Căsătoria este ca o excursie cu maşina

Just MarriedMulte rauri de cuvinte s-au scris despre frumusetea si taina casatoriei si multe rauri de rugaciuni s-au varsat pentru apararea acesteia, insa si mai multe rauri de lacrimi au curs de pe urma intelegerii gresite a casatoriei din partea oamenilor, de aceea vom scrie si noi ca, poate-poate vom mai gasi pe cineva pe cale care sa aiba urechi de auzit si inima de implinit.

Casatoria se asemana cu calatoria a doi indragostiti care pleaca intr-o excursie. Inainte de a pleca la drum, cei doi pregatesc bagajele din timp, pentru a lua cu ei toate cele trebuincioase. Masina trebuie sa fie alimentata cu combustibil, complet functionala si curata. Cei doi porumbei ai iubirii se odihnesc bine inainte de plecare si isi planifica esentialul excursiei cu multa bucurie.

Tot asa facem si cand ne inhamam pe drumul casatoriei. Viitorii soti se pregatesc cat mai bine, se curata de toate patimile, se „incarca” cu mult entuziasm, isi fac toate planurile impreuna, pentru ca amandoi vor deveni un trup cand vor porni la drum, adica vor merge cu aceeasi masina.

Odata stabilita tinta excursiei toata frumusetea calatoriei va depinde de relatia dintre cei doi soti si cum se vor raporta la peisajele ce le vor iesi in cale.

Astfel porniti la drum, vedem bine ca masina nu are decat un singur volan, prin urmare un singur sofer, deci nu poate conduce decat unul din cei doi soti, altfel masina ar intra cu siguranta in copac sau in alti participanti la trafic daca amandoi ar incerca sa conduca in acelasi timp.

Tot asa si Dumnezeu a lasat in casatorie ca barbatul sa fie cap familiei si sa o conduca dupa legile Sale. Asa cum soferul conduce dupa niste reguli bine determinate din codul rutier pentru a nu pati vreun accident, tot asa si barbatul trebuie sa-si conduca familia dupa „regulile” lui Hristos, ca sa nu fie in pericol familia, si sa nu se abata necazuri asupra lor.

Din aceasta oranduire a lui Dumnezeu, se pare ca nici femeia si nici barbatul nu inteleg prea bine cum stau lucrurile. Adesea femeia zilelor noastre vrea sa conduca si ea, vrea si ea sa fie sofer desi nu i s-a dat carnet de conducere in familie. De aici necazuri cat cuprinde.

Nici barbatii nu s-au lasat mai prejos, intelegand si ei de-a-ndoaselea ceea ce au de facut, astfel aducand necazuri si mai mari casatoriei. Ei cred ca a fi conducatorul familiei este un privilegiu cand defapt sa fii cap sotiei si familiei tale este o responsabilitate. Nu inteleg ca vor da socoteala pentru cum isi conduc familia, nu inteleg ca Hristos le-a dat o sarcina cu raspundere deosebita. Asa cum soferul este responsabil de viata pasagerilor pe care ii transporta in masina tot asa si barbatul este responsabil de viata si mantuirea sotiei sale si a copiilor ce se ivesc pe cale. Mare lucru este acesta, infricosator as putea spune. Toti barbatii casatoriti vor raspunde la judecata de cum si-au condus familiile spre mantuire. Iar Judecatorul nu primeste mita, si nici contestatie nu se face la judecata Sa,  precum facem noi in lumea aceasta! Cine are minte sa ia aminte!

Stiind acestea, am fi tentati acum sa credem ca rolul femeii este minimizat in comparatie cu al barbatului, ceea ce nu este deloc asa, pentru ca nu degeaba a dat Dumnezeu barbatului (pilotul) ajutor pe femie (copilotul).

Pilotul de masina se consulta intotdeauna cu copilotul sau si lucreaza amandoi numai in echipa. Tot ceea ce face pilotul influienteaza copilotul si invers. Copilotul are harta cu traseul pe care trebuie sa mearga si il ghideaza pe pilot ori de cate ori este nevoie pe drumul cel bun. Deci sotia vegheaza ca sotul sa nu se abata de la drumul mantuirii. Si mai vegheaza la ceva: ca nu cumva pilotul sa incalce regulile de circulatie, punadu-le in pericol vietile si masina cu care calatoresc si cu care trebuie sa ajunga la destinatie.

Asa si in casatorie sotul face echipa cu sotia. Sotia este atenta ca sotul sa se tina de poruncile lui Hristos si sa nu le incalce. Are dreptul si obligatia aceasta. Atentionarea trebuie facuta insa cat mai din timp, cu blandete si fermitate totodata, asa cum un sofer trebuie atentionat din vreme pentru a face manevrele de evitare fara bruscari periculoase. Si cu cat copilotul este mai atent si mai dedicat rolului sau, cu atat pilotul conduce mai bine si mai sigur. Cu cat jocul lor de echipa va fi mai bun si mai unit, cu atat calatoria va fi mai frumoasa si mai sigura.

Asa se intampla si in casatorie. Cu cat femeia este mai dedicata rolului de sotie si mama, cu atat barbatul va fi un pilot de familie mai bun, adica un sot si un tata mai bun. Si cu cat vor convietui mai bine, cu atat dragostea lor va fi mai profunda, mai curata si mai rodnica.

Tot aici este de stiut ca soferul, ori de cate ori incalca o regula de circulatie, pune la fel de mult viata pasagerilor in pericol precum pe a sa. Asa se intampla si in familie cu barbatul nechibzuit, ce nu asculta de poruncile lui Hristos. Pune mantuirea sotiei sale si a copiilor sai in pericol. Si Doamne fereste de vreun accident grav, ca desi sufera toti cei din masina, soferul este cel care va ispasi pedeapsa dupa raspunderea care i s-a si dat. Totusi sa ne vedem mai departe de excursie…

Pe drumul acesta pana la destinatia finala, desi calatorii nostri vor da si de obstacole nepravazute, poate se vor si abate cate un pic de la drum, totusi vor intalni foarte multe privelisti frumoase, vor vedea impreuna lucruri pe care singuri nu le-ar fi vazut, vor imparti impreuna toate aceste bucurii ce au menirea sa ii aproprie si mai mult.  Desi peisajele au menirea de a le desavarsi dragostea si mai mult la bine, iar gropile si soselele greu de abordat au scopul de a-i uni si mai mult la rau, totusi daca nu exista o colaborare buna intre soti acestia nu vor invata nimic nici din una nici din alta, devenind egoisti si renuntand la celalalt pentru sine. Asa se face ca la unele familii, oricat de multe lucruri frumoase ar randui Dumnezeu in cale, din pricina sotilor care nu se inteleg, toata frumusetea excursiei se pierde cu cearta si invrajbirea. Practica ne confirma lucrul acesta de vreme ce sunt atatia soferi suparati mereu pe trafic desi erau plini de entuziasm cand au intrat in soferie asa cum sunt si multi soti suparati pe viata desi erau plini de vise si sperante frumoase cand au intrat in casatorie.

Curios lucru, ca odata cu cresterea numarului de accidente in traficul rutier creste si numarul de divorturi in familie. Sa fie vreo legatura intre acestea oare? Vom vedea in continuare…

Care sunt cauzele cele mai intalnite pentru care se intampla accidente mortale? Desigur, viteza,  neacordarea de prioritate, conducerea sub influenta alcoolului si oboseala pronuntata a soferilor.

Sa vedem acum cum stau lucurile in planul familiei. Divorturile, adica accidentele de moarte ale dragostei dintre soti, se intampla adesea din pricina vitezei si superficialitatii sotilor cu care vor sa treaca prin viata. Alta cauza ar fi neacordarea de iubire parintilor, fratilor, vecinilor si tuturor participantilor la traficul vietii acesteia, iubire care este prioritara dupa cum spun „regulile” lui Hristos. Alte cauze ar fi conducerea familiei sub influenta patimilor si nu in ultimul rand oboseala…oboseala sufleteasca datorata alergarii sotilor dupa desertaciunile lumii. Asa raman sotii fara trezvie duhovniceasca si se ciocnesc de …divorturi.

Cu toate acestea, sunt si soferi care ajung fericiti cu familiile lor la destinatia finala a excursiei. Acestia sunt cei care au urmat poruncile lui Hristos si care si l-au luat ca Izbavitor din toate incercarile calatoriei. Bucuria celor doi soti li se face atunci si mai mare, dupa cum le-a fost purtarea pe tot drumul: rabdare, blandete, afectiune, jertfire de sine si toate celelalte ramuri ale iubirii. Un lucru ar mai fi de adaugat, ca desi codul rutier este perfectibil, legile lui Hristos sunt desavarsite.

Codul rutier care ne ghideaza e un simplu set de legi, pe cand legile lui Hristos pot fi implinite numai cu Hristos si langa Hristos, iar asta inseamna ca avem mereu un ajutor de nadejde in persoana Lui. Dumnezeu e mereu langa noi, orice excursie am face, numai sa vrem sa ne consultam cu El.

Casatoria este o excursie cu masina pana la portile Raiului. Fericiti sunt cei care au inteles aceasta! Asadar…Drum bun!

(Claudiu)

(Visited 58 times, 1 visits today)