Skip to content

5 Comentarii

 1. Ioana
  mai 9, 2014 @ 6:38 pm

  Foarte frumos! Chiar imi puneam aceasta intrebare ieri!

  Reply

 2. Laura Stifter
  mai 9, 2014 @ 11:27 pm

  Hristos a înviat!
  Foarte frumos, Claudiu!
  Un articol ce transmite atât de minunat mesajul biblic din Gal3, 28!
  Fiecare dintre noi are o vocaţie unică, un talant (sau mai mulţi…). Din păcate, însă, nu toţi reuşim să-l valorificăm… sau nu suntem lăsaţi. Ai dat exemplul cerşetorilor. Poate că unii dintre ei au, în mod nativ, talente nebănuite… Poate că unii dintre ei ar fi putut deveni importanţi oameni de ştiinţă, de exemplu, dar noi toţi, prin indiferenţă, i-am lăsat la marginea societăţii, refuzându-le dreptul de a avea şanse egale cu noi pentru a se autorealiza actualizându-şi toate potenţialităţile cu care i-a înzestrat Dumnezeu.
  Nu este, oare, aceasta o gravă nedreptate socială?
  Şi dacă da, cine este vinovatul?
  Nu ajungem, oare, la remarca atât de impresionantă a lui Dostoievski din „Fraţii Karamazov”: „toţi suntem vinovaţi faţă de toţi”?… 🙁
  Inclusiv bogaţii sunt dependenţi spiritual de cei săraci – minunată ideea Sfântului Ioan Gură de Aur -, dar nu în sensul că Dumnezeu i-ar fi predestinat la sărăcie pe unii dintre membrii societăţii pentru ca noi să avem şansa de a deveni milostivi (am avut recent o discuţie cu cineva pe o temă similară, de aceea simt nevoia să-mi exprim aici acest gând), căci El nu sacrifică pe nimeni spre binele altora, ci suferinţele celor săraci se datorează neiubirii noastre… 🙁
  În privinţa altor cazuri menţionate de tine (cazurile unor meserii considerate drept inferioare, precum aceea de măturător etc – de fapt, activităţi la fel de importante pentru bunul mers al societăţii ca şi profesiile de… informatician, jurnalist etc), cred că, într-adevăr, unii dintre semenii noştri au avut vocaţia de a practica aceste activităţi. Unii sunt, de pildă, tâmplari şi-şi practică meseria cu bucurie. Aceştia simt că meseria aceasta li se potriveşte cel mai bine şi se bucură să-i ştie pe oameni mulţumiţi de munca lor.
  Problemele apar, însă, atunci când anumite persoane înzestrate cu aptitudini intelectuale extraordinare ajung să practice meserii din această categorie pentru că nu au avut şansa de a-şi crea viitorul aşa cum şi-ar fi dorit din toată inima! Existenţa acestor cazuri e una dintre realităţile care mă întristează cel mai profund în lumea asta: faptul că există persoane care ajung, din motive independente de voinţa lor, să nu-şi realizeze vocaţia. Şi mă întristez atât de mult nu pentru că aceşti semeni ai mei au meserii foarte practice, fiind bucătari, taximetrişti etc (desconsiderarea acestor activităţi este, din punctul meu de vedere, o simplă prejudecată datorată contextului cultural al vremii noastre), ci pentru că ei îşi doreau altceva, un lucru după care tânjeau, către care au aspirat şi pe care au fost împiedicaţi să-l realizeze.
  Dumnezeu ne-a dăruit libertatea (incluiiv aceea de a tinde spre idealuri potrivite vocaţiilor noastre), iar constrângerile sociale în mod nedrept discriminative duc un necontenit război acestei libertăţi.
  De ce?… Cine suntem noi ca să I ne opunem chiar lui Dumnezeu şi să-ncercăm a-i obliga pe oameni să-şi îngroape talanţii în pământ?…
  J. J. Rousseau: „omul s-a născut liber, dar pretutindeni se află în lanţuri”.
  Totuşi, „Lumina întru întuneric luminează şi întunericul nu a cuprins-o” (In1, 5)! Doar Hristos Dumnezeu este adevăratul şi unicul Stăpân al lumii, nicidecum duhul arghirofiliei şi nedreptăţilor de tot felul! Hristos conduce lumea şi El NU va lăsa niciodată ca o vocaţie să nu se realizeze până la urmă, chiar dacă persoana care o are va avea de trecut prin mii de obstacole aparent invincibile (obstacole create de către oameni…)! Pentru că, reformulând cuvintele Psalmistului, la El este toată dorirea noastră şi nici cel mai tainic suspin al unei inimi de la El nu s-a ascuns!
  Fiecare dintre noi îşi va realiza vocaţia personală unică, chiar dacă va lupta pentru ea chiar şi zeci de ani, fiindcă Hristos este atotputernic, iar „obstacolele nu sunt nimic altceva decât acele lucruri înspăimântătoare pe care le observi atunci când privirea-ţi fuge de la ţintă”.
  De aceea, pentru a încheia cu un gând pozitiv, aş vrea să vă împărtăşesc un frumos aforism pe care l-am citit acum mai multă vreme:
  „Posibilul întreabă imposibilul:
  – Unde locuieşti?
  Imposibilul răspunde:
  – În imaginaţia celor neputincioşi”.
  Doamne ajută!
  P. S. Sper că m-am exprimat suficient de clar şi coerent (nici nu-mi mai dau seama de oboseală). 🙂

  Reply

 3. Laura Stifter
  mai 9, 2014 @ 11:31 pm

  „Nevăzătorii sunt argumente vii ale faptului că fericirea omului este înlăuntrul lui și nu în afară. Că Împărăția Cerurilor este înlăuntrul nostru și aici Îl vom întâlni pe Cel mult dorit de sufletul nostru: pe Domnul Iisus Hristos.”
  M-ai lăsat fără cuvinte… Gândeşti atât de profund, Claudiu!!!
  Dumnezeu să te binecuvinteze!

  Reply

 4. Kore
  mai 10, 2014 @ 9:08 am

  „El nu sacrifică pe nimeni spre binele altora”
  Si-a sacrificat unicul Fiu pt binele oamenilor! Plus alte milioane care au venit dupa, unii onorati si de site-ul acesta!

  Frumos articolul intr-adevar si unele idei sunt adevarate insa mi se pare un pic cam romantat.
  Un aspect la care vreau sa ma refer e ca viata bate orice teorie la modul cel mai nemilos si ceea ce se simte e durere! Cei care au realizat cam tot ce e bun de dorit in primii 100 de ani de viata pot emite judecati de valoare cu usurinta.

  Toata lumea admira un peisaj de iarna „ca-n povesti” cum spun unii, de dupa un geam termopan gros si langa un calorifer bine incalzit sau un semineu, insa afara fiind, nu prea mai e de povesti atmosfera.

  Oricum, orice ai vrea sa faci in viata, faci tot ce vrea Dumnezeu, fie ca iti dai seama sau nu. Dorintele unui om sunt analizate de El in concordanta cu ceea ce El vrea si daca se potrivesc, se implinesc, daca nu, nu! Poti sa stai si pe coji de nuca, nu se face cum vrei tu!

  Reply

  • cristirg
   mai 10, 2014 @ 2:44 pm

   [quote name=”Kore”]
   Oricum, orice ai vrea sa faci in viata, faci tot ce vrea Dumnezeu, fie ca iti dai seama sau nu. Dorintele unui om sunt analizate de El in concordanta cu ceea ce El vrea si daca se potrivesc, se implinesc, daca nu, nu! Poti sa stai si pe coji de nuca, nu se face cum vrei tu![/quote]

   -asta e predestinare,eu nu cred in asa ceva

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *