Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Doamne ajută!

Dragilor vă cer ajutorul în privința unui mic proiect pe care domnul Andrei Dîrlău, scriitor și teolog, vrea să-l realizeze zilele următoare. E vorba de un scurt videoclip de câteva minute cu câțiva tineri român care să rostească câteva mesaje, care formează împreună un discurs unitar despre identitatea României și credința noastră ortodoxă în fața celorlalte țări ale lumii. 

Tinerii din Rusia au făcut un astfel de videoclip pe care-l puteți vedea mai jos:

Filmulețul poate fi înbunătățit, dar a fost primit cu bucurie.

Dacă ați vrea să participați într-un astfel de videoclip, vă rog să ne anunțați cât mai repede. Prima întâlnire, la care va fi preselecția, va fi luni, 21 decembrie 2015, la ora 18.30 în București. Este o ocazie să mărturisim credința noastră în Dumnezeu și identitatea neamului nostru între celelalte mari familii ale lumii. Mai jos puteți vedea textul în primă formă pe baza căruia se va construi proiectul:

 "Românii doresc pace

Auzim de peste tot tobele războiului. Vedem semnele îngrijorătoare ale unui conflict global.

Suntem o naţiune mică, doritoare de pace, de oameni creativi şi sufletişti. Ne caracterizează omenia, bucuria, ospitalitatea.
Suntem ţară membră NATO, dar asta nu înseamnă că vrem război. Da, am acceptat să fim aliaţi NATO, dar în scop strict defensiv, pentru a ne apăra frontierele şi suveranitatea – nu o dată încălcate. Nu înseamnă că am fi duşmanii cuiva. Nu duşmănim pe nimeni! Nu vrem război cu nimeni! Iubim pacea! Iubim libertatea – mai ales că am cunoscut dictatura!

Am intrat în Uniunea Europeană pentru că suntem europeni şi aparţinem civilizaţiei europene. Dar unei civilizaţii creştine, nu uneia care l-a uitat pe Dumnezeu şi propriile rădăcini. Nu ne putem uita originile și memoria înaintașilor, ce ne definesc identitatea și ne călăuzesc spre viitor. Nu putem uita că, prin rolul său civilizator și pacificator, creștinismul a creat civilizația europeană modernă (ce altminteri ar fi fost măturată de barbari, la fel ca vechile imperii). De aceea nu aderăm la valorile secularismului agresiv. Credem însă, şi o spunem răspicat, că fiecare om şi fiecare popor trebuie să fie liber să-şi aleagă valorile, în respect reciproc.

Acum, fiindcă dorim pace, vă chemăm ca toţi împreună să împiedicăm războiul ce pare să se apropie.
Ne doare orice atrocitate, orice crimă, orice act de terorism, oriunde ar fi comise.

Dragi musulmani, nu duşmănim Islamul! Vă respectăm credinţa şi valorile tradiţionale. Le împărtăşim cât timp sunt valori ale păcii, omeniei şi non-violenţei. Ne doare că nişte grupuri ce-şi spun „islamice” trădează o religie cu înaltă spiritualitate, asasinând în numele ei.

La fel respectăm toate naţiunile lumii. Toţi oamenii sunt preţioşi în ochii lui Dumnezeu Care i-a creat. Respectăm valorile altor religii – hinduism, confucianism, daoism, iudaism, budism, şintoism – câtă vreme toate au dreptatea, omenia şi pacea ca valori centrale.

Avem o credinţă – creştin-ortodoxă – dar nu vrem s-o impunem nimănui. Nici n-am încercat asta vreodată în istorie. Creștinismul nostru răsăritean, care n-a cunoscut războaie religioase, ne-a învățat să fim toleranți cu alte etnii și religii, fără să ne pierdem identitatea. Nu disprețuim religia, ştim că fără ea morala poate fi spulberată de prima ideologie totalitară.

Alături de noi sunt şi catolici, protestanţi, musulmani. Dorim să trăim în linişte, coexistând paşnic cu celelalte popoare, în această lume unde Dumnezeu ne-a aşezat.

Dacă cineva vrea război, nu suntem noi aceia. Împreună, noi, toţi cetăţenii lumii, avem forţa să evităm un nou război. Avem datoria şi interesul direct să-i împiedicăm pe cei ce vor să declanşeze alt război mondial. Căci ar fi unul în care ar muri de astă dată miliarde de oameni. De fapt poate pieri omenirea întreagă!

Putem şi trebuie să-i oprim!

În numele umanităţii noastre comune, în numele a tot ce ne face oameni, a tot ce împărtăşim frumos şi bun în această lume. În numele copiilor noştri pe care îi iubim la fel, indiferent că suntem asiatici, europeni, africani, australieni, americani de nord sau de sud.

Trăim sub acelaşi cer, acelaşi soare, respirăm acelaşi aer, ne bucurăm, iubim, suferim, cântăm, plângem, avem copii, soţi, părinţi, prieteni, bunici, învăţători. De ce să nu putem trăi în pace unii cu alţii, respectându-ne, ajutându-ne, preţuindu-ne unii altora culturile şi umanitatea?

Nu e oare infinit mai bine decât să ne ucidem unii pe alţii? Putem zidi o lume a libertăţii, a omeniei, a compasiunii. Putem spune toţi NU războiului! Putem spune DA vieţii! Împreună, în pace, pe această mică planetă pe care o împărţim!

De ce să nu putem avea prietenie în loc de conflict? Apă, aer şi hrană curate în loc de murdărie? Comuniune în loc de violenţă? Raţiune în loc de fanatism? Vindecare în loc de agresiune? Dragoste în loc de ucidere? Înţelepciune în loc de ură? Discernământ în loc de inconştienţă? Decenţă în loc de extremism? Bun simţ în loc de cruzime?

Nicio persoană nu e prea insignifiantă, nicio naţiune prea mică pentru a chema omenirea la luciditate, raţiune şi pace. Dorim şi merităm toţi o lume mai bună. Haidem să o construim împreună!

Războiul nu e o soluţie pentru nimic. Războiul e doar distrugere, coşmar, groază şi moarte. El nu rezolvă nimic. El doar ucide şi devastează. Lasă în urmă pustiu, suferinţă şi dezastru.

Bunicii noştri au trăit acest coşmar! Nu vrem să-l trăim şi noi, amplificat de mii de ori de noile arme de distrugere în masă! Suntem tineri. Avem şi noi dreptul să ne trăim viaţa! Să avem copii care să-şi trăiască viaţa la rândul lor.

Să-i oprim pe arhitecţii războiului! Să-i oprim pe cei ce ne dezbină între noi, asmuţindu-ne stupid pe unii împotriva altora! Să nu ne mai lăsăm manipulaţi de ei! Să-i oprim înainte de a fi prea târziu!

Oameni buni ai acestei lumi! Cu toţii ne-am născut pentru iubire. Dar dacă a iubi înseamnă a privi împreună în aceeaşi direcţie, atunci haideţi să privim împreună înainte spre o lume fără războaie! Nu e niciun eroism în a ne ucide unii pe alţii. Eroismul e să ucidem josnicia din noi înşine, şi să ne ridicăm împreună către viziunea unei lumi a păcii, a omeniei, a compasiunii.

"

Așteptăm răspunsul vostru cât mai repede.

(Claudiu Balan - președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești