Care este vârsta ideală pentru căsătorie?

the_wedding_at_canaFata se numeste M. si e studenta anul I la o faculatate de medicina (19 ani). Baiatul – I. – 26 ani, fara studii superioare, dar deosebit de inteligent si capabil; lucreaza. S-au cunoscut pe net acum 3 ani, au devenit buni prieteni, iar cel mai adesea discutate subiecte erau cele despre Dumnezeu si grijile duhovnicesti. Trei anotimpuri au fost fideli amicitiei lor, pentru ca apoi sa-si dea seama ca, de fapt, sunt indragostiti. Peste alte doua, s-au intalnit. Prima data, superb… S-au intalnit a doua oara (peste 2luni), a treia (peste jumatate de an)… Prutul a incetat sa-i desparta abia din momentul celei de-a patra intalniri, cand M. a venit in Romania la studii. Foarte bine… Acuma se vad ceva mai des, la intervale de saptamani, si nu luni. Aceasta pentru ca orasele lor de resedinta nu coincid. I. se gandeste serios la casatorie, M. e indecisa; rudele lui il tot intreaba cand se insoara; rudele ei o sfatuiesc sa nu se grabeasca la maritat. Tinerii insa vor ca iubirea lor sa fie binecuvanatata de Dumnezeu, prin Taina casatoriei…

Care-i totusi problema?

M. i se spune ca e prea tanara pentru a se casatori, ca mai intai trebuie sa termine facultatea (6 ani), sa aiba un loc de munca, sa fie, cat de cat, independenta din punct de vedere financiar, cu “picioarele pe pamant”. Mai mult! E sfatuita mai degraba sa traiasca in concubinaj, ca “riscurile” sunt mai putine (in caz de nelamuriri, daca se ajunge la despartire, macar problemele divortului sa nu le aiba); sau o indeamna sa cunoasca si alte persoane, sa nu fie atat de naiva ca sa creada ca prima sa dragoste e neaparat si ultima. Cei mai ingaduitorii, pur si simplu, ii zic sa nu se grabeasca…

Ea ar fi de acord, pe de o parte, cu reprosurile ce i se adreseaza. Intr-adevar, nu simte ca ar fi pregatita pentru viata de familie, or isi da seama ca, de fapt, niciodata nu se va simti pregatita. Un an sau doi de facultate pentru ea ar trece la fel ca toti cei 6, nu insa si pentru el… El o vrea de sotie, vrea el sa-i ofere tot sprijinul necesar, dar 6 ani ar insemna prea mult…

Multi nu vad in aceasta o problema: daca vor sa stea impreuna, sa stea! De ce e neaparat sa se casatoreasca?! Se casatoresc cei care vor sa intemeieze o familie, sa aduca pe lume copii. Ea, cat timp e studenta, nu va putea sa se dedice total acestei misiuni…

Totusi, care ar fi solutia, daca ideea concubinajului se exclude? La el nu poate sa renunte in favoarea studiilor, la studii nu poate renunta numai de dragul lui, iar statutul de studenta casatorita multora nu le convine. Amandoi tinerii isi doresc sa fie binecuvantati de Dumnezeu, sa viseze la fericirea lor proprie. Chiar daca, ulterior, s-ar vedea la fel de rar (ea ar locui in continuare la camin, el ar lucra in continuare in alt oras), chiar daca nu vor trai impreuna decat in vacante ( pana la un anumit timp), chiar daca vor fi binecuvantati cu copii abia mult mai tarziu, cu voia Domnului.

Si daca toti spun ca e prea tanara M., ca inca nu cunoaste viata, 20 de ani ar fi prea putini… atunci, care-i varsta ideala pentru casatorie?! (Preluat de pe forum)

Multi tineri si-au pus aceasta intrebare capitala si din pacate multi parinti le-au dat raspunsuri lumesti la aceasta rascruce de drum: „Mai incolo mama, pe la 27-30 de ani. Acum esti prea tanar(a), nu este momentul. Tu nu vezi ca viata si-asa e grea? de ce sa te legi la cap cu greutati? Mai stati asa…” Insa varsta ideala pentru casatorie nu este data de varsta trupeasca ci de cea duhovniceasca a tanarului. Cand cei doi tineri au ajuns la varsta duhovniceasca care sa-i determine sa vada casatoria  asa cum este, adica o taina, ca tinta ei este mantuirea si nasterea de prunci, iar nu placerile si viata usoara, si cand acea varsta duhovniceasca ii determina sa-si asume toate responsabilitatile casatoriei, nu numai placerile ce decurg din aceasta, atunci aceasta este vasrta ideala pentru casatorie! De aceea unii sunt responsabili de la 22, 23 de ani, poate chiar mai devreme, in schimb ce altii sunt iresponsabili si la 30-35 de ani, poate chiar mai tarziu. Deci, cine vrea sa se casatoreasca, sa-si intrebe frumos constiinta ce varsta duhovniceasca poarta in suflet! Ca de aceea multe casatorii se strica cu pacate grele: n-au tinerii varsta duhovniceasca! Părintele Arsenie Boca învață că ”la căsătorie nu ajunge numai numărul anilor, îngăduiţi de lege, ci se cere şi vârsta credinţei în Dumnezeu, prin care, „păzind hotarele legii”, să se asigure stăpânirea peste patimi. Majoratul părţilor îl decide mintea, nu instinctul; credinţa, nu necredinţa; înfrânarea nu desfrânarea.”

(Visited 109 times, 1 visits today)