Cartea mea de suflet!
M-am gandit in ultima vreme ca, de fiecare data cand citim o carte despre vietile sfintilor, sufletul nostru se slefuieste, pe nobservate adesea, de grosolanii, patimi si intristare, iar noi devenim o plamada mai usor de modelat in mainile Domnului.
Pot spune multe lucruri frumoase despre citirea cartilor cu invataturi duhovnicesti, dar nici unul nu este indeajus de cuprinzator si mai frumos ca o marturie personala. De aceea, fac o marturie despre cartea care m-a schimbat cel mai mult.
Nu vreau sa „discriminez” celelalte carti care mi-au fost de mult ajutor, dar stiu ca fiecare dintre noi a citit o carte prin care cuvantul lui Dumnezeu i-a patruns adanc in inima, acolo unde l-a durut tare, fiindu-i balsam si alinare in necaz. Fiecare are o carte de suflet (biblia nu se pune 🙂 )…acea carte care a ingenunchiat omul cel vechi din noi, si care a lasat o amprenta puternica asupra noastra, pe care inca o mai purtam.
Cartea care m-a insufletit cel mai mult se numeste „Viata mea in Hristos” si cuprinde scrierile sfantului Ioan de Kronstadt.
De ce m-a schimbat asa mult?…pentru ca scrierile Sf. Ioan imi intra atat de usor in suflet, precum aerul de munte in plamani, facandu-ma sa ma aproprii imediat cu gandul de Dumnezeu.
Pentru voi care este cartea de suflet, si de ce?
(Claudiu)
Dan
aprilie 29, 2009 @ 10:46 am
Cartea mea de suflet este „Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei” a sf. Siluan Athonitul. M-a facut sa inteleg care este sensul suferintei si cata putere de schimbare in bine are pocainta. O recomand cu caldura la toata lumea.
Oanacristinnna
aprilie 29, 2009 @ 12:25 pm
Cartile mele de suflet sunt ” Ne vorbeste Parintele Cleopa” si „Margaritare Duhovnicesti”, de Pr. Arsenie Boca, pentru că m-au ajutat sa cunosc care este credinta cea dreapta, si m-au apropiat mai mult de Dumnezeu. Parintele Cleopa „m-a invatat” să ma rog cum se cuvine atunci cand gresesc si sa nu judec pe nimeni prin rugaciunea ” Doamne Iisuse Hristoase miluieşte-mă pe mine păcătosul şi pe fratii/parintii mei, ca pentru pacatele mele s-au suparat pe mine,ca fratii mei sunt oglinda mea şi ei vad toate rautatile mele!” Amin.
Iuliana
aprilie 29, 2009 @ 3:48 pm
Cartea mea de suflet! Uf! Sunt prea multe! Dar prima este „Părintele Paisie Duhovnicul”. M-a facut sa inteleg cat de important este Parintele Duhovnic pentru noi, care fara indrumarea spirituala si acoperamantul rugaciunii lui pierim! Apoi Omiliile despre pocainta ale Sf. Ioan Gura de Aur. Si „Paza celor cinci simturi”, Sf. Nicodim Aghioritul. Si „Viata Sf. Serafim de Sarov” si „Pelerinul rus”. Iertati-ma, dar iubesc mult cartile si ma hranesc din ele. Ma opresc!
andhreyy
aprilie 29, 2009 @ 4:03 pm
pentru ca eu sunt tanar si in lupta cu ispitele tineretii cartea de suflet este : RUGACIUNE CATRE TINERI pentru ca este cartea care a tras un semnal de alarma in sufletul meu atunci cand eu incepusem sa ma indepartez incetul cu incetul de Dumnezeu…citind aceasta carte am vazut cata dreptate are , citind aceasta carte mi-am dat seama ca imi lipseste ceva. Imi lipsea rugaciunea fierbinte si nadejdea in Dumnezeu iar aceasta carte mi-a aratat asta
Costel
aprilie 29, 2009 @ 9:15 pm
🙂 la mine sunt carti , fiindca sunt mai multe:
-Celalalt Noica , Cultura Duhului – ieromonah Rafail Noica
-Jurnalul Fericirii – Nicolae Steinhardt
-Nevointa duhovniceasca – Cuuviosul Paisie Aghioritul
Ana
aprilie 30, 2009 @ 7:09 pm
O carte care mi-a mers la suflet si pe care am citit-o exact la momentul potrivit, ca sa ma pot feri de ce nu-mi trebuia: „Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei” de Dyonysios Farasiotis. Acum citesc o alta carte deosebita – „Faramituri duhovnicesti” de Arsenie Muscalu… si mai sunt!
Anonim
noiembrie 27, 2023 @ 3:30 pm
Bună seara! Caut și eu această carte de părintele Arsenie Muscalu, ,,Fărâmituri duhovnicești”.
RALY
aprilie 30, 2009 @ 7:55 pm
Mie mi-a placut o carte a SF. IOAN GURĂ DE AUR intitulată PROBLEMELE VIEȚII !gasim in ea sfaturi legate de frământarile noastre !
Diana
mai 1, 2009 @ 1:27 pm
Teologia dogmatica ortodoxa si Isus Hristos sau restaurarea omului de parintele Dumitru Staniloae
Omilii de Facere si Problemele vietii de Sfantul Ioan Gura de Aur
Daruind vei dobandi si Jurnalul Fericirii de Nicolae Steinhardt
Si inca multe altele!!!
Diana
mai 1, 2009 @ 1:28 pm
Teologia dogmatica ortodoxa si Isus Hristos sau restaurarea omului de parintele Dumitru Staniloae
Omilii la Facere si Problemele vietii de Sfantul Ioan Gura de Aur
Daruind vei dobandi si Jurnalul Fericirii de Nicolae Steinhardt
Si inca multe altele!!!
Elena
mai 1, 2009 @ 6:14 pm
Recomand si eu cu smerenie cateva carti care mi-au dat nadejde in clipe de cumpana si care m-au indrumat in momente de bucurie!
Din Ospatul Credintei-Pr. Teofil Paraianu
Despre patimi si virtuti-Cuviosul Paisie Aghioritu
Indrumarea vietii-Sf Ioan cel Nou de la Suceava
anaa*
mai 1, 2009 @ 7:45 pm
„Trezire Duhovniceasca” de Parintele Paisie Aghioritul si „Marturii ale inchinatorilor” in legatura cu acelasi parinte;
anaa*
mai 1, 2009 @ 7:57 pm
si pentru mine, aceste carti au ajuns la momentul cel mai potrivit pentru a ingenunchia „omul cel vechi” si a-i face loc „celui nou”
elena
mai 3, 2009 @ 9:07 pm
Totul a inceput cu Prohodul Domnului. (Apoi postul, spovedania si Sf Impartasanie. Si a tinut mai multi ani asa.) Abia apoi au urmat cartile. Prima a fost „Rugati-va neincetat!” de pr Marc-Antoine Costa de Beauregard si apoi imediat au venit volumele semnate Paisie Aghioritul. Patericele. Proloagele. Cartea de rugaciuni si acatistele. Totusi… am pierdut ravna de inceput, care nici aia n-a fost prea mare. Acum multe lecturi ma ating pe moment, dar nu ma fac sa-mi schimb viata. Totusi, in spatele oricaror carti, vieti de sfinti, intamplari etc care ne misca si ne intorc de pe cararile pierzarii sta iubirea de oameni a Domnului nostru. Atat cat Ii deschidem usa si O lasam sa lucreze in noi…
Pomeniti-ma si pe mine in rugaciunile voastre, fratilor! Hristos a inviat!
andreea c
iulie 22, 2009 @ 7:34 pm
mi se par extraordinare cartile ce cuprind viata unui parinte sfant, in special cei care au trait chiar in sec al-XX lea…prima carte care m’a impresionat profund, atragandu’mi interesul spre frumusetea Ortodoxiei, a fost „Viata Cuviosului Zosima, sihastru al Siberiei”..mi s’a parut f vie..pe urma, datorita frumusetii lecturii celri dintai, ” Viata Pr.Cleopa Ilie” de Pr.Ioanichie Balan a fost scanteia pt intreaga biblioteca de acum…”Viata Cuviosului Paisie Aghioritul”, „Pr.Serafim Rose”, „Pr.Iacov Talikis”, „Pr.Porfirie.Marturii ale inchinatorilor”, „Pr.Efrem Katunkiotul”, „Pr.Ieronim Simonopetritul”…nu stiu unde ar fi fost linistea mintii mele acum fara ele, in momente neintelese..stiu sigur oricum ca mie, cel putin dupa Pr.duhovnic, imi sunt cei mai buni prieteni si psihologi..fara ele n’as fi putut intelege, asa repede cred, ce ar vrea cel mai mult Dumnezeu de la noi…
Sorin M.
decembrie 19, 2009 @ 11:39 pm
Exista carti ziditoare de suflet, care ne pot fi de mare folos pe calea credintei. Din pacate, exista si un numar foarte mare de carti care nu sunt de nici un folos, ci dimpotriva, prin continutul lor, pateaza sufletul si constiinta cititorului. Cartile lumii acesteia, care s-au imprastiat peste tot, sunt niste scrieri usoare, ce nu arata nici o cale. Cu deosebire de acestea, cartile ziditoare de suflet, literatura crestina, arata intodeauna Calea, Adevarul si Viata. Nu vom creste niciodata in credinta daca ocolim cartile religioase, considerandu-le greu de citit.
Prima carte de capatai, din literatura crestina este Sfanta Scriptura, care nu trebuie sa lipseasca din casele noastre. Ea contine esenta credintei, Cuvantul lui Dumnezeu.
Urmeaza dupa aceea Istoria Bisericii, a Sfintilor inaintasi. O astfel de carte nu plictiseste pe nimeni, pentru ca in ea vom gasi intamplari adevarate, ce vorbesc despre vietile Sfintilor. Este inadmisibil sa traiesti intr-o tara si sa nu cunosti istoria tarii tale, catusi de putin. La fel se intampla si cu Biserica din care facem parte. Cunoscand trecutul Bisericii, ne putem consolida prezentul si cu voia lui Dumnezeu, poate si viitorul.
Urmeaza apoi la rand cartile de meditatii, poezii, pilde si istorioare, foi si reviste religioase, romane ce au un continut moral-religios, etc. Ele ne vor da curaj in lupta contra pacatelor si, in acelas timp, ne vor intari pe calea credintei, ajutandu-ne totodata sa intelegem mai bine si mai correct Sfanta Scriptura. Cele mai bune carti sunt intodeauna acelea care ne invata cum sa intelegem Biblia si cum s-o traim. In aceste sens, indrumatorii nostrii sunt Sfintii Parinti, literatura patristica. Frecventarea acestei literaturi inlatura subiectivismul in intelegerea textelor sfinte, ferindu-ne sa alunecam spre denaturarea adevarului.
S-ar putea ca multe dintre cartile religioase sa ni se para grele, dar, pe masura ce vom inainta in credinta, vom vedea ca , pentru a intelege mesajul acestor carti, este nevoie de un minim efort de vointa din partea noastra.
Cineva isi exprima dorinta de a avea o biblioteca plina numai de carti religioase, din care sa citeasca ori de cate ori are un pic de timp liber. Este o idée buna sa ai o mica biblioteca din care sa faci parte din cand in cand si altora!.
IULIA
ianuarie 2, 2010 @ 11:31 am
Cartea mea de suflet este”UN INGER RANIT”
CristinaL
octombrie 10, 2010 @ 7:55 pm
Doamne ajuta ,cartea mea de suflet defapt sunt doua ,prima „REPERE DUHOVNICUL RUGACIUNEA POSTUL „-DANION VASILE -am inteles rolul duhovnicului in viata fiecsrui om ,folosul rugaciunii si cum sa o inbunatatesc ,a doua „CARTEA NUNTII „-DANION VASILE -mi-a raspuns la multe din intrebari si m-a facut sa vad o alta fata a Tainei Casatoriei ,cei ce le-au citit stiu despre ce vorbesc iar celor care doresc sa le citeasca le recomand cu multa bucurie ,pentru mine cartile lui Danion m-au readus la viata ,gasise-m intamplator una din ele ,apoi inca una si tot asa… Ma bucur ca exista ,ca domnul mi le-a scos in cale ,multumesc si autorului ,multe bucurii tuturor
Ana
octombrie 11, 2010 @ 10:25 am
@CristinaL
Cele 2 carti recomandate de tine sunt bune, dar pentru ca recomanzi toate cartile lui Danion, simt nevoia sa spun ca o carte de-a lui m-a smintit. Am cerut parerea unor parinti si mi-au spus ca e bine sa evitam astfel de carti. Nu-i dau numele cartii, insa ma bucur ca am citit-o eu inainte de a recomanda-o copiilor mei.
Ana
octombrie 11, 2010 @ 10:35 am
@andreea c
M-a umplut de bucurie cand am citit cartile enumerate de tine. Acelasi gand. Ma bucura si fraza cu care incepi tu [b]”mi se par extraordinare cartile ce cuprind viata unui parinte sfant”[/b]. Adevarat si safe:-). Stim cum a trait parintele respectiv pana la sfarsitul vietii sale si nu mai avem grija ca in text pot patrunde lucruri smintitoare, cum de altfel se intampla azi cu unele carti (din nefericire).
Daca ai mai citit ceva, mai enumera. Mi-ai deschis pofta spre cateva titluri. Intaresc si eu aici despre [b]Viata parintelui Cleopa, [i]scrisa de[/i] parintele Ioanichie Balan[/b]. Neaparat trebuie citita. Si tot la fel cititi spre intarire [b]Mi-e dor de cer[/b] [b][i]despre viata parintelui Ioanichie Balan[/i][/b]. E o carte uimitoare si intaritoare pentru cei care se simt slabiti in cele duhovnicesti. O pagina pe seara, caci mai mult ..nu putem.
ionela
decembrie 5, 2010 @ 6:03 pm
"NE VORBESTE PARINTELE AUGUSTIN, MITROPOLITUL DE 104 ANI" v-o recomand cu drag
Oana
decembrie 14, 2010 @ 9:30 pm
Câteva cărţi care mi-au încălzit şi mie sufletul:
-Ne vorbeşte părintele Porfirie
-Viaţa Cuviosului Paisie Aghioritul, Ierom. Isaac
-Cuviosul Siluan Athonitul, Arhim. Sofronie Saharov
-Viaţa mea în Hristos, Sf. Ioan de Kronstadt
-Biografia unui destin misionar: Jurnalul Părintelui Alexander Schmemann
-Viaţa, minunile şi acatistul Sfintei Matrona din Moscova
marc3l
martie 7, 2011 @ 9:19 pm
Eu am sa va recomand prima mea carte care mia dat-o parintele imprumut si care mia deschis bine ochii " Parintele Cleopa DESPRE VISE SI VEDENII FALSE " foarte buna 😀
Badea Patricia
august 18, 2011 @ 4:58 pm
prima carte duhovniceasca pe care am citit-o a fost Sfanta Elisabeta- Marea Ducesa a Rusiei si v-o recomand cu drag. De asemenea mi-au placut si:
-Viata Maicii Domnului( Arhimandrit Vasili Bacoianis)- pe mine m-a impresionat pana la lacrimi cand citeam cat de frumos descrie autorul cum se roaga si cum ne iubeste Maica Domnului
-O familie de mucenici- Sfantul Tar Nicolae al 2-lea si cei dimpreuna cu el (Rodica Patcas)- un exemplu de familie unita, fericita, iubitoare de Dumnezeu, asa cum ar trebui sa fie toate familiile in ziua de azi
Crafcencu
august 18, 2011 @ 9:42 pm
Cartile sunt scriise de un autor, iar eu cred ca daca autorul este o persoana deosebita, un traitor de Dumnezeu, prin fiecare carte a acestuia simtim dragostea si sentimentul adevarului. Eu recomand carti care p mn m au ajutat sa trec de primul prag al studiului, pana voi ajunge sa citesc din Sf Parinti. „Mitropolitul Antonie de Suroj”,” Ieromonahul Savatie Bastovoi”, acum cu ajutorul vostru voi citi si din scrierile Sf Ioan de Kronstadt. Va multumesc!!!
Iisuse invata ma pe mine netrebnicul!
Iisuse lumineaza ma pe mine intunecatul!
Iisuse Fiul Lui Dumnezeu miluieste ma!
Autumn
ianuarie 4, 2014 @ 9:26 am
Îmi este greu să aleg, dar cred că voi spune „Viața și lucrările Părintelui Serafim Rose”. Consider că această carte nu este doar despre viața unui sfânt contemporan, dar fiecare dintre noi se poate regăsi cu ușurință în ea. Momentele de rătăcire pe care le avem, căutarea continuă a Lui Dumnezeu în modernitate și momentele de deznădejede și regăsire sunt foarte bine conturate de către autor, astfel încât cititorul să poată să își întâlnească în rândurile paginii răspunsurile la întrebările pe care le are, răspunsuri venite prin exemplul vieții părintelui Serafim Rose.