Skip to content

142 Comentarii

 1. Ionutzu18
  august 7, 2010 @ 9:31 am

  Ce situatie coplesitoare! A mai fost un articol asemanator. Sunt ingrozitoare situatiile acestea, insa trebuie sa treci peste. Orice lacrima, orice mahnire pentru pierderea feciorie e zadarnica. Chiar daca ti-ai spovedi pacatul, ce ai pierdut, pierdut ramane. Cu toate acestea, eu tot pe tine, victima, te gasesc vinovata, dar n-am sa-ti spun de ce. Nu vreau sa te fac sa suferi mai mult. In orice caz, daca vrei sa scapi de aceasta situatie (intre ciocan si nicovala), consulta-ti duhovnicul. Daca n-ai, fa-ti. Intoarcete inapoi catre D-zeu, capul sus. In viata nu e loc pentru lacrimi. Acum va fi mai greu. Dupa ce intri pe „teritoriul diavolului”, greu e sa mai dai inapoi, deoarece placerea te trage din fata, iar el te impinge din spate. Tu ai trecut prin asta, stii bine la ce ma refer. Asa cum un ceas mecanic nu poate functiona daca o rotita rugineste sau se deterioreaza, asa e si in credinta. O singura greseala deregleaza viata duhovniceasca a omului si relatia sa cu D-zeu, intrucat poate schimba viitorul. Sunt constient de suferinta pe care o ai, insa faptul ca ai pierdut fecioria dovedeste ca nu ai iubit-o suficient de mult. Ti-ai iubit partenerul de cuplu mai mult decat fecioria, ti-ai dereglat universul spiritual doar pentru o placere de moment. Dumnezeu stie ca suntem oameni, te va ierta…

  Reply

 2. Claudiu Balan
  august 7, 2010 @ 10:07 am

  Salut Ionutz,

  Gresesti judecand-o.
  Fata care a scris aceste randuri este o fata extraordinara pentru ca desi a cazut ii e dor de Dumnezeu, ii pare rau si se caieste pentru asta.

  Starea in care a ajuns e doar o stare prin care Dumnezeu vrea sa-i indrepte privirea catre El. A gresit, toti gresim, chiar mult mai grav, dar Dumnezeu ne asteapta inapoi ca un Tata iubitor…

  Aceasta prietena a noastra, astepta incurajari nu sentinte, vorbe frumoase nu „teorii”. Adu-ti aminte ce i-a spus Mantuitorul femeii care a fost prinsa in adulter:

  „Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te-a osândit nici unul?
  Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.” ([url]http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35∩=8#4/[/url])

  I-a spus: „nu te osandesc” adica „nu te pedepsesc”, „nu te acuz”…cerandu-i doar sa nu mai greseasca.

  Reply

 3. Guest
  august 7, 2010 @ 10:20 am

  Ai dreptate, Claudiu, poate nu trebuie sa scriu comment-ul acela. Cu toate acestea, nu am nici un regret. Eu simt ca asta trebuia sa fac. 😐

  Reply

 4. Constantin
  august 7, 2010 @ 10:34 am

  „Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a
  Sfânta Evanghelie după Ioan

  Capitolul 8
  1. Iar Iisus S-a dus la Muntele Măslinilor.
  2. Dar dimineaţa iarăşi a venit în templu, şi tot poporul venea la El; şi El, şezând, îi învăţa.
  3. Şi au adus la El fariseii şi cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter şi, aşezând-o în mijloc,
  4. Au zis Lui: Învăţătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter;
  5. Iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici?
  6. Şi aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ.
  7. Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a zis: [b]Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. [/b]
  8. Iarăşi plecându-Se, scria pe pământ.
  9. Iar ei auzind aceasta şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stând în mijloc.
  10. Şi ridicându-Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te-a osândit nici unul?
  11. Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.

  Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel

  Capitolul 14
  1. Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile.
  2. Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume.
  3. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.
  4. [b] Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia?[/b] Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.

  Doamne ajuta !

  Buna treaba si buna mana de ajutor intinsa unui om in suferinta.
  Se pare ca ne place sa fim lupi moralisti, sa plangem mortii altora, sa exporam viata si greselile aproapelui nostru.
  Bun, au fost scrise niste sfaturi pentru acea persoana („cineva”). Dar sunt 100% sigur ca stie ce a facut si ce trebuie sa faca in continuare.
  Dar exemple cine o sa ii dea ? Exemple vii, reale, de oameni care fac lucrurile ca la carte. Cine ?
  Nu o judecam, o [b]apreciem[/b] ca a rezistat atat. Si am incredere ca [b]se va putea ridica[/b]. Are nevoie doar de un umar pe care sa planga, de un om care sa o inteleaga, de un samarinean care o va lua si o va lasa intr-o casa de oaspeti pentru a-i fi tamaduite ranile.
  [b]Ajutati-o[/b] ! Daca chiar tineti la ea ! Nu ii aruncam asa cu cuvinte si sfaturi. E plina lumea de vorbe. Dar noua ce ne pasa ? Ea a gresit si e vrednica de a fi pedepsita. Sa o alungam dintre noi !!! IN NICI UN CAZ !!!
  Suntem foarte [b]dezbinati[/b] si de asta merg lucrurile prost. Si din acest motiv se intampla ceea ce se intampla. Ne cunoastem, poate ne si vedem, dar intre suflete este mare departare.
  [b]Toti suntem curvari[/b] ! Sa nu uitam ca si daca privim cu pofta la o femeie/barbat, am si savarsit pacatul in inima noastra. Sa ne analizam mai bine. Iar daca intr-adevar suntem niste exemple, sa fim pana la capat.
  Si la Impartasire…ce se spune de catre cei ce primesc ? „…dintre care cel dintai sunt eu…”
  Sa mai meditam, sa gandim de doua ori inainte sa aruncam cu cuvinte. Si daca nu avem varsta sau experienta necesara pentru a intelege, mai bine sa pastram sfanta tacere !
  Fapte , nu vorbe ! Ajutati fata cu puterea exemplului, ca este plina lumea de biblioteci si de vorbitori de frumos !
  Dovediti-va credinta prin fapte !
  Doamne ajuta ! Ma voi opri aici cu toate ca sunt tentat sa scriu mult mai multe ! Daca nu, revin cu un comentariu ulterior!
  „CINEVA”, AI GRIJA DE TINE !
  SA STII CA SUNT SI PERSOANE CARE TE INTELEG SI CARE TE SUSTIN, INDIFERENT CE AI FACUT! NU DEZNADAJDUI !
  [b]POTI SA TE RIDICI ! [/b]
  TE IMBRATISEZ CU DRAGOSTE FRATEASCA !

  Reply

 5. Ionutzu18
  august 7, 2010 @ 10:58 am

  Multumesc Constantin. Ai dreptate. Desi stiam deja tot ce ai scris tu, ma bucur totusi ca mi-ai reamintit. Dumnezeu sa te binecuvinteze. 😀

  Reply

 6. Ada
  august 7, 2010 @ 12:17 pm

  Imi pare rau pt cele intamplate, ce trist ca e din ce in ce mai greu sa ne abtinem de la lucrurile murdare din viata asta ce ne indeparteaza tot mai mult de Dumnezeu, acum omul nu mai este atras de tot ce-i curat si frumos ci doar de ceea ce e tentant pt. ca are impresia ca apoi va fi multumit, il va face fericit, implinit etc dar asta e doar senzatia data de cel rau.
  Subiectul cu puritatea astazi e privit cu altii ochi, luat in deradere, dar sunt de aceeasi parere cu tine ca e cel mai de pret lucru al unei fete, dar nu sunt in masura si nu am dreptul sa comentez situatia ta (si a nimanui), doar pot sa iti doresc ca Dumnezeu sa te ajute sa depasesti momentul neplacut, sa te ajute sa iei decizia cea mai buna.

  Reply

 7. Vasi
  august 7, 2010 @ 12:43 pm

  Un comentariu exceptional cel a lui Constantin, la un articol in care autoarea ne cere mila si intelegere. Ridica-te, draga mea, si lipeste-te de Domnul prin Sfanta Biserica, si toate poverile ti le va lua El, si tot El iti va da in viitor ce ai tu nevoie cu adevarat.
  Domnul sa te aiba in grija,”cineva” !

  Reply

 8. Cristina
  august 7, 2010 @ 1:50 pm

  Doamne ajuta ,nu sunt genul de om care sa dea sfaturi nici nu doresc acest lucru totusi as dori sa scriu si eu cateva cuvinte de incurajare pentru persoana care a scris articolul ,trebuie sa ai mare curaj ca sa scrii un asemenea articol ,de aceea cred ca persoana care a scris-o este o persoana curajoasa care desii acum este destul de tulburata cu rabdare si rugaciune va gasii intr-o zii raspunsul .Deoarece scrie ca este o persoana credincioasa crede ca ar trebui sa stie cat ajutor se primeste in aceste cazuri prin Biserica si Sfintele taine ,eu cred ca Duhvnicul stie cel mai bine un raspuns in acest caz,deoarece este bine stiut ca mergand la spovedanie mergem sa ne marturisim pacatel Domnului si sa primim ajutor tot de la El ,(eu personal am mare incredere in Duhovnic ,stiu cat ajutor primesc ori de cate ori am mers sa -mi marturisesc pacatele niciodata nu am plecat fare sa primesc ajutor la problemele mele ,nu pot decat sa multumesc Domnului pentru aceasta)ma bucur pentru toti cei care incearca sa-i dea un sfat acestei tinere ,eu cred ca pe langa sfaturi am mai putea sa facem ceva foarte util pentru ea si anume sa incercam sa NE RUGAM TOTI pentru ea ca Domnul sa-i lumineze mintea ,sa-i dea liniste si intelepciune sa stie ce are de facut ,fiecare gresim ,fiecare avem caderi ,important este sa stim ce trebuie facut pentru a ne ridica si a merge mai departe ,insa pentru a reusi sa ne rugam cred ca ar trebui ca aceasta tanara sa ne scrie numele de botez altfel nu am aavea cum sa o pomenim (am invatat destul de greu si eu ca nu numele conteaza ,ci persoana )I-mi cer scuze daca am suparat pe cineva si rog persoana care a scris articolul sa ne scrie numele (rugaciunea mai multor persoane ajuta foarte mult,scrie o persoana care a avut multa probleme si care cu rugaciune si sfaturile duhovnicului acum chiar daca nu s-au rezolvat toate problemele ,gandesc altfel sunt mult mai linistita nu am cuvinte de multumire catre Domnul si toti cei care m-au ajutat),Curaj ca se poate.NU pot sa nu multumesc pe aceasta cale tuturor persoanelor de la Ortodoxia Tinerilor ,v-am descoperit cu aproximativ un an in urma cand chiar aveam nevoie de ajutor ,pe care l-am primit intrand zilnic si citindu-va ,daca am invatat ceva de aici am invatat sa am un pic mai mult curaj ,Domnul sa va binecuvinteze pe toti multa putere de munca si in continuare si cat mai multe articole folositoare noua tuturor

  Reply

 9. Cristina
  august 7, 2010 @ 2:03 pm

  Doamne ajuta ,inca un amanunt ,pe mine m-a ajutat foarte mult si cartile lui Danion Vasile ,in special Cartea Nuntii si Tinerii si Sexualitatea.(desii sunt casatorita de 14 ani ).Cauta-le le gasesti online(scuze daca am gresit,nu ma prea pricep)deci nu trebuie neaparat sa le cumperi ,eventual poti sa-i scrii si personal am auzit ca multi tineri ii scriu

  Reply

 10. Florin
  august 7, 2010 @ 2:44 pm

  Fecioria se poate redobând prin Taina Sfintei Spovedanii. Consecintele pacatului rămân. Dar Dumnezeu ne ajută să trecem peste ele dacă vrem să ne îndreptăm. Deocamdată, pe această lume, pedeapsa, suferința e spre îndreptate. Ce frumos zice într-o rugăciune:”chiar de s-ar aduna în mine toate păcatele lumii, nimic nu înseamnă față de adâncul nemărginit al bunătății și al iubirii Tale de oameni.[…]. Dar punând în minte nemărginirea bunătății Tale, privesc spre înălțimea și mărimea bunătății și a iubirii de oameni, pe care niciunul din păcatele omenești nu o poate birui”. Iertarea și ajutorul le vom primi cu condiția pocăinței.

  Lui Hristos îi suntem datori cu viața pentru că El ne-a răscumpărat prin jertfa Sa de bunăvoie.
  Unde nu e Dumnezeu e numai durere și nefericire. Cred că nu trebuie să Îl sacrificăm pe El pentru alți oameni, ci noi să îi slujim lui Hristos.
  Eu vă sugerez să vă îndreptați amândoi viața către Dumnezeu.
  Dumnezeu să vă ajute!

  Reply

 11. Crengu
  august 7, 2010 @ 4:06 pm

  Marele pas l-ai facut, ai recunoscut ca ai gresit. Iar acest articol dovedeste cat de puternica esti, fara sa stii. De-abia cand pierzi ceva, iti dai seama cat de mult valora… Asa cum spunea Claudiu, acesta este modul in care Dumnezeu a ales sa te faca sa-ti indrepte privirea catre El. Nebanuite sunt caile Lui… dar te poti ridica, indiferent de cate caderi va mai fi nevoie pentru asta. Dumnezeu te iubeste, e acolo, in suferinta ta, chiar daca ti se pare ca nu mai simti asta… Curaj, uite cati oameni iti sunt alaturi si se roaga pentru tine!

  Reply

 12. Bogdana
  august 7, 2010 @ 6:18 pm

  Din orice rau Dumnezeu stie sa faca bine 🙂
  „Rabdare,rabdare,rabdare..”. Domnul sa-ti deie din plin.

  Reply

 13. Filofteia
  august 7, 2010 @ 6:47 pm

  Imi pare rau pt tine….nu sunt eu in masura sa-ti dau sfaturi dar poate reusesc sa-ti fiu de ajutor cu ceva.Eu sunt de parere ca nu doar tu ai gresit.Asa cum pt o fata fecioria este foarte importanta,la fel este si pentru baieti.Daca el nu s-a gandit la pacatul pe care l-ati facut inseamna ori ca nu este credincios(si in acest caz trebuie sa discuti cu el,sa-l aduci spre Biserica si sa vada si el unde a gresit,sa-i para rau si lui si astfel sa caute iertare de la Dumnezeu)ori nu te respecta ca femeie(deci nu te iubeste si asta inseamna ca Dumnezeu ti-a randuit sa ai balt baiat,nu asta cu care esti tu acum).Ca sa alegi intre el si parinti..cam greu pt tine dar,daca as fi in locul tau,as alege parintii.De ce?Pentru ca dragostea parintilor este sincera,mai ales daca zici ca ati fost cei mai buni prieteni,in schimb baietii sunt de firea lor mai..nu stiu cum sa ma exprim politicos dar ,,indepartati de legile morale”cred ca se potriveste,adica ei vin si pleaca in timp ce parintii raman.Sa nu regreti mai tarziu daca il vei alege pe el si mai apoi te va parasi…sper sa nu te superi,dar alaturi de un baiat care nu te respecta este greu sa tii o relatie.Incearca totusi sa-l apropii de Biserica.Asa cum tu ai pacatuit…asa si el a pacatuit destul de rau.Eu te inteleg ca il iubesti si nu poti judeca foarte clar lucrurile din exterior si orice ti s-ar zice tu tot ca tine vei simti,dar incearca totusi sa vezi totul din exterior.Reciteste-ti articolul ca si cum ar fi fost scris de o alta fata si atunci cred ca iti vei gasi singura solutia.Poate amandoi simtiti doar ceva trupesc,dezlipit de iubirea pura….daca crezi ca te ajuta,mergi la o Biserica unde te poti ruga in liniste si roaga-l pe Dumnezeu din toata inima sa te ierte,sa te primeasca din nou alaturi de El,sa te faca sa devii cine erai inainte si sa iti arate cum este iubirea adevarata,cea traita dupa legile lui Dumnezeu,cea pura.Apoi nu-ti mai ramane decat sa crezi in Dumnezeu….in cazul in care baietul asta nu e pentru tine,el se va duce la alta,iar tu va trebui sa te rogi la Dumnezeu sa iti scoata in cale baiatul potrivit care sa te inteleaga si sa te accepte asa cum esti…daca e potrivit pt tine va va parea rau amandurora pt ce ati facut si veti lupta amandoi pentru iertare si pentru a trai fara pacat.

  Te rog mult sa nu te lasi orbita de iubire si sa vezi lucrurile din exterior.

  Reply

 14. somebody
  august 7, 2010 @ 8:32 pm

  Draga mea sora in Domnul, (nu-ti stiu numele,asa ca nu ma pot adresa altfel)

  A-ti spune ca iti inteleg suferinta nu va ajuta cu nimic…
  si totusi iti marturisesc ca, citindu-ti randurile, m-a cuprins o durere atat de adanca, incat simt cum inima cere lacrimi si sufletul mi se strange tot mai mult,ca intr-o gheara care il sfasie. Te rog din suflet, vorbeste cu duhovnicul, cere-i sfatul si fa ascultare in ceea ce iti va spune. Alearga la Hristos – cu cat vei alerga mai repede,cu atat va fi mai bine!
  Iti inteleg sentimentul de vinovatie…rusinea…faptul ca te simti murdara, nevrednica de El, nevrednica de a te infatisa inaintea Lui si chiar de a-I mai cere ceva (chiar daca acel ceva este doar MILA…INDURARE…)Dar fa o sfortare si arata-te Lui exact asa cum esti..Hristos este Singurul care te poate vindeca!

  Ranile acelea din sufletul tau cer VINDECARE, Mangaiere…
  Curaj! Ai incredere in Domnul si in IUBIREA Lui fara de margini!

  Reply

 15. Dumitză
  august 7, 2010 @ 8:47 pm

  Fruntea sus, viaţa merge înainte!E foarte bine că ţi-ai spovedit păcatul! Eu cred că foarte important acum e să apelezi la duhovnic şi să te rogi la Dumnezeu să depăşeşti situaţia.O prietenă îmi spunea că atunci când dai de un necaz trebuie să-ţi ocupi timpul cu altceva pentru a reuşi să treci peste.Faptul este consumat, nu te mai gândi ce bine ar fi fost dacă nu s-ar fi întâmplat, trebuie doar să te te gândeşti la viitor, la ceea ce poţi să faci pentru a îndrepta situaţia. Cât despre dilema în care susţii că te afli, eu nu mă hazardez să îţi dau eu o soluţie. Lasă lucrurile aşa cum sunt şi roagă-te la Dumnezeu să-ţi dea ceea ce ştie el că ai nevoie(din păcate uneori nu ştim ce să cerem de la Dumnezeu, cerem lucruri care ulterior nu ne sunt de folos)

  Reply

 16. Giullia
  august 7, 2010 @ 9:11 pm


  multa rugaciune…si incredere in Dumnezeu..multi tineri au trecut prin asa ceva si doar cu rugaciune putem fi mantuiti.si cum a amintit si Claudiu.Mantuitorul spune femeii ce a savarsit adulter: „Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te-a osândit nici unul?
  Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.”.

  Reply

 17. Andreea Maria
  august 8, 2010 @ 5:51 am

  Draga mea,

  Vreau sa te asigur ca va fi spre bine, chiar daca acum nu pare. Eu intr-o situatie asemanatoare, de mare deznadejde am facut urmatoarele lucruri: am inceput sa citesc carti pentru tineri pe aceasta tema, cum spunea o sora mai sus, cartile lui Danion Vasile m-au ajutat mult. Apoi am mai facut ceva : am scris pe site-ul Maicii Siluana ce ma doare http://www.sfintiiarhangheli.ro/maica-siluana-va-raspunde, am primit raspuns foarte repede si a inceput astfel o comunicare cu una din maicutele de acolo, o consiliere daca vrem o sa o numim asa. Si astfel , incet incet am inceput sa fac pasi spre mine si spre Dumnezeu. Cum spuneam de mare ajutor mi-au fost si cartile.De asemenea si acest site, am tot citit pe el, primeam ganduri de incurajare.
  Sa stii ca eu vad in multe lururi care ni se intampla mici minuni ale lui Dumnezeu. Iar mesajul tau asa cred ca e. Ai primit o mare putere ca acum, in plina lupta sa iti ridici privirea catre Dumnezeu. In mesajul tau inteleg ca te intrebi daca ceea ce se intampla e cumva o pedeapsa din partea lui Dumnezeu. Eu nu cred ca e asa. Doar ca Dumnezeu ne respecta libertatea, ne respecta alegerile.El e acolo si te asteptata. O dovada e si fapul ca ti-a dat harul ca in aceste momente tu inca sa iti amintesti de El .Practic ti-a dat solutia, ti-a dat reteta de vindecare. Incearca sa faci ce ti-am scris, apoi cand prinzi curaj mergi la spovedanie si vei vedea cum lucrurile se indreapta pe un alt fagas. De asemenea sa stii ca multi baieti, chiar daca nu pare, asteapta doar o vorba, un pas spre indreptare si se „iau dupa tine” . Sa nu iti fie frica ca il vei pierde pe el daca te intorci cu fata spre Dumnezeu 😀
  Te imbratisez cu mare drag, te strang tare de mana si stiu ca ai puterea sa mergi inainte.

  Reply

 18. cata
  august 8, 2010 @ 12:38 pm

  Draga Cineva,
  Este adevarat ca situatia in care te afli in acest moment este regretabila, insa caderea in deznadejde nu este o alternativa. Trecutul nu se mai poate schimba, insa prezentul si viitorul da, deci pune-ti nadejdea in Dumnezeu si in mila Lui cea mare.
  Doamne ajuta!

  Reply

 19. florin
  august 8, 2010 @ 6:08 pm

  Stai atunci cu ai tai, pana la adanci batranete … si nu te mai lamenta atata.

  Reply

 20. florin
  august 8, 2010 @ 6:15 pm

  … si daca erai Foarte credincioasa, duhovnic nu aveai ?
  sau e doar o alta povestioara virtuala, menita sa atraga tot felul de pareri, de la feluriti oameni ?!

  Reply

 21. Andreea Maria
  august 8, 2010 @ 6:20 pm

  Florin, nu cred ca iti foloseste sa fii asa de indarjit impotriva fetei, doar iti chinui sufletul cu o astfel de suparare. Cand gresesti , te ajuta ca cineva sa te ia la rost sau ai vrea sa gasesti intelegere si un sfat bun? 😀

  Reply

 22. Bogdana
  august 8, 2010 @ 6:47 pm

  Eu cred ca tu Florin nu sti cat de oarbe suntem noi, cat de slabe de inima cand suntem indragostite. Cat de proaste ca sa zic. Daca se supara cineva atunci zic in numele meu :-)) Atat ca eu am ascultat de parinti si m-am despartit de baiatul pe care cu atata ardoare ma rugam la Dumnezeu sa mi-l deie. Dupa despartire am inceput incetul cu incetul sa-mi dau seama ce vroia respectivul baiat(nu ma refer la relatii intime) si ca ei, parintii aveau dreptate in ceea ce mi-au zis. Ea a gresit, a cazut si a confundat iubirea curata cu instinctul erotic. Numai Dumnezeu stie de ce s-a intamplat pt ca cum am mai zis el stie sa faca bine orice.

  Reply

 23. Dumitză
  august 8, 2010 @ 6:52 pm

  Autoarea acestui text ne-a prezentat greseala ei, asteptând de la noi sfat sau ajutor şi noi ne apucăm să dăm cu pietre.Faptul este consumat, nu o ajutăm cu nimic dacă îi spunem că a greşit, a conştientizat şi ea acest lucru.Haideţi să ne gândim, dacă greşim ne place să ne fie adus aminte acest lucru sau vrem să fim ajutaţi să ne îndreptăm şi să depăşim situaţia.

  Reply

 24. florin
  august 8, 2010 @ 9:31 pm

  @andreea :
  prefer sa imi „chinui” sufletul cu framantari si intrebari, supararile le trimit la plimbare.
  @bogdana :
  nu am intalnit nici o fata „oarba”, din contra. Dar nu te contrazic, tu te cunosti mai bine.
  @dumi :
  dau doar cu propria-mi parere, pe pietre le las sa „vorbeasca”.
  …………….
  Imi mentin parerea ca, naratiunea e cusuta cu ata alba … sau poate roz.
  Pentru restu’ de petece, gauri si dileme, ata si acul sunt la duhovnic.

  Reply

 25. Dumitză
  august 8, 2010 @ 9:37 pm

  @ Florin
  Eu te înţeleg că îţi dai cu părerea, dar părerea ta ar putea să-i doară pe alţii. Şi asta nu ar fi foarte grav, dar să ştii că am citit undeva că sunt cinci lucruri care nu le poţi lua înapoi, printre ele erau şi vorbele.

  Reply

 26. Phoenix
  august 8, 2010 @ 10:15 pm

  Este minunat cand simtim nevoia de El, minunat este atunci cand ne caim…tine cat mai aproape de sufletul tau cainta. Roaga-te si cauta sa te spovedesti, cauta un duhovnic potrivit sufletului tau, caci ai nevoie de indrumare. Are un rol foarte important duhovnicul. Si nu deznadajdui. Mila Domnului e nemasurata..

  Mai este ceva ce vreau sa-ti spun, insa te rog sa nu o iei ca pe o acuza, caci nu sunt in masura de a acuza pe nimeni. Doresc doar sa-ti explic care este motivul posibil pentru care s-a ajuns in situatia aceasta. Daca Dumnezeu nu-i pe primul loc în inima ta nu-i pe locul care i se cuvine. Mai întâi te gândesti la Dumnezeu si apoi la parinti, iubit etc. Nu degeaba este prima porunca sa-L iubim pe el cu tot sufletul, fiindca cine nu respecta prima porunca ajunge sa nu respecte nici celelalte 9. Hristos NU-si doreste sa fie iubit fiindca Ii place sa fie in centrul atentiei, CI pentru ca noi sa fim fericiti. Daca ne incredem in oameni mai mult, atunci cu siguranta avem parte de dezamagiri. Iubeste-l pe Domnul cel mai mult, caci la El este fericirea noastra.
  Doamne ajuta!

  Reply

 27. Monica
  august 9, 2010 @ 7:41 am

  re:
  [quote name=”Filofteia”]

  Te rog mult sa nu te lasi orbita de iubire si sa vezi lucrurile din exterior.[/quote]

  Ma intreb cum poti propune cuiva sa vada lucrurile din exterior. Sa iasa din sine, dau cum? Nu e clar ca nu poate?! Si cum ii poti recomanda sa uite de iubire? Tu ai face-o?

  De ce mi se pare ca este indusa ideea ca baiatul e un „pacatos”? Daca ea il iubeste, de ce sa se simta vinovata?

  Eu nu-ti fac nicio recomandare, ca nu stiu prin ce treci, doar inteleg ca ti-e greu.
  Insa iti spun si te asigur ca Dumnezeu nu te pedepseste, Dumnezeu nu pedepseste asa.
  Lucrurile care se dobandesc usor nu au valoare. La fel e cu iubirea, despre fericire ce sa mai vorbim.
  Dupa parerea mea, si am trait destule, trauma nu e ca ai pierdut virginitatea, ci ca ai pierdut dorinta de a lupta si incredera in tine. Ar fi bine sa le redobandesti. Nu se plange pe laptele varsat, sa stii. Si din orice lucru pe care l-ai facut poti deveni mai inteleapta. Daca te darama, n-ai castigat nimic.
  Curaj!

  Reply

 28. Filofteia
  august 9, 2010 @ 9:23 am

  Monica,eu nu i-am zis sa uite de iubire dar i-am zis sa nu se lase orbita de ea.Asa cum baietii nu se implica,noi ca fete de ce sa ne implicam si sa suferim mai apoi pt ca ne-am lasat orbite de iubire?Am zis ca baiatul cu care este ea e posibil sa fie indepartat de Dumnezeu pentru ca daca ar fi fost credincios si-ar fi dat seama ca mai rau a ranit-o si ar fi asteptat dupa nunta(daca era cu adevarat credincios si o respecta).Baietii necredinciosi au un singur scop cu fetele si ele se lasa orbite de cuvintele lui si de promisiunile lui si apoi regreta ce au facut,in schimb,un baiat cu adevarat credincios ar fi refuzat o apropiere trupeasca pana dupa nunta.Eu da,pot sa ma detasez si sa ma uit din exterior…daca nu faceam asa si imi plangeam singura de mila,acum poate ca ma mai consumam din cauza unor persoane.
  Inteleg ceea ce simte,dar trebuie sa inteleaga ca ceea ce simtim trebuie sa fie in interiorul nostru si sa actionam detasat,asa cum trebuie sa ne vada lumea.Intr-adevar este greu,dar nici asa sa stam si sa plangem nu rezolvam nimic.Ar fi bine sa vada situatia ei din exterior adica nu doar din punctul ei de vedere,ci si din cel al baiatului si asa isi va da seama ce trebuie sa faca,chiar daca o va durea la inceput….numai cu lacrimi nu va rezolva niciodata nimic.

  Nu vreau sa par dura,dar pana la urma doar detasandu-te de lacrimi poti trece peste ce te-a ranit.Cel putin asta e parerea mea si asa am trecut eu peste problemele de pana acum,in special de cele legate de iubire:-)

  Reply

 29. Monica
  august 9, 2010 @ 9:43 am

  Dar nu pari dura, ci doar oarecum nerealista, sau lipsita de experienta.
  Avem nevoie de opinia unui baiat! Baieti, voi nu iubiti? Sunteti doar „cu promisiuni” pentru a pacali fetele?
  Eu cred ca si baietii simt si sufera si doresc si … sunt din acelasi material facuti. Si daca s-a intamplat ceea ce s-a intamplat, e pentru ca au dorit-o amandoi, pentru ca la asta i-a indemnat inima, partea nerationala. Nu spun ca e corect, dpdv moral-religios, dar nici nu a obligat cineva pe celalalt!

  Ca sa fim clari: ei au o problema, pentru ca actiunile lor nu sunt in conformitate cu porunca lui Dumnezeu. Aici e de lucrat. Dar nu exista nici „orbire”, ci se numeste „daruire” si e valabil din ambele parti: femeie/barbat.
  Am trait, deci stiu ce spun.

  Ma gandesc, ca o gluma si sper sa nu te superi, ca vei fi mama de baiat .. ca sa intelegi ca desi sunt ceva mai „instinctuali” decat noi, si baietii simt.
  Cu bine,
  M

  Reply

 30. Dan
  august 9, 2010 @ 9:56 am

  Filofteia, te rog mult sa nu mai faci remarci precum „Asa cum baietii nu se implica,noi ca fete de ce sa ne implicam si sa suferim mai apoi pt ca ne-am lasat orbite de iubire?”, pentru ca iti faci rau singura.
  Generalizand asa, n-ai sa faci decat sa fii subiectiva (mai ales ca discutam de un caz particular in care fata nu-l acuza pe baiat de ceva anume), si n-ai sa faci decat sa imparti fetele si baietii in tabere…de lupta.
  Eu pot sa-ti dau nenumarate exemple de baieti cunoscuti indeaproape si care s-au implicat foarte mult intr-o relatie dar au fost parasiti de fete superficiale.
  Dar asta nu este un motiv sa trag concluzia ca „fetele sunt supeficiale si nu stiu ce vor de la viata”, si nici un motiv sa trag concluzia ca „baietii se implica foarte mult intr-o relatie”. Se intampla si intr-un fel si in altul, si cu baieti si cu fete. Sunt si fete neserioase si baieti neseriosi. Sunt si fete serioase, dar si baieti seriosi.
  Apoi ai spus ca „Baietii necredinciosi au un singur scop cu fetele si ele se lasa orbite de cuvintele lui si de promisiunile lui si apoi regreta ce au facut,in schimb,un baiat cu adevarat credincios ar fi refuzat o apropiere trupeasca pana dupa nunta.”
  Uite, azi eu m-am trezit cu fata la perna si tin sa fiu gica contra la toate 😀
  Baietii (si fetele) nu sunt stasuri si sabloane atemporale. Sunt destui baieti necredinciosi care au devenit credinciosi tocmai datorita faptului ca au iubit o fata. Nu este o conditie ca daca esti necredincios atunci nu iubiesti, si nici o conditie ca daca esti credincios atunci nu ranesti (tocmai pentru ca iubirea se invata). Pur si simplu oamenii se schimba mai ales cand vine vorba de iubire.
  Baietii aceia necredinciosi pe care ii blamezi acum (chiar daca pe drept) poate isi vor lua cateva palme de la Dumnezeu si maine, poimaine vor deveni buni crestini. E bine sa vedem oamenii in potentialul lor intreg, nu limitat la timp pentru ca vom avea mari surprize (si placute si dureroase), daca judecam omul doar intr-o poza de moment a vietii.
  Sper ca nu te-am suparat cu cele spuse ca altfel….dau vina pe perna. 😀 Iertare

  Reply

 31. Filofteia
  august 9, 2010 @ 10:20 am

  Eu sunt de parere ca iubirea nu se invata,ci se simte,ne nastem cu ea si ori o ai, ori nu o ai.
  Eu m-am referit la oamenii pe care ii cunosc eu si fara suparare dar fara dovezi,nu pot crede altceva.In fine,aveti dreptate,nu are rost sa dau nastere la o lupta intre baieti si fete.Posibil sa nu am experienta si nu vreau sa dau in cine nu trebuie:-)mai ales,nu vreau sa o supar pe fata care a scris articolul.Sper sa o ajute Dumnezeu,de fapt sa ne ajute pe toti!

  Reply

 32. Daniel
  august 9, 2010 @ 11:02 am

  Filofteia, Toti ne-am nascut cu instinctul iubirii. Daca ajungem sa descoperim sau nu iubirea depinde de noi cat de mult mergem pe drumul cel drept al poruncilor lui Dumnezeu.

  Reply

 33. Bogdana
  august 9, 2010 @ 7:01 pm

  @florin imi pare rau pt tine ca nu cunosti deloc, mentalitatea fetelor. Mai rar probabil una cu capul pe pamant cand inima de indragosteste fara sa vrea. Atunci ele iarta aproape orice sau se fac ca nu vad. De aceea zice si Mantuitorul sa fim ca frate si sora inainte de casatorie. si asta are mai multe sensuri.

  Nu-ti permit. Nu sunt destul de smerita sa accept orice jignire, nu are rost sa ma mint singura.

  Reply

 34. paul
  august 9, 2010 @ 7:38 pm

  o simpla parere
  buna….eu sunt la teologie…nu vreau sa par un doctor in ale teologiei…nu sunt deloc asa..religia se face cu sufletul si vreau sa iti spun parerea mea de la suflet la suflet….Dupa parerea mea esti prea dura cu tine…ai uitat cum era Maria Magdalena inainte sa il cunoasca pe Hristos?…Daca es a fost iertata, u dc pui la indoiala milostenia lui Dumnezeu….daca te-ai spovedit cu siguranta El te-a iertat. Da..fecioria este pt o fata cv pretios…imagineazati sufletul precum un cearceaf. Prin fiecare pacat noi murdarim acest cearceaf, dar prin spovada il spalam si este din nou curat. Te simti intre ciocan si nicovala…un vechi proverb mexican spune ca din 10 cruci, Dumnezeu ti-a dat doar una…celelalte 9 sunt faurite de om…Parintii nu inteleg multe…dar asta nu inseamna ca nu au si dreptate…ei nu ne inteleg pe noi, pt ca nici noi nu ne intelegem, dar at cand noi ne intelegem si ei ajung sa ne inteleaga. Cunosc o fata care i-a parut rau ca si-a pierdut virginitatea…si acum….poate pt multi care o cunosc este un model…s-a ferit sa ajunga cu baieti in pat si a ramas langa Domnul. A face asta nu inseamna a fi o ciudata..poate pt tinerii care nu stiu ce inseamna curatia trupului vei fi o ciudata, dar pt adevaratii crestini vei deveni un exmplu….nu te judeca….milostenia lui Dumnezeu este mare….El te iubeste (adu-ti aminte de pilda fiului risipitor)…..El te cheama la El …u cei raspunzi? curaj si mult noroc

  Reply

 35. Monica
  august 9, 2010 @ 7:43 pm

  ??!
  @Bogdana Unde spune Domnul ca trebuie sa fim ca fratii inainte de casatorie?!
  Si cum adica fetele nu sunt rationale?
  Inconstienta nu tine de sex! Atat fetele, cat si baietii, pot fi iresponsabili sau nu, pasionali sau nu …
  Insist sa aflu unde spune Domnul ca trebuie sa fim ca fratii. Unde spune El cva de casatorie.
  Mersi,

  Reply

 36. Phoenix
  august 9, 2010 @ 8:00 pm

  rugaminte
  Va rog nu va mai certati sau impungeti. Diavolul e revolutionar! Suntem aici ca sa ajutam.. va rog… stiu ca sunt neintelegeri dar haideti sa facem un efort pentru surioara noastra in nevoie. Va rog

  Reply

 37. ionutz
  august 9, 2010 @ 8:01 pm

  Daca il ai din nou pe Hristos,ai castigat tot!

  Reply

 38. Dumitză
  august 9, 2010 @ 8:07 pm

  Referitor la spunea Phoenix mi-am adus aminte de un citat din Dostoievski,”Ai doar adevărul, deci nu ai dreptate!”.Se cam deviază de la subiect şi unii ţin morţiş să aibă dreptate. Încetaţi cu generalizările de tipul băieţii sunt aşa sau fetele sunt aşa.Până la urmă nu putem vorbi de un prototip pentru vreunul din sexe.Calmaţi-vă şi faceţi o rugăciune pentru voi şi una pentru autoarea textului înainte de a mai trimite vreun comentariu. E un sfat, nici pe departe un ordin.

  Reply

 39. florin
  august 9, 2010 @ 8:43 pm

  @bogdana :
  … e foarte probabil sa nu cunosc mentalitatea celor cu capul in nori. Momentan incerc sa inteleg pe cele asemeni mie, mai mult sau mai putin afundate in noroiul cotidian.
  Nu sesizez jignirea si nici sensul sa imi acorzi sau nu vreo permisiune.

  @monica :
  chiar e o enigma fraza aia cu fratii inainte de casatorie.
  Doar adventistii si fanii lui dan brown, mai scot si cred asemenea perle.
  Si exceptand pe Cain + nevasta (posibil si altii din V.Testament) nu imi amintesc de altii, sa fi trait ca frate si sora inainte de casatorie.
  La Matei 12:48 : „Iar El i-a raspuns celui ce-I vorbea: „Cine este mama Mea si cine sunt fratii Mei?” Si intinzandu-Si mana catre ucenicii Sai, a zis : Iata-i pe mama Mea si pe fratii Mei! Ca tot cel ce va face voia Tatalui Meu Celui din ceruri, acela Imi este frate si sora si mama”.
  ………………………………….. ?!

  Reply

 40. Monica
  august 10, 2010 @ 10:13 am

  @Florin
  Din pacate exista multe astfel de „pareri”, nascute din culpabilizare excesiva si inutila si necunoasterea insesi ideologiei pe care spunem ca am imbratisat-o.
  @Bogdana& @autoarea articolului
  In Evanghelii, deci in singurele materiale scrise unde apar redate cuvinte ale Mantuitorului Hristos, nu apare cuvantul „casatorie” – fiind perceput, sunt sigura ca realizati – ca un act formal. Cand se refera la iubirea dintre barbat si femeie, Domnul spune „nunta”, cu senull de intimitate conjugala si mai spune, foarte frumos, „se va lipi omul…”. „Lipitul” acesta sugereaza perfect legatura dintre doi oameni care se iubesc, care se daruiesc unul altuia si care isi apartin de la un moment dat incolo. Am mai spus-o si cu alte ocazii: iubirea deplina nu e vinovata si nici nu poate fi condamnata. Domnul n-a spus nicaieri : ia stati cuminti, casatoriti-va si apoi uitati-va unul la altul, ca fratii! Dimpotriva! Doar e necesar, pentru ca iubirea celor doi sa mearga dincolo de granita mormantului, sa fie consfintita de Dumnezeu!
  De ce oare Il percepeti pe Dumnezeu ca pe un zbir ce impune restrictii, chiar si cu privire la dragoste, si nu ca pe un parinte care te lasa in banii tai si te indruma cu rabdare?

  Reply

 41. Guest
  august 10, 2010 @ 10:44 am

  re:
  [quote name=”florin”][…][/quote]
  Iartă-mă că te întreb dar nu puteai să îți alegi alt nume dat fiind că l-am folosit eu deja pe ăsta în comentarii la acest articol?

  Reply

 42. Cristian Stavriu
  august 10, 2010 @ 2:01 pm

  Pentru Cineva care si-a pierdut fecioria
  Doamne ajuta!
  Faptul este consumat si ca atare nu mai are rost sa te gandesti la ceea ce ar fi fost daca nu s-ar fi intamplat.
  Singurul care-ti poate fi alaturi este Hristos. Si noi putem fi dar incomparabil.
  Din cea mai rea situatie a vietii tale, Dumnezeu incearca sa o transforme intr-una foarte buna. Asa e El un Imparat care -si raspalteste iubitii fii pe masura rangului Sau.
  Pocainta este un lucru deosebit, este starea in care te vei apropia de Dumnezeu mai mult. Nu spun ca trebuia sa se intample asta ca sa fii aproape de El ci doar faptul ca in imprejurarile vietii tale credinciosia isi pierduse fidelitatea intr-o oarecare masura. Dumnezeu ne lasa la voia noastra. Tu ti-ai implinit voia coplesita fiind de dragostea pe care o porti fata de iubitul tau. [b]Aceasta conjunctura in care sunteti astazi poate fi proba de foc a iubirii voastre, un lucru foarte bun.[/b] [u][b]Abia acum se va vadi dragostea voastra![/b][/u] [i][b]Daca te iubeste cu adevarat nu va renunta in nici-un chip la dragostea ce ti-o poarta.[/b][/i] Acum este momentul sa-ti „recapeti” fecioria renuntand de buna voie si din jertfa ptr Hristos la relatia ta cu el (in ascuns sau nu)(relatia trupeasca). Iar el de te va intelege, inseamna ca te iubeste nu pentru clipele de fericire pe care i le oferi in acele momente ci pentru ceea ce reprezinti pentru el. Ca sa poti face aceasta trebuie sa nu renunti la rugaciune la dorinta de a te spovedi si de a sta in „preajma” lui Dumnezeu. Starea aceasta prin care treci acum (dupa cum ai descris-o) este o mucenicie. A suporta chinul pricinuit de pacatul savarsit se cheama mucenicie. Uneori greutatea si gravitatea pacatului savarsit este istovitoare. Suportarea acestui chin poate intrece uneori purtarea fecioriei.
  In toata aceasta poveste – cand iti vei reveni – alaturi de duhovnic trebuie sa cauti [b]cauza[/b] ca pe viitor sa reperezi din timp pericolul. In marea iubire a lui Dumnezeu nu incape neiertare. Dar acum trebuie sa ai in vedere ca ai dat unele drepturi lui tangalache si el jubileaza. Daca dupa spovedania curata pe care o vei face vei pastra cu cuviinta promisiunea indreptarii si nu vei ma savarsi pacatul – vei trece usor peste toate. Intoarcerea la pacat aduce multa paguba sufletului prin drepturile pe care i le-ai dat diavolului.
  Acum mergi in pace, regaseste-ti linistea, cauta la bunatatea Mantuitorului care vindeca orice si pe oricine. Nu privi cu neincredere la aceasta, mergi cu nadejde spre Cel ce poate face orice, absolut orice.
  Noi cei care te intelegem si care am trecut prin greutatile vietii ne rugam pentru sufletelul tau cu toata dragostea. Important este ca tu sa intelegi bine lucrurile si sa alegi calea cea buna. Iubirea invinge totul dar trebuie sa fii constienta de tot ceea ce se petrece in jurul tau. Dumnezeu nu este un tiran dar este un parinte gelos care vrea sa-i oferim dragostea care i se cuvine. El se supara pe noi ptr ca nu-l pretuim, nu-L iubim asa cum El ne iubeste, cum poarta El de grija pentru noi si noi nu intelegem. Ce greu este sa pricepem iubirea ce ne-o poarta.
  Aici este un articol pentru cei care tind sa judece iar pentru tine ca pilda.
  http://cristianstavriu.wordpress.com/2009/08/14/povestea-vietii-mele-si-a-noastra-a-tuturor-indraznesc-sa-spun/
  Uneori cadem in pacat tocmai ptr ca am judecat pe altii. De aceea spuneam ca trebuie cautata cauza caderii tale. Si nu uita uneori unsut in fund este un pas inainte un prilej de pocainta atunci cand mandria isi face loc.
  Doamne miluieste-ma!

  Cristian Stavriu

  Reply

 43. Guest
  august 10, 2010 @ 3:49 pm

  ufff nu stiu ce sa zic.
  parca articolul asta l=am citit la fix ca sa imi schimb gandirea….
  sper sa poti trece peste tot si sa poti sa te casatoresti cu acest baiat ,iar parintii tai sa fie de acord.
  multa nadejede,si nu mai astepta ca Dumnezeu sa faca totul.
  probabil acum nu mai stii cum sa faci ce sa faci …
  din cate scri in articol esti constienta de pacatul tau dar totusi il continui…
  de ce?
  stii,trebuie si din partea ta o leaca de ambitie sa zici odata stop nu mai vreau.
  poate poti vorbi cu iubitul tau si sa-i explici cum te simti ,ce este in sufletul tau ,iar daca el te iubeste sincer te va intalege.
  eu iti doresc sa poti sa iti regasesti linistea,fericirea ,sa ai multe bucurii,si sper sa vad un articol peste ceva timp ca esti mai bine,ca lucrurile merg mai bine,poate ceva planuri de casatorie…

  P.s

  Dumnezeu sunt sigura ca te-a iertat.
  acum ti-am mai zis si mai sus trebuie sa ai ambitie si tu .
  adevarul este ca traim intr-o lume foarte sexualizata,
  suntem oamenii….si ne-am nascut cu insinntul asta,iar pe masura ce crestem ispitele sunt tot mai multe si tot mai puternice…
  nu stiu daca gandesc gresit sau nu ,dar daca tu zici ca ai facut-o din dragoste poate nu e asa mare pacatul.
  eu nu zic ca nu e pacat ,dar poate nu unul asa mare daca a fost iubire sincera.
  si chestia aia cu onania …..imi da de gandit multe….
  Dumnezeu sa te Ajute ,sa ne ajute pe totii,sa ne putem stapani pana la casatorie.
  :*

  Reply

 44. Guest
  aprilie 20, 2011 @ 3:40 pm

  Buna as vrea si eu sa va cer un sfat…:| …Dar va rog daca ma puteti ajuta cuun sfat nu cu jigniri sau alceva daca s-ar putea m-as bucura sa primesc chiar din partea unui parinte…:-).M-am regasit oarecum in povestea fetei de mai sus deoarece sunt de 3 anicu prietenul meu inainte sa il cunosc eram foarte cuminte …cu bun simt cu temere de D-zeu asa am fost crescuta apoi am asteptat o jumatate de an pana sa ne sarutam el tot insita dar eu eram mult prea ruinoasa…insa parintii mei nu au fost niciodata de acord cu el eu m-am si daruit lui ei au aflat…iar de atunci suntem tot pe ascuns …simt ca tine la min si stiu ast mi-a dovedit-o ne-am facut si planuri de viitor impreuna dar mi frica mai ales dupa ce am citit aceste randuri..acuma lui i sa ivit ocazia sa plece afara dar a zis ca nu pleaca nu poat sta departe de mine totusi ma gandesc…daca tot am pacatuit si am cazut in pacat nu ar fi mai bn sa-l las sa pelce?ptr a redeveni cea dinainte nimic nu mi-as dori mai mult…dar nu pot el e parte din mine.dE SF valentin mia dat un inel si o scrosoare ceranduma de sotie bine suntem inca mici ptr asa ceva..am 17 ani…va rog nu ma judecati..:-) a scris in scrisoarea aia "eu nu mai pot avea rabdare poate e prea devreme aces inel dar eu vreau acuma.Sa te am alaturi la bine si la rau sa te fac fericita pana ce moartea ne va desparti" .Ce sa fac ?I-am zis de multe ori ca as vrea sa nu mai facem…dar..zice ca e baiat si are nevoile lui va rog datimi un sfat eu cred in iubirea noastra dar ma tem ca poate daca am pacatuti planurile noastre nu se vor realiza de viitor.

  Reply

 45. Guest
  aprilie 20, 2011 @ 3:41 pm

  re:
  sI MA MAI tem sa nu-l pierd…mai ales dupa ce s-a intamplat intre noi nu imi place ca imi mint parintii si p toti.Dar fara el nu pot.Va rog datimi sfaturi cum e mai bine..

  Reply

 46. Ana
  aprilie 20, 2011 @ 5:00 pm

  Spovedanie curata
  Anonim
  [quote]insa parintii mei nu au fost niciodata de acord cu el eu m-am si daruit lui ei au aflat…iar de atunci suntem tot pe ascuns [/quote]

  Mergi si te spovedeste ACUM, si varsa-ti toata durerea si pacatul acolo in Taina Spovedaniei. Acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l faci.

  Inteleg ca ti.e teama sa le spui parintilor tai, insa observ ca esti indurerata pentru ca te ascunzi de ei. Din nefericire si prietenul tau te ajuta sa nu asculti de parinti si asta e grav. Eu sunt mama si nu m-as bucura deloc sa stiu ca prietenul copilului meu face ceva (rau) pe ascuns si-mi atrage copilul in asta. Nu as avea incredere in el. Oricat de indurerata as fi, m-ar bucura ca copilul meu sa vina la mine si sa-mi spuna adevarul si sa-mi ceara sfatul.Nu stiu relatia pe care o ai tu cu parintii tai, dar totusi din ce spui ei par oameni cu frica de Dumnezeu. Daca nu ai curajul sa le spui acum, totusi nu mai face NIMIC rau pe ascuns de ei. Macar atat.

  Tu ai cerut mai sus sfaturi, insa din mesajul tau se vede deja ce vrei tu si este foarte bine:
  "[i]inainte sa il cunosc eram foarte cuminte …cu bun simt cu temere de D-zeu asa am fost crescuta apoi am asteptat o jumatate de an pana sa ne sarutam el tot insita dar eu eram mult prea rusinoasa[/i]" Ce frumoasa este rusinea asta. Ce frumoasa erai si esti, ptr ca inca mai ai valorile astea.

  Baietii desigur ca insista. Ei prin constructia lor sunt cuceritori. Te-a cucerit, insa nu in totalitate, caci tu ai doua ziduri de aparare: frica de D-zeu si respectul fata de parinti. Acestea doua insa el te.a fortat sa le depasesti si din finetea varstei, nu ai reusit sa-i opui rezistenta. Acum insa trebuie sa iei o decizie inteleapta si sa nu mai depasesti DELOC aceste ziduri aparatoare. [b]Nu mai minti, nu te mai feri de parinti.[/b] Totul pe fata. Daca el a avut curajul sa te ceara de sotie, trebuie sa aiba responsabilitatea sa ia si decizii.

  [i]"I-am zis de multe ori ca as vrea sa nu mai facem…dar..zice ca e baiat si are nevoile lui "[/i]

  Asta este in contradictie cu cererea lui in casatorie si cu dedicatia de iubire pana la moarte. Daca nu sunt doar cuvinte, atunci trebuie sa dovedeasca prin fapte. Stii ca multi oameni spun ca, cred in Dumnezeu, insa credinta e goala fara fapte. Cere-i sa nu mai desfranati. Cere-i sa se infraneze. daca am 10 lei in buzunari nu pot face cumparaturi de 11 lei. Ma infranez la anumite pofte si cumpar numai ceea ce se poate. Trebuie sa invete infranarea. TU TREBUIE sa-l inveti, nemaifacand pacatul. Daca te rogi adanc, ai sa primesti ajutor. Cred insa ca te-ai rugat, odata ce tu ai ajuns pe site-ul acesta si mai ales in perioada asta.

  Daca as fi in locul tau din clipa asta as alege mai bine sa mor decat sa desfranez si as cere din tot sufletul meu ajutor de la Maica Domnului si curaj sa ma spovedesc. Cea mai frumoasa si de folos spovedanie este cea in care spui TOT, TOT.
  M-as gandi daca vreau sa ma casatoresc cu el si l-as lua cu mine la biserica sa se spovedeasca si el. Apoi avand acelasi duhovnic, as cere sfat parintelui cum sa facem. Usor, usor lucrurile se pot rezolva.

  Fara tine el nu poate incepe o schimbare. Oricat de vulnerabia ai fi in iubirea asta, oricat de frageda te simti, trebuie sa decizi ca nu mai faci pacatul pana ce nu va uniti prin Taina Cununiei.

  Nu esti prea tanara ptr o casatorie. Nu stiu insa de el.

  Nu ai cum sa-l pierzi. [b]Un baiat bun nu poate fi pierdut atunci cand ii impui sa respecte ceva legat de cinste.[/b] Dincontra, asta il poate atrage si mai mult.

  Dumnezeu sa-ti ajute sa te spovedesti

  Reply

 47. Lili
  aprilie 20, 2011 @ 5:01 pm

  Hi Anonim.:-)

  Am citit "povestea" ta si am sa incerc sa-ti dau niste sfaturi.De la inceput vreau sa-ti spun ca nu te judec,nu te acuz de nimic,incerc sa te inteleg iar daca intr-un fel ceea ce-ti scriu aici te va ajuta,atunci ma voi simti f bine,daca nu,macar am consolarea ca am incercat.:-)

  Draga mea,iti spun sincer niciun baiat nu merita sa-ti minti parintii pt el.De fapt nimeni din lumea asta nu merita sa il pui deasupra parintilor tai,gandeste-te cat i-ai rani pe parintii tai sa stie ca ii minti.Gandeste-te ca pt nimeni nu trebuie sa ii ranesti pe parintii tai,pt ca nici parintii tai nu te-ar rani pe tine.Gandeste-te ca atunci cand ai o problema grava prietenii te pot lasa,oricine te poate lasa,dar nu si parintii(iti spun din proprie experienta).

  Nu inteleg graba fetelor din ziua de astazi,parca mai ceva ca-n trecut,sincer,la 17 ani,dragoste adevarata?cereri in casatorie?inel?acum serios…tu chiar crezi chestile astea?scumpo,am 17 ani ca si tine,nu am 30,nu am 40,ci 17 si iti spun ca daca crezi in astea la 17 ani atunci vei suferi mult,pt ca realitatea-i alta.Am vrea noi sa fie in realitate povestea aia superba de dragoste dar nu este,realitatea-i dura si gri din pacate.Ai 17 ani,la varsta asta trebuie sa ai in minte propria ta viata,propriul tau viitor,studiile si apoi dragostea.De fapt,noi stim ce-i aia dragoste in realitate?Nu,dragostea adevarata nu o simti la 17-18-19 ani..nici macar la 20 de ani nu o simti,aceea este doar o.."indragosteala",nu e dragoste.Dragostea e prea puternica ca sa o simtim noi la 17 ani.

  Te-ai gandit de ce parintii tai nu au fost de acord niciodata cu el?Stii,de multe ori avem tentatia sa ne acuzam parintii,dar de multe ori noi gresim,pentru ca la 17 ani nu avem cum sa nu gresim.

  "I-am zis de multe ori ca as vrea sa nu mai facem…dar..zice ca e baiat si are nevoile lui " Serios?:-) Are nevoile lui…wow,eu stiam ca atunci cand iubesti pe cineva pui nevoile si dorintele persoanei respective deasupra nevoilor tale personale.De fapt dragostea adevarata inseamna sacrificiu,inseamna sa daruiesti fara sa astepti nimic in schimb.El ce-ti daruieste?Un inel?hmm,scuza-ma dar nu in asta consta dragostea.Cand iubesti nu ceri nimic,doar iubesti, eu din cate vad el iti cere multe.:-) Cand iubesti pui binele persoanei iubite mai presus de orice,el daca ar pune binele tau mai presus de "nevoile"(dorintele) sale nu te-ar fi "rugat" sa faceti sex,avand in vedere ca esti si minora si se stie f bine ca poti avea probleme de sanatate mari daca iti incepi viata sexuala devreme.

  Iarta-ma,nu vreau sa te sperii,doar ca….stii care-i ideea,el daca te-ar fi iubit intr-adevar nu ti-ar fi cerut nimic,ti-ar fi daruit iubire si gata.Dar nu e iubire,e cel mult o "indragosteala".Draga mea,ai toata viata inainte,stii cate poti face in viata asta?lucruri bune desigur,iar tu de la 17 ani te gandesti la dragoste adevarata si la casatorie? Poate peste 3 ani nici nu mai simti nimic pt baiatul acesta,poate la 25 de ani nici nu-ti vei aminti de el.

  Nu vreau sa te sperii sau sa te judec,vreau sa-ti deschid ochii,stiu f bine cum gandesc baietii,crede-ma ii aud zi de zi,ii stiu,m-am obisnuit cu modul lor de a gandi.Spune-mi,tu ce crezi..daca i-ai spune tare si raspicat: nu mai vreau! crezi ca te-ar mai iubi?crezi ca ar mai ramane ceva din dragostea aia ce se presuupune ca ti-o poarta?Crezi ca ti-ar accepta decizia si te-ar iubi incontinuare?Nu.Ar insista,mult pana ce-ai ceda,asta nu-i iubire,iarta-ma dar nu-i.

  P.S.: Te asigur ca poti trai si respira linstita si fara el.;-)

  Iarta-ma daca te-am suparat cu ceva prin ceea ce am scris.

  Reply

 48. Lili
  aprilie 20, 2011 @ 5:02 pm

  P.S.2: Niciodata nu te lasa schimbata de nimeni,niciodata nu accepta nimic din ceea ce tu nu vrei.Este cea mai mare greseala,pentru ca atunci cand dam cu capu’ si gresim,nimeni din cei care ne-au schimbat nu vine sa ia greseala asupra lor,ci tot noi trebuie sa iesim din ea.

  Reply

 49. Lili
  aprilie 20, 2011 @ 5:04 pm

  Daca tu in sufletul tau chiar simti ca tii la el,atunci incearca sa-l schimbi in bine,daca nu…atunci spune-i bye si gata,in orice caz nu-ti strica viata din cauza la nimeni,pt ca in fond e viata ta si trebuie sa ai grija de ea.:-)

  Reply

 50. CriCri
  aprilie 20, 2011 @ 6:20 pm

  pt ultimul anonim
  Ce ti-au spus mai sus Ana si Lili e foarte folositor, cred ca ar trebui sa asculti gandidndu-te ca Ana cel putin ar putea fi mama ta si ti-a dat sfatul ca si cum ai fi fiica ei.

  Daca nu ai curaj sa deschizi subiectul cu prietenul tau, eu zic sa ii spui de acest site, ca ai citit si te-au impresionat marturiile altora care au facut acelasi pas ca si voi. este o marturie si a unei fete adolescente care a ramas insarcinata si si-a ascuns sarcina fata de parinti si in final a ajuns sa nasca(doi gemeni) inainte de termen, insa copilasii nu au supravietuit. citeste marturia ei si arata-i si prietenului tau, spunandu-i ca nu ai vrea sa treci prin asa ceva.

  din experienta mea, cu cat am amanat mai mult sa rezolv o problema si sa indrept ceea ce nu faceam bine, cu atat s-a agravat si a fost mai greu de rezolvat. mi-am facut rau in primul rand mie prin amanare. asadar singura solutie este sa schimbi macazul, imediat. trebuie sa opresti orice relatii intime, altfel tie iti faci rau (nu este adevarat ca nu rezista baiatul tau fara ele, depinde de ce filme priveste, cu ce anturaj umbla). si tot din experienta mea, iti spun ca baietii cu adevarat buni respecta fata si deciziile ei in privinta relatiilor intime, de fapt si baietii sunt sensibili ca si fetele si au aceeasi inclinare spre puritate si curatenie dar fiindca trupul le este mai nabadaios, le este mai greu sa se stapaneasca. De aceea ei apreciaza o fata care are taria sa le spuna ‘nu’, pentru ca ii ajuta si pe ei sa fie curati, dupa cum isi doresc de fapt. tu acum in loc sa il ajuti pe prietenul tau sa fie un om mai bun, il atragi mai rau in pacat. daca il iubesti cu adevarat, ar trebui sa fii tare sa refuzi ceea ce doar trupul lui cere, nu si sufletul lui. gandeste-te, mai tarziu, daca prietenul tau ajunge sa il cunoasca pe Hristos, o sa se gandeasca poate la tine ca la o fata slaba care l-a ajutat sa faca pacatul pe care nici el nu dorea sa il faca de fapt.
  Spre exemplu, prin felul in care te imbraci,(mai mult sau mai putin sexi), prin felul in care te machiezi, ii dai semnale intr-o anumita directie si apoi sta cu mintea numai la asta. Nu va mai uitati la filme de niciun fel, feriti-va ochii de orice imagini nepotrivite. Evita sa stati singuri, spune-i ca esti ocupata cu scoala, cu orice, numai nu mai repeta pacatul. daca ti-e teama ca nu reusesti sa il refuzi cand va intalniti, evita’l, nu te mai intalni cu el. E vorba de sufletul tau si al lui !
  la 17 ani fetele sunt mai mature decat baietii de aceeasi varsta, asadar tu ai datoria si puterea sa opresti pacatul la amandoi.
  iti spun, mai tarziu iti va fi recunoscator pentru ca l-ai oprit de la pacat!
  gandeste-te daca ramai cumva insarcinata si ajungi sa faci avort, risti sa faci si cancer la san (este o probabilitate foarte mare ca femeile care au facut un avort inainte de 18 ani sa faca un cancer la san). Nu vreau sa te sperii insa nu e de joaca, ce faceti voi nu e joaca de adolescenti, poate avea repercusiuni pe viata!
  Dumnezeu e mare si bun si Hristos s-a intrupat tocmai pentru noi pacatosii.

  Reply

 51. Guest
  aprilie 20, 2011 @ 6:24 pm

  Anonim ,atat Ana cat si Lili te-au sfatuit foarte bine .Daca te-ar iubi cu adevarat , acel baiat ti-ar respecta dorintele. Nu exista " sunt barbat si am nevoile mele " ( eu din fraza asta inteleg doar faptul ca cel mai important pentru el este satisfacerea nevoilor).Un barbat adevarat nu ar spune niciodata asa ceva unei femei.Ca sa te convingi cu adevarat daca intradevar te iubeste ,incearca sa nu i te mai oferi,si sa-i spui asta clar in fata,ca nu te va mai avea pana nu va ve-ti casatori.In acest fel ve-i vedea care este adevarul si de ce sta cu tine .Din ceea ce ai scris despre el,nu vreau sa te dezamagesc,dar sunt convins ca se va indeparta de tine dupa o anumita perioada,iar vorbele pe care ti le spune acuma vo-r disparea Din pacate voi femeile va inmuiati prea repede cand auziti cuvinte de genul : TE IUBESC ,ESTI VIATA MEA, VREAU SA FIU CU TINE PENTRU TOTDEAUNA ,si etc. Ar trebui sa fiti mult mai atente la fapte si nu la vorbe

  Reply

 52. Guest
  aprilie 20, 2011 @ 6:45 pm

  Doamne ce sfaturi intelepte ai dat Ana ,mi-ar fii placut sa-mi spuna si mie cineva aceste sfaturi cu mai multi ani in urma si stii de ce nu mi-a spus?pentru ca nu am avut indrazneala sa intreb si nu am avut incredere in cei de langa mine (parinti) ,mai pot schimba ceva acum ?Foarte putine ,nu sunt in masura sa dau sfaturi totusi incearca Anonim sa tii seama de ceea ce a scris Ana si Lili (deoarece desii are 17 ani are o gandire pe care putine fete o au la anii ei ,cinste ei si parintilor ei si Slava Domnului pentru ca ne descopera tinere intelepte de la care putem invata cate ceva ,multumesc "fetelor " pentru ceea ce am gasit azi aici si Domnul sa va rasplateasca cu ceea ce stie El ca aveti nevoie ,de asemenea rog pe Domnul ca sa trimita intelepciune si tot ceea ce este de folos pentru tanara care a cerut sfat ,Albinuta

  Reply

 53. Eu
  aprilie 20, 2011 @ 7:44 pm

  Draga mea,
  Eu nu stiu care este voia lui Dumnezeu!
  Dar stiu ca prin tine se poate mantui si el, cel pe care il iubesti.
  Eu spun ca pentru a castiga un suflet merita sa incerci ca prin dragostea ta sa-l aduci in fata Mantuitorului si impreuna sa mergeti pe calea mantuirii.
  Numai bunul Dumnezeu poate sa iti dea un raspuns bun la intrebarea ta, draga mea, in timpul sfintei spovedanii! Raspunsul preotului din timpul spovedaniei este glasul lui Dumnezeu pentru noi pacatosii.

  Ingenunchiaza dara in fata parintelui duhovnic, la spovedanie, si Dumnezeu iti va da raspuns la intrebarea ta.
  Nu deznadajdui!!!!!!!
  Hristos si-a dat viata pentru noi toti!
  Alearga la spovedanie cu nadejde!!!
  Sa ai Paste Fericit, cu pace si cu nadejde neclintita in mantuirea care ne-a fost data in dar! (toti suntem mari pacatosi)

  Reply

 54. Eu
  aprilie 20, 2011 @ 8:07 pm

  Va multumesc ptr sfaturi si eu ma gandesc la un moment dat asa…:-)! Si asta mi-a zis si mami dupa ce a aflat…ca cine te iubeste nu cere nimic un baiat cinstit nu-ti cere asa ceva..as avea sansa cum am mai zis sa-l las sa plece dar as suferi si m-as simti f naspa ptr ca a fost adica este prima dragoste si o sa zic ca de ce trebuia sa-l las sa plece?Chiar nu stiu el insista sa le zic la parinti ca nu vrea sa avem probleme ..dar ei nu vreau cand deschid subiectu nici nu vreau sa auda si e rau ca cu ascunsu asta o duc din minciuna in minciuna ptr ca o minciuna atrage alta minciuna…si de multe ori m-am despartit de el dar ne-a impacat nu pot fara el poate m-am obisnuit prea mult cu el…eu sunt constienta de tot ce mi-ati zis ..

  Reply

 55. Lili
  aprilie 20, 2011 @ 8:16 pm

  Dar esti constienta de viitorul tau? Noi adolescentii avem tendinta de a ne gandi doar la prezent,dar trebuie un pic sa ne gandim si la viitor,pentru ca mai bine este sa ne gandim,decat sa nu ne gandim si sa suferim dupa aceea.Sa stii ca orice lucru/actiune faci are o consecinta buna sau rea (depinde de ceea ce faci) si se resimte in viitor(acum nu ma refer la faptul ca daca faci o greseala Dumnezeu te chinuie si iti face viata grea si etc,nu,asta ii gresit) problema-i alta,ca noi insine ne facem rau.E gresita conceptia cum ca "-)umnezeu ma pedepseste,imi face rau,imi da rau", nu ! Dumnezeu nu face niciodata rau la nimeni,Dumnezeu nu ne-a creat ca sa ne chinuie,ci dimpotriva ne-a creat ca sa fim fericiti,ca ne facem noua insine rau asta-i partea a doua.Chiar si atuncea cand zicem ca Dumnezeu ne pedepeseste,de fapt El ne da o lectie tot spre binele nostru,tot pentru ca incearca sa ne schimbe.Scuze ca am deviat de la subiect,revenind,orice faci acum va avea o consecinta in viitor.Sa-ti dau un exemplu banal,eu acum catva timp vroiam sa imi fac suvite roz in par,eram super entuziasmata imi placea la maxim ideea de a avea suvite roz,mi se parea ca as fi complet originala(si complet nebuna) etc,toate cele,normal ca nu i-am zis la mama(stiam ce raspuns m-ar fi asteptat:-)) ) nu mi le-am mai facut pana la urma,dar sa zicem ca mi le faceam si imi placea enorm si etc,toate cele,dar,pana la urma se ducea acea vopsea,si ce ramanea?Niste fire de par arse,cu o culoare urata(pt ca am par castaniu si ar fi trebuit decolorat ca sa prinda rozul) care s-ar fi vazut foarte urat,etc,deci clar ca avea o consecinta nu prea placuta,asa si la tine,ok,poate prima data ti s-a parut interesant,ceva "nou",etc,dar te-ai gandit ce consecinte are asupra viitorului tau?E vorba ca-ti faci tu rau tie insati si e f urat lucrul acesta pt ca ai o viata pe care trebuie sa o traiesti minunat,sa te bucuri de ea(dar nu in sens rau) eu merg dupa ideea: poti face ce vrei in viata atata timp cat nu faci rau la altcineva si nu-ti faci rau tie insuti/insati pt ca de fapt asta este pacatul,sa faci rau cuiva sau tie,cand poti sa eviti acest lucru.Chiar crezi ca acum suferi mai mult decat ai putea suferi in viitor?Gandeste-te foarte bine la ce decizie iei!

  Reply

 56. Ionutz
  aprilie 20, 2011 @ 8:24 pm

  Draga n-ai pierdut tot…..ca pe Hristos l-ai recastigat prin pocainta.:-)
  Capul sus!
  :-)Doamne ajuta!

  Reply

 57. Eu
  aprilie 20, 2011 @ 8:38 pm

  Odata i-am zis ca nu mai vreau sa fac a zis bine..dar deloc incantat poate mi-a impuiat capu saunu stiu dar am ajuns sa cred ca totusi e baiat si:-j mai bine nu mai continui…nu stiu si in legatura cu aia stiu ca relatiile cele mai serioase le ai dupa 20 si cv de ani eu is constienta de astea am vb cu o psiholoaga si i-am zis si mi-a zis ca eu stiu ce am de facut ce-i ziceam eu aia voia sa-mi zica ea..a zis doar ca mi greu sa pun lucrurile la punct…mi greufindca stiu din surse sigure ca ma iubeste dar poate ala e modul lui de a iubi nu stiu mi foarte greu sa renunt ptr cail iubesc oricum va multumesc ptr sfaturi..:-)

  Reply

 58. Lili
  aprilie 20, 2011 @ 8:48 pm

  "E baiat si:-j" si ce-i daca e baiat?Oare baietii pot asa usor sa se justifice: "sunt baiat" si ce?Eu sunt fata:-)daca tii cont de sentimentele mele e bine daca nu du-te…departe de mine!:-) Uite,nu vreau sa ma apuc acum sa vorbesc despre baieti,pt ca eu mi-am pierdut de mult increderea-n baieti,dar oricum acum nu discutam despre viata mea ci despre a ta.Uite,daca el chiar te iubeste si-ar fi pus problema ca ceea ce te roaga sa faci,adica sa intretii relatii sexuale cu el NU ESTE SANATOS,iti pune sanatatea in pericol.S-a gandit la asta?NU,pt ca daca se gandea nu iti mai propunea acest lucru.S-a gandit probabil sa se simta el bine,in momentul in care pui binele tau deasupra binelui persoanei iubite nu poti numi acest lucru iubire.Stii din surse sigure?Cand e vorba de iubire nu e nevoie de surse sigure,e nevoie de fapte.;-)

  Modul lui de-a iubi consta in a-ti face tie rau si in a-ti pune in pericol sanatatea?Hmm,ce mod nociv de-a iubi.

  Discuta cu mama ta serios despre aceasta situatie,roag-o sa te asculte,sa te inteleaga si sa-ti dea un sfat.Uneori sfatul unei mame e exact ceea ce avem nevoie.;-)

  Eu tot ce pot sa-ti spun este sa te gandesti la viata ta,la viitorul tau,care daca gresesti acum,o sa ai regrete mai tarziu si dupa parerea mea nimic nu e mai groaznic decat sa ai regrete asupra felului in care ti-ai trait viata.Discuta cu baiatul respectiv spune-i f clar ca tii la sanatatea ta si nu mai vrei sa ai relatii intime cu el,daca ii convine bine daca nu bye.O sa vezi atunci daca chiar tine la tine.Succes,sa iei decizia cea corecta!:-)

  Reply

 59. Ana
  aprilie 20, 2011 @ 9:06 pm

  Care ne este Tinta?
  [i],mai pot schimba ceva acum ?[/i]

  Albinuta draga poti schimba, exact din locul in care esti. Uneori traim in niste suferinte atat de mari incat avem impresia ca nu mai exista scapare din ele. Personal cand am anumite suferinte, gandul imi merge la cei din inchisorile comuniste si la faptul ca singura lor scapare era rugaciunea. In orice suferinta ei Il respirau pe Hristos.

  Deunazi am intrat pe un site si am vazut la o mamica cu 5 copilasi ca citea din Pildele lui Solomon si mai precis din Pilde 31. Asta citea ea ca sa treaca de niste dureri mari. Am deschis biblia la Pilde 31 si am gasit printre altele:

  [b]"Cine va afla o femeie vrednica
  Fiindca una ca aceasta e mai pretioasa decat nestematele"[/b]

  Mai sunt multe alte frumuseti la aceste Pilde care ne dau noua putere si curaj sa intelegem ce a pus Dumnezeu in noi si cat de multe putem face ptr si cu cei din jurul nostru. Nu e frumos pasajul?

  Mitropolitul Bartolomeu Anania spunea ca [b]in viata trebuie sa avem o tinta[/b] spre care sa mergem cu pasi marunti, si sa vedem ce trebuie sa facem ACUM ca sa ajungem la ea. Ca tanar tinta poate fi studiul, ca mama tinta trebuie sa fie educatia crestin ortodoxa a copiilor, mantuirea lor si a sotului.

  Tu in finetea ta te simti poate ca ai facut in ceva o alegere gresita, insa am vazut ca esti interesata de educatia copiilor, ceea ce este extrem de important. Daca fiecare mamica romanca si-ar educa copii in duh ortodox, tara noastra ar fi…asa cum trebuie sa fie o tara ortodoxa. Nu e putin lucru educatia unui copil. Nu e putin lucru sa fii mama crestina.

  Doamne ajuta

  Reply

 60. Ana
  aprilie 20, 2011 @ 9:14 pm

  Spovedanie
  Anonim

  [quote]si de multe ori m-am despartit de el dar ne-a impacat nu pot fara el poate [b]m-am obisnuit prea mult cu el[/b]…eu sunt constienta de tot ce mi-ati zis ..[/quote]

  Daca ar fi asa usor de renuntat la un obicei (pacat), noi toti am fi super eroi:-).

  Totusi din mesajul tau nu vad nimic legat de spovedanie:sad:

  Reply

 61. Guest
  aprilie 21, 2011 @ 7:44 am

  Doamne ajuta ,multumesc Ana pentru frumoasele cuvinte ,intradevar este deosebit capitolul 31 Pilde ,as putea spune ca tintesc spre a dobandi acele virtuti totusi uneori am impresia ca nimic nu-mi iese cum ar trebui,nu stiu ori sunt prea exigenta cu mine sau poate chiar nu am resursele necesare pentru a face ce trebuie ,Albinuta

  Reply

 62. Ana
  aprilie 21, 2011 @ 8:09 am

  Nimic fara Dumnezeu
  Resursele necesare le ai, insa asa cum ai spus si tu, poate esti [i]prea[/i] exigenta cu tine. Nu-i lucru rau exigenta ta, ba dincontra, insa sa nu ajungi la deznadejde, ci sa te bucuri pentru fiecare mica realizare. [b]Pasi mici spre tinta:-)[/b]
  Ma bucur ca ti-au placut Pildele. Pana acum eu nu prea deschideam Vechiul Testament. Am observat insa multe sfaturi puternice si merita citit cu atentie. La tine inima poate tresari la un cuvant, la mine la altul. Important e sa ne tinem de acel cuvant. Eu le mai scriu pe hartii si le pun la indemana ochilor prin casa (pe frigider, calculator). Nimic fara Dumnezeu, am pe un biletel. Uitam insa:sad:. Parintele Rafael Noica spunea ca este indeajuns sa punem Doamne intr-un gand si deja am facut rugaciune din acel gand. La fel cand nu reusim ceva sau cand vorbim de cineva. poate ai ascultat conferinta si ti-.a fost si tie de folos.

  Reply

 63. daniel
  aprilie 21, 2011 @ 7:30 pm

  Eu sunt de alta parere (fata de articolul original).
  Pierzand fecioria nu ai pierdut TOT. Sunt cuvinte mult prea mari. Pur si simplu ai trecut intr-o alta etapa a vietii, te-ai maturizat. Nu s-a intamplat ceva tragic. Totul este sa nu te invinovatesti si sa accepti asta ca pe o experienta (neplacuta la inceput).
  Vremurile s-au schimbat, tot mai putini oameni mai trec virgini de o varsta, ca sa nu mai vorbesc de ajuns la casatorie in conditia asta. Abtinerea de la acte sexuale de tot felul duce la frustrare, complexe si deviatii sexuale (asta spun psihologii). E bine sa mai dai frau liber si instinctelor si dorintelor, mai ales ca sunt …placute.

  Reply

 64. Guest
  aprilie 21, 2011 @ 9:06 pm

  Multumesc pentru frumoasele cuvinte ,nici eu nu prea am citit din Vechiul Testament doar daca era "neaparat nevoie ",adica am fost "indrumata "la PIlde ,Isaia ,Iov si ceva care mi-a placut foarte mult si care mi-a schimbat foarte mult felul de a vedea Taina Cununiei si anume Cartea lui Tobit ,e minunata ,ori de cate ori ma aflu in dificultate citind macar un capitol incercarile devin putin ma iusoare ,tot aici am gasit(sau m-a gasit) si pe Sf Rafail care nici nu mai stiu de cate ori mi-a venit in ajutor(Multumesc Doamne pentru tot ceea ce i-mi trimiti in cale si Sf Rafail pentru ajutor) ,m-am bucurat de asemenea ca in acest post zilnic aveam de citit cate ceva din Vechiul Testament (urmand programul de citire a Bibliei ,multuimesc pe aceasta cale adminilor de aici ),multumesc tuturor pentru tot ceea ce gasesc aici si iertare pentru tot ceea ce fac gtresit ,Albinuta

  Reply

 65. Guest
  aprilie 21, 2011 @ 9:31 pm

  Sf Arhanghel Rafail* ,iertare pentru greseli ,fiind destul de tarziu nu am corectat,Albinuta

  Reply

 66. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 8:16 am

  Eu cred ca Anonim(fata care a scris despre problema cu prietenul sau) nu ar trebui presata cu spovedania,cel putin nu inainte sa discute cu parintii sai,cel putin pe mine nu ma prea ajuta faptul ca ma spovedesc dar tot tin secret ceva fata de mama,parerea mea ii ca intai ar trebui sa vorbeasca cu parintii sai si apoi sa le spuna(daca doreste) ca vrea sa se spovedeasca si la un preot.

  Iar despre titlul "Cand mi-am pierdut fecoria am pierdut tot" sunt dure cuvintele,sincer,nu ai pierdut tot! Adica,traiesti,parintii te iubesc indiferent de conflictele dintre voi,Dumnezeu te iubeste,tu TREBUIE sa te IUBESTI,prietenul tau probabil te iubeste si el,etc…

  Intr-un fel aici ii dau dreptate la Daniel,poate ca pt fata care a scris articolul acea experienta a avut un impact major pt ca nu a fost pregatita din punct de vedere al varstei,fizic si psihic,depinde sunt multe cauze…

  Tocmai pt ca are un impact major o relatie sexuala la un moment nepotrivit tocmai de-aceea trebuie evitate relatiile intime cu cineva inainte de o anumita varsta(sa zicem 20 de ani..) pt ca iti pun in pericol sanatatea fizica si psihica.E adevarat ca dupa o anumita varsta lipsa lor duce la frustrari,(cunosc astfel de oameni) dar nici prea devreme nu-i bine pentru ca iti pui in pericol propria sanatate.Oricum decizia apartine fiecaruia.;-)

  Reply

 67. Eu
  aprilie 22, 2011 @ 9:12 am

  ce sa mai spunem faptul ca calugarii isi pastreaza fecioria pana la moarte 🙂
  n-am vazut frustrari la ei…pana la urma frustrati sunt tot cei din lume,,,,,
  vin la manastiri si la calugari incarcati de problemele vietii……

  Eu am 30 de ani si nu mi-am inceput viata sexuala pentru ca ma pastrez pentru sotul meu … asta nu inseamna ca sunt frustrata. Iar daca tu consideri ca as fi, chiar nu ma deranjaza. Pe mine ma odihneste mai mult faptul ca sunt o frustrata decat faptul ca mi-am pierdut fecioria!

  Reply

 68. Eu
  aprilie 22, 2011 @ 9:24 am

  Sfantul Arhanghel Rafail este, conform traditiei, vindecatorul celor bolnavi si calauzitorul tainic al celor ce calatoresc cu treburi si cu griji, precum si ocrotitorul nuntii si al dragostei conjugale.

  „Castitatea este imaginatia pe deplin curatita si stapanita. Istoria lui Tobie relateaza si descrie izbanda neprihanirii asupra elementului demoniac al concupiscentei. Este o emotionanta pre-inchipuire a Tainei cununiei in Vechiul Testament.

  Calauzit de Arhanghelul Rafail, Tobie intalneste o tanara care avusese sapte miri, toti ucisi de Asmodeu (demonul curviei). Simbolismul e clar: mirii fusesera stapaniti de dracul curviei si moartea lor arata caracterul ucigator al acestei patimi. Fata, dimpotriva, reprezinta castitatea: " Tu stii, Doamne, ca sunt curata", repeta in rugaciunile ei, atragand astfel acoperamantuI duhovnicesc al ingerului.

  Tobie "a iubit-o si sufletul lui s-a lipit de ea foarte". El a luat-o pe Sara si ingerul i-a poruncit sa afume camera de nunta: simbol transparent al curatiei si al rugaciunii-ofranda. Si "cand va trebui sa te apropii de Sara, ridicati-va amandoi si strigati catre miIostivul Dumnezeu si El va va milui si va va mantui". Legatura demonica este spulberata de neprihanirea amandurora, a lui Tobie si a Sarei. Asmodeu este invins; concupiscenta este distrusa pana la radacina prin ocrotirea cereasca: Rafail inseamna in ebraica leacul lui Dumnezeu. Acest leac nu este altul decat castitatea, prezenta in orice iubire adevarata care s-a aprins de la "focul mistuitor al Celui Vesnic". Rugaciunea lor e plina de el: "Si acum, Doamne, nu placerea o caut (patima oarba), luand pe sora mea, ci o fac cu inima curata (desavarsirea plina de Sfantul Duh). Binevoieste deci a avea mila de ea si de mine si a ne duce impreuna pana la batranete! Si a zis si ea cu el: Amin!"„-Din “Taina Iubirii” –Paul Evdokimov

  Cartea lui Tobit prezintă istoria a două familii israelite înrudite (a lui Tobit şi a lui Raguel), deportate în Asiria. Acolo, în robie fiind, cele două familii încearcă să respecte Legea lui Dumnezeu, dar întâmpină şi foarte multe greutăţi. În familia lui Raguel, Sara, fiica sa, este greu încercată de un demon. De şapte ori s-a căsătorit şi tot de atâtea ori, în noaptea nunţii demonul i-a ucis soţul. Pe de altă parte, nici în familia lui Tobit lucrurile nu stăteau mai bine. Tobit este orb şi sleit de puteri şi îşi simte sfârşitul aproape. Înainte să moară îl trimite pe fiul lui, Tobia, împreună cu un alt tânăr, numit Azaria, care nu era altcineva decât îngerul Rafael, la Media pentru a recupera zece talanţi de arginţi, atât de necesari pentru vremurile grele pe care le trăiau. Pe parcursul călătoriei, Tobia, ascultând de îngerul Rafael, o salvează pe Sara de influenţa nefastă a demonului şi o ia de soţie. Recuperează şi banii, iar întorcându-se, găseşte şi leacul pentru orbirea tatălui său.

  Când bătrânul Tobit vrea să-l răsplătească pe Azaria pentru efortul pe care l-a depus însoţindu-l pe fiul său, acesta îşi dezvăluie adevărata identitate şi-i îndeamnă pe toţi la recunoştinţă faţă de Dumnezeu, care, de fapt, îi ajutase, apoi îngerul dispare.

  Familia lui Tobit mulţumeşte lui Dumnezeu pentru darurile primite, iar Dumnezeu îi binecuvântează cu prosperitate. Bătrânul Tobit va muri la o vârstă destul de înaintată.

  Reply

 69. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 9:43 am

  Ok.:-)Este parerea ta,ti-o respect,sunt genul de persoana care crede ca orice om in Universul acesta are dreptul la o parere/opinie.:-)

  Reply

 70. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 9:46 am

  P.S.: Este o diferenta intre a nu avea frustrari/stari rele etc si a te lupta cu ele:-),crezi ca acei calugari uneori nu se lupta cu ele?Orice om se lupta,iar pana la urma si calugarii sunt tot oameni,dar ei se lupta pt ca au ales sa-si dedice viata Lui Dumnezeu.

  Reply

 71. Eu
  aprilie 22, 2011 @ 10:21 am

  Draga Lili, viata este o lupta. Sexul nu este o rezolvare a problemelor dupa cum putem vedea. Daca sexul ar fi solutia…totul ar fi mult mai simplu!

  Reply

 72. Eu
  aprilie 22, 2011 @ 10:22 am

  Hristos este solutia!

  Reply

 73. Eu
  aprilie 22, 2011 @ 10:25 am

  toti suntem oameni slabi, dar daca Il avem pe Hristos langa noi putem INDRAZNI! "Indrazniti EU am biruit lumea!"

  Reply

 74. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 10:33 am

  Uite,cred ca nu avem dreptul sa judecam pe nimeni,fiecare are dreptul de-a trai cum vrea,atata vreme cat nu da in cap la nimeni,nu face rau la nimeni.Eu cel putin ma accept asa cum sunt.:-)Nu sunt sfanta si nici nu voi fi,pt ca nu am de ce sa fiu,sunt o persoana obisnuita cu calitati si defecte,cu caderi si ridicari,pt ca in fond viata-i o lupta:-) si nu conteaza intotdeauna daca ai iesit invingator sau invins ci mai mult conteaza felul in care lupti;-)traiesc o viata de om obisnuit si cel mai important: ma plac asa cum sunt.:-) Nu cer sa ma placa si altii,daca vor ma plac daca nu, nu.:-)Personal consider ca a trada,a ucide,a barfi,a nu ajuta,etc sunt pacate mai grele si lucruri mai urate ce le face un om decat a avea relatii sexuale.Nu sunt de acord cu "sexul din curiozitate" sau pt ca "asa e moda" sau pt "experienta",nu,dar in momentul in care esti intr-o relatie stabila si depui suflet in acea relatie si te gandesti la o casatorie este bine sa stii cu cine te casatoresti,cel putin asta este parerea mea.Nu sunt pro concubinajului pt ca sunt de parere ca acele relatii nu dureaza cu adevarat si dupa aceea suferi mai mult cu gandul ca "el/ea a plecat si nu mai sunteti impreuna,etc",sexul nu e o solutie,dar ideal este ca orice om sa aiba o viata echilibrata,nici prea nici foarte,ci undeva la mijloc:-)Consider ca nu trebuie judecata nicio persoana pt ca deciziile si viata ii apartin,singurul care o poate judeca este Dumnezeu.Cu asta am cam incheiat.:-)Eu chiar iti doresc sa fii fericita asa cum ai ales tu,pt ca consider ca orice om are dreptul la fericire,mi se pare absurde frazele de genul"nu vei fi fericita! etc..etc" fericirea este ceva relativ,fiecare om o percepe in alt mod:-)

  Reply

 75. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 10:35 am

  mi se par*, scuze,am scris in graba:-)

  Reply

 76. Simi
  aprilie 22, 2011 @ 11:38 am

  Buna. Se vorbeste atata despre sex aici si despre relatii inainte de casatorie de nu-i adevarat.Si vorba lui Lili sunt absurde astfel de fraze "ca nu vei fi fericita", si ca totul s-a pierdut.Daca Dumnezeu ti-a dat sa treci si prin asa ceva, treci ca asta e, ce poti face , te ridici si mergi mai departe.Si asa cum se spune mai sus : a ucide , a barfi si ati murdari sufletul oare nu spunt pacate mult mai grele? Ce sa facem de exemplu cu acele persoane care au fost silite sa renunte la feciorie? Sa le condamnam, sa le izolam? Nu , dimpotriva si ei sunt oameni ca noi si numai Dumnezeu stie ce avem in suflet fiecare din noi.Putem sa nu ne casatorim in veci, si sa stam toate sarbatorile pe la biserici , dar daca nu ne indreptam sufletul, si nu ne schimbam comportamentul.( ma refer sa progresam in virtuti, nu sa
  stagnam), e jale de noi.
  Va doresc Paste fericit cu liniste in suflete si cu sanatate.
  Linistea in suflet e mai buna ca orice din lumea asta.Cana ai liniste, il ai pe Dumnezeu, si de acolo va avea el grija de toate in viata ta.

  Reply

 77. Simi
  aprilie 22, 2011 @ 11:42 am

  Si inca ceva.
  Acatistul Sfantului Arhanghel Rafail e minunat, merita citit vreme indelungata si tinut canon cu el.Sa nadajduim ca asa cum a ajutat cele 2 familii, sa ne ajute si pe noi in viata noastra.

  Reply

 78. daniel
  aprilie 22, 2011 @ 3:21 pm

  Pierzi TOT cand iti pierzi viata, sau sanatatea irecuperabil. Pierderea virginitatii nu cred ca e o problema prea mare pentru nimeni. Vorbind de religie, daca esti credincios, poti recupera pacatul facut, iar daca nu esti credincios cu atat mai bine.
  Cand am spus de probleme datorita virginitatii pana la varste mai mari de o varsta, vorbeam de opinii de medici, care zic ca apar din cauza asta dezechilibre hormonale, care mai tarziu pot fi cauzele unor boli, chisturi, noduli, la sani la ovare, sau migrene si probabil ca mai sunt si alte urmari.
  Optica acestui site nu permite promovarea unor site-uri si nu le pot indica, dar dati cautare pe google sau intrati pe site-urile medicale din Romania.
  Nu prea obisnuiesc sa dau copy-paste dar fiind vorba de o conluzie medicala redau urmatorul pasaj (pentru @Eu)
  "La femeie intalnim doua situatii complet diferite.Prima situatie este aceea in care femeia nu simte nevoia apropierii sexuale,nici psihic si nici fizic inca de la debutul pubertatii ,cind firesc apare aceasta nevoie la ambele sexe.In aceasta situatie efectul in plan psihic si fizic este variabil in functie de mentinerea unui echilibru hormonal minim,existand insa o predispozitie ceva mai mare catre instalarea unei menopauze timpurii. .De obicei acesta tipologie feminina isi incepe viata sexuala mai tarziu sau niciodata,integrindu-se greu in viata de cuplu,preferand in multe randuri sa aleaga calea singuratatii sau viata intr-o manastire daca are inclinare catre religie sau izolare de societate.Anularea dorintei sexuale si alegerea abstinentei poate fi si consecinta unui abuz sexual sau a unei educatii religioase habotnice ori crearea unei imagini deformate lagata de actul sexual."

  Reply

 79. daniel
  aprilie 22, 2011 @ 3:24 pm

  Iar pentru categoria doua, mai numeroasa:
  "Apar dereglari hormonale printr-un dezechilibru a raportului estrogen /progesteron in defavoarea progesteronului precum si scaderea treptata a sintezei acestor doi hormoni ce atrage dupa sine perturbari ale ciclului menstrual cu posibila aparitie a fibroadenomatozei uterine si mamare ,precum si afectiuni ale ovarelor, colului uterin,mucoasei vaginale si labiale. Apar perturbari cardiovasculare( T.A oscilanta, "bufeuri"-), psiho-emotionale(labilitate psiho-emotionala,atacuri de panica,depresie ,incapasitatea de concentrare si memorare) si metabolic (osteoporoza) .Abstinenta sexuala prelungita (mai mult de un an), poate avea consecinte atat in plan psihic(nemultumire de propria existanta asociata cu lipsa motivatiei existentiale,depresii majore,nevroze si obsesii) cit si in cel fizic prin afectiuni de natura endocrina aparute la nivelul glandelor mamare,ovarelor si uterului."

  Reply

 80. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 3:37 pm

  Daniel ceea ce ai scris mai sus nu este ceva nou,cel putin pt mine pt ca cunosc o astfel de persoana f. apropiata mie care din cauza lipsei vietii sexuale a avut un chist,care aproape a necesitat operatie.Oricum ce-a indurat femeie aia…nu doresc la nimeni!
  As avea multe de zis cu privire la cand sa-ti incepi viata sexuala,dar ma gandesc ca n-are rost pt ca nu incerc sa conving pe nimeni,am propriile pareri iar daca cineva are dreptul sa ma judece pt faptele mele acela este Dumnezeu si nimeni altcineva din societate,nimeni si daca ma judeca oricum nu-mi pasa,raman indiferenta la criticile lor.Consider ca in viata trebuie sa ai un echilibru,nu sa iti incepi viata sexuala la 15-16-17-18 ani pt ca si in cazul acesta poti avea mari probleme de sanatate,trebuie sa ti-o incepi cand esti pregatit din punct de vedere psihic si moral.

  Iar la faza cu pacatul fiecare vede cum crede,eu vad intr-un anumit fel,nu am sa spun cum cred pt ca n-am de ce sa spun imi pastrez parerile pt mine pt ca nu vreau sa influentez pe nimeni asa cum nu las nici eu sa ma influenteze cineva.Pentru mine pacatul inseamna sa fac ceva ce sufletul si constiinta imi spun: nu face ca-i gresit,atata timp cat am sufletul si constiinta impacate eu nu consider ca e pacat ce-am facut,daca chiar este ma va judeca Dumnezeu,nu altcineva.

  P.S.: Nu prea are rost sa-mi dati un raspuns la acest comentariu in care sa imi "-)emonstrati" ca gresesc in ceea ce zic pt ca o perioada nedeterminata de timp nu am sa mai am timp sa intru pe acest site si oricum pot sa se scrie 10 pagini in care sa mi se demonstreze ca gresesc pt ca nu-s genul care sa-mi schimb perceptiile.:-) Fiecare om are dreptul la o opinie si nu cred ca este normal sa ne revoltam si sa incercam sa-i aratam ca greseste,daca greseste este fix problema omului respectiv.

  Reply

 81. Guest
  aprilie 22, 2011 @ 4:13 pm

  Vreau doar sa i-au decizi corecta …imi pare bine ca am dat de aces site nu are rost sa mai fiu cu el cum zicea cineva nu stiu ce se poate intampla peste un o luna daramite peste un an..nu inteleg dc este asa impotant lucrul ala .Oricum trebuie sa privesc inainte mi foarte greu si cum a zis si mami ca daca o sa fi cu un baiat inainte de casatorie de la o vreme se plictiseste de tine vrea cv nou si stiu ca daca as mai continua sa fiu cu el ar fi bine un an poate 2 dupa aia sami dea cu flit?Nuuu…mai bine sufar acuma decat sa fiu mult mai dezamagita si deprimata mai tarziu daca ma opresc aici nu mai pierd nimic ..Pot sa zic ca in aceste zile D-zeu a vrut sami deschida ochii ..ma iubeste dar nu cu iubirea pe care o vreau eu nu ce imi doresc eu …

  Reply

 82. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 4:13 pm

  Anonim,iti dau un ultim sfat,faci ceea ce-ti zice INIMA,asculta-ma nicio fata nu trebe sa sufere din cauza unui baiat,de ce?de ce sa le acceptam badarania,lipsa de bun simt,lipsa de educatie etc..?De ce?nu avem motive sa acceptam aceste lucruri.Uite-te,degeaba toti de pe site-ul asta iti zic o gramada de chestii tu discuta cu mama ta,serios,discuta,spune-i tot ce ai pe suflet vei vedea ca te simti de 10x mai bine,serios,trebuie sa iei o decizie,iar mama ta ar putea sa te ajute.
  Niciodata sa nu te complaci in nefericire sau in "e bine si asa",daca ceva/cineva te face nefericita respinge acel lucru/acea persoana si gata.

  Chiar iti doresc sa fii fericita;-)si ai grija de viata ta,pt ca aia conteaza cel mai mult,ai grija cu relatiile intime cu baietii pt ca la varsta asta e prea devreme,mult prea devreme,asteapta pana ai sa gasesti un baiat care chiar te iubeste cu adevarat asteapta un pic sa fii mai matura,vei vedea ca atunci alt fel vei simti totul,iubirea,sexul,ai grija de tine!:*

  Reply

 83. daniel
  aprilie 22, 2011 @ 4:59 pm

  @Lili
  Ai dreptate, varsta e foarte importanta, e foarte periculoasa activitatea sexuala la varste fragede.

  Reply

 84. Guest
  aprilie 22, 2011 @ 5:15 pm

  Ai dreptate dar mami stie deja totul si am vb despre asta …si ea mi-a zis ca cine ma iubeste numi cere asa ceva si are rabdare singurul lucru care il am ascuns fataa de ea e faptul ca inca mai sunt cu el.

  Reply

 85. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 5:33 pm

  Ar trebui sa-i zici si acest lucru.Oricum sa nu suferi cand te desparti de el! pt ca el va suferi pt ca te va pierde,daca tinea la tine nu-ti cerea acest lucru stiind ca ai 17 ani.Cum am spus mai sus varsta este extrem de importanta,la 17 ani esti dezvoltata fizic si psihic intr-un anumit fel, la 20 in altul,la 23 mai avansat,etc.Ai mare grija de tine!:-)As vrea sa mai vorbim,poate te pot ajuta cu ceva dar nu stiu cum pt ca eu nu voi mai intra o perioada pe acest site.

  Reply

 86. Guest
  aprilie 22, 2011 @ 6:51 pm

  si eu as vrea …nu stiu unde mi-ai putea lasa idul tau:-? daca poti..

  Reply

 87. Lili
  aprilie 22, 2011 @ 7:25 pm

  Pai,nu prea mi-ar placea sa il postez pe internet,nu de alta,dar nu am mess,intru tot dp mail si acolo orcine imi poate intra in lista fara sa trebuiasca sa-i dau accept.:sad: nu ai vreun blog sau ceva…mai "restrans" unde sa putem discuta..?

  Reply

 88. CriCri
  aprilie 23, 2011 @ 1:52 am

  ce e cu zapaceala asta
  Lili:
  "Tocmai pt ca are un impact major o relatie sexuala la un moment nepotrivit tocmai de-aceea trebuie evitate relatiile intime cu cineva inainte de o anumita varsta(sa zicem 20 de ani..) pt ca iti pun in pericol sanatatea fizica si psihica.E adevarat ca dupa o anumita varsta lipsa lor duce la frustrari,(cunosc astfel de oameni) dar nici prea devreme nu-i bine pentru ca iti pui in pericol propria sanatate.Oricum decizia apartine fiecaruia.;-)"

  Deci tu mai ai de asteptat 3 ani si dupa aceea nu mai esti fata cuminte pentru ca fetele cuminti se imbolnavesc si sunt frustrate?:sad:
  Iti spun eu ca daca ‘alegi’ sa faci pasul acesta inainte de casatorie, nu conteaza daca ai 20 sau 30 de ani, tot iti va rani sufletul. Cat despre chisturi si alte bazaconii eu stiam ca tocmai asazisele anticonceptionale provoaca dereglari hormonale si asmd.
  Atat Lili cat si Daniel, cititi pe net 🙂 cartea doamnei doctor Christa Todea Grossu. Daca aveti pe cineva apropiat in familie medic sau farmacist, o sa va spuna mai pe larg despre ce efecte nedorite au ‘anticonceptionalele’. Daca nu aveti pe cineva in familie sau un prieten apropiat cadru medical specializat, nu vi se va spune acest lucru. Nu vreau sa spun ca majoritatea medicilor au facut o coalitie sa nu spuna ci ca le e teama sa nu fie dati in judecata sau pur si simplu au anumite avantaje de la firmele ce vand anticonceptionale.
  De obicei e bine sa ne gandim mai mult si sa ne documentam serios inainte de a da cuiva un sfat, despre ale carui consecinte nu le controlam sau nu le cunoastem. Cititi va rog la articolele despre avort, se fac trimiteri la carti si filme care discuta pe larg acest subiect.

  Paste cu bucurie!

  Reply

 89. Guest
  aprilie 23, 2011 @ 6:08 am

  lili din pacate nu am..:sad:

  Reply

 90. Ana
  aprilie 23, 2011 @ 5:13 pm

  [quote]Cartea lui Tobit ,e minunata ,ori de cate ori ma aflu in dificultate citind macar un capitol incercarile devin putin ma iusoare ,tot aici am gasit(sau m-a gasit) si pe Sf Rafail care nici nu mai stiu de cate ori mi-a venit in ajutor[/quote]

  Multumesc mult Albinuta.

  Adevarate si mult folositoare sfaturile lui Cricri. Le mai postez in bold pentru eventualii tineri care nu inteleg ce pericol mare sunt anticonceptionalele si mai ales inceputul vietii sexuale.

  [i]Atat Lili cat si Daniel, cititi pe net 🙂 [b]cartea doamnei doctor Christa Todea Grossu[/b]. Daca aveti pe cineva apropiat in familie medic sau farmacist, o sa va spuna mai pe larg despre [b][u]ce efecte nedorite au ‘anticonceptionalele'[/u][/b]. [/i]

  Reply

 91. Ana
  aprilie 23, 2011 @ 5:24 pm

  Anonim

  Am citit acel dialog dintre voi, si pe mine m-a durut foarte mult cum a vorbit el. Dialoguri din astea pot sa fie intre cei casatoriti care au probleme, dar in nici un caz intre doi tineri de varsta voastra. El este foarte agitat din cauza placerii sexuale:sad:.

  [b]Te rog mergi si te spovedeste.[/b] Trebuie sa ai ajutor de la Dumnezeu, ca sa nu suferi inutil. Mai vorbim. Acum te rog bucura-te alaturi de noi toti in Hristos. Hristos a Inviat si pentru tine.

  Reply

 92. Saurian
  aprilie 24, 2011 @ 11:03 am

  @Anonim: ar fi timpul cred să vină cineva să-i ia apărarea şi băiatului
  În primul rând, dai dovadă de imaturitate făcând public discuţia dintre voi doi. Acolo e o discuţie intimă ce trebuie să rămână doar între voi doi şi în cel mai rău caz să o împărtăşeşti cu o a treia persoană care are o experienţă foarte mare şi care te poate ajuta dar în nici un caz nu se pune pe un site.
  În al doilea rând, în dragoste trebuie să ştii să-i dai libertate celuilalt nu să-l sufoci cu dependenţa ta de un anumit om. Mai lasă-l să respire şi încearcă să-l asculţi puţin. Nu înseamnă că dacă tu te-ai grăbit ca proasta să te culci cu el ( scuză-mă de exprimare ) el e obligat să stea cu zgardă la ordinele tale.
  În al treilea rând, te iei că s-a culcat cu tine dar tu eşti mult mai de vină ca el. Vouă femeilor vă este uşor să faceţi pe băieţi obsedaţi de sex ( cele care nu fac aşa e de înţeles că sunt excepţiile ce definesc regula 😛 ) dar habar n-aveţi săracul băiat prin ce trebuie să treacă din cauza hormonilor pentru a-şi păstra curăţia. Majoritatea băieţilor care nu se culcă cu alte fete cam cad în masturbare şi băieţi curaţi sunt destui de puţini ( mai ales în zilele noastre când atacul mass-mediei împotriva curăţiei îi are în vizor în primul rând pe bărbaţi că la ei există o luptă mai puternică ). Mă gândesc oare ce a fost în capul tău când te-ai culcat cu el? Că de acum te va adora pe veşnicie? Să te adore pentru ce? Pentru o plăcere ce o simte câteva minute? Tu vrei pentru câteva minute să te adore tot restul vieţii? Jertfeşte-te tot timpul pentru el şi apoi să te plângi de el ( cum ştiu un caz concret cu o fată care tot timpul îl susţine pe cel de lângă ea şi el o tratează ca pe o cârpă. Dar fata aia se face oricum muceniţă:P Şi nici nu am văzut să posteze pe un site necazurile pe care le are cu respectivul băiat. ).
  În al patrulea rând, ce cauţi tu cu o relaţie la 17 ani? Aşteaptă să ajungi la vreo 20 de ani când te maturizezi psihic ( ceea ce e clar că mai ai prin simplul fapt că postezi conversaţia dintre voi doi ) şi fizic. Prea mult se dă la fete filme cu prinţese şi săracele când cresc se grăbesc să trăiască ce au auzit în poveşti şi îşi fac prieteni la 12 – 13 ani când încă se mai joacă cu păpuşele. Oare copiii la vârsta asta au habar de cât de multe implică o relaţie?
  În al cincilea rând, hai să încercăm să nu ne grăbim să judecăm situaţia până nu cunoaştem toată povestea. Poate băiatul e varză sau poate Anonim e varză. Eu n-am de unde să ştiu pentru că nu ştiu ce se întâmplă între cei doi. Dar dacă nu ştiu, să nu mă apuc să arunc în cineva până nu ştiu situaţia din toate punctele de vedere.
  Iertare dacă am supărat pe cineva prin tonul meu dur.

  Reply

 93. Ionutz
  aprilie 24, 2011 @ 12:51 pm

  Draga frate Saurian,

  Mesajul tau m-a suparat, ca o judeci pe aceasta tanara, in zadar! Las ca e bine ca vine si cere ajutorul! E adevarat ca baietilor le este mai greu sa isi pastreze curatia, dar ce nu e cu putinta la om, e cu putinta la Dumnezeu , deci baietii n-au nicio scuza pentru caderile in desfranre(de orice tip ar fi ea)
  Hristos a inviat!Pace voua!

  Reply

 94. Saurian
  aprilie 24, 2011 @ 1:17 pm

  @Ionutz: Eu nu spun că băieţii au vreo scuză să cadă în păcat dar asta nu înseamnă că fetele trebuie să se spele pe mâini şi să spună că au fost păcălite de băieţi. Eu sincer cred că Dumnezeu mai dur va judeca pe fata care s-a culcat cu un băiat ca să nu-l piardă deşi ştia că nu e voie decât băiatul care s-a culcat cu o fată pentru că el a fost crescut cu ideea că asta e ceva normal. Eu unul în toată discuţia nu văd că tipul ar părăsi-o din cauză că nu se culcă cu el ci mai degrabă au alte probleme între ei. Iar în legătură cu celelalte recunosc că am cam exagerat. Totuşi i-aş spune aceleaşi lucruri pe care le-am spus în mesajul anterior dar pe un ton mai blând şi mai cald.

  Reply

 95. romeo
  aprilie 24, 2011 @ 7:37 pm

  Saurian imi pare rau sa-ti spun dar nu ai dreptate in nici o privinta.E adevarat ca este o discutie privata dar nu este nici o tragedie daca a fost expusa dat fiind faptul ca nu cunoastem persoanele implicate in ea ,plus ca in acea discutie nu este nimik asa de incredibil . Poi nu stiu de unde iti reiese tie ca aceasta fata ar fi atat de sufocanta si dependenta de acel baiat ( mie mi se pare ca da dovada de contrariul). Din cate vad , acest subiect il ei prea personal ceea ce imi da de inteles ca ai fost si tu intr-o situatia asemanatoare sau esti . Sa fim seriosi si macar sa avem bunul simt sa recunoastem ,ca nu fetele sunt cele grabite sa se culce cu un baiat ci invers . Poate vrei sa zici ca sunt constranse intr-un fel sau altul ,sa faca acest lucru l-as numi chiar santaj ,si daca vrei ma si exemplific. Ce zici de faptul ca cei mai multi baieti apeleaza la pretextul "sunt baiat si am anumite nevoi" sau "te iubesc mai mult decat viata mea si am nevoie sa facem dragoste,vo-m fi impreuna pentru todeauna ( si dupa ce o are o paraseste)" .Vrei sa-ti mai enumar? dar probabil ca cunosti si tu aceste tehnici ale barbatilor ca doar si tu esti barbat Singura vina a femeilor este ca sunt naive si dau crezare vorbelor.Si oare nu au dreptate femeile cand spun ca barbatii sunt obsedati de sex? Sa fim seriosi ,au perfecta dreptate .Oare cati barbati sunt , care pe langa relatia oficiala mai au si alte relatii (amante) ? 90%? eu zic ca ,chiar mai mult de acest procentaj
  Prin ce anume trebuie sa treaca saracul barbat din cauza hormonilor ? este asta o scuza? si femeile trec prin aceliasi tentatii ,numai ca ele stiu sa se retina .Daca pentru tine nu este o tentatie cand treci pe langa un barbat sa zicem destul de atragator ,asta nu inseamna ca nu este o tentatie pentru o femeie.Daca pentru un barbat, o femeie care este imbracata mai provocator este o tentatie ,si pentru o femeie poate fi la fel cand vede un barbat.Deci nu este corect atunci cand spui ca barbatii sunt expusi mai mult decat femeile tentatiilor si ca ei sunt supusi la o lupta mai puternica,acest lucru este doar o justificare (o scuza) a faptelor pe care le savarseste un barbat ,si sa fim sinceri barbatii se cam pricep la asta ,sa arunce vina asupra femeii pentru faptele pe care el le face
  "Mă gândesc oare ce a fost în capul tău când te-ai culcat cu el? Că de acum te va adora pe veşnicie? Să te adore pentru ce? Pentru o plăcere ce o simte câteva minute? " chiar ma faci sa rad si in acelasi timp sa inteleg ca tu nu cunosti deloc femeile .Tine minte un singur lucru : aproape orice femeie i se daruieste pentru prima data unui barbat din dragoste Poate pentru un barbat este o placere de cateva minute cum zici tu ,dar la femei este diferit
  In alta ordine de idei unde scrie ca o relatie trebuie inceputa la 20,30,40 ani .Exista o varsta anume la care atunci cand ajungi trebuie sa fii considerat matur fizic cat si psihic? Eu spun ca nu. Poti fi destul de matur si la 15 ani ,daca ai trecut prin viata ,si destul de imatur si la 40 daca ai fost crescut si tinut in palme,si din pacate sunt o multime de cazuri in ambele situatii.Nu este nimic grav sa incepi o relatie la o varsta mica sa zicem 15 ani.Grav este atunci cand cei implicati in aceasta relatie fac lucruri nepotrivite pentru acea varsta .Singuratatea nu duce la nimik bun
  SI NU IN ULTIMUL RAND nu inteleg cum poti jigni pe cineva pentru frustrarile pe care tu le ai ?

  Reply

 96. CriCri
  aprilie 25, 2011 @ 5:37 pm

  pt Anonim
  Anonim: "m-am daruit atata stiu m-am pripit dar faptul e consumat "
  Ma bucur ca ai inteles ca te-ai pripit. Tot astept de vreo cateva zile sa ne scrii ori ca ai fost la preot sa te spovedesti ori ca ai hotarat cel putin sa nu mai continui cu relatiile intime. Din pacate imi pare ca nici nu ai fost la spovedanie, nici nu ai luat hotararea sa nu te mai pripesti de acum incolo. Ce sa inteleg?

  Reply

 97. Zeo
  aprilie 25, 2011 @ 9:48 pm

  M-am hotarat sa las un ultim post pe acest site.

  Incep prin a ma referi in primul rand la titlul acestui articol cu care nu sunt deloc de acord. „Pierderea” – parca ai pierde un telefon – mult titratei feciorii reprezinta trecerea de la copilaria/adolescenta la tinerete (ma abtin de la cuvantul „maturitate” pentru ca acesta este un proces continuu ce dureaza o viata intreaga; devenim mai maturi pe masura ce trecem prin niste experiente de viata). Drept urmare este la latitudinea fiecaruia cand decide sa isi inceapa viata sexuala cu conditia ca atunci cand decide sa faca acest pas, sa fie constient de toate implicatiile.

  Problema survine din faptul ca in loc sa propage o viziune fireasca asupra sexualitatii, majoritatea alege sa o transforme in bau-bau-ul de serviciu pe spinarea caruia se pot arunca toate problemele vietii. Pustilor li se inoculeaza ideea ca sex=rau, iar cand acestia sunt pusi in fata faptului natural de a avea porniri sexuale, nu stiu cum sa si le canalizeze iar rezultatele sunt povestirile de genul celor din acest articol.

  Nu ma intelegeti gresit, nu vorbesc despre accesul la informatie ci despre explicatul acestei informatii astfel incat un pusti de 15-16 ani sa poata intelege. Cu alte cuvinte, doar cu o surubelnita si cu instructiunile de folosinta ale unui televizor, nu va garantez ca reusesc sa-l repar.

  In alta ordine de idei, dragostea adevarata nu apare in mod cert la 16-17 ani. Atunci abia ne dam seama cu ce se mananca o relatie intre doi oameni. Exact ca la gradinita. In copilarie invatam sa relationam intre noi, in adolescenta invatam sa ne indragostim si abia apoi invatam sa iubim.

  La varsta de 16-17 ani, casatoria ar trebui sa fie cel mai departat gand din capul cuiva. Serios, poate cineva spune ca a facut tot ce avea de facut in viata si nu i-a mai ramas decat maritatul la 17 ani? Cum pot unele persoane gandi la casatorie cand ei/ele nici macar nu si-au luat bacalaureatul, nemaivorbind de a avea alte studii/job/vreo viziune de viitor?

  In loc sa li se explice copchiilor de liceu ce „naspa” e sa faca sex mai bine li s-ar arata ca exista mult mai multe alte chestii interesante de facut/vazut/cunoscut la varsta asta decat agatatul de vreunul(una). Iar in ceea ce priveste sexul, fiecare dupa propriul ceas biologic, constientizand in prealabil despre ce e vorba in propozitie. Pentru ca reprimarea si condamnarea unor instincte firesti nu duce la altceva decat la un intreg set de probleme.

  P.s.:

  Fara nici o legatura directa, citind anumite comentarii, doresc sa mentionez faptul ca publicarea oricarei discutii private mi se pare un gest penibil. Indiferent de forma sub care este prezentata. C-o fi el/ea sau Gigel/Costel sau George Harrison/Eric Clapton, tot o reproducere exacta a unei discutii private reprezinta, iar spalarea rufelor in public nu mi se pare deloc ceva ce ar merita incurajat de catre opinia publica indiferent de mediul si nivelul la care este ea prezentata.

  Din punctul meu de vedere, a sustine contrariul atrage dupa sine un mare semn de intrebare cu privire la capacitatile intelectuale ale individului

  Reply

 98. Andreea
  aprilie 26, 2011 @ 4:02 am

  Pentru Cineva
  Anonim, sfatul meu e sa scrii pe stie-ul Maicii Siluana : http://www.sfintiiarhangheli.ro/ la rubrica "Maica Siluana va raspunde" Cel mai probabil iti va raspunde una din surorile de acolo si te va ajuta mult de tot. Am fost intr-o situatie similiara si m-au ajutat si pe mine. Vei primi ajutor profesionit si te va ajuta cu siguranta.
  Dumnezeu vrea sa fii cuminte, tocmai pentru ca vrea sa-ti fie bine, sa fii linistita si impacata. Caci pacatul, uite, aduce framantare. El, Dumnezeu e singurul cu care poti sa vorbesti cel mai mult despre aceste framantari. Si sa ai incredere in El. El iti vrea binele mai mult decat oricine.Pentru tine Dumnezeu sa fie pe primul loc si zi lui Dumnezeu: "-)oamne ma incredintez Tie. Faca-se voia Ta". Si ai incredere ca Dumnezeu va aduce aproape de tine oameni de care ai nevoie si ii va indeparta pe cei care te-ar putea face sa pacatuiesti. Numai sa nu ceri tu insistent pe cineva anume, caci Dumnezeu va face dupa cum vrei tu si e posibil sa nu-ti fie biine dupa aceea. Sa cauti sa cunosti daca omul de langa tine ar putea sau nu sa te iubeasca mult.

  Reply

 99. Ana
  aprilie 26, 2011 @ 7:42 am

  Cricri, si eu am asteptat de la Anonim ceva legat de spovedanie. Din nefericire cu toate ca durerea ei este foarte mare, totusi nu are curajul sa ia decizii pentru ca sa iasa din situatie. Cred ca este o stare statica in care poate cadea oricare dintre noi. Poate nu are curajul sa mearga singura, poate nu a mai mers de mult timp in biserica, insa totusi acum au fost sarbatori crestine multe si este imposibil ca in jurul ei sa nu fie nimeni care sa mearga la biserica.

  Nu exista nici o alta cale de intorcere din pacat, decat prin Taina Spovedaniei. Oricar s-ar infruna cineva, mai devreme sau mai tarziu cade din nou.

  Reply

 100. Ana
  aprilie 26, 2011 @ 7:53 am

  Zeo
  "Incep prin a ma referi in primul rand la titlul acestui articol cu care nu sunt deloc de acord. "Pierderea" – parca ai pierde un telefon"

  Nu poti compara fecioria cu un obiect. Un obiect se poate inlocui, insa fecioria nu se mai poate. Anonima a avut o inclinare spre curatie cand a ales sa posteze exact la acest subiect.

  "Cu alte cuvinte, doar cu o surubelnita si cu instructiunile de folosinta ale unui televizor, nu va garantez ca reusesc sa-l repar. "’

  Cu alte cuvinte doar cu sex, nu se poate intretine o relatie chiar daca ai cea mai buna educatie sexuala. Fara Taina Cununiei nimic nu tine. Apoi, atunci cand doi se feresc prin orice mijloace sa aduca pe lume copiii, relatia lor este impotriva firii.

  Dumnezeu sa-ti ajute sa te intorci la valorile primite in copilarie si intalnirea cu parintele Sofian sa nu ramana ceva interesant, ci sa faca parte din viata ta.

  Reply

 101. Guest
  aprilie 26, 2011 @ 9:53 am

  Hristos a inviat ,foarte frumos ai scris Andreea ,intradevar este de mare ajutor maica Siluana ,personal nu i-am scris insa am invatat foarte multe citind raspunsurile pentru cei care intrebau ,pentru anonim nu stiu ce as mai putea sa spun deoarece s-au spus destule sfaturi,cred insa ca ar trebui sa fim un pic mai ingaduitoare cu ea si sa incercam sa ne punem putin in situatia ei,asa cum a spus este o tanara care i-si da seama ca a gresit si are nevoie de sfaturi pentru a se indrepta ,deoarece a spus ca a fost crescuta cu frica de Dumnezeu eu cred ca se va duce si la duhovnic insa ii este destul de greu ,acum are nevoie de cineva care sa o sprijine ,care sa se roage pentru ea, de cineva in care sa aiva incredere ,nu doresc sa supar pe nimeni iertare daca asa o sa se inteleaga dar noi nu o ajutam cu nimic daca ii reamintim mereu greselile facute ,cred insa ca am putea sa o ajutam cu o vorba buna ,cu o carte folositoare cu un gand bun ,cu orice care sa o ajute in primul rand sa fie un pic mai linistita ca sa aiva taria de a merge la duhovnic ,nu stiu daca are sau nu unul insa daca nu are ii este un pic si mai greu ,asa cum am mai spus personal nu pot sa intru in legatura cu ea insa cu siguranta printre persoanele care citesc sunt tineri care au timp si voita de a ajuta de aceea va rog sa incercati sa intrati in dialog cu ea in particular se va gasi cumva o solutie ,iertare inca o data daca prin ceea ce am scris am suparat cu ceva pe cineva insa asta cred eu personal ca o sa o ajute ,(nu trebuie sa fie cea mai buna solutie deci nici nu trebuie sa tina seama de ea celor care nu le place ),Albinuta

  Reply

 102. Altcineva
  aprilie 26, 2011 @ 10:21 am

  Sora, nu ai idee cat de mult bine mi-a facut mesajul tau.

  Te-am parasit Doamne, dar Tu sa nu ma parasesti. Pogoara-Te din nou la iad si ma scoate.

  Rugati-va si pentru mine, fratilor.

  Reply

 103. Guest
  aprilie 26, 2011 @ 10:31 am

  CriCri am fost la spovedanie..

  Reply

 104. Saurian
  aprilie 26, 2011 @ 11:00 am

  @Zeo: mă bucur că cineva e de acord cu mine în legătură cu postarea convorbirii pe site. Sunt cu totul de acord în ce ai spus în privinţa la chestia asta. Şi mai sunt de acord şi când spui:"Problema survine din faptul ca in loc sa propage o viziune fireasca asupra sexualitatii, majoritatea alege sa o transforme in bau-bau-ul de serviciu pe spinarea caruia se pot arunca toate problemele vietii. Pustilor li se inoculeaza ideea ca sex=rau, iar cand acestia sunt pusi in fata faptului natural de a avea porniri sexuale, nu stiu cum sa si le canalizeze iar rezultatele sunt povestirile de genul celor din acest articol." sau "Pentru ca reprimarea si condamnarea unor instincte firesti nu duce la altceva decat la un intreg set de probleme.". Dar mi se pare că nu intrăm în acord în privinţa a ce înţelege fiecare prin "viziunea firească a sexualităţii". Părerea mea e că ar trebui ca tinerii ( măcar cei din Biserică ) să li se facă puţin catehism cu preoţi căsătoriţi bătrâni sfinţi (adică care au căsnicii reuşite) care să le explice ce e dragostea, să li se facă puţin catehism cu călugări plini de har care să le explice ce e iubirea dintre tineri. Un exemplu este răspunsul dat de un titan al duhovniciei, păr. Rafail Noica, ucenic al păr. Sofronie de la Mănăstirea Essex şi nepot duhovnicesc a Sf. Siluan la problema tinerilor ce se depărtează de Biserică din cauză că ea condamnă relaţiile trupeşti făcute din dragoste ( bineînţeles că între tineri necăsătoriţi ). Răspunsul e aici http://rafailnoica.files.wordpress.com/2008/12/pr-rafail-noica-pentru-ce-ne-pregateste-filocalia-iii.mp3 pornind cu minutul 15:40.
  @romeo: probabil am greşit eu la felul cum m-am exprimat dar şi tu dai dovadă de misandrie ( caută pe DEX, e varianta feminină a termenului misogin ) prin ceea ce spui. Iar faza că pentru un bărbat e mult mai greu cu ispitele trupeşti să ştii că nu e de la mine sau de la un bărbat ci de la o femeie şi anume maica Siluana Vlad ( o adevărată creştină că ştie să ia apărarea bărbaţilor faţă de femei precum şi păr. Arsenie Papacioc este un adevărat creştin că ştie să ia apărarea femeilor faţă de bărbaţii mai mult sau mai puţini misogini).

  Reply

 105. romeo
  aprilie 26, 2011 @ 2:01 pm

  Saurian eu nu dau dovada de nici o misandrie ,mie doar imi place adevarul si atat .Tot respectul pentru cei mentionati de tine ,dar pentru ca cineva sa poata face o comparatie ar fi trebuit sa fie intai barbat si apoi femeie sau invers si deabia atunci ar fi putut spune cu adevarat ce si cum .Cum acest lucru nu sa intamplat niciodata da-mi voie sa nu dau dreptate nici tie si nici lor .Se pot face doar ipoteze ,dar ca sa-mi justific punctul meu de vedere da-mi voie sa-ti spun in fata lui Dumnezeu toti suntem egali fie barbat fie femeie .Dumnezeu permite sa ni se intample necazuri in masura in care fiecare din noi poate duce ,dupa puterea fiecaruia din noi,nu dupa genul de sex pe care il avem.Cu alte cuvinte daca esti femeie nu inseamna ca esti supusa la mai putine necazuri ,mai putine tentatii si daca esti barbat la mai multe necazuri , mai multe tentatii .Daca esti barbat nu inseamna neaparat ca esti mai puternic decat o femeie (si nu ma refer aici din punct de vedere fizic),exista barbati puternici si barbati "slabi" cum de altfel exista femei puternice si femei "slabe" Asadar slabiciunea noastra fata de tentatii nu consta in genul de sex pe care il avem ,ci in puterea caracterului nostru Daca presedintele vine si spune un lucru asta nu inseamna ca este obligatoriu adevarat.Nimeni ,dar NIMENI nu detine adevarul absolut in afara de DUMNEZEU ! Mie mi-ar placea sa vad argumentele lor ,care sustin aceasta teorie cum ca barbatul este mult mai supus tentatiilor decat femeia
  In privinta postarii pe site atat tu cat si Zeo si cei care mai sustin acest lucru gresiti
  Zeo tu spui "-)in punctul meu de vedere, a sustine contrariul atrage dupa sine un mare semn de intrebare cu privire la capacitatile intelectuale ale individului" referitor la ce a publicat pe site ,ori da-mi voie , sa inteleg ca oricine nu este de acord cu punctul tau de vedere este slab intelectual ? Scuzama dar cine anume esti tu ca sa categorisesti nivelul intelectual al unei persoane daca nu-i de acord cu tine?
  In alta ordine, referitor la acest subiect oare toti marii scriitori si nu numai,care au publicat vreodata ceva intr-o carte din viata celor cu care au fost in contact ar trebui considerati slabi intelectuali in opinia voastra ? sau poate doar pentru ca ei sunt mari scriitori au acest drept?
  In concluzie anonim (albinuta ) nu a postat despre viata ei pentru a fi judecata Cine sunteti voi sa o judecati? ea doreste doar ajutorul,daca puteti sa o faceti cu un sfat bun ,bine ,daca nu abtinetiva

  Reply

 106. Admin
  aprilie 26, 2011 @ 2:09 pm

  Hristos a inviat frati si surori intru Domnul!
  Desi sarbatorim invierea Domnului nostru Iisus Hristos, totusi cu amaraciune in suflet avem sa dam cateva lamuriri la neintelegerile iscate de pe urma acestui articol-marturie.

  In ultimele doua saptamani, noi ca administratori, ne-am consumat multa energie si timp pentru a ne focaliza cat mai bine pe ceea ce era cel mai important: Patimile si invierea Domnului nostru Iisus Hristos.

  In acest sens, am postat peste 20 de articole in care am incercat sa prezentam sensurile cele mai profunde ale Evangheliei si ale scrierilor Sfintilor Parinti despre jertfa rascumpararii neamului omenesc din robia pacatului.

  Nu ne-a fost usor dar nici nu ne plangem pentru ca am castigat folos duhovnicesc, si suntem siguri ca si aceea dintre voi care ati fost atenti la ce era mai important, ati avut de castigat, desi ne-am fi dorit sa fim provocati la discutii duhovnicesti, desi ne-am fi dorit sa fim surprinsi din partea fratiilor voastre cu noi aspecte teologice care ne-au scapat, deoarece si noi suntem oameni care invatam odata cu voi.

  Insa din pacate, multor tineri le pasa mai mult de subiecte care trateaza sexualitatea umana decat patimile si invierea Domnului. Adica ne pasa mai mult de noi decat de Dumnezeu, cand era cazul ca macar acum sa facem un efort de a ne lepada de noi si a-l primi pe Hristos.

  Suntem bucurosi de aceia dintre voi care au sarit cu sfaturi duhovnicesti, impaciuitoare si ziditoare, chiar si la acest subiect care a facut atata valva, desi ar fi fost de dorit sa fim cu totii atenti numai la jertfa Mantuitorului.

  Totusi, suntem tristi pentru aceia dintre cititorii nostri care nu au putut trece cu cugetul si simtirile mai sus problema sexualitatii umane. Iar lucrul acesta este foarte trist! Trist de tot.
  Ne-am fi dorit sa se comenteze la articolele despre patimile si invierea Domnului macar pe sfertul sfertului cat s-a comentat la acest articol.

  Romeo, oare ce suport are afirmatia: „Oare cati barbati sunt , care pe langa relatia oficiala mai au si alte relatii (amante) ? 90%? eu zic ca ,chiar mai mult de acest procentaj „ ? Nu cumva te-ai asezat pe scaunul de judecata a lui Hristos cu astfel de afirmatii care nu se pot proba in vreun fel, ci sunt doar expresia propriului subiectivism?

  Zeo, cu parere de rau iti spunem ca nu ti-am aprobat penultimul comentariu la acest articol. Acele indemnuri date de tine sunt impotriva invataturii de credinta crestin-ortodoxa, deci indemnuri care mai mult arunca tinerii in groapa decat sa reprezinte solutii. Noi nu ne asumam asa ceva.
  Nu ne asumam nici acel dialog particular postat sub forma de comentariu si care a starnit oprobiu pe buna drepatte. Ne cerem iertare ca nu l-am vazut la timp. Nu o spunem ca o scuza, dar ne-am concetrat atentia asupra sarbatorii Invierii Domnului, asa cum am spus la inceputul comentariului, si ne-a scapat de sub control atat acel comentariu cat si intreaga discutie. Inca odata, ne cerem iertare ca nu am intervenit la timp. (acum, acel dialog este sters).
  Cand ai spus ca pustilor li se inoculeaza ideea ca sex = rau, cred ca ar trebui mai intai sa invatam ceea ce semnifica termenii „sex”, „dragoste”, si „feciorie”.

  Este esential lucrul acesta pentru ca altfel vorbim pe limbi diferite. Sexul intr-adevar este rau, ca tot ceea ce nu este asumat ci doar trisat, (adica in afara Tainei Casatoriei). Termenul „sex” vine de la latinescul 6, care se referea la porunca "sa nu desfranezi" (a sasea porunca dupa invatatura catolica si luterana). Oamenii, cand marturiseau pe vremuri la spovedanie pacatul desfranarii, de rusine spuneau "sex" in loc sa spuna: „am desfranat”.

  Inainte oamenii mai aveau rusine de Dumnezeu si de ceilalti oameni, dar astazi „sex” ….adica „am desfranat parinte”…a devenit norma de vietuire a tineretului.
  De aceea avem atatea drame personale, precum cea impartasita mai sus, drama la care comentam si din care unii nu accepta sa invete NIMIC.

  Pe de alta parte, oamenii normali, oamenii placuti lui Dumnezeu fac dragoste (nu sex), adica isi asuma relatiile sexuale inaintea lui Dumnezeu si inaintea semenilor (taina cununiei). Iar asumarea relatiilor sexuale nu inseamna doar prezenta la Biserica, ci si asumarea cresterii tuturor copiilor care vin pe lume din urma actului de iubire sot-sotie.

  In schimb „dragoste” nu inseamna goana irationala dupa satisfacerea nevoilor proprii fara asumarea raspunderii ci apropiere intima intre sot si sotie, daruire si crestere a iubirii lor.

  Insa nu e cu putinta dragostea fireasca intre soti daca sexualitatea este gresit inteleasa. Ori noi tocmai asta incercam sa prezentam: hotarele in care sexualitatea umana a fost randuita de Dumnezeu, dincolo de care nu se afla decat auto-distrugerea (mai lenta sau mai rapida). Asta incercam sa explicam tinerilor, dar adevarul lui Hristos este adesea incomod.

  Draga Zeo, ai spus ca [i]„In loc sa li se explice copchiilor de liceu ce "naspa" e sa faca sex mai bine li s-ar arata ca exista mult mai multe alte chestii interesante de facut/vazut/cunoscut la varsta asta decat agatatul de vreunul(una).”[/i]…si sa stii ca si noi ne straduim sa aratam lucruri mult mai interesante, mai valoroase si mai folositoare omului, decat dragostea trupeasca. Unul din lucrurile acelea a fost „Patimile si Invierea Domnului”, insa din pacate nu toata lumea este interesata de aceste lucruri dupa cum ar trebui.
  Speram ca pana la urma, Domnul sa ne indrepteze pe fiecare dintre noi.

  Iertare pentru supararile pe care vi le-am pricinuit.

  Reply

 107. Admin
  aprilie 26, 2011 @ 2:22 pm

  Avem rugamintea catre toti cititorii nostri, ca macar in Saptamana Luminata sa cautam discutiile la subiectele de profunzime teologica pentru a fi mai atenti cu Dumnezeu.

  Nu este greu, numai sa vrem.

  Reply

 108. Saurian
  aprilie 26, 2011 @ 2:23 pm

  Îmi cer şi eu iertare pentru scandalul pornit. E drept că m-au deranjat anumite chestii în legătură cu un comentariu de mai sus dar nici eu nu am avut ce face altceva decât să provoc şi mai multă tulburare în această perioadă sfântă.

  Reply

 109. romeo
  aprilie 26, 2011 @ 2:38 pm

  Admin ,acea afirmatie pe care am facuto este opinia mea .Atat tu cat si ceilalti puteti fi de acord sau nu .Nu a fost o judecata ci o opinie ,cred ca sunt doua lucruri total diferite ,iar ea deriva din experienta mea de viata ,si credema ca am foarte multa ,si foarte multe persoane cu care am intrat in contact,oameni de diferite niveluri intelectuale si financiare,cat si de diferite nationalitati.Deci este o opinie personala bazata pe argumente reale si nu o judecata .Nu am facut si nu imi v-oi permite niciodata sa fac acest lucru

  Reply

 110. Ludmila
  aprilie 26, 2011 @ 2:52 pm

  HRISTOS A INVIAT !

  Intr-adevar in acest Mare Post, ne-ati daruit materiale exceptionale, poate mai bune decat toate siteurile ortodoxe, adevarata hrana sufleteasca, pentru inaltarea noastra duhovniceasca, si va multumim si felicitam pentru aceasta.
  Domnul sa va rasplateasca din plin aceasta lucrare pe care ati facut-o din dragoste de El, pentru inaltarea noastra, si urcusul spre Inviere.

  Inca odata FELICITARI !

  Doamne ajuta !

  Reply

 111. Admin
  aprilie 26, 2011 @ 3:04 pm

  Dragul nostru Romeo, nu stiu de ce te straduiesti sa dialogam in contradictoriu.
  Acea afirmatie, este o opinie, iar internetul este plin de opinii, opinii care mai decare: unele obiective, altele subiective.
  Dar aici intervin doua chestiuni:
  a) fiecare dintre noi are dreptul la o opinie, insa fiecare are obligatia si responsabilitatea de a aduce argumente pentru a demonstra veridicitatea opiniilor sale.
  b) opiniile subiective nu sunt de folos nimanui.

  Acea observatie facuta de noi ar fi trebuit sa-ti dea de gandit pentru ca tu nu poti proba opinia ta vis-a-vis de procentul barbatilor fideli/infideli.

  Cand faci afirmatii cu caracter general, trebuie sa tii cont de toti oamenii, nu de doar de toti oamenii pe care ii cunosti sau i-ai cunoscut tu. Este o mare diferenta intre una si alta.

  Faptul ca ai experienta de viata nu a contestat nimeni, dar orice experienta de viata este limitata doar la persoanele si evenimentele pe care le cunoastem.

  Dar acestea reprezinta infim de putin dintr-un intreg necunoscut noua. Si de aceea nu avem dreptul sa facem asocieri de genul: [i]Peste 90 5 din barbatii pe care i-am cunoscut sunt infideli –> peste 90 % din barbatii din lume sunt infideli,[/i] deoarece comitem o eroare de logica. Ex:

  Peste 90 % din pisicile pe care le-am vazut in viata (si nu sunt putine) au culoarea neagra –> Peste 90 % din pisicile din lume au culoarea neagra.
  Dar daca ai vazut doar 0.1 din pisicile din intreaga lume iar restul sunt mai mult roscate, cenusii…etc?

  Deci rugam, nu da procente. Pur si simplu numai Dumnezeu stie ce si cum.
  Sunt de acord, din experienta mea scurta de viata, ca multi barbati sunt infideli, dar totusi…nu pot aproxima un procentaj obiectiv. Sunt limitat doar la experientele mele, iar ele nu pot avea caracter general, cel putin in aceasta privinta.

  Reply

 112. Admin
  aprilie 26, 2011 @ 3:08 pm

  Adevarat a inviat, Ludmila!

  Multumim din suflet pentru urari.
  Ne bucuram mult ca acel program duhovnicesc din Marele Post v-a fost de folos.

  Reply

 113. Ana
  aprilie 26, 2011 @ 3:43 pm

  Albinuta multumesc ptr recomandarea cu Cartea lui Tobie. Ieri am citit cu bucurie istoria respectiva. Am citit din Biblia la care a lucrat mitropolitul Bartolomeu Anania si datorita multor explicatii care sunt de-a lungul textului, am putut sa patrund mai usor textul. E potrivit cu discutia de aici. Tot din acest text am inteles ca Arhanghelul Rafael nu mai apare ca inger nicaieri in biblie. [i]Rafael inseamna Dumnezeu a vindecat.[/i]

  Ca un adaos la ceea ce comentam aici, in Cartea lui Tobie scrie la explicatiile unor versete: [i]"Scopul suprem si sfant al unirii dintre barbat si femeie este nasterea de prunci; asadar transmiterea vietii"[/i] Biblia Anania p 1219

  Reply

 114. romeo
  aprilie 26, 2011 @ 4:06 pm

  Chiar nu ma straduiesc sa discutam in contradictoriu.Ca o mica gluma as putea spune ca imi vine chiar spontan 😛
  Intradevar daca tin cont de argumentele tale pot sa spun ca asa este,dar nu cred ca procentajul in sine este important .Cred ca m-ai inteles gresit sau poate ca m-am exprimat eu gresit Poate daca as fi scris majoritatea te-ar fi facut mai multumit .In gandirea mea consider ca nici un procentaj nu poate fi obiectiv cand ei in considerare astfel de lucruri.As fi putut spune la fel de bine 60,70 sau oricare peste 50 .Am spus 90 pentru a sublinia mai mult cat de grava este situatia Sper ca am reusit sa ma fac inteles acum ,ceea ce am vrut sa exprim prin acel procentaj

  Reply

 115. Lili
  aprilie 26, 2011 @ 4:49 pm

  Hristos a Inviat!

  Nu pot sa cred ca de la un simplu comentariu al unei fete care a facut o greseala s-a iscat aceasta cearta.Parerea mea e ca nu o ajutam cu nimic daca o judecam si ne certam intre noi.
  1. Anonim(fata de 17 ani) iarta-ma ca-ti spun dar imi pari putin naiva pt cei 17 ani,adica,deciziile ce le iei tu in viata trebuie sa fie ALE TALE, sa-ti apartina, cand o sa te certi cu sotul tau ce vei face?vei veni si vei povesti toata cearta pe un site?NU TE JUDEC,spun doar ca la 17 ani ar trebui deja sa ai o viziune asupra vietii asupra ta,si ar trebui sa poti lua deciziile proprii,cum ar fi aceasta: sa te desparti sau sa ramai cu baiatul acela?Nu este nimic rau in a cere sfatul cuiva,dar de-aici pana a posta pe net discutia dintre tine si iubitul tau este cale lunga,uite iarta-ma eu nici la prietena mea cea mai buna cand ma cert cu prietenul meu nu ma apuc sa-i zic toate detaliile si sa-i trimit conversatii,intr-o relatie trebuie sa fie 2 oameni.Atat,doi,nu mai multi pt ca iese nebunie.

  2.Daca tu crezi ca nu poti lua o decizie singura vorbeste cu mama ta si roag-o sa mearga cu tine la biserica sa te spovedesti,daca tu simti ca ti-ai usura sufletul in acest mod,incearca sa explici preotului situatia sa te inteleaga si ai grija si la preotul ce-l alegi.

  3.Trebuie sa iei o decizie,ai grija cui ii ceri sfatul,si oricui ai cere sfatul pana la urma decizia trebuie sa-ti apartina,nimeni nu poate stii mai bine decat tine ceea ce simti tu,pana la urma sunt sentimentele tale,viata ta.

  4.CriCri te-as ruga sa nu zici "bazaconii" la chestile care pun in pericol viata unui om.Din "bazaconia" aia care spui tu ca este un chist o persoana extrem de apropiata mie era sa-si riste viata,daca nu incepea un tratament si pot sa te asigur ca nu folosea anticonceptionale,asa cum stai linistita nu voi folosi nici eu,stiu f bine cat dauneaza organismului,de cele mai multe ori provoaca si avorturi.

  5.Eu raman socata ca mai nou toti adolescentii n-au absolut nimic mai buun decat sa se gandeasca/sa vorbeasca despre sex,ok,recunosc ca in ziare/reviste/emisiuni tv doar despre asta se vorbeste,dar deja e absurd,bine ca de citit nu mai avem timp,de-o plimbare in parc, de-o calatorie,de practicarea unui sport, de invatat..de toate astea nu mai avem timp da’ bine ca avem timp sa ne gandim si sa ne facem probleme cu privinta la sex de la 15-16 ani.

  6.Noi stim doar sa acuzam ca "vaii se fac filme care abunda de sexualitate " sau etc, dar oare regizorii aia fac filmele acelea pt pusti de 14-15 ani sau pt oameni adulti care stiu f bine ce implica sexul?La producatori/regizori nu le pasa ca parintii nu-s in stare sa le explice la copiii despre ce presupune sexul,care-s implicarile lui,consecintele iar copii incep sa fie obsedati de acest gand iar la 17-18 ani o fac,fara sa stie ce implica acest lucru mai rau raman insarcinate fetele,avorturi si uite asa vieti distruse,cine-s de vina?producatorii de filme?sau parintii care nu si-au educat copiii si n-au stiut sa discute cu ei?

  7.Nu spun ca este normal sa dai prezervative sau alte chestii la copiii de 7-8 ani in scoli si dupaia sa zici "gata,am facut educatie sexuala,pa" nu! educatia sexuala se face prin discutii,printr-o discutie serioasa cu persoane care pot sa explice ce implica sexul,care-s consecintele,cum reactioneaza corpul unui adolescent la acest lucru,normal ca daca faci la 16-17 ani sex te simti ca naiba,in interior,esti dezorientat,nu stii ce sa faci,nici macar corpul nu iti este pregatit,si atunci logic ca o "iei in jos"…atat psihic,moral cat si fizic.

  8.M-au "certat" dna Ana si cu Cricri intr-un post anterior despre carti pt faptul ca-s romantica si cica romantismul face rau, ok,romantismul face rau,dar oare gandu’ la sex la o varsta la care nu esti matur nu e mai rau?Eu sincer prefer prima varianta decat sa aud chestii cum ca "vai am facut-o,acum ce ma fac?daca am ramas insarcinata..etc" in momentul in care te declari "adolescent matur’ tre’ sa stii ce inseamna responsabilitatea si ceva mai mult decat atat tre’ sa fii constient de ce se face in perioada adolescentei si ce nu se face.

  9.In generatia de astazi nu exista dragoste adevarata la varsta aceasta.

  10. Anonim,tot ce-am scris aici NU te vizeaza pe tine,doar am spus ceea ce am crezut,deci te rog frumos nu te supara,tu ai facut acea greseala paote din nestiinta,din impresia ca-l iubesti la nebunie pe acel baiat si ca acel baiat simte acelasi lucru pt voi si ca asta este o "-)ovada" de iubire.Nu,sexul in adolescenta nu e dovada de iubire,e dovada de imaturitate.Tot ceea ce poti face acum este sa iei o decizie serioasa, sa incerci ca la varsta asta sa te preocupe alte chestii decat sexul,ar trebui sa te preocupe liceul,scoala,viitorul si bineinteles e perfect un baiat dragut daca intalnesti,nu e nimic rau,dar orice lucru are varsta sa,totul este sa nu ne grabim,in tot trebuie sa avem o limita.

  Reply

 116. CriCri
  aprilie 26, 2011 @ 9:15 pm

  Despre ‘drepturi si libertati”
  Am gasit un pasaj din Virgil Maxim ce mi-a placut foarte mult, referitor la ‘dreptul nostru de alegere’ si libertatea de a pacatui:

  "iar diavolul a preluat rolul vigililor, el s-a instalat şi a devenit paznic, în schimb continuu, zi şi noapte, şi strigă la toate răspântiile:

  ,,E binee! E foarte binee!… E foarte bine în păcat! Veniţi! Veniţi la orice oră din zi şi din noapte! E scris “non stop ” pe toate firmele dughenelor de desfătare: de beţie, de furt, de minciună şi înşelătorie, de desfrâu şi crimă! Am baruri de noapte şi baruri de zi!
  Am creat condiţii extraordinare de adevărată democraţie, de stil apusean: libertate! Da, libertate adevărată, în care drepturile individului, întrec posibilitatea vreunei cenzuri din partea societăţii şi chiar a lui Dumnezeu. Dreptul ca fiecare să facă ce vrea, când vrea, cum vrea, este garantat prin legea drepturilor omului, pe toată faţa pământului. Dacă un stat nu înscrie în constituţia lui legea libertinajului, cum îi zic ipocriţii care vor să mai trăiască în virtute, le instig pe celelalte state şi aşa îşi va crea probleme economice. Şi ştiţi că pentru burtă…
  Pe mine nu mă interesează termenii literari, că îi zic unii libertate sau alţii libertinaj, treaba lor. Pe mine mă bucură faptul că lumea s-a prins în jocul magic al independenţei totale a individului. Până acum trebuia să ţin cu mare silă pe cineva în stare de păcat, acum vă las libertatea să vă complăceţi în el, fără vreo siluire din partea mea.
  Ziceţi ce vreti despre Dumnezeu: că e bun, că e mare, că e tare. Sporovăiţi cât vreţi despre El, dar… faceţi voia mea.
  Ce dulce e păcatul! E virtuos să ştii să sorbi cu paiul licorile ameţitoare, să savurezi beţia, să fumezi Kent sau Marlboro, să te destrăbălezi în plină stradă. Ţi-am pus la toate răspântiile dughene parfumate şi vând la preţ de piaţă liberă, pretutindeni în lume, ziare şi reviste cu minciuni frumoase şi imagini pornografice, senzaţii tari pentru tineretul liber de ascultarea către boşorogii care-şi fac semnul Crucii în public. Vând casete cu filme erotice şi cântece zgomotoase cu urlete înnebunitoare ca în iad. Mănâncă, bea, veseleşte-te!
  Aici e viaţa! Dacă o fi ceva şi în altă parte, nu-ti face probleme, mai e timp! Eşti tânăr! Nu-ţi închide poarta plăcerilor trupeşti pentru nişte închipuiri! Lasă-mi plăcerea să-ţi fiu ghid pe drumul vieţii. Fii atent ce-ţi spun: Hristos te pune la înfrânări de tot felul, să-ţi controlezi gândurile, vorbele şi faptele, să posteşti, să te rogi, să nu te cerţi cu ceilalţi oameni, prieteni, vecini, colegi de serviciu, să faci fapte bune, să fii conştiincios în muncă, când tu poti să-i trişezi şi să iei bani pe munca altora. Ba, te pune să gândeşti la moarte, la Judecata de apoi, la chinurile iadului. Şi mai ales te cheamă la Biserică! Ia te uită ce pierdere de timp! Eu nu-ti creez nici o obligaţie. Fii liber! Liber de orice gând de cenzură divină şi vei fi tu însuti, propriul tău dumnezeu, ca şi mine! O, cât mă bucur că ai acceptat propunerea mea! Ce satisfacţie diabolică mi-ai dat!
  Acum îmi semeni întru totul! De acum, patimile tale îti vor fi draci. Eu nu mă voi mai ocupa de tine în mod special. Tu singur vei fi emisarul meu în lume, pricină de sminteală pentru multi altii. Vino să te prezint în iad tuturor prietenilor tăi, fraţi întru fărădelege, liberi ca şi tine în păcat! Veţi trăi în veşnicie! Alături mine în plănsul şi scrăşnirea dintilor. Ha! Ha! Ha!”"
  http://desprecredinta.wordpress.com/recomandari/marturisitorul-virgil-maxim-de-12-ani-in-slava-cereasca/

  Reply

 117. Saurian
  aprilie 27, 2011 @ 5:46 am

  @Lili: În una din postările mele de mai sus, unde am dat linkul ce conţine cuvântul păr. Rafail Noica în legătură cu sexualitatea, dacă ai fi intrat şi l-ai fi ascultat atunci ai fi auzit că faptul că noi tot timpul vorbim de "sex" şi nu de "-)ragoste" este încă o palmă ce o dăm iubirii trupeşti create de Dumnezeu. Măcar noi cei credincioşi să nu mai vorbim astfel de cuvinte. Sper că nu te-am supărat cu critica asta.

  Reply

 118. Guest
  aprilie 27, 2011 @ 8:32 am

  Multumesc si eu Ana pentru explicatiile date,sunt de mare pret eu citesc biblia si alta editie deci fara pretioasele cuvinte de invatatura ,ma bucur foarte mult ca ti-a placut Cartea lui Tobit ,asa cum ai spus fiecare este miscat de un cuvant (nu mai stiu exact dar aceasta este ideea si mi-a placut foarte mult ),fiecare cred ca are un text sau ceva de care i-si aminteste in clipele mai grele ale vietii ,pentru mine asa cum am spus este acest Fragment din biblie iar daca nu este prilj de a citi sunt multe sfaturi utile gasite aici (desii nu-mi erau toate adresate mie ),de cand am descoperit aceasta pagina pot sa spun ca viata mea s-a schimbat deoarece am descoperit oameni minunati gata oricand sa dea sfaturi,ajutor celor care au nevoie,multunesc tuturor ,Albinuta

  Reply

 119. Zeo
  aprilie 27, 2011 @ 10:54 am

  scrisoare de bun ramas
  Hristos a inviat! Intr-adevar.

  [b]@Ana[/b]:"Cu alte cuvinte, doar cu o surubelnita si cu instructiunile de folosinta ale unui televizor, nu va garantez ca reusesc sa-l repar. "

  Vroiam sa spun ca abandonatul copiilor in fata tele-ului/internetului [b]nu[/b] inseamna ca acel copchil va sti sa puna in context informatiile pe care le capata.

  Educatia sexuala nu se face prin impartit de prezervative la clasa a 4a cand toti vor face baloane din ele. Este si de datoria parintilor si a familiei precum si a scolii sa ii explice pustiului ce si cum. Ce inseamna contraceptia, de ce se foloseste, ce sunt bolile cu transmitere sexuala, ce transformari sufera corpul atunci cand incepe viata sexuala, ce inseamna ciclu menstrual si alte astfel de subiecte de care majoritatea se fereste mai ceva ca acela de tamaie.

  [b]@Lili si Saurian[/b]: Ma bucur sa vad ca totusi exista oameni care au inteles ceea ce vroiam sa zic. Lili, inca o data iti spun, tu esti contraexemplul clar al intregii dezbateri de aici. La varsta pe care o ai, dai dovada de maturitate in gandire, logica, rationalitate si convingere. Saurian, recunosc ca sunt o laica prin excelenta si imi lipsesc exemplele si citatele din "clasicii" bisericesti. Multam fain de link! Poate si unul dintre motivele pentru care nu am o inclinatie deosebita spre literatura monahala este faptul ca nu ma regasesc mai deloc in ea. Cu cateva mici exceptii, iar Noica face parte din aceasta categorie.

  [b]@Admin[/b]: Stiu ca nu ai aprobat primul comment. Practic spune acelasi lucru ca si cel pe care l-ai aprobat mai sus, intr-o alta exprimare. E o poveste lunga si oarescum stupida de ce am trimis doua posturi identice ca mesaj. Iertare pentru "-)iscutia privata" – banuiesc ca e cea de la carti sau filme – dar neexistand un sistem de mesaje private, am abuzat nitel, cu scuzele de rigoare. Nu ma deranjeaza deloc, chiar dimpotriva, daca ai sters respectivele posturi.

  [b]@CriCri[/b]: De fapt in aceasta dezbatere, problema se pune in doua moduri:

  [b]a)[/b] Biserica isi asuma rolul de "cenzura", ceea ce, in zilele noastre, nu prea e o idee buna, iar rezultatul este indepartarea oamenilor de Biserica.
  [b]b)[/b] Accepta libertatea opiniei cu tot ceea ce aduce aceasta. Pana la urma Dumnezeu a inventat libertatea si liberul arbitru.

  [b]Din punctul meu de vedere[/b] problema e la nivel uman. Biserica, in fond, este alcatuita tot din oameni. Oricat de sfinti si haruiti ar fi ei, tot oameni sunt si, drept urmare, supusi greselilor.

  Tot discutand pe acest site, am realizat ceva in legatura cu principiile mele de viata. De fapt, este mai mult o idee care mocnea in subconstient iar discutiile cu voi m-au ajutat sa o cristalizez (va multumesc pe aceasta cale). Si anume: nimeni si nimic pe lumea asta nu au dreptul sa ingradeasca libertatea de exprimare a individului. Poti contesta continutul, mesajul, il poti dezbate, il poti ataca, dar nu il poti impieta. Iar pentru acest sustinerea acestui drept si-au dat viata sfintii si martirii.

  [b]@Romeo[/b]: Prin paragraful de mai sus fac legatura cu raspunsul postului tau. Cine sunt? In primul rand sunt un om, iar ca orice om sunt si eu supusa greselilor. Recunosc faptul ca ma enervez instant in fata anumitor forme de "tabloidizare" a vietii private. Iertati-ma.

  Sunt de acord cu libertatea de exprimare, dar imi permit sa contest mesajul. Altfel spus, nu sunt de acord cu tendinta generala a zilelor noastre de "spalare a rufelor in public". Vrei un sfat? Cere-mi-l. Dar nu ma forta sa-ti tin lumanarea in dormitor ca sa te chipurile inteleg.

  Personal, nu as vrea ca cineva, cu atat mai mult un necunoscut, sa cunoasca detaliile unei conversatii intime intre mine si partenerul meu de viata. Si nici nu as vrea sa cunosc eu, in amanunt, viata privata a altcuiva. Mi se pare ca intru cu bocancul.

  As vrea sa vad ca pustii de azi percept si sunt ajutati sa perceapa ca exista o anumita decenta a intimitatii ceea ce ar preveni saptamani intregi de emisiuni televizate pe tema divortului lui X de Y, spre exemplu. Dar asta e deja o cu totul alta discutie.

  In incheiere, imi pare rau sa va spun, dar nu voi mai intra pe acest site o buna perioada. L-am descoperit din greseala, si mi-au placut temele pe care le propuneati spre dezbatere. Dar in urma reactiilor pe care vad ca le-am starnit, consider ca este mai bine sa incetez activitatea oratorica pe acest site. Nu am vrut sa va ofensez in nici un fel, am sperat la un dialog. Insa tonul anumitor discutii m-a dus mai mult cu gandul la "un monolog in doi", eu pe partea mea cu "bazaconiile" mele, ceilalti pe partea cealalta.

  Va doresc o saptamana cu adevarat Luminata!

  Reply

 120. Admin
  aprilie 27, 2011 @ 11:49 am

  Multumim pentru urari Zeo!

  Cat despre "-)iscutia privata" noi nu am sters nimic din ce ai discutat cu celelalte fete despre carti si filme, nu de alta dar acel dialog chiar ne-a bucurat foarte mult. Nu am fi avut niciun motiv justificat sa stergem ceva, chiar daca pe alocuri s-a deviat de la subiectul principal. Discutia a fost constructiva zicem noi.

  Cred ca ai facut o confuzie in legatura cu ceea ce am sters si nu vrem sa fii intristata fara motiv:

  Noi am sters comentariul acela pentru care erai suparata si tu pe buna dreptate: [b]cel cu spalatul rufelor in public[/b] (discutia aceea privata intre doi tineri care a fost publicata la acest articol).

  Pentru acel comentariu ne-am si cerut iertare ca nu l-am sters de la bun inceput, caci ne-a scapat de sub observatie.

  Suntem intru totul de acord cu ceea ce ai spus despre detaliile conversatiilor intime. Cerem iertare pentru supararea pricinuita.

  Noi ne bucuram sa mai vorbim si te asteptam cu drag.

  Reply

 121. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 1:01 pm

  Saurian,

  Nu stiu exact cati ani ai tu(oricum ma gandesc ca mai multi decat mine,clar)dar sa-ti explic un lucru,ce-am scris eu mai sus se refera la cum gandesc adolescentii si la cum PERCEP ei dragostea ! Pe bune,in ziua de astazi la un adolescent la care nu i s-a facut educatia(DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE morala,religioasa si o educatie care vizeaza relatiile intime care apar intre doi oameni MATURI si care AU AJUNS LA O ANUMITA VARSTA-am zis aceasta prop ca sa nu mai repet acel cuvant,imi cer scuze pt limbajul de mai sus)si care a fost lasat de capu’ lui sa vada ce filme vrea el,un adolescent care are parinti carora nu le pasa in ce anturaj e fiul/fiica lor pt ca merg pe conceptia stupida gen: "se descurca!" atunci adolescentul ala NU VA STII sa faca diferenta dintre DRAGOSTE si actul fizic/relatia intima(iarta-ma dar ma chinui sa gasesc niste termeni cu care sa inlocuiesc acel cuvant).

  Ceea ce vreau eu sa spun,este faptul ca e de 1000000000 de ori mai usor sa eviti un lucru decat sa cauti apoi solutia.DEGEABA parintii din ziua de astazi se dau cu capu’ de pereti ca odraselele lor fac tampenii si au relatii intime de la 16-17-18 ani si apoi ajung la droguri si etc,degeaba dam vina pe filme,pe media,degeaba spunem ca societatea a decazut,etc…NU.E din cauza educatiei!Daca unui copil i se ofera o educatie buna si i se explica ceea ce se face in adolescenta si ceea ce nu se face atunci copilul ala intelege,stie sa faca diferenta intre un lucru rau si un lucru bun luand in considerare mai ales varsta la care se afla.

  Ne este f. usor sa dam vina pe cei din exterior atunci cand trebuie "sa fie vina cuiva" decat sa ne deschidem ochii si sa vedem cat pret se mai pune pe educatie in ziua de astazi.
  Spunem ca suntem intoxicati de filme care abunda de sexualitate,ei bine producatorul ala nu a facut filmul pt copilu’ tau imatur de 15 ani la care tu ca parinte nu i-ai oferit o educatie corespunzatoare si nu ai discutat cu el.Nu,producatorul ala a facut filmul acela pt oameni maturi care stiu ce sa aleaga,care stiu ce vor sa vada,ca dovada in niciun film care spunem ca e cu scene erotice sau etc nu sunt folositi adolescenti! Ci oameni maturi!
  Daca tu ca parinte nu ai fost in stare sa-i oferi copilului tau o anumita educatie sa-i explici ce se face si ce nu se face la 15-16-17-18 ani etc..asta e, iti asumi consecintele,tine-l cu desene animate si alege-i programul daca acel copil nu este suficient de matur incat sa priceapa ca(parafrazez): "nu tot ce e la tv se mananca".

  Normal ca la un copil care habar n-are ce inseamna o relatie intima,parintii lui n-au avut o discutie cu el despre viata(la modul general) acel copil vede un film unde sunt prezentate anumite scene, vede o revista unde la fel pot fi anumite iamgini si isi zice in minte: "wow ! ce marfa,sa incerc si eu!" si-apai tot incearca…

  Deci,Saurian asta incerc sa explic aici,ca un adolescent care are o educatie precara nu va putea sa faca diferenta intre cei 2 termeni,dimpotriva,va folosi acel "termen" chiar si atunci cand vorbeste de dragoste.Eu cand zic aceste lucruri le zic in cunostiinta de cauza, da,fix asa sunt colegii mei,pt ei nu exista dragoste ci exista acel "termen",in orice situatie.De ce?Pt ca parintii lor ii lasa de capu’ lor,si atunci intervin toti ceilalti factori(anturaj+mediu+mass-media,etc..)toate problemele societatii parerea mea e ca au o singura cauza: nepasarea,indiferenta,de-aici provin lipsa de educatie,caracterele slabe si toate celelalte probleme.

  Zeo: mersi:-) dar crede-ma eu chiar nu ma consider un "model" din niciun punct de vedere,pur si simplu am modul meu de-a vedea viata.

  Saurian: Imi cer iertare pt limbaj.

  Admin: Chiar imi plac articolele de pe acest site,am citit aseara un articol care ma crezi sau nu mi s-a parut superb si m-a emotionat cu adevarat.:-)

  Reply

 122. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 1:32 pm

  Inca ceva..

  CriCri, din punctul meu de vedere exista o diferenta enorma intre libertate si libertinaj.Libertatea ti-o da Dumnezeu,ai libertatea cuvantului,gandului…ai libertate sa practici cultul religios din care faci parte..ai libertate sa fii tu.

  Libertinajul este morale sau ale decentei,care sfideaza orice regula si mai rau care incearca sa convinga si pe altii sa li se alature,asta nu-i libertate pt ca tocmai,nu iti permit sa gandesti cum vrei tu ci iti "cer" sa fii ca ei.Eu am dreptul sa fac ce vreau/cum vreau/cand vreau atata timp cat tin cont de oamenii din jurul meu,atata timp cat ceea ce fac eu nu-i raneste intr-un fel sau altul si atata timp cat nu-mi fac rau mie.Libertatea iti este data de Dumnezeu ai dreptul sa faci ce vrei atata timp cat nu-i prejudiciezi pe ceilalti, libertinajul nu iti este dat de Dumnezeu ci tu alegi sa traiesti asa.

  Reply

 123. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 1:33 pm

  Libertinajul este incalcarea valorilor morale sau ale decentei* asta-i prima fraza din al 2-lea paragraf.Imi pare rau nu stiu ce-am facut de am sters,sau am uitat sa scriu,mi se mai intampla,imi cer scuze.

  Reply

 124. Ana
  aprilie 27, 2011 @ 2:34 pm

  Infranare
  Zeo

  [b]Daca educatia sexuala ar avea la baza infranarea, ea ar fi buna foarte.[/b] Din nefericire educatia sexuala venita din occident si de care noi avem impresia ca este foarte buna, este distrugatoare pentru orice tanar. Am 3 copiii si toti au trecut prin demonica educatie sexuala. Si-i spun demonica caci am vazut manualele si am asistat la prezentarea lor.

  Una este sa-i explici tanarului cum functioneaza organismul lui, si alta este sa-i spui cum trebuie sa se sarute si sa-i explici diverse tehnici. In 10 randuri despre sarut, sunt puse cele mai incitante atacuri la puritatea tanarului. Unui parinte al bisericii noastre care era de acord cu educatia sexuala, dupa ce i.am aratat manualul s-a inrosit tot. El chiar credea ca in manuale se face o educatie demna.

  Educatia sexuala facuta azi in scoli nu stapaneste pornirile sexuale ci dincontra, le starneste.

  Doamne ajuta

  Reply

 125. Ana
  aprilie 27, 2011 @ 2:43 pm

  Lili

  [i]"Normal ca la un copil care habar n-are ce inseamna o relatie intima,parintii lui n-au avut o discutie cu el despre viata(la modul general) acel copil vede un film unde sunt prezentate anumite scene, vede o revista unde la fel pot fi anumite iamgini si isi zice in minte: "wow ! ce marfa,sa incerc si eu!" si-apai tot incearca…"[/i]

  Nici eu nu am stiut ce inseamna o relatie intima cum de altfel nu stiau nici prietenele mele. Insa mi s-a spus simplu acasa sa am grija de fecioria mea. In afara de asta nici la scoala nici la tv si nici o forma de media nu puteam vedea nimic incitat. Apararea noastra a venit foarte putin de la familie, insa foarte mult de la mediul inconjurator. Astazi tinerii nu mai sunt aparati ci sunt incitati. Multi parinti nu au curaj sa vorbeasca cu copiii lor. Din nefericire traim vremuri in care trebuie sa luam fraiele educatiei personale daca suntem tineri si al copiilor daca suntem parinti.

  Lili, sa nu te superi de "cearta" de la alte subiecte. E vorba de fapt de atentionare sau de parere proprie rezultata din experienta:-). Atacam pacatul, nu pe om, nu-i asa?:-). La fel si cu Zeo. Pacatul desfranarii trebuie atacat si nicidecum pe ea.

  De la asta si pana la a schimba un om, e o cale imensa si nici unul dintre noi nu o poate face, ci numai Dumnezeu.

  Reply

 126. CriCri
  aprilie 27, 2011 @ 2:49 pm

  ce inteleg prin bazaconii
  Lili: "cunosc o astfel de persoana f. apropiata mie care din cauza lipsei vietii sexuale a avut un chist,care aproape a necesitat operatie."

  Imi pare rau pentru cunostinta ta care a suferit, insa faptul ca atribui formarea respectivului chist abstinentei sexuale mi se pare o bazaconie.
  Nu am vrut sa spun ca boala unei om e bazaconie ci legatura cauzala dintre chisturi si abstinenta sexuala. Este mult de lucru atunci cand se vrea sa se demonstreze o relatie cauzala intre doua fenomene, si va vorbeste cineva care s-a ocupat si se mai ocupa cu statistica matematica.
  As vrea sa vad un studiu statistic facut pe un esantion variat (din care eventual sa faca parte si calugarite), sa vedem cum s-ar ‘demonstra’ aceasta cauzalitate ipotetica. De fapt nu e posibil matematic sa se demonstreze, cel mult se obtine o probabilitate ca o anumita boala sa fi fost legata de abstinenta sexuala. Daniel mai sus a dat un citat fara sa mentioneze de unde l-a luat, doar din informatia furnizata in citat nu se vede deloc pe ce isi bazeaza afirmatiile. Eu spun: "pamantul este plat", oricine doreste poate sa ma citeze.:-)
  In lumea academica, ar trebui ceva mai multe justificari pentru a fi luata in serios o afirmatie. Altfel, crede si nu cerceta.
  Ca sa va dau un exemplu despre ce studii importante ar trebui sa se faca pentru demonstrarea cauzalitatii intre doua fenomene, puteti citi o recenzie la un articol stiintific ce studiaza legatura dintre privatizarea fortata in Europa de Est si cresterea mortalitatii in aceste tari in ultimii 20 de ani. Nu va dau linkul la articolul stiintific pt ca nu este accesibil pe internet, trebuie sa fii abonat la jurnalul in care a fost publicat.
  http://www.rferl.org/content/Mass_Privatization_Linked_To_Higher_Death_Rate_In_Postcommunist_Transition/1371049.html
  Articolul lui Stuckler obtine o corelatie destul de mare intre doua fenomene dar asta nu se poate interpreta ca si cum a fost demonstrata o cauza. Exista evident o legatura de care guvernantii nostri ar trebui sa ia cunostinta dar nu putem spune ca privatizarea fortata a cauzat ridicarea ratei mortalitatii. Asta daca vrem sa fim rigurosi. Bineinteles, articolul lui Stuckler a fost criticat de multi care le tineau isonul celor de la FMI, cei care au recomandat cu atata nonsalanta si iresponsabilitate :sad:si in tara noastra) privatizarea fortata si rapida. As pune intrebarea: daca aparatorii FMI-ului se leaga de diferenta dintre ‘corelatie’ si ‘cauzalitate’, de ce cand se vorbeste de relatia chist-abstinenta corelatia (cata o fi, habar nu am, nu am vazut niciun fel de cifre) e interpretata ca fiind cauzalitate?
  Cat de rigurosi sunt statisticienii care studiaza legatura dintre chisturi si abstinenta sexuala, nu pot sa va spun, pentru ca nu am ajuns sa vad niciun studiu serios facut in aceasta privinta. Poate ne dau un link Lili si Daniel? Un articol cu date, grafice si analize statistice, va rog :-).
  Sa va dau un exemplu despre diferenta dintre ce iti spune un medic oarecare si un medic care iti este prieten apropiat. O amica de-a mea, medic pediatru, mi-a spus ca o operatie de cezariana face uterul sa se micsoreze astfel incat urmatorul copil va fi mai ‘inghesuit’, acesta nu va mai putea fi nascut pe cale naturala pentru ca s-ar risca o rupere a uterului din cauza taieturii si asmd. Mi-a completat prietena mea: asta iti spun tie dar sa nu ma citezi :-). O citez anonim, pentru cine are urechi de auzit. Pentru cine nu, sa se programeze direct la cezariana, fara macar sa incerce sa nasca natural, asa cum va recomanda majoritatea medicilor ginecologi. Incercati sa vorbiti cu un medic care va este cunoscut mai apropiat, ca sa vedeti daca dansii intr-adevar ‘cred’ in cauzalitatea abstinenta-chist.

  pentru Zeo: Nu cred ca mucenicii au murit pentru dreptul la exprimare 🙂 Au murit pentru Hristos.
  Cat despre dreptul la libera exprimare, sunt de acord ca toata lumea sa poata spune ce doreste, atata vreme cat se gandeste putin la cele spuse si isi argumenteaza afirmatiile. Cuvintele nu trebuie sa fie vorbe in vant, ele au un impact asupra celorlalti, asa ca trebuie sa fim atenti si responsabili cu ce spunem (si cu ce gandim, ar adauga parintele Tadei). Dreptul la libera exprimare se poate concretiza in aparitia cuiva in lenjerie intima intr-un campus universitar (sub pretextul ‘raise awareness’ pt nu mai stiu ce). Va spun ca mi-a fost dat sa vad asa ceva si ca de atunci consider ca ar trebui instituita o lege cum ca nu este voie sa stai in lenjerie intima sau complet dezbracat in locuri publice. Stiu ca ingradesc dreptul la exprimare al unor oameni care numai in felul acesta inteleg sa se exprime cel mai bine dar am si eu opinia mea:-).

  Invazia de aiureli de la multe din emisiunile televiziunilor noastre se bazeaza in primul rand pe iresponsabilitatea celor care vorbesc, adapostiti sub umbrela dreptului la libera exprimare: ‘daca asta este opinia mea, domnule, de ce nu ma lasi sa mi-o prezint? asa vad eu lucrurile’. Pentru mine opinia fara argumentare si fara asumarea responsabila a consecintelor celor spuse (ca spre exemplu sfatul tau poate fi luat in serios de un tanar), nu face o para chioara.
  De ceva timp am renuntat sa mai urmaresc emisiuni de televiziune si sa mai citesc ziare ‘de opinie’ (gen ‘Dilema Veche’:-). Si mi-a fost bine, m-am deculturalizat.:-)

  Reply

 127. Ana
  aprilie 27, 2011 @ 2:54 pm

  PS ptr Zeo
  Indiferent de discutiile noastre aici, am apreciat discutia cu tine de la unele subiecte. Totusi esti o fata fina. Maica Domnului sa te apere in drumul tau.

  Reply

 128. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 3:05 pm

  Asta am spus si eu mai sus ! educatia sexuala nu se face ducandu-te cu niste manuale la niste copiii si aratandu-le si vorbindu-le in niste termeni de care saracii se crucesc si habar n-au ce inseamna, ci dincontra! trebuie sa ai o discutie libera,sa folosesti cuvinte pe care adolescentul sa le priceapa,sa priceapa ca tu ca om matur ii vrei binele,nu ca "apai a venit si tipa asta sa ne palavrageasca despre nu stiu ce.."nu,trebuie sa stii sa te adresezi,sa faci sa constientizeze pe adolescent ce e bine si ce e rau.

  "Multi parinti nu au curaj sa vorbeasca cu copiii lor. " Corect si din pacate este cea mai mare greseala sa nu ai curajul sa vorbesti cu propriul tau copil sau sa nu ai curajul sa vorbesti cu proprii tai parinti.Din lipsa asta de curaj provine totul..provine si faptul ca acei copii inteleg dupa cat ii duce mintea lor anumite lucruri,inteleg gresit,incep sa aiba o viziune gresita asupra vietii si ajung sa faca tampenii.

  "Nici eu nu am stiut ce inseamna o relatie intima cum de altfel nu stiau nici prietenele mele. Insa mi s-a spus simplu acasa sa am grija de fecioria mea. " Tocmai:-) deci au discutat, v-au zis intr-un fel mai indirect "ai griija ce faci"…ideea e ca parintii in ziua de astazi nici asta nu mai spun pt ca merg pe ideea "copilul meu stie ce face" de unde sa stie?daca tu ca parinte nu ii explici,nu discuti cu el.

  Stati linistita,nu m-am suparat,doar ca asa cum spuneam,eu decat sa aud discutii despre acest aspect unde toti adolescentii isi dau cu parerea si spun ceea ce au facut ei cum au crezut ei ca e mai "bine" si chiar se simt "mandri" de acest lucru, prefer sa citesc o carte:-))

  Recunosc ca generatia de astazi prea se grabeste sa "creasca" mie de exemplu fetele de 12-14 ani mi se par mult prea…schimbate fata de cuum eram eu sau prietenele mele la varsta aceea.Da,este trist,dar ce sa facem daca parintii permit si considera "Ca nu-i mare lucru".

  Reply

 129. Ana
  aprilie 27, 2011 @ 3:05 pm

  invataturi din Biblie
  Albinuta, tu m-ai facut sa intorc si paginile la Vechiul Testament, de care intr-un fel ma feream. Simt nevoia acum sa o apuc temeinic de la capat. Zilele astea avand o intrebare legata de Sodoma, a trebuit sa citesc exact pasajele despre Lot din Vechiul Testament. Exista si un documentar despre Sodoma si chiar filmari in zona, insa nu-l mai gasesc. Daca cineva stie, chiar m-ar interesa.

  Biblia Anania este foarte placuta la citit pentru multele ei explicatii. Ce munca minunata a facut mitropolitul nostru drag. De exemplu legat de pasajul cu Sodoma, in Biblie scrie cuvantul [i]"sa-i cunoastem"[/i]
  (populatia din Sodoma au inconjurat casa lui Lot si au cerut "sa-i cunoasca" pe invitatii lui). Nu as fi gandit ca asta era in acele vremuri echivalent cu [i]a desfrana[/i].

  Admin, m-am bucurat sa citesc explicatia cuvantului sex si legatura lui cu porunca a 6.a. Acum nu ma mai mira faptul ca in multe limbi numarul 6 si cuvantul sex sunt atat de asemanatoare. Ne sunt de folos explicatiile astea

  Reply

 130. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 3:06 pm

  copii*

  Reply

 131. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 3:15 pm

  P.S.: Sa nu se inteleaga cumva ca ma consider matura sau altceva,nu,dimpotriva,nu ma consider matura,sunt abia clasa aXa,consider ca mai am o gramada de invatat de la viata,doar ca pur si simplu consider ca orice lucru se poate preveni discutand,purtand o discutie pe termeni amiabili pt ca in fond suntem oameni! consider ca in adolescenta sunt mult mai multe lucruri interesante si frumoase care sa ne preocupe decat sa fim cu gandul la relatiile intime,pur si simplu consider ca toate-s la timpul lor si ca nu trebuie sa ne grabim.

  Reply

 132. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 5:21 pm

  "-)e ceva timp am renuntat sa mai urmaresc emisiuni de televiziune si sa mai citesc ziare ‘de opinie’ (gen ‘Dilema Veche’:-). Si mi-a fost bine, m-am deculturalizat.:-)"

  Zi-mi te rog ca ai glumit in ceea ce-ai scris mai sus,ti se pare cumva ca emisiunile ce se dau(la ora actuala) la TV si ziarele(aproape toate)sunt un mijloc de a ne imbogati cultura?Sau ca daca nu le citim ne deculturalizam?

  Eu iti zic sincer n-am citit in viata mea un ziar, reviste da,am mai citit in special asa-numitele reviste de adolescenti(care mai nou nu mai sunt de adolescenti,da’ asta-i alta poveste) dar sincer nu ma simt deculturalizata pt ca n-am citit niciun ziar.:-))

  Reply

 133. CriCri
  aprilie 27, 2011 @ 6:01 pm

  despre beneficiile abstinentei-studiu stiintific
  http://blog.patermihail.ro/arhive/1280
  Dau doar un fragment, merita citit tot articolul:
  "Astazi ne focalizam asupra unui amanunt mai putin cunoscut privind abstinenta – oamenii de stiinta, cercetatorii si tehnologia moderna au ajuns la o concluzie comuna: abstinenta inainte de casatorie prezinta beneficii esentiale pentru bunastarea copiilor, adolescentilor, tinerilor si viitorilor soti. E benefica si societatii. In contrast, indulgenta sexuala, deseori manifestata prin multipli parteneri sexuali inainte de casatorie, influenteaza drastic si negativ relatiile dupa casatorie intre soti si viata lor intima. Astea sunt concluziile esentiale ale cartii lui Joe S. McIlhaney, M.D. si Freda McKissic Bush, M.D., Hooked – New Science on How Casual Sex Is Affecting our Children (Patimas – Stiinta actuala privind efectul relatiilor sexuale ocazionale asupra copiilor) publicata in 2008.

  Autorii sunt cercetatori la Medical Institute for Sexual Health (Institutul Medical pentru Sanatatea Sexuala) din Austin, Texas, iar concluziile lor sunt rezultatul a 16 ani de cercetari in domeniu.

  Pina recent, afirma autorii, cercetatorii in domeniul sanatatii sexuale s-au concentrat aproape exclusiv asupra a doua subiecte la moda: impactul activitatii sexuale de dinainte de casatorie asupra sarcinilor in afara casatoriei (la adolescenti), si bolile transmisibile. McIlhaney si McKissic insa discuta un alt risc, mai serios ca acestea si care nu poate fi contracarat cu medicamente, contraceptive sau alte masuri preventive decit de si prin atitudine si valori – abstinenta.

  Care e acest al treilea risc al activitatilor sexuale in afara casatoriei monogame? Impactul asupra creierului uman. Studiile moderne in neurologie confirma tot mai des ca activitatile sexuale afecteaza creierul, spre bine sau spre rau. Abstinenta si limitarea activitatilor sexuale la viata conjugala monogama au un efect pozitiv asupra creierului, pe cind activitatile sexuale de dinainte de casatorie sau din afara casatoriei afecteaza creierul in mod negativ. De fap, activitatile sexuale schimba functionalitatea normala a creierului uman, abilitatea de a gindi precum si deciziile importante de viata. Cind activitatile sexuale sunt intreprinse in mod sanatos, ele dau satisfactie si valoare vietii, dar cind sunt intreprinse in mod nesanatos, impactul lor asupra vietii sunt la fel de daunatoare. In alte cuvinte, viata de intimitate poate deveni o patima nesanatoasa, la fel ca fumatul sau abuzul de alcool, pentru cei care se implica in relatii sexuale multiple, de durata scurta sau cu parteneri multipli.

  Fiintele umane, afirma autorii, nu sunt sclavi impulsurilor sexuale naturale si normale cum afirma unii. Dimpotriva, spun ei, fiinta umana e echipata cu capacitatea de a dirija, la nivel rational si de volitiune, viata de intimitate. Interesul in activitati sexuale nu incepe in partile intime ale fiintei umane ci in creierul uman. Placerea derivata din intimitate e concentrata in creier. Asta e unul dintre revelatiile importante obtinute prin aplicarea tehnologiilor de scanare ale creierului. Ele reveleaza ca pe parcursul activitatii de intimitate diferite parti ale creierului uman se relaxeaza si experimenteaza placere. Si tocmai de aici deriva unele pericole ale activitatilor sexuale in afara casatoriei monogame. Cind o persoana este fortata sau atrasa impotriva vointei ei sa intretina relatii de intimitate, creierul persoanei respective nu simte placere ci dezgust. La fel este rezultatul relatiilor de intimitate intretinute pentru a face cuiva o favoare, pentru un cistig financiar, in mod abuziv, sau pentru a umili partenerul. Iar aceste simtaminte cauzeaza, la rindul lor, alte consecinte nefaste in persoana umana: simtaminte de regret, depresie, predilectii spre sinucidere, si alte probleme emotionale. In consecinta, conchid autorii, spre deosebire de animale, fiintele umane au fost create si desemnate sa fie monogame tocmai pentru a atinge scopul ultim de implinire emotionala reciproca ca urmare a activitatilor de intimitate."

  Reply

 134. CriCri
  aprilie 27, 2011 @ 6:35 pm

  despre deculturalizare
  Ma refeream la eliberarea de asa zisa cultura (incluzand chiar autori celebri romani si neromani,spre ex Camil Petrescu-Patul lui Procust, articolele duplicitare ale lui Andrei Plesu din ‘Dilema veche’, Vargas Llosa "Conversatie la catedrala" , Coelho cu ale sale ’11 minute’, etc ) ca la ceva pozitiv.
  Fiecare are dreptul la libera exprimare, sa scrie si sa spuna ce doreste, numai ca eu nu am timp sa ii ascult sau sa ii citesc. Mi-a luat ceva timp ca sa inteleg asta, de aceea cred ca platim destul de scump dreptul acesta la exprimare, ce faci, te duci si ii reprosezi lui Petrescu timpul pretios pierdut citind descrierile pornografice din romanul sau? Prinde orbul scoate-i ochii. Dumnezeu sa-l odihneasca. cum se spune, despre morti numai de bine dar nu i-as recomanda nimanui romanul sau.
  Sau ii pasa dlui Plesu ca eu nu am ramas cu absolut nicio idee din articolul in care il apara pe Liiceanu dupa interviul cu Herta Muller? Din articolul acela (il puteti gasi in Dilema Veche) nu am inteles daca au existat oameni care s-au opus comunismului in Romania, toti se pare ca au fost o apa si un pamant si Liiceanu a fost incorect luat la rost de Mueller. Nu mai am timp sa citesc articole care relativizeaza valorile si istoria nationala insa mi-am dat seama ca era un astfel de articol abia dupa ce l-am citit. Problema e ca multi tineri il considera pe Plesu un model si un titan al culturii, deci articolele sale nu sunt chiar atat de nevinovate. La fel cu Lucian Boia si altii la fel.
  Asadar, ce propun: revenirea la autentic, cum ar spune o prietena de-a mea, sa nu ii mai citim pe cei care ne descriu avioane ci pe cei care s-au facut ei insisi avioane (adica au ajuns la un nivel extraordinar de puritate sufleteasca si trupeasca). Cred ca avem cu totii enorm de invatat de la Sfintii Parinti, din trecut si din prezent, pentru ca dansii chiar au crezut in tot ce au scris si nu numai ca au crezut ci au si aplicat asupra lor insisi si ne-au vorbit din propria experienta sau din insuflare de la Duhul Sfant. Cata diferenta fata de operele autorilor ce vorbesc doar pentru propria faima, inventand angoase existentiale si ratacind cititorii pe drumuri infundate din start.
  Ce bine ar fi fost daca in loc sa citesc la 20 de ani atatea romane moderne, mi s-ar fi recomandat scrierile Sfintilor Parinti sau ale unor parinti induhovniciti contemporani! Alt om eram acum, alta ar fi fost viata mea.

  Catre admin, poate ar fi bine sa faceti un articol cu o lista de lecturi duhovnicesti cu recenzii scurte pentru diferite varste (sa zic 12 ani, 15 ani, 18 ani), stiu ca daca se apuca cineva de ceva prea tare pt varsta sa, se poate descuraja. Ma gandeam ca ar trebui sa ii facem ceva competitie profului de romana al lui Lili cu lista aceea lunga pe care i-a dat-o si din care eu as scoate destul :-).

  Reply

 135. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 6:44 pm

  Ok,inteleg ce-ai scris mai sus,dar raspunde-mi te rog la o intrebare,dupa parerea ta ce e mai usor de inteles pt un adolescent?Ceea ce ai reprodus tu acolo,vorbele unor oameni "straini" de acel adolescent sau vorbele parintilor lui?Cred ca este evident ca orice adolescent(mai ales ca e la perioada unde frazele lui celebre sunt "nimeni nu ma intelege!"-)cred ca cel mai usor mod in care te poti apropia de un adolescent este prin rabdare,intelegere,discutie de la egal la egal,ca sa se simta bine,ca sa poti intr-un fel tu sa simti ca ai ajuns prin cuvintele tale la sufletul sau,aceste lucruri le pot face cel mai bine parintii,dar si unii oameni din jurul adolescentului respectiv.In momentul in care nu discuti cu adolescentul,nu incerci sa-l intelegi sa-l faci sa iti inteleaga punctul tau de vedere in acel moment deja nu mai ai dreptul sa spui "e vina adolescentului !" nu mai are niciun rost smulsu’ parului din cap si tot circul care il fac anumiti parinti care pur si simplu nu recunosc ca din vina lor din vina faptului ca n-au stiut sa discute cu copilul lor s-a ajuns in acel punct.

  Eu cred ca asta il defineste(printre multe altele) pe om: faptul ca stie sa discute,faptul ca nu suntem barbari sa impunem totul prin forta ci credem ca putem ajunge la o intelegere prin discutii amiabile.

  La fel este si cu credinta si cu Dumnezeu si cu tot ! De unde as fi stiut eu de Dumnezeu sau de credinta daca mama si bunica mea nu mi-ar fi vorbit de Dumnezeu?Nu as fi stiut,deci si aceasta este o forma de educatie,educatie religioasa mai bine spus.

  Omul nu se poate forma decat prin educatie,pt ca daca nu are cine sa-l educe nu se poate dezvolta.(vedem exemplele din Africa…)
  Parerea mea este ca enorm de mult conteaza relatia dintre copii si parinti.Pacat ca in ziua de astazi se pune atat de putin pret pe aceasta relatie…

  Reply

 136. Ana
  aprilie 27, 2011 @ 6:47 pm

  Fundatia
  Cricri
  [i]"Ce bine ar fi fost daca in loc sa citesc la 20 de ani atatea romane moderne, mi s-ar fi recomandat scrierile Sfintilor Parinti sau ale unor parinti induhovniciti contemporani! Alt om eram acum, alta ar fi fost viata mea."[/i]

  Semnez la asta si eu!

  Reply

 137. Lili
  aprilie 27, 2011 @ 6:59 pm

  La care lista lunga te referi? Nu mi-a dat decat 3 autori de citit,Kafka,Thomas Mann si Herman Hesse,cum am spus urmeaza sa dau la facultatea de Filologie Limba si lit. romana, ceea ce inseamna: citit,din greu!Asta e..cum am spus nu-s adepta a "carierei" si am ales facultatea de Filologie pt ca imi deschide foarte multe "usi",oricum romana nu este singura limba pe care ma voi axa,va fi de asemenea si franceza.Consider ca e o nebunie lupta asta pt bani si cariera,dar ma rog,despre asta daca doriti discutam la alt post.A da! chiar mi-ar placea o lista cu asemenea carti:-)Nu vreau sa va fac impresia gresita cum ca eu consider cartile scrise de Sf.Parinti niste carti care nu au aceeasi valoare ca si romanele,nu,dimpotriva!:-)

  Reply

 138. Lili
  aprilie 28, 2011 @ 1:30 pm

  Ramas bun!
  M-am hotarat ca acesta sa fie ultimul post ce-l voi lasa pe acest site din diverse motive,un prim motiv ar fi faptul ca nu mai am timp sa intru.

  1.Ii cer scuze le Admin pt faptul ca iarasi la acest post am deviat de la subiect,stiu ca am facut-o si la alte articole dar sincer nu a fost cu intentie.

  2.Imi pare rau daca am jignit pe cineva in ceea ce am scris mai sus,nu am dorit acest lucru pur si simplu am spus ca sunt genul care am felul meu de-a vedea viata si nu ma las influentata de niciun factor exterior decat doar de constiinta si sufletul meu,am crezut,cred si voi crede intotdeauna ca o societate buna(atentie,am zis buna!) are la baza educatia individului,a omului.Fara educatie(educatie in toate domeniile) nu poti cere nimic de la societate si nu ai decat ca tu ca parinte sau ca si persoana in cauza sa-ti asumi consecintele.

  3.Imi pare rau Anonim(fata de 17 ani) ca nu te-am putut ajuta,cum am spus,sper sa iei decizia cea buna,sa tii cont ca este viata ta si e cea care conteaza cel mai mult.Nu stiu daca vei mai intra pe acest site,dar daca vei mai intra sincer iti doresc sa fii fericita,sa iei decizii cat mai bune,sa nu te mai pripesti si sa-ti indeplinesti visurile care le ai! Pt ca si eu voi face acelasi lucru,cred ca in ziua de astazi prea usor renuntam la lupta pt visurile noastre,sau poate doar mi se pare mie,nu stiu,stiu doar ca intotdeauna voi lupta pt ceea ce imi doresc si pt visurile mele.

  4.Multe persoane care dau peste un site spun ca "i-a influentat" si deseori regreta.Eu pot sa spun ca nu regret ca am dat peste acest site,am citit articole interesante,frumoase,dar nici nu pot spune ca m-a influentat intr-un anumit fel,cum am spus sunt genul care e 100% neinfluentabila.

  5.Cum am spus,nu stiu cand voi mai intra pe acest site,avand in vedere ca in scurt timp plec si avand in vedere ca planurile mele de viitor se rezuma la 2 cuvinte: sa calatoresc.Poate ca ocazional voi mai intra.:-)

  Va doresc numai bine!

  Reply

 139. Ana
  aprilie 28, 2011 @ 1:58 pm

  Punctul pe i
  Lili

  [i]"La fel este si cu credinta si cu Dumnezeu si cu tot ! De unde as fi stiut eu de Dumnezeu sau de credinta daca mama si bunica mea nu mi-ar fi vorbit de Dumnezeu?Nu as fi stiut,deci si aceasta este o forma de educatie,educatie religioasa mai bine spus."[/i]

  Frumos spus Lili.
  Asa este. Educatia ortodoxa este primita de la mama sau de la bunica. Tocmai de aceea toate mamele au o datorie frumoasa dar plina de responsabilitate: sa-si educe copiii in duh ortodox.

  Daca toate mamele si-ar face datoria, acest subiect nici nu ar fi existat.

  Reply

 140. CriCri
  aprilie 28, 2011 @ 3:29 pm

  pt Lili
  Imi pare rau ca nu mai planuiesti sa vii pe sit, poate te razgandesti, eu am avut destule de invatat aici, din articole, din discutiile purtate, din linkurile sau comentariile date de alti vizitatori.
  E drept insa ca suntem ocupati si noi, avem servici/scoala deci nu putem sa scriem sau sa citim aici tot timpul. Eu una am doar din cand in cand ragaz.

  Din ce ai scris tu ca ti-a recomandat proful tau, am citit doar Thomas Mann’Casa Budenbrook’ si ceva de Kafka. M-a impresionat "Metamorfoza " lui Kafka foarte mult insa mi-a dat si un sentiment de neputinta, de lipsa de speranta, de inchidere intr-un trup care nu are aripi. Cred ca nu a fost credincios Kafka, altfel nu avea cum sa infatiseze atata deznadejde. Oamenii credinciosi au primit vestea cea buna, asadar nu au motive sa fie deznadajduiti. Hristos a Inviat!

  ‘Casa B.’ este frumoasa, delicata, poate potrivita pentru varsta ta insa iarasi te lasa cu un sentiment de gol, de tristete, de parca Dumnezeu nici nu ar fi fost prezent intre oameni. Sau poate tocmai asta trebuie sa vedem, ca atunci cand oamenii nu-l iau pe Dumnezeu cu dansii oriunde merg, calea lor se infunda in maracini.

  O lista scurta de lecturi optimiste si destul de usor de citit:

  Parintele Tadei ‘Cum ne sunt gandurile asa ne este si viata’
  Parintele Gh Calciu ‘Interviuri, omilii’
  Parintele Serafim de Sarov ‘Despre sensul vietii’
  ‘Cartea unui pelerin rus’
  Parintele Simeon Kraiopoulos ‘Te cunosti pe tine insuti?’
  Nicolae Steinhardt ‘Daruind vei dobandi’
  Parintele Arsenie Boca ‘Ridicarea casatoriei la rang de taina’,
  ‘Tinerii, copiii si familia nascuti in lanturi’
  Dumitru Staniloaie ‘De ce suntem ortodocsi’
  Sfantul Nicolae Velimirovici ‘Prin fereastra temnitei’
  ––––––
  Ovidiu Hurduzeu ‘Sclavii fericiti’
  Mircea Platon ‘Masura vremii: indemn la normalitate’,’Romania profunda’.

  🙂

  Reply

 141. Eu
  aprilie 28, 2011 @ 9:40 pm

  Draga Lili,

  Un suflet este mai important decat toata lumea asta.
  Atat de mult valorezi tu, atat de mult valoram noi.
  Hai sa ramanem uniti pe acest site si sa ne incurajam in trecerea prin ispite si sa ne iubim asa cum ne-a poruncit Mantuitorul!
  Ioana

  Reply

 142. Ioana
  mai 17, 2011 @ 1:20 pm

  Buna nici eu nu am o viata cu putine pacate, am gresit am gresit mult, recunosc, sunt constienta dar niciodata nu mi-am pierdut credinta, chiar daca am gresit nu am incetat sa ma rog si sa sper ca EL ma va ajuta, nici tu nu fi trista si nu iti pierde nadejdea chiar daca ai gresit EL te va ierta si te va ajuta mai devreme sau mai tarziu doar ai rabdare si vei vedea, Dumnezeu ne cere rabdare multa rabdare, crede-ma gresala ta e mica eu am mai multe greseli dar nu am incetat sa ma rog si m-a ajutat mereu caci atunci cand te caiesti cu adevarat si te rogi din toata inima EL te iarta si te ajuta acum te pune la incercare nu iti pierde credinta roaga-te neincetat si vei vedea. Iti doresc fericire si Dumnezeu sa te binecuvinteze in toate zilele tale si sa te ierte.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *