Cartea lui Tobit din Vechiul Testament. O carte despre milostenie și delicatețea sufletească a oamenilor.

Dragilor, sunt multe carți ale Vechiului Testament pe care nu le-am citit, deși sunt absolvent de teologie ortodoxă și stau toată ziua cu viața, gândurile și munca în acest domeniu. Dar în ultimii 2 ani, cu ajutorul Domnului am început să citesc mai des Sfânta Scriptură și mai atent, și cu mult drag.

Aseară am citit din Vechiul Testament Cartea lui Tobit. Știam despre Tobie, fiul lui, din rugăciunea de călătorie în care se spune: „trimite mie înger păzitor ca lui Tobie, ca să-mi fie mie păzitor și povățuitor, și să mă lase nevătămat de toată reaua întâmplare”. Curiozitatea mea față de această carte a culminat cu o rugăciune pe care o maica de la Mănăstirea Essex a așezat-o într-o carte despre educația copiilor. Rugăciunea este tot din Cartea lui Tobit, și este rostită de Tobie și viitoarea lui soție înainte de noaptea nunții.

Cartea m-a fascinat. E atât de frumoasă și curată, și plină de învățăminte, încât aș recomanda-o cu drag tuturor tinerilor care urmează să se căsătorească, dar și părinților lor.

Întâmplarea este despre un om foarte milostiv, Tobit, care îi ajuta mult pe cei săraci, care îngropa morții aruncați în stradă, lăsați să fie mâncați de păsări. Un om drept înaintea lui Dumnezeu și cu inimă bună, care din cauza unei întâmplări orbește și totuși nu cârtește înaintea lui Dumnezeu, ci îl binecuvintează, considerând că pentru păcatele sale merită aceasta.

Nu vreau să vă divulg întreaga poveste, ci vreau să vă las să o citiți cu bucurie, având doar 14 capitole, adică 1-2 ore de citit.

Ce e frumos, e că în viața lui intervine direct Dumnezeu trimițând pe îngerul Rafael, care rânduiește așa frumos lucrurile pentru fiul luI Tobie, pentru Sarra, viitoarea lui soție, care și ea avea mari necazuri, și pentru familiile lor încât parcă-i un basm românesc care se termină așa de frumos.

Fără a vă divulga prea mult, închei cu momentul când îngerul Rafael se dă pe față și le spune lui Tobit și Tobie că defapt nu e om, ci e chiar unul din îngerii lui Dumnezeu venit special pentru ei:

„Atunci [Rafael] i-a chemat pe amândoi, în taină, şi le-a zis: „Binecuvântaţi-L pe Dumnezeu şi lăudaţi-L în faţa tuturor celor vii pentru binele pe care vi l-a făcut, binecuvântând şi cântându-I numele! Spuneţi la toţi oamenii, cu fruntea sus, lucrurile lui Dumnezeu, şi nu încetaţi să-I aduceţi laudă!  Bine e să ţii ascunsă taina regelui, dar bine e ca lucrurile lui Dumnezeu să le descoperi şi să le lauzi. Faceţi binele, şi răul nu vă va atinge!  Mai bună e rugăciunea cu post şi milostenia cu dreptate decât bogăţia cu nedreptate. Mai bine e să faci milostenie decât să aduni aur.  Milostenia scapă de la moarte şi curăţeşte fiece păcat; cei ce fac milostenie se umplu de viaţă.  Cei ce săvârşesc păcat şi nedreptate sunt duşmanii lor înşişi. „

Pentru faptele sale mari de milostenie, Tobit s-a învrednicit de ajutorul și intervenția directă a îngerilor în viața sa. Viețile sfinților cuprind și alte multe asemenea intervenții.

O carte prin excelență despre milostenie, iubirea milostivă și delicatețea sufletească a oamenilor.

Prea frumoasă.

Vă recomand să ciți versiunea din Biblia diortosită de Mitropolitul Bartolomeu Anania. O găsiți aici:

http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=VT-Tob

Doamne ajută!

(Claudiu Balan)

 

(Visited 181 times, 1 visits today)