea ce aş vrea să transmit, dar mă voi strădui să o pot face cât mai plăcut şi să nu vă plictisesc prea mult, căci vorba multă sărăcia omului!
Căutând să trăiesc sfintele sărbători departe de zbuciumul oraşului, şi alături de tineri creștin-ortodocși, am ales să merg alături de ASCOR Bucureşti şi Asociația Ortodoxia Tinerilor în tabăra organizată de Mănăstirea Oaşa, care a reuşit să primească aproximativ 250 de tineri din toate colţurile ţării, chiar şi din Basarabia răpită şi despărţită și astăzi de mama ei.
Cu aer de veselie, deschis spre noi prietenii, m-am integrat repede printre noii mei prieteni, de parcă ne cunoşteam de o viaţă! Am început încă din tren să repetăm colindele ce urma să le cântăm, deoarece majoritatea nu cântasem până atunci împreună, iar o parte din colinde abia le auzisem atunci, spre deosebire de cei iniţiaţi care veniseră deja pregătiţi!
Au început printre cântări discuţiile despre istoria românilor, despre românii din Ardeal, greu încercaţi de atâtea secole de robie, care şi-au păstrat credinţa neschimbată, deşi au fost umiliţi şi schingiuiţi, trataţi ca nişte gunoaie. Cu toate acestea, strămoșii noștri au lăsat fără schimbare, nouă celor de astăzi, credinţa curată, aşa cum a lăsat-o Iisus Hristos şi continuată de apostoli, episcopi și preoți în popor.
Dar totuşi aghiuţă îmi dădea târcoale, şi tot prevedea el că îmi dă o lovitură mortală, pregătea el un ”cocktail molotov” care să mă răpună, deşi în final nu i-a reuşit, tot Domnul a biruit şi l-a ridicat pe ”Adam” din plasa vrăjmaşului!
Ajunşi la mănăstire în seara de 21 decembrie, cazaţi în camere, a avut loc un moment de maximum, de la care mi-a rămas şi porecla de Adam, şi care m-a făcut să meditez continuu la căderea protopărintelui nostru, dar asta abia după marea cădere.
Aveau loc discuţii duhovniceşti, şi la un moment dat a venit vorba chiar de căderea lui Adam, iar eu am luat cuvântul, şi l-am imitat pe părintele Cleopa (nu în sens peiorativ), care explica pe graiul său, cum a strigat Dumnezeu după Adam, cu voce tare: Adame, Adame, scoală băăă!
S-au speriat cu toţii, fără să îmi dau seama trezisem pe ceilalţi din camera alăturată, care veniseră să vadă ce s-a întâmplat, apoi toţi mă strigau Adam!
Când încercam să explic celorlalţi de ce mă strigă toţi aşa, reuşeam la fel de bine, fără să vreau, să-i sperii şi pe ceilalţi, când ajungeam la “Adame, scoală băăă’’ toţi se întorceau şi se uitam la mine! Îmi răsunau în minte cuvintele părintelui Cleopa, aşa cum îmi răsună şi alte sfaturi şi îndemnuri ale sale, dar acesta parcă tot îmi prevestea schimbarea dramatică prin care am trecut.
În seara de Ajun, ne înghesuim în jur de 200 de persoane în sala de conferinţe a mănăstiri, masa pregătită, iar stareţul ne aştepta să-l colindăm şi să ne colinde şi sfinția sa, să simţim cu toţii că s-a născut Domnul. Eram tot timpul vesel şi pus pe glume, doream să ascult colindele, dar să şi petrec, să beau un pahar de vin, să ies puţin în evidenţă, de parcă nu dorisem înainte să scap de petrecerea lumească de la oraş şi să petrec ca un creştin adevarat, cum îmi propusesem înainte!
Vinul îmi tot făcea cu ochiul, paharele curgeau, dar nu s-a întâmplat să îmi pierd minţile la băutură, bucuria colindelor, cântarea şi ascultarea lor mă ridicau la cer, dar totuşi, aghiuţă pregătea el ceva…
În prima zi de Crăciun, am coborât la metocul mănăstirii, în satul Găbud, unde ne-am cazat pentru a fi mai aproape de satele în care urma să mergem la colind.
În primul sat părintele ne-a primit cum se cuvine împreună cu doamna preoteasă, cu mare entuziasm, cu prăjituri şi vin fiert, iar apoi am mers mai departe împreună cu preotul, un mare patriot român, rus de origine, sosit în România în 1917 împreună cu părinţii, oameni gospodari, pravoslavnici, prigoniţi de comunişti, ce şi-au găsit adăpost şi linişte pe plaiurile mioritice, dar care s-a contopit aici, şi se consideră român, cu mare evlavie la sfinţii închisorilor români şi la toţi martirii morţi sub imperiul groazei care nu se mai potolea parcă vreodată…
Ajungem la o mătuşă a părintelui Iustin, stareţul mănăstirii, despre a cărui misiune nu cred că mai este căzut să vorbesc, toţi ştim despre părintele Iustin de la Oaşa, un model de mărturisire şi trăire ortodoxă! Ajunşi aici suntem întâmpinaţi ca la noi acasă, gazdele aproape plângeau de bucurie, masă plină, cu de toate, deşi oamenii nu erau foarte bogaţi, dar erau foarte primitori şi ne-au tratat ca pe ai casei!
După terminarea postului, era prima masă copioasă, cu preparate din porc, vinişor dar şi cu… palincă.
Atâta aşteptasem… majoritatea nu s-au atins de sticlă, câţiva au turnat foarte puţin, dar eu, în sinea mea, îmi zic că trebuie să salvez ”onoarea” celorlalţi, şi beam câte 150 de grame dintr-o gură, combinat cu pahare de vin, şi în circa 30 de minute, sticla era goală…
Eu eram deja în delir, nu mai ştiam de mine, „mă simţeam bine”, ceilalţi mi-au povestit în ziua ce a urmat că aveam ochii roşii, mă mişcam în toate părţile în timp ce cântam colindele, eram penibil, dar nu băgam de seamă…
Plecăm la încă o casă, la care am stat mai puţin şi urma să ne îndreptăm spre altă casă… Îmi veneau în minte cântecele de joc ale lui Liviu Vasilică, Dumnezeu să-l ierte, apoi am căzut de câteva ori, şi mi s-a tăiat firul de acolo, nu îmi mai amintesc nimic, mi s-a povestit a doua zi ce am păţit…
Îmi era foarte rău, nu mai puteam să merg, eram aproape de comă, lucru pe care nu l-am mai păţit niciodată. Nu e prima dată când întrec măsura, dar de data asta am făcut-o lată, cum se spune pe la noi. Au fost nevoiţi să mă ducă cu o maşină la metocul mănăstirii, câţiva km, şi să îmi pună perfuzie cu glucoză şi vitamine…
Tocmai eu, elev al şcolii sanitare postliceale, viitor asistent medical, şi care am administrat medicamentaţie celor veniţi în comă la spital, le-am pus perfuzii şi am asistat la tratarea lor, să ajung în halul acesta! Şi când mă gândesc că, uneori, oricât aş fi vrut, nu mă puteam abţine să nu râd de reacţiile celor aduşi în stare de ebrietate la spital… Şi pentru asta cred că m-a lovit rău de tot Dumnezeu.
Dacă aş fi murit, Doamne fereşte, în starea aceea, unde m-aş fi dus?
A doua zi, m-am trezit direct în pat, iar colegii de cameră au început să îmi povestească totul, dar au plecat în scurt timp, la colindat, cu părintele stareţ, eu am rămas să mă odihnesc… Îmi era o ruşine să intru în pământ, îmi venea să plâng, când am auzit ce făcusem, m-am simţit gol ca Adam, căzut de la rai la iad, credeam că mă vor trimite la Bucureşti, dar s-a întâmplat contrariu!
Am urcat din camera de cazare spre biserică, întâmpinat cu căldură de un părinte călugăr care îmi spune cu dragoste să stau la slujbă, să mănânc şi să mă odihnesc, că mâine voi merg la colind… Nici nu puteam ridica capul din pământ şi mă podideau lacrimile, îmi cer iertare, dar bunul părinte îmi spune să stau liniştit că nu sunt obişnuit cu aerul de acolo…
După slujbă, părinţii îmi fac cinstea să merg la masa lor, să mănânc cu ei, mă tratează cu multă dragoste, încercând să îmi ridice moralul, apoi merg la odihnă…
Am făcut o promisiune Domnului că voi lupta cât se poate de tare cu alcoolul, şi niciodată nu voi mai consuma băuturi tari, poate puţin vin sau bere, dar şi aşa cu mare măsură!
Spre seară, vin şi băieţii din Bucureşti, să mă îmbrăţişeze, unul dintre ei cerându-şi chiar iertare cu smerenie, deşi eu eram cel ce trebuia să facă asta, şi nu ştiam cu să o fac. M-au încurajat şi susţinut, să nu îmi pierd speranţa, să merg la mărturisit şi Domnul va avea milă şi de mine.
În ziua următoare, urcăm spre biserică de unde urma să plecăm cu microbuzul în alte sate, iar eu tot cu faţa în jos, doream să cer iertare tuturora. Îmi era aşa ruşine, doream să intru în mormânt, aşa de încărcat de păcate m-am simţit…
Pe mulţi dintre cei din tabără, din alte judeţe, îi cunoşteam din tabăra de vară de la Valea Plopului. Fiind o fire deschisă şi sociabilă, îmi făcusem multe prietenii acolo, şi pentru ei eram o profundă dezamăgire, am văzut asta din privirile a majoritatea dintre ei, cu câteva excepţii… dar aveau tot dreptul să o facă, iar eu nu le reproşez asta, doar nu era să îmi spună nimeni bravo, şi eu poate aş fi avut aceeaşi reacţie faţă de o persoană care dezamăgeşte în asemenea hal…
Dar fetele din grupul nostru, din A.S.C.O.R Bucureşti şi din Asociația Ortodoxia Tinerilor cu care am colindat împreună m-au primit cu dragoste, blândeţe, şi au încercat pe cât se poate să mă scoată din starea aceea, era ziua Crăciunului, mergeam la colindat şi toţi trebuie să fim veseli.
Şi cum era eu să mai fiu apăsat atunci, când toţi îmi cereau asta, doar nu era să-i molipsesc şi pe ei, ar fi fost mai rău dacă aş fi făcut asta. Aceasta a fost ridicarea din iadul cel mai de jos, am simţit dragostea lui Hristos care s-a jertfit pentru noi să ne fie iertate păcatele, am simţit dragoste când mă aşteptam la osândă! Oare ce dar mai preţios decât dragostea şi iubirea aproapelui poate fi mai de preţ pe lumea asta?
A urmat o zi de vis, deşi am pierdut cu o zi înainte mersul la colind alături de părintele stareţ, ceea ce regret enorm, am avut în această ultimă zi a Sfântului Crăciun o bucurie imensă!
Am oprit în satul Stana Mureşului, la slujbă, apoi am fost ospătaţi de către preotul din sat şi de către puţinii săteni de acolo, care ne-au umplut masa cu toate bunătăţile, dar entuziasmul cu care am fost primiţi nu se putea compara cu nimic, preotul radia de fericire să vadă pe meleagurile lui români din toate colţurile ţării, mai ales tineret, deoarece satul avea doar 3 copii, şi tare duc lipsă de tineri!
Dar cel mai mult am fost impresionaţi de o bătrânică văduvă, căreia tocmai îi murise soţul şi a lăcrimat când ne-a văzut, şi din nimicul ei ne-a umplut masa cu toate bunătăţile şi ne-a făcut şi pachete când am plecat. Ţi se rupea inima când o ascultai, biata femeie…
Ar mai fi multe de povestit, dar trebuie să închei povestirea. Nu pot însă să nu trec în revistă ultima vizită la un preot dintr-un sat vecin, un preot deosebit, patriot ardelean demn la fel ca toţi strămoşii săi, om înstărit, cu o casă bine îngrijită, decorată cu mult bun gust, care ne-a cerut special să-i cântăm cântece patriotice. Acela a fost un moment aşteptat de mult de mine, de ani de zile: să fim laolaltă munteni şi moldoveni şi moţi şi să cântăm „Treceți batalioane române Carpaţii”, să aud cum se cântă din toate părţile ţării: „Cu toţii eram regimente române/Moldova, Muntenia, Ardeal/ Firească unire cu patria muma/Ne-a fost cel mai drept ideal…
Îmi pare rău că nu am pomenit nimic despre părintele Modest, un călugăr foarte înduhovnicit, a stat 19 ani în Sfântul Munte, dar cu suflet blând şi nobil ca de copil, şi merită un articol dedicat numai lui!
Revenit acasă, intru pe site Ortodoxia Tinerilor, şi văd îndemnul bunului părinte Cleopa, care ne îndeamnă de Anul Nou să lăsăm un păcat şi să punem la loc o virtute!
O mare victorie asupra beţiei trebuie câştigată şi dacă vrea Domnul va fi, dar patima nu moare definitiv, sunt conştient că îmi va da târcoale, dar am credinţa că Domnul mă va apăra, a vrut să mă înveţe minte să nu mai râd de altul căzut, deşi ştiam că nu fac bine, şi să mă facă hotărât și tare în lupta contra alcoolului.
Iar o calitate pe care sper să o pun în loc este nobleţea, adevărata nobleţe, aşa cum spunea părintele Marcel de la Oaşa la una din conferinţele la care am asistat, nobleţea este calitatea creştinului, iar despre asta am să vorbesc într-un articol viitor!
Creştinul este nobil dintru începuturi, el caută înălţimile, caută să se înalţe spre Dumnezeu! Să căutăm cât se poate să înfruntăm cu nobleţe vitregiile vieţii! Sfinţii părinţi deşi criticau filozofia antică, elina, ei sunt cei care au înnobilat-o, au luat ce e mai bun din ea şi au corectat-o!
Fiilor ai lui Adam, să căutăm înălţimile, Dumnezeu ne-a făcut nobili, liberi întru El, iar cine are nobleţea sufletească, care duce la Dumnezeu, iubirea de Dumnezeu şi aproapele, şi în lanţuri se poate înălţa mai presus decât prigonitorii şi vrăjmaşii lui.
Omul consumă foarte mulţi bani şi combustibil să ajungă pe lună, dar cu câţiva posmagi şi cu rugăciune fierbinte se poate ridica la cer! Cine se smereşte se înaltă, aceasta este cea mai mare înălţare. Hristos a spălat picioarele apostolilor şi a acceptat moartea, deşi putea chema legiuni întregi de îngeri să-L apere.
Aceasta este adevărata înălţare, după care trebuie şi Adam cel vechi să alerge pentru înnoire!
(Carol Mihai)
shtugher
ianuarie 8, 2013 @ 9:56 am
mare este dragostea lui Dumnezeu care „nu vrea moartea pacatosului ci ca sa se intoarca de la calea sa si sa fie viu” , Domnul sa te binecuvinteze Carol
Cristian Velea
ianuarie 8, 2013 @ 10:52 am
Fratica, oricui dintre noi i se putea intampla sa cada. Trebuie sa ne purtam unii altora neputintele. Asta a fost sa fie. Eu ma bucur ca am resusit sa ne mobilizam atunci si sa iti fim alaturi . Asta e tot ce conteaza. Barfele si vorbele si ce s-a spus dupa numai conteaza. Important a fost ca am ramas uniti. Ma bucur de spovedania ta publica. Dumnezeu sa te binecuvinteze Adame !
Cristian Velea
ianuarie 8, 2013 @ 10:54 am
al tau frate in Hristos, Cristian Velea.
Diana
ianuarie 8, 2013 @ 11:13 am
Nu iti fa griji .Prin ispita ne mantuim toti :).Dumnezeu nu ingaduie sa avem ispite mai grele decat putem duce .Trebuie sa avem rabdare …fiecare dintre noi are cate o slabiciune .Noi suntem impovarati cu ispite ,fiindca Domnul a randuit astfel pentru a ne incerca dragostea ,supunerea noastra catre El.
Intodeauna cand ne vin ganduri de la diavol sa spunem un ` Doamne Iisuse…` si ele imediat vor pieri ,deoarece diavolul nu suporta a auzi numele Parintelui ceresc.
Schipor
ianuarie 8, 2013 @ 11:42 pm
Domnul sa te ajute si sa scapi de aceasta patima. F frumos ai vb mi-ai adus si mie aminte cand mergeam si eu la Colind. Am facut si eu parte dintr-un cor…apoi m-am casatorit,am plecat in alta tara si duc foarte mult doru de parintele duhovnic care ne avea in grija de prieteni si nu in ultimu rand de Colinda….mi-e dor…. Dar asta e viata. Ma bucur ca ai avut curaj sa faci asa o marturisire… Doamne Ajuta! „Adam”:D
Boitos
ianuarie 9, 2013 @ 6:34 am
Practic tu de ce ai inceput sa bei acolo?
Ai vrut sa faci pe viteazul sau pur si simplu e ceva obisnuit?De acolo trebuie sa incepi sa lucrezi cu tine insuti, si daca nu reusesti cere ajutorul cuiva specialist.
Dar neaparat in timpul asta post si rugaciune constanta, si un duhovnic bun.
Doamne ajuta si succes.
Carol
ianuarie 9, 2013 @ 9:40 am
Doamne ajuta fratilor !
Multumesc tuturor celor care m-ati incurajat si ati fost alaturi de mine , tuturor parintilor de la manastire care m-au ajutat sa ma ridic, si cum am spus si in articol, in loc de osanda am primit dragoste !
Mare este puterea Domnului, si intotdeauna caderea are mai multe cauze, imi dau seama intotdeauna ca, atunci cand vine peste mine o ispita mai mare decat puterea mea, vine dupa un moment de mandrie,de slava desarta,de judecare a aproapelui, si mai putin cauza in sine. Orice cadere e spre indreptare, si spun sfintii parinti sa multumim si pentru cadere si sa tragem invataturi din caderile noastre !
@Simona sincer sa fiu, nu imi dau seama,e posibil sa fie mai multe cauze, putin din a face pe viteazu, pentru ca la randul meu am ras de altii aflati in situatii penibile, pentru ca nu aveam o stare adecvata unui locas sfant,eram mai mereu distrat,desi voiam sa ma linistesc si sa fiu in duhul manastirii, tot nu aveam deloc stare…. sunt multe care pot duce aici, de acum incolo o sa am grija ca sa nu se mai ajunga acolo. !
Sa speram ca lupta de acum incolo e castigata, nu sunt omul care sa caute ocazia sa consume alcool , dar la o ocazie speciala am mai intrecut si eu de cateva ori masura, cum am spus si aici, dar nu in halul ala si de atunci mi-a pierit orice pofta sa mai consum alcool tare. Mi-e de ajuns, sper ca si Domnul sa ma ajute sa nu mai cad in ispita asta, prin cadere sa ma intareasca !
E foarte usor sa asculti cand vorbeste cineva despre acest subiect,sa iti dai si tu cu parerea,dar daca o patesti pe pielea ta , esti cu adevarat indreptatit sa vorbesti despre astfel de caderi
albinuta
ianuarie 9, 2013 @ 10:10 am
Doamne ajuta ,m-a impresionat foarte mult articolul tau Carol insa mult mai mult m-a impresionat vointa ta de a te indrepta ,de a te ridica ceea ce este un inceput bun si Dumnezeu sa te ajute sa reusesti ceea ce ti-ai propus .Ma bucur de asemenea ca Dumnezeu ti-a trimis in viata ta persoane intelegatoare de la care mereu se poate invata ceva foarte folositor ,insa cred ca esti constient ca nu va fii mereu asa ca trebuie sa fii foarte atent pe viitor ,ca la un moment dat va trebui sa fii foarte tare si sa spui NU alcoolului cand cei din jurul tau te vor rani ,nu vor raspunde asteptarilor tale .
Am citit acest articol cu mare bucurie vazand asa cum am mai spus vointa ta si bunatatea prietenilor adevarati insa recunosc ca am avut parte si de multa tristete ,deoarece sunt mama ,pentru un moment m-am gandit la tine ca la fiul meu ,este foarte trist pentru o mama sa citeasca sau sa auda despre fiul ei acestea ,m-am mai gandit si din postura de sotie ,deoarece sunt casatorita cu o persoana care consuma alcool ,stiu ce inseamna sa ai vointa de a te lasa insa stiu si cate ispite apar ,stiu cata suferinta aduce acest viciu .Poate ca ceea ce scriu eu pare ca un sfat sau ca ceva prin care o sa te faca sa suferi ,iertare pentru aceasta ,tot ceea ce doresc eu este de a aminti daca cunva nu stii putin din efectul alcoolului pe termen mai lung .Esti un tanar deosebit din ceea ce ai scris se vad calitati frumoase ale tale si ar fii o mare pierdere pentru cei din jurul tau ,ma bur ca esti aproape de Biserica ,ca ceri mereu ajutor ,continua sa fii mereu asa .
Iertare inca o data daca te-am suparat prin ceea ce am scris si mult ajutor de la Dumnezeu in tot ceeace doresti sa faci .
Boitos
ianuarie 9, 2013 @ 12:52 pm
Eu nu inteleg de ce iti tot ceri iertare tu Albinuta?
Iti expui punctul de vedere si atat, in limitele normalului fara sa jignesti.
Si sunt de acord cu tine in ceea ce ai spus.
Ca fiecare intelege diferit e altceva.
Pana la urma cea mai tare faza este ca Carol spune ca esti indreptatit sa vorbesti daca ai asemenea caderi.
Deci pana la urma mai bine taceam ca filozof ramaneam.
Ca eu am vrut sa incurajez pe cineva si a iesit altceva e exact normal.In ultimul timp cam asa se intampla.
Carol
ianuarie 9, 2013 @ 7:19 pm
@albinutza multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase, si sa dea Dumnezeu sa va aiba in paza toata familia, la mila Lui stam toti, unora e dat sa duca greul si celor din jur, fiecare primeste dupa putinta, sper ca Domnul sa auda rugaciunile noastre si sa se milostiveasca de noi toti, sa ne rugam unul pentru altul si sa speram in minunile Domnului ce se pot intampla cu ajutorul credintei !
Stiu ce e durerea de mama, si eu la mama ma gandesc mereu, si fata de ea ma simteam rusinat si m-am gandit mult ce ar fi zis sa ma fi vazut asa, cred ca ar fi fost distrusa, nu stiu cum ar fi dus o lovitura ca asta daca m-ar fi vazut…. numai mama sa nu fi, e o vorba la noi la romani !
@Simona inteleg ca ai intentii bune, si ti-ai expus punctele de vedere in limitele normalului si nu ai jignit, iar eu am raspuns stric la intrebarea ta si la sfaturile tale !
Am spus ca nu e cazul sa ajungem prea departe, cu specialisti si alte complicatii, imi e de ajuns sa ma marturisesc si sa ma ambitionez !
Mi-au iesit din cap aprinderile spre alcool, sunt hotarat ca niciodata sa nu ma mai imbat, si sa consum bautura tare, mai hotarat ca niciodata ! Eu cand imi pun ceva in cap de obicei reusesc, ce sta in puterile mele, si cand sunt scarbit de un lucru, ma feresc cu toate puterile sa nu ma mai ating de el ! Dumnezeu sa ma tina in paza si sa am fereasca de ispitiri, sa pot duce, eu imi dau toata vointa
Spun ca cineva ce a trecut printr-o mare cadere si s-a putut ridica si a avut cainta,poate sa vorbeasca despre un lucru !
Ciprian Voicila, care a scris ”diavolul din pahar” a scris cu sufletul tot ce a trait si era in masura sa o faca, de exemplu, si sunt argumente destule sa te scarbesti de astfel de apucaturi, dar si el, desi era constient tot s-a luptat mult si abia cu ajutorul rugaciunilor maicii sale si ale prietenilor si prin vointa lui s-a departat de viciu !
Nicolae Paulescu vorbeste in termeni duri de alcoolism, de urmarile grave, boala si chiar moarte ce poate surveni acestei patimi, chinurile incredibile, traume fizice si psihice !
Eu nu am ajuns chiar intr-un hal fara de hal, slava Domnului, si niciodata ca in seara aceea, dar cand am trait pe pielea mea, abia atunci am inteles cum sta intra-devar treaba, si ca nu e deloc de joaca cu aghiuta, si ca trebuie vointa de fier in astfel de cazuri sa nu mai patesc asa ceva !
Iertare daca m-ai inteles gresit.
Ludmila Doina
ianuarie 9, 2013 @ 7:43 pm
Carol, ai facut o marturisire sincera, si asta este un lucru foarte bun
Sa nu te miri ca ti s-a intamplat chiar la manastire, unde ti-a placut atat de mult , si te-ai bucurat, ca la diavol nu-i place treaba asta, si te-a ispitit chiar acolo. Foarte frumos din partea grupului ca te-au inconjurat cu dragoste, ai meritat dragostea lor, dupa modul in care ne descrii bucuria ta la manastire
Cand mai ai ispite atat de mari care simti ca te depasesc, cheama cerul; eu am fost fumatoare de 60 de tigari pe zi, pana n-am mai avut aer, am luptat prin toate mijloacele si n-am reusit singura. Atunci l-am chemat pe parintele Arsenie Boca sa ma ajute, si intro secunda am trecut de la 60 la 0, fara sevraj, fara tulburari, si anul asta se implinesc 10 ani fara tigari, si iaca traiesc, n-am murit fara ele, chiar daca am fumat aproape 40 de ani.
Primul pas in rezolvarea problemei l-ai facut deja, pentru ca vrei sa nu se mai intample. Si pentru ca vrei, ce n-o sa poti tu, o sa poata Domnul, si vei invinge.
DOMNUL SI TOTI SFINTII DIN CER SA TE AJUTE!
sharbinsk
decembrie 10, 2013 @ 6:08 pm
Mărturia are de toate, dinamism, românism, alcoolism, lupta cu patima, ridicare, părintele Cleopa, călugări, colinde și e una din cele mai reușite.
Poate s-a îngăduit căderea ta să fie spre pildă multora de acolo, probabil că și alții aveau aplecare spre alcool,dar ei poate n-ar fi avut curajul să facă mărturia asta.
Plus că grupul a devenit mult mai solidar după această experiență iar tu ai reușit într-un final să te bucuri de Sărbătoare și fără alcool.
E bine că ai voința să nu mai cazi, poate că există călugări (nu neaparat la Oașa) care au avut patima asta și înțeleg ei ce-nseamnă.
[quote]
O mare victorie asupra beţiei trebuie câştigată şi dacă vrea Domnul va fi, dar patima nu moare definitiv, sunt conştient că îmi va da târcoale, dar am credinţa că Domnul mă va apăra, [b]a vrut să mă înveţe minte să nu mai râd de altul căzut, deşi ştiam că nu fac bine, şi să mă facă hotărât și tare în lupta contra alcoolului[/b].[/quote]
Adevărat că atunci când râzi de patima altuia vine ispita.