Canon pentru păcatul masturbării

Deşi pe site-ul nostru s-a tratat în mai multe articole patima masturbării, totuşi fiind un păcat aşa de puternic şi aşa de răspândit, ne vedem nevoiţi să mai facem câteva precizări.

Mulţi dintre cei care intra pe site-ul nostru citind articolele care tratează masturbarea caută modalităţi practice de a renunţa la acest păcat. În articolul „Cum scap de patima masturbării ?” am vorbit în detaliu despre acest lucru, dar de departe cel mai important aspect în vederea vindecării este îndeplinirea canonului pe care il dă părintele duhovnic.

După ce te-ai hotărât să scapi de masturbare, mergi la un preot şi mărturiseşte-ţi păcatele. Spune-i că ai greşit, spune-i de cât timp faci păcatul acesta, si că de acum în colo vrei să nu mai greşeşti. Părintele te va înţelege şi nu te învinovăţi, ci dimpotrivă, se va bucura că te-ai hotărât să scapi de toată mizeria din sufletul si trupul tău. După ce ţi-ai mărturisit toate păcatele, părintele duhovnic îţi vă spune că trebuie să îndeplineşti un canon de pocăinţă. Canonul diferă în funcţie de gravitatea păcatelor si de marimea patimilor. Canonul de pocăinţă nu este o pedeapsă pentru păcatele săvârşite. Nicidecum! Canonul de pocăinta este medicament duhovnicesc pentru vindecarea sufletului!

Dumnezeu, odată ce am mărturisit greşelile noastre cu părere de rău, ne iartă fără să ceară nimic în schimb. Totuşi având sufletul liniştit şi împăcat ne vom întoarce înapoi la ale noastre, şi vom fi iarăşi ispitiţi să repetăm aceleaşi păcate. Canonul de pocăinţă este un tratament prin care în viitor împiedicăm iaraşi apariţia bolii.

Gândiţi-vă la un alcoolic. Într-o seară bea fără măsură şi ajunge în comă alcoolică la spital. Medicii îi vor oferi primul ajutor şi vor încerca să-l salveze. A doua zi dimineaţă, cu ajutorul lui Dumnezeu si al medicilor, îşi va reveni din comă şi va fi conştient, iar în 2-3 zile se va reface total. Plecând acasă acest om s-a vindecat doar parţial, reuşind să-şi revină din comă la o stare sensibilă de echilibru pentru că dependenţa lui faţă de alcool rămâne aceeași. Prima dată când va avea ocazia va bea din nou. Un astfel de om are nevoie de un tratament de dezintoxicare, un tratament la o clinică specializată primind ajutor pentru a scăpa de dependenţa care-i stăpâneşte întreaga personalitate.

Aşa este şi cu un cel care se masturbează. După ce săvârşeşte păcatul, mustrările de conştiinţă îi invadează mintea. Chiar dacă va fugi imediat la preot  să-l mărturisească totuşi dependenţa va rămâne, tendinţa spre păcat este înrădăcinată adânc în mintea lui. Canonul este tratamentul pe care Dumnezeu l-a considerat cel mai potrivit pentru acest păcat. Cine-şi îndeplineşte canonul, luptă împreună cu Dumnezeu pentru a se vindeca.

Putea Dumnezeu să ne scape şi de dependenţă în momentul mărturisirii acestui păcat, dar fără exersarea permanentă a vointei noastre ne-ar incălca libertatea. Dependenţa e o stare care ţine de voinţa noastră, de libertatea persoanei, de felul ei de a fi, de a exista. Dacă Dumnezeu ne-ar ridica imediat şi greutatea dependenţei la prima spovedanie ar fi ca şi cum El ne-ar fi programat să „vrem” cum trebuie, să facem alegerile cele mai bune. Ori chiar Dumnezeu ne-a oferit libertatea în momentul naşterii noastre, așadar nu o va încălca.

Canonul de pocăinţă este tratamentul de vindecare pe care noi îl acceptăm în mod liber şi conştient. În acest fel facem şi noi ceva pentru vindecarea noastră. Dumnezeu ne dă putere, noi îi oferim voinţă. Noi ne arătăm disponibili şi dornici de a ne vindeca, evitând mereu circumstanţele care ne-ar duce la păcat, iar El ne ajuta secundă de secundă să nu cădem.

Iată care sunt canoanele care vorbesc despre malahie (masturbare):

Cel ce îşi îndeplineşte canonul de post şi mătănii va simţi pe zi ce trece cum nu va mai fi aşa puternic ispitit ca înainte, iar voința i se va intări astfel incât să respingă ușor ispitele. Acest canon este şi unul de rugăciune, căci în timp ce facem mătănii spunem: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, iartă-mă pe mine păcătosul !” E un tratament cu ochii spre Dumnezeu, e o spalare mizeriilor a care au intrat prin ochii noştri, cu lacrimile curate ale părerii de rău. Îndeplinirea canonului aduce şi alt mare avantaj: apariţia unei relaţii personale între tine şi Dumnezeu. 100 de mătănii pe zi timp de 40 de zile înseamnă 4000 de „ridicări” din păcat cu ochii spre icoana Mântuitorului. Privirea unei icoane un timp aşa îndelungat vindecă, aşa cum şarpele ridicat pe toiagul lui Moise, pe care l-au văzut evreii în pustie i-a vindecat de boala lor.

După ce te-ai străduit aşa de mult să te vindeci, când te va ispiti diavolul să cazi iar în păcat, îţi va părea rău să-ţi baţi joc de străduința ta. Curăţia la care ai ajuns acum e şi datorită ţie, ori dacă 40 de zile ai construit ceva aşa frumos, nu te va lăsa inima să dărâmi totul în câteva secunde.

Canonul de pocăinţă pentru masturbare este un tratament cu Harul lui Dumnezeu, cu post, cu mătănii, cu înfrânarea trupului, cu ferirea ochilor de a vedea din nou aceleaşi mizerii din trecut.

Gustaţi din roadele acestui medicament şi vă veţi convinge.

Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul.

Doar preotul poate prescrie acest tratament, doar el vă va spune care este medicamentul potrivit pentru voi. Nu faceţi acest canon de capul vostru, mergeţi la duhovnic. Cine ia medicamente de capul lui fară prescripţia medicului se poate îmbolnăvi şi mai rău.

Mergeţi la Hristos, doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, şi el prin preotul Său vă va povăţui cum este mai bine.

(Claudiu Balan)

(Visited 1.200 times, 4 visits today)