Camera video așezată în cristelniță la Taina Botezului

Anul trecut am auzit că a apărut pe la noi prin România o nouă tehnică de filmare la botezuri: camera video așezată pe fundul cristelniței pentru a surprinde întreita afundare a bebelușului. Am rămas surprins de acest obicei, dar el în esență spune foarte multe despre persoana umană, despre năzuințele cele mai adânci ale sufletului nostru.

În ultimii ani poate ați observat că la Taina Cununiei și la Taina Botezului săvârșite în biserici au apărut mulți cameramani și fotografi. Dacă acum 15-20 de ani puteai asista la o nuntă fără cameraman, numai cu un singur fotograf, astăzi este de neconceput în mentalitatea societății să nu înregistrezi tot cap-coadă, atât video cât și foto. Oare ce-or fi făcut strămoșii noștri timp de 7000 de ani fără fotografii și dvd de la nuntă?

A imortaliza aceste momente speciale nu este un rău în sine, dar se întâmplă uneori ca fotografii și cameramanii să devină mai importanți în timpul Tainei Cununiei sau a Botezului decât prezența lui Dumnezeu în Biserică, prezența sfinților, prezența preoților, și chiar decât prezența familiei. Aproape că întreg evenimentul este realizat doar pentru a da bine pe peliculă, ca o piesă de teatru, sau ca un film ce trebuie să iasă perfect, pentru ca apoi să fie distribuit pe rețelele de socializare.

Există slujbe de Botez făcute pentru 4-5 bebeluși deodată (corecte din punct de vedere canonic). Gândiți-vă acum ce se întâmplă când fiecare familie are câte un cameraman și un fotograf și toți stau împrejurul preoților ca să prindă cel mai bun unghi. Sunt 10 persoane care filmează și fotografiază aproape în același timp, și uneori mai și amenajează anterior biserica cu reflectoare, umbrele, blitz-uri, panouri care reflectează lumina, cabluri, laptopuri și alte gadgeturi. Naosul devine un platou de filmare pentru a imortaliza unul dintre cele mai frumoase evenimente ale vieții noastre. Problema este că preoții nu mai au loc să săvârșească slujba și mirii sau părinții bebelușului nu mai văd sfântul altar, nu mai văd chipul Domnului nostru Iisus Hristos și al Maicii Domnului de pe catapeteasmă, pentru că au în fața lor o mare de paparazzi.

Trebuie să știți că cel mai bun suport de înregistrare a amintirilor este sufletul nostru, mai bun decât orice suport digital. Din suflet nu veți pierde niciodată momentele frumoase. La baza dorinței de a înregistra toată nunta sau tot botezul stă dorința omului de a păstra pe suport digital bucuria acelui moment al vieții. Doar că pe dvd se salvează doar sunetul și imaginea iar bucuria comuniunii dintre oameni pe care ai simțit-o nu o mai poți retrăi, decât într-o foarte mică măsură.

Pe de altă parte, cameramanii și fotografii observând că există o cerere foarte mare pentru a înregistra aceste evenimente au venit cu oferte din ce în ce mai captivante. În timp concurența a devenit foarte mare și fiecare a început să-și arate talentul artistic în fel și chip, doar pentru a convinge. Înregistrările de nuntă și de botez au ajuns adevărate filme cu scenarii prestabilite, cu un fir narativ, cu montaj video realizat după ore în șir, cu filme și fotografii din trecutul mirilor sau a copilașului.

Concluzia e simplă: în contextul depărtării omului de Dumnezeu, captarea momentului a devenit mai importantă decât trăirea momentului în sine. De ce? Pentru că omul depărtat de Dumnezeu nu vede decât două inele așezate pe un deget și două coroane așezate pe cap, fără a mai percepe taina din spatele acestor gesturi sfinte.

La fel și la Taina Botezului, cel necredincios și plin de patimi vede doar o simplă scufundare în apă, și nimic mai mult… un gest… o tradiție… un motiv de a ne aduna împreună… dar nicidecum un motiv real de bucurie pentru primirea în Biserică a unui copil.

Poate ați observat că la Taina Botezului cel mai așteptat moment este scufundarea bebelușului. Cameramanii și fotografii pregâtindu-se special pentru acel moment. Fotografia scoaterii din cristelniță a pruncului plin de o haină de apă este atracția principală a amintirilor digitale.

Dar iată că acum a apărut o tehnică și mai interesantă, aceea de a scufunda în cristelniță o cameră video, rezistentă la apă, și de a filma chiar momentul în care preotul îl scufundă pe prunc. Ca strategie de marketing, aduce probabil succes în fața concurenților, dar în practică aceste imagini nu dezvăluie Taina Botezului; nu descoperă omului ceva nou în legătură cu botezarea pruncului, cu îmbrăcarea lui în haină de lumină a Învierii lui Hristos, nu dezvăluie nimic în legătură cu taina primirii în Biserică a acestui prunc.

Oamenii și-au dorit să filmeze îndeaproape, cadru cu cadru, însăși esența acestui botez: scufundarea pruncului în apă, pentru ca amintirile să fie mai spectaculoase și impactul să fie mai puternic asupra sufletului nostru. Au reușit acest lucru. A schimbat oare reușita lor ceva? Au devenit apropiații lor mai conștienți de ce face Dumnezeu cu noi la Botez? Își doresc mai mult părinții Botezul pentru copiiilor? Tânjesc oamenii mai mult după Duhul Sfânt, Cel pe care l-au primit pruncii lor la Botez?

Omul este curios și creativ în același timp, dornic de a afla toate tainele lumii, ascunse bine de Dumnezeu. Dar oare după atât progres tehnologic n-am învățat că nu putem vedea cu ochii fizici marile taine ale lumii?

Sfinții Părinți ne învață ca la baza întregii creații stau energiile necreate care izvorăsc din Dumnezeu. Omul astăzi a ajuns să analizeze prin microscop a miliarda parte dintr-un atom, dar oare a sesizat lucrarea Duhului Sfânt în materie?

Cu cât tehnologia ne invadează viața mai mult, cu atât ne dăm seama că bucuria comuniunii dintre om și Dumnezeu nu poate fi sesizata / înregistrată / simulată / programată ci doar simțită de sufletul nostru.

Botezul este pogorârea Duhului Sfânt în sufletul pruncului. Botezul este viața Sfintei Treimi accesibilă omului chiar în sufletul lui. Botezul este însuși „îmbrăcarea” întru Hristos. Botezul este accesul omului în Trupul Tainic al Bisericii, care este însuși Iisus Hristos, Dumnezeu și Omul.

Botezul este un act intim de întâlnire a omului cu Dumnezeu. Botezul este îmbrățișarea fiului risipitor de către Tatăl. Botezul este reîntoarcerea omului acasă. Botezul este punctul de început a celei mai profunde relații de iubire pe care o va trăi omul dealungul timpului.

Taina Botezului, ca toate celelalte Sfinte Taine ale Bisericii, este săvârșită de însuși Hristos.

Câte din aspectele de mai sus legate de Botez le-a sesizat omul vizualizând imagini luate cu camera video acvatică GoPro HERO 2 de pe fundul cristelniței?

Cine l-a văzut în înregistrarea video pe Hristos botezând pruncul?

„Ochii” unui suflet curățit de păcate, aflat în permanentă comuniune cu Dumnezeu văd mai bine decât toți ochii fizici din lumea această. Chiar de a-i fi orb, dar dacă ai sufletul curat, vei vedea prin Duhul Sfânt de mii de ori mai mult decât văd alții cu ochii lor trupești.

Un sfânt va vedea la Botez mai mult decât o mie de camere video ultra-performante îndreptate către momentul scufundării pruncului în cristelniță. Camerele îl vor înregistra pe prunc plin de apă, dar sfântul îl va vedea plin de lumină. Camerele vor înregistra zâmbetele și bucuria familiei pe când sfântul va percepe și bucuria cetelor cerești și a sfinților că un nou suflet intră în Împărăția Cerurilor. Camerele văd doar trupul gol al pruncului, însă un sfânt îi va putea vedea și sufletul.

În timp oamenii vor înțelege că prin Duhul Sfânt vor percepe lumea mult mai clar decât prin ochii camerelor video ultra-performante.

Camera video așezată în cristelniță la Taina Botezului este doar simbolul omului căzut, depărtat de Dumnezeu, care vrea să prindă vântul cu punga… omul trupesc, care a uitat de Duhul Sfânt, singurul care-i poate însufleți toată ființa.

Pe Dumnezeu oamenii nu-l vor înregistra niciodată pe suport digital ci doar îi vor simți prezența în inimă.

 

(Claudiu Balan)

(Visited 33 times, 1 visits today)