Meditații la Sfânta Scriptură: 04. Cântecul de bucurie al Maicii Domnului (Luca 1, 46-55)

Astăzi m-am gândit să vă pun la inimă cântecul pe care Maica Domnului l-a cântat Domnului, bucuroasă fiind de confirmarea prezenței lui Dumnezeu în ea.

Iată textul:

Evanghelia după Luca
Capitolul 1, versetele 46—55

46. Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul.
47. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
48. Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
49. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui.
50. Şi mila Lui în neam şi în neam spre cei ce se tem de El.
51. Făcut-a tărie cu braţul Său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor.
52. Coborât-a pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi,
53. Pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăţi şi pe cei bogaţi i-a scos afară deşerţi.
54. A sprijinit pe Israel, slujitorul Său, ca să-Şi aducă aminte de mila Sa,
55. Precum a grăit către părinţii noştri, lui Avraam şi seminţiei lui, în veac.

Încadrarea în context: Maica Domnului după ce primește vizita Îngerului Gavriil, care îi spune că Dumnezeu a ales să se întrupeze din ea, acceptă bucuroasă umbrirea Duhului Sfânt și venirea Fiului în pântecele ei. După aceasta pleacă să se întâlnească cu Sfânta Elisabeta, însărcinată cu Sfântul Ioan Botezătorul în 6 luni. Întâlnirea Mariei, purtătoarea de Dumnezeu, îl face pe Sfântul Ioan să salte în pântecele Elisabetei.

Elisabeta simțind acest lucru, o laudă pe Maria, spunându-i că e unică între femei, și o recunoaște ca fiindMama Domnului meu”, adică Născătoare de Dumnezeu, Mama Celui PreaÎnalt. Pentru Maica Domnului a fost o mare bucurie că cineva de pe pământ, un om, recunoaște și îi confirmă încă odată că ea îl poartă în pântece pe Dumnezeu. Din această bucurie reiese cântecul de mai sus, pe care noi îl cântăm în biserică la utrenie, în fiecare zi când se face Sfânta Liturghie. Cât privește tâlcuirea imnului, vă las pe voi să vă delectați, să vă bucurați de cuvintele Maicii Domnului, care sunt așa de rare în această lume.

Mamele iubesc mult mai mult decât pot exprima în cuvinte. Vă las în inimă un singur gând pe care l-am discutat cu domnul profesor Gheorghe Butuc: Dumnezeu vrea ca și noi să fim purtători de Dumnezeu cum este Maica Domnului. Dumnezeu vrea să se întrupeze și în noi înșine cum s-a întrupat în Preacurata. Bineînțeles Dumnezeu nu se va mai naște a doua oară trupește, dar prin venirea în noi vrea unirea ființei noastre cu ființa Lui.

Doamne ajută!

(Claudiu Balan)

 

(Visited 67 times, 2 visits today)