Calendar sexy cu preoți ortodocși – un fals grosolan pentru a ataca Biserica Ortodoxă Română

Astăzi la prânz am văzut pe postul Antena 3 o știre „bombăcare ne anunță că a apărut un calendar sexy cu preoți ortodocși români. Știrea este preluată de pe site-ul ziarului Huffington Post. M-am îngrozit când am văzut, însă am realizat imediat că este un fals grosolan.

Înainte de a vă expune argumentele mele, vă spun că am lucrat în administrația bisericească și de opt ani de când sunt în contact cu administrația bisericească, am cunoscut foarte mulți preoți, și înțeleg destul de bine cum merg lucrurile în Biserică.

Când am văzut acest calendar, prima mea părere a fost: E imposibil! Nu se afișează niciun preot în halul acesta. Nu se aruncă nimeni în gura presei pentru a fi apoi terfelit și acuzat. Un preot care face un astfel de gest își dă singur foc la valiză… pentru că în secunda doi va fi caterisit, i se va lua totul, și va fi îndepărtat din Biserică fără nicio rezervă, indiferent câte relații ar avea, și asta pentru că aduce o mare pată pe obrazul Bisericii. Va fi sacrificat și pedepsit fără menajamente, pe drept de altfel.

Băieții din așa zisul calendar nu sunt preoți, sunt bărbați – manechini, care pozează îmbrăcați în reverendă. Pentru cei care nu știați, oricine își poate face o reverendă la comandă la orice croitorie, o poate cumpăra de la un magazin bisericesc, sau o poate împrumuta din recuzita teatrelor sau a firmelor de producție de film, fără absolut nicio autorizație sau alt act oficial.

Oricine poate apărea îmbrăcat în preot, dar cu riscul de a fi acuzat de port ilegal de uniformă, suportând rigorile legii. Asta înseamnă câ mâine poimâine preoții ortodocși pot fi acuzați că au jucat în filme porno sau că au omorât nu știu ce persoane… doar pentru simplu fapt că cineva a purtat o reverendă.

Știrea cu calendarul este un fals de zile mari, o manipulare a opiniei publice. Este aruncat un zvon fără a se da niciun detaliu. Ziarul Huffington Post, cel care a răspândit marea veste, dă titlul știrii astfel: „Preoții ortodocși români lansează un calendar gay fierbinte (2013)(‘Romanian Orthodox Priests’ Produce Steamy Gay 2013 Calendar).

Citind știrea veți observa că se dau doar numele mici ale ”preoților”, niciun nume de parohie, ba mai mult ziarul recunoaște că nu este sigur de faptul că acești indivizi sunt preoți:

A calendar spread featuring men who claim to be Romanian Orthodox priests in scintillating poses is making the blogosphere rounds ”

Expresia „claim to be” se traduce: se pretind a fi”. Deci traducerea ar fi cam așa:

„Un calendar răspândit, cu bărbați care se pretind a fi preoți români ortodocși…

Prin urmare nici ei nu sunt sigur că sunt preoți, dar bine ar fi să fie, ca să poată avea ei ce acuza. De fapt acest procedeu de a redacta o știre este larg răspândit astăzi în mass-media. Scrii două cuvinte, presupui anumite lucruri, în articol lași de înțeles că nu ești sigur de informații, dar în titlu le prezinți ca pe niște informații sigure, și apoi le arunci spre public pentru a-i intoxica. Marea parte a oamenilor care nu știu prea mult, nu vor da atenție la detalii și vor reține doar că preoții sunt homosexuali și și-au făcut calendar ortodox.

A dispărut de mult adevărata meserie de jurnalist, în care trebuia să muncești mult pentru o știre, să aduni informații, mărturii, acte, etc. pentru ca apoi să expui lucrurile clar de la A la Z.

Dacă tinereii din imagine sunt preoți atunci de ce nu știe nimeni din ce parohie sunt? De ce nu merge nimeni în parohia lor pentru a vorbi cu enoriașii lor și a-i întreba despre comportamentul lor, așa cum presa a făcut de atâtea ori în alte știri?

Patriarhia Română a declarat prin reprezentații ei că acei indivizi nu sunt preoți în Biserica Ortodoxă Română.

Marele calendar ortodox cu preoți gay este de fapt un fals grosolan care are ca obiectiv să atace Biserica Ortodoxă Română și păstorii ei.

Acest calendar beneficiază de un site special, de pagină de Facebook și de film pe Youtube. Știrea a fost preluată de mai toate cotidianele can-can din România. Asta arată că lucrurile au fost foarte bine gândite pentru a ataca prin mijloace mediatice Biserica.

Haideți să intrăm puțin în detaliu. Nu voi publica acele fotografii pe site-ul nostru, dar le voi descrie cât mai amănunțit ca să înțelegeți la ce mă refer.

 1. În primul rând bărbații din fotografii sunt toți tineri, musculoși, arătoși, aproape de aceeași vârstă. E clar că sunt manechini, modele care poartă haine de orice tip și participă la ședințe foto și expoziții vestimentare. N-au nicio legătură cu preoția… sunt doar niște simpli executanți.

 2. Într-una din fotografii apare un bărbat în reverendă cu spatele, iar lângă el doi bărbați cu bustul gol, îmbrăcați ca și cum ar fi muncitori pe șantier, iar deasupra lor un panou mare pe care scrie: „Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului”. Fotografia aruncă acuze către construirea Catedralei Mântuirii Neamului, cu țintă directă către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar și către membrii Sfântului Sinod. Spun acest lucru pentru că numele preotului scris pe această foaie de calendar cu muncitorii este Daniel.

 3. Pe coperta calendarului apare un bărbat gol cu spatele, care are o cruce tatuată între umeri. Decorul e unul compilat pe calculator: e un vestiar de baie, pare a fi un vestiar dintr-un club sportiv, iar în spate două icoane mari, asemenea celor de la intrarea dintr-o biserică: una cu Sfântul Apostol Petru și cealaltă cu Sfântul Apostol Pavel. Pe unul din vestiare este atârnată o reverendă și un epitrahil, jos o pereche de pantofi, pe bancă o carte turcoaz, și tot pe podea se mai află o geantă de haine care pare sportivă. Decorul e un fals, nu există așa ceva în realitate, este o compilație în Photoshop. Ba este chiar o blasfemie… simulând oarecum zona altarului dintr-o biserică.

 4. Autorii acestei fotografii nu știu că uniforma preotului nu este formată doar din reverendă și epitrahil, ci și din felon, mânecuțe, stihar și brâu, ba la preoții cu rang și din cruce de aur și bederniță. Dacă ar fi fost cu adevărat preoți, ar fi știut asta.

 5. Cartea turcoaz este Biblia, care chipurile ar fi purtată de preot mereu la el. Preoții ortodocși nu merg cu Biblia la ei ci merg cu Molitfelnicul, cartea în care se găsesc rânduielile pentru Sfintele Taine și ierurgii ale Bisericii Ortodoxe. Deci și aici autorii au greșit. Cartea n-are niciun titlu și are formatul unei biblii, e clar că au încurcat lucrurile. Molitfelnicul este format mai mare, mai subțire decât o biblie și apare editat mereu în culori închise: vișiniu, negru, etc.

 6. În filmul Youtube de prezentare al acestui calendar este folosit un font (un scris) străin de tradiția Bisericii Ortodoxe, specific mediului catolic occidental, în stil gotic. E un font care-l veți recuoaște cu ușurință din filmele de la Hollywood și nicidecum din iconografia ortodoxă care folosește fonturi bizantine de o frumusețe aparte. Altă greșeală evidentă și ușor de sesizat.

 7. Melodia filmului este poemul latin medieval „O fortuna – Carmina Burana”, care vorbește despre zeița norocului în mitologia romana – Fortuna, iarăși fără nicio legătură cu tradiția Bisericii Ortodoxe. Scopul melodiei este de fapt de a da un aer apocaliptic acestor fotografii, aducând un plus de mirare spectatorilor.

 8. Calendarul afișează pe fiecare lună a anului numele protagoniștilor din fotografie. Numele ”preoților” dar și ale celorlalte personaje nu sunt românești: Vladimir, Yulia, Zachariah, Sharon, Stefan, Daniel, Jacob, Esau, Igor, Sava, Virgil, Euphrosynos, Yuri, Lazarus și Nicolai. Par mai degrabă a fi rusești…. Încă un detaliu care arată că presupunerea că acei bărbați sunt preoți ortodocși români e una departe de realitate. E posibil ca acest caledar să fi fost făcut în altă țară…

 9. Îndemul de la începutul filmului este unul de can-can special gândit pentru a stârni reacții: „Sunt fierbinți și sunt preoți”.

 10. Într-una din poze apar doi frați gemeni, chipurile preoți, care au numele de Iacob și Esau, exact ca și băieții patriarhului Isaac din Vechiul Testament. Un alt detaliu care arată cât de trasă de păr este afirmația că acei bărbați cu pătrațele pe burtă și mușchi făcuți la sală sunt preoți.

 11. Filmuleţul de prezentare, deşi încă mai apare pe unele ziare, a fost scos de pe Youtube din următorul motiv: „Acest videoclip a fost eliminat din cauza încălcării politicii YouTube care interzice spamul, escrocheriile şi conţinutul comercial înşelător.

Ar mai fi multe detalii de analizat. Decorul din spatele fotografiilor trădează atmosfera neortodoxă și nebisericească pe care ei s-au chinuit așa de mult s-o înfățișeze spectatorului, pentru a-l înșela.

În concluzie acest calendar nu este altceva decât o ședință foto cu niște băieți musculoși îmbrăcați în reverende, care n-au nicio legătură cu Biserica.

Un fals grosolan care are ca scop atacarea puternică a Bisericii Ortodoxe Române și a slujitorii ei. Acest atac pune capăt unui an în care presă a lovit agresiv Biserică în fel și chip, cu scopul de o denigra și de a-i micșora impactul la public.

Dumnezeu să-i ierte pe cei care și-au bătut joc de slujirea preotească, și să-i lumineze spre a înțelege ceea ce fac.

Doamne iartă-i că nu știu ce fac! Și iartă-ne și pe noi păcătoșii!

(Claudiu Balan)

(Visited 35 times, 1 visits today)