Skip to content

8 Comentarii

  1. Irina
    aprilie 1, 2015 @ 5:12 pm

    Foarte bine accentuat ce înseamnă monahismul…

    De aceea, însă, rămâne această ”problemă” vie și frecventă: unii tineri nu au o chemare spre monahism (nici duhovnicii nu le recomandă, observând sufletul lor), și totuși…. NU SE POT CĂSĂTORI, dacă NU AU O PERSOANĂ POTRIVITĂ.
    Am înțeles accentul pus pe NEtrândăveală, pe responsabilitate. Nu e bine ca tinerii să amâne căsătoria, dacă au o relație bună și țin unul la altul. DAR de ce se exclude acea categorie de tineri (nu puțini, aș spune eu, din ce am văzut în comentariile de pe site) care nu întâlnesc pe cineva? Sfatul ”căsătorește-te de tânăr, viața nu te așteaptă” mi se pare unul stresant, menit să facă tinerii să se pripească. Cred că ar trebui menționat CUI se adresează campania: tinerilor care șovăiesc, care stau și lasă să treacă timpul din propria VOINȚĂ / LIPSĂ DE VOINȚĂ. Și NU tinerilor care sunt singuri și încearcă să cunoască, dar NU VOR să facă mari compromisuri.

    Așadar… nu există o vârstă la care putem lua o decizie. Pentru că NU NOI hotărâm când ne căsătorim. Cred că gândirea ortodoxă presupune să ne punem nădejdea în Hristos și să ne luptăm, așa cum a scris părintele stareț, să ne sfințim încă de aici. Dacă dobândirea Duhului Sfânt este scopul nostru, de ce începem să ne tulburăm în singurătate? Ferice de cei care au intrat în monahism și îl trăiesc cu adevărat! Ferice de cei care s-au căsătorit și fac voia lui Dumnezeu. Și… ferice de cei care înțeleg viața și trăiesc cu adevărat pentru Hristos, netulburându-se dacă anii trec și nu au întâlnit pe cineva.
    Personal, îmi pare că această campanie cam ”dă în cap” și acelora din urmă. Mă iertați dacă nu
    înțeleg eu cum trebuie..

    Reply

  2. Gabriela
    aprilie 2, 2015 @ 2:55 pm

    Foarte frumos articolul. Lung, dar la subiect.
    Domnul sa ajute celor care au contribuit la publicarea lui.

    am ramas cu o pace in suflet dupa ce l-am citit!

    Reply

  3. Meiloiu
    aprilie 2, 2015 @ 5:52 pm

    Nu esti singura care asa a perceput mesajul.

    Reply

  4. Boitos
    aprilie 3, 2015 @ 12:05 pm

    Fetelor, chiar credeti ca este nevoie sa discutam pe acest subiect pt a nu stiu cata oara ?
    Sa luam de bun ce spune, sa ii respectam pe cei din jurul nostru ( fiecare cu ideile si principile lor de viata ), sa ne comportam frumos cu fiecare, si … fiecare face ce crede si cum crede.
    Chiar trebuie sa ne simtim lezati, jigniti, suparati, ca vine cineva sa spuna ce si cum despre casatorie ?
    Domnilor , cei care sustin una si alta , va rog eu frumos, haideti in lume , haideti sa va luati servici sau scoala, sa va cautati de munca, sa munciti cat 2, sa aveti resposabilitati, sa purtati de grija la familie, etc. si apoi discutam despre casatorie si despre monahism.
    Nu o spun cu rautate, dar… fiecare vorbeste din punctul lui de vedere, fiecare om este unic, si fiecare om vede prin ochii lui lumea.
    De ce sa ne suparam , sa ne simtim nu stiu cum.
    Nu vedeti ce fumos e afara ? E primavara.
    Lasati-le in pace pe toate, ca are Dumnezeu grija de toti, ce sa mai poate altii sau noi grija.
    Va imbratisez, pe voi fetele.
    Pa.

    Daca nu ne mai ,,auzim” va doresc Paste fericit, si cu multe bucurii in suflet. (La toti ).

    Reply

  5. sharbinsk
    aprilie 4, 2015 @ 8:59 am

    [i]„Monahul nu este nevoit să zâmbească prefăcut înaintea şefului său, să facă ore suplimentare, să nu poată dormi deoarece plânge copilul lui sau că are probleme financiare.”[/i]

    Și monahului îi este pretins un anumit comportament în mănăstire și față de mai marii lui și nu întodeauna se odihnește bine după o priveghere.
    Starețul n-are grijă că-i plâng copiii dar are grijile mersului mănăstirii și al evoluției monahilor, iar monahul de rând are grija ascultării și a tăierii voii, lucru greu pentru niște oameni obișnuiți în lume.
    Monahul nu are probleme financiare pentru că a depus votul sărăciei, dar autogospodărirea,treburile agricole și rucodelia sunt munci necesare supraviețuirii.

    Într-adevăr monahul are mai multă liniște pentru a-și pune în ordine gândurile dar nu e lipsit de griji, nu i-e totuna să fie aruncat din mănăstire printr-un decret comunistoid sau printr-o samavolnicie.
    N-are rost să fie interpretat acest pasaj în sensul că monahii sunt lipsiți de griji sau rupți de lume și de aceea își permit să dea sfaturi mirenilor.

    Mesajul starețului Moise Aghioritul e „optează de tânăr” spre una din cele 2 opțiuni statornicite, fără să impună ceva și fără a exclude de la mântuire persoanele care fac celibatul în lume din binecuvântate pricini.

    Reply

  6. Leonard
    aprilie 4, 2015 @ 6:25 pm

    Îi înţeleg punctul de vedere al lui aripidezăpadă, şi i-l împărtăşesc. Şi eu sunt de aceaşi părere…
    Nu pun la îndoială bunele intenţii ci pun la mare îndoială efectele benefice ale acestei campanii.

    Toate cele bune şi un post binecuvântat încontinuare. La mulţi ani de pe acum tutoror florilor din viaţa noastră! 🙂

    Reply

  7. maria diaconescu
    aprilie 5, 2015 @ 8:19 am

    Doamne ajuta Simona!
    Imi place foarte mult cum gandesti. Si eu cred ca Dumnezeu are grija de fiecare din noi , important este sa-L iubim si sa-L acceptam in viata noastra. Mie nu imi place cand vad oameni tipicari in ceea ce priveste relatia cu Dumnezeu. Eu cred ca toti oamenii se pot mantui , indiferent de religie , importante sunt faptele, constiinta. De exemplu , daca eram catolici, acum deja sarbatoream Invierea Domnului. Evident ca fiecare din noi se supune randuielii propiei religii, insa nu acest lucru este relevant. Mie imi place mai mult la catolici. Am fost anul trecut la Vatican , si am avut placerea de a-l vedea si de a-l asculta pe Papa. M-a cucerit modul lui de gandire , cum ii apropie pe oameni, cum face rugaciune colectiva. Acolo am simtit cel mai mult prezenta lui Dumnezeu. Imi venea sa plang de bucurie , nu pot sa exprim in cuvinte ce am simtit.In biserica ortodoxa am simtit mai mult traditie, reguli, si mai putin profunzime, lepadare de sine.

    Reply

  8. sharbinsk
    aprilie 6, 2015 @ 12:22 pm

    Bravo lor, dacă structurează niște predici bune nu înseamnă neaparat că adevărul e la ei ci că au studiat mult.
    Însă, niciun cult n-a reușit încă să aducă farmecul luminii de la Sfântul Mormânt care coinicide cu data Paștelui ortodox.
    Și acolo se cam înghesuie multe denominațiuni printre care chiar și catolici chiar dacă au sărbătorit Paștele cu o săptămână înainte…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *