Skip to content

17 Comentarii

  1. Oana
    iulie 2, 2010 @ 8:34 am

    Eu am observat ca atunci cand ma mandresc din nestiinta sau stiinta, cu cel mai mic lucru (ex. am luat un 10 la examen, sau eu am o haina mai frumoasa ca celalalt, sau eu am vazut/citit prima nu stiu ce articol) [b]imediat cad[/b]. Toate ceea ce sunt ,sunt din mila Domnului. [b]Nu apa pe care o beau, imi tine de sete, ci putea lui Dumnezeu care se afla in apa imi tine de sete.[/b]. Este bine sa dam slava lui Dumnezeu pentru tot ce avem si ce nu avem, cum spune apostolul [i]toate imi sunt ingaduite insa nu toate imi sunt de folos. [/i] Am ajuns sa cred ca orice picatura de mandrie, imi anuleaza toada stradania de a ma smeri. Dumnezeu sa va ocroteasca!

    Reply

  2. ioana
    iulie 2, 2010 @ 11:16 am

    Frumos articol..eu sunt de parere ca ar trebui gasita si cauza pentru care un om este mandru.Am intalnit persoane care sunt asa doar din dorinta de a iesi in evidenta,de a fi bagate in seama si atunci eu cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie acelor persoane pentru ca ele sa scape de pacatul mandriei.Altii simt nevoia sa se mandreasca cu o masina scumpa doar pentru ca ei au impresia ca ei nu valoreaza nimic si altfel nu-si pot castiga prietenii,iar solutia ar fi sa ajutam aceste persoane sa aiba incredere in fortele proprii si sa inteleaga ca prietenii nu se cumpara cu masini sau bani.Cauze sunt multe.

    Reply

  3. ionutzu18
    iulie 2, 2010 @ 11:26 am

    Ioana, vrei sa-ti spun eu care este izvorul tuturor rautatilor? Nu este mandria, ci iubirea de sine…de aici se trag toate printre care se afla si mandria. Un om nu poate fi mandru daca mai intai nu se iubeste pe el…

    Reply

  4. Ioana
    iulie 2, 2010 @ 11:58 am

    Ai dreptate,dar pe langa iubirea de sine pot fi si anumite dorinte ascunse ale unor oameni cum ar fi aceea ce a fi bagat in seama sau de a-si face prieteni,de a fi iubit,etc. manifestate de fiecare in parte in mod diferit.Cel putin asta e parerea mea.

    Reply

  5. omp
    iulie 2, 2010 @ 12:05 pm

    cred ca suferim clar de mandrie si cand:
    – ii dispretuim pe semeni, cand ne credem mai buni ca ei sau pe ei ii consideram mai rai ca noi,
    – voia noastra nu coincide cu cea divina,
    – [b]ne credem smeriti[/b]!!! asta deja e o „culme”…

    Reply

  6. Claudiu
    iulie 2, 2010 @ 12:58 pm

    Ioana, ai mare dreptate, am uitat sa spun acest lucru, oamenii se mandresc ca sa fie bagati in seama pentru ca noi ii trecem cu vederea sau nu vrem sa ne imprietenim cu ei.

    Reply

  7. ionutzu18
    iulie 2, 2010 @ 2:03 pm

    Pai draga Claudiu, nu tot din iubirea de sine fac asta???

    Reply

  8. Guest
    iulie 2, 2010 @ 2:34 pm

    scdsfgvdzfb

    Reply

  9. Claudiu
    iulie 2, 2010 @ 4:36 pm

    Ba da, Ionut, dar asta ar trebui sa fie o atentionare pentru noi, sa observam ca ei se mandresc si din vina noastra. Daca le-am acorda atentie poate nu s-ar mai mandri.

    Reply

  10. Guest
    iulie 2, 2010 @ 6:49 pm

    cu totii stim ca madria e rea si urata inaintea de Dumnezeu. vrem sa scapam de ea, dar de ce nu ne spune nimeni ce sa facem concret sa scapam de ea. multa vorbarie despre cat de rea e mandria nu prea a ajutat pana acum si nici nu cred ca va ajuta. deci, ce sa facem sa scapam de mandrie? cum sa dobandim smerenia, adevarata smerenie?

    Reply

  11. omp
    iulie 2, 2010 @ 9:05 pm

    @Anonim
    exemple gasesti si in:
    – pilda vamesului (ce se ruga: „Doamne, milostiv fii mie, pacatosului!) si fariseului (care il dispretuia pe vames, multumind Domnului ca nu e ca vamesul de pacatos, laudandu-se in fata Domnului cu postul si zeciuiala)!
    – pilda curelarului din Alexandria, care zicea despre fiecare om in parte: „Doamne, omul acesta e mai bun ca mine!”
    – prima Fericire (din cele 9): Fericiti cei saraci cu duhul…(adica cei care – permanent – se cred departe de desavarsire, desi poate ca au virtuti mai multe ca altii, se cred saraci in cele duhovnicesti… modesti, supusi, plini de respect; oricat de multe fapte bune ar face, considera ca nu au facut de ajuns si se straduiesc sa infaptuiasca si altele; ei vad in realizarile lor si ajutorul lui Dumnezeu..)

    Reply

  12. omp
    iulie 2, 2010 @ 9:42 pm

    @Anonim – continuare
    iata si alte exemple:
    [b]Mantuitorul[/b], Fiul DUMNEZEULUI CELUI PREAINALT S-a smerit pe Sine, [i]”chip de rob (om)luand”… [/i]
    [b]Sfanta Fecioara Maria[/b] a fost aleasa pentru ascultarea, smerenia ei: [i]”Fie mie dupa cuvantul tau!”[/i]; s-a supus, acceptand ca voia ei sa coincida cu voia divina…
    [b]Sf Ap Petru[/b], dupa pescuirea minunata, spune Mantuitorului: [i]”Ieşi de la mine, Doamne, că sunt om păcătos.”[/i]
    [b]Sutasul [/b]care-L roaga pe Domnul sa-i vindece sluga: [i]”Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci numai zi cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea.”[/i]
    etc etc etc

    Reply

  13. Dan
    iulie 4, 2010 @ 9:12 pm

    ” cel ce se lauda, in Domnul sa se laude ” (1 Cor 1, 31)

    Reply

  14. pretorian
    iulie 5, 2010 @ 9:03 pm

    Fata de ceilalti e simplu: sa nu le mai spunem realizarile noastre.
    Fata de mine insumi nu stiu, aici e de lucru cu propriu orgoliu, si da, ma refer la acela subtil si parsiv care ca un sarpe se strecoara in suflet si se cuibareste acolo de nici nu-ti dai seama ca e acolo. Prin marturisire la duhovnic si rugaciune la Dumnezeu vom reusi.

    Reply

  15. avvathanasie
    iulie 15, 2010 @ 12:13 pm

    „Dumnezeu celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har” (I Petru 5 , 5).

    Reply

  16. geo
    iulie 22, 2010 @ 1:55 pm

    [b]Sa piara cei ce-mi graiesc mie: [i]Bine, bine[/i]; sa se bucure si sa se veseleasca cei ce spun:[i]Slavit sa fie Domnul[/i][/b]

    Doamne ajuta..

    Reply

  17. Lilii
    noiembrie 27, 2011 @ 5:20 pm

    Cred ca in general ar trebui sa fim atenti/atente la cuvintele ce le folosim,de foarte multe ori uitam ce putere mare au cuvintele.De exemplu sunt oameni care in unele situatii sunt foarte fericiti,entuziamati si din cauza fericirii,entuziasmului lor care in momentul respectiv e la cote maxime spun tot,cat sunt ei de fericiti,etc…si de multe ori fara sa isi dea seama persoana respectiva ii face gelosi pe cei de langa ea si le da impresia ca se mandreste.
    E adevarat ca ar trebui pe cat mai putin posibil sa nu le aratam celor de langa noi faptele care le facem pentru a nu le da motiv sa ne laude iar noi sa nu ne mandrim,dar ce facem atunci cand vrem sa ajutam pe cineva,sau cand facem o fapta buna indiferent de ce gen este si nu afla nimeni de ea dar totusi tu in sufletul tau te simti multumit de tine pt faptul ca ai reusit sa ajuti,ca ai facut fapta aceea ?
    Eu personal mai des m-am confruntat cu a doua situatie decat cu prima,adica de multe ori nu ma mandream atunci cand cineva spunea ceva de bine despre mine pt ce-am facut,ma simteam fericita pt ca vedeam ca simteam ca persoana aceea tine intr-o mica masura la mine,si ca ma considera o persoana ok,insa atunci cand faceam un lucru bun desi nu stia nimeni despre el simteam in mine o anumita multumire si pt ca am reusit sa ajut pe cineva prin ceea ce am facut dar si pt ca eu am facut acel lucru.:(

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *