Cât de multe se pot întâmpla într-o secundă?
https://www.youtube.com/watch?v=s37PU6f2ZfU
Imaginea video este o succesiune de imagini statice (poze) care se succed foarte rapid creând astfel impresia de mişcare. Astfel webcamul pe care-l folosim pe messenger are in jur de 30 de fps (frames per second; imagini pe secundă) iar o cameră video profesională poate ajunge undeva la 200 de fps. Imaginile de mai sus au fost filmate cu camere video ultra-profesionale care pot capta 1000 de frame-uri pe secundă. M-au impresionat foarte mult, pentru că am văzut cât de mult se poate dilata o secundă, cât de multe lucruri se pot întâmpla într-o clipă, dar pe care noi nu le vedem, detalii pe care nu le percepem pentru că se-ntâmplă totul prea repede pentru ochii şi creierul nostru.
Imaginile de mai sus sunt o pledoarie superbă pentru lumea în care trăim, la felul cum legile fizicii se întrepătrund şi dansează arătând că pot crea ceva frumos şi din cel mai urât gest. Tehnologia de astăzi ne poate ajută să înţelegem de ce spune Sfântul Maxim Mărturisitorul că o secundă poate fi o veşnicie, depinde doar de felul cum o percepem noi.
Câte evenimente extraordinare pierdem din vedere, deşi ne uităm foarte atent, câte detalii incredibile… pe care dacă le-am percepe, am înţelege lucrurile altfel, am avea altă atitudine. Am iubi mai mult creaţia lui Dumnezeu! Am realiza mai puternic câte taine ne-ncojoară şi ce frumuseţe există în orice părticică a lumii.
(Claudiu)
ioana
ianuarie 12, 2010 @ 11:56 am
Superb!
adriana
ianuarie 12, 2010 @ 12:24 pm
am preluat si la mine…multumesc
http://adriana-dardindar.blogspot.com/2010/01/o-secunda.html
Catalin
ianuarie 12, 2010 @ 1:01 pm
Foarte interesant, intr-adevar. Insa asa sunt facuti ochii nostri firesti, sa dureze mult pana sa observe ceva, caz in care evenimente de durata foarte scurta (o secunda sau mai putin) sa treaca fara sa le vedem.
Explicatia fizica pentru aceasta e ca fiecare imagine pe care o percepem ramane un timp pe retina. Acest lucru ne face sa putem vedea filmele (filmari, in general) si sa le percepem ca fluide. Daca imaginile nu ar ramane pe retina pentru o clipa, am vedea o succesiune sacadata de imagini, nu una continua.
O mica remarca: nu exista camere video ultra-profesionale, ci, eventual camere profesionale speciale, sau specializate. Iar, la ora actuala, cea mai avansata dintre ele poate filma la 200 de milioane de cadre pe secunda! Folosita la parametri maximi, la redarea imaginilor filmate cu ea, aceasta inseamna ca am putea vedea in peste 1000 de ore (!), ceea ce se intampla intr-o secunda.
La polul opus, fatza de filmarea de inalta viteza (cum este si cea din clipul de pe youtube), se afla filmarea spatiata. Adica, se filmeaza cate un cadru la un interval (15 minute, o ora, o zi, etc.) si aceste cadre se deruleaza apoi in succesiune. Astfel, putem vedea cum cresc pomi, cum cresc florile, se deschid, se ofilesc, putem vedea ciclul noapte-zi, miscarea soarelui, fluida, fluxul si refluxul si multe altele. 🙂
Liana
ianuarie 12, 2010 @ 2:23 pm
Ce frumos !
Liana
ianuarie 12, 2010 @ 2:25 pm
Dar oare e bine ca noi sa vedem mai mult decat a lasat Dumnezeu ca ochiul nostru sa vada ?
admin
ianuarie 12, 2010 @ 2:43 pm
Salut Catalin, multumim pentru precizari si corecturi.
O sa facem un articol si cu filmarea spatiata, ar fi foarte interesant.
Doamne ajuta!
CONTINUUM
ianuarie 13, 2010 @ 3:52 am
Impatimitii acestor genuri de slow-motion, le pot recomanda site-ul: http://www.ultraslo.com unde ai putea clar spune ca s-a filmat cu camere video profesionale; videoclipul de pe youtube, mi se pare un pic cam fictiune sau daca nu cam veche aparatura folosita la inregistrare. Orientativ pentru cei ce urmaresc acest videoclip de mai sus, melodia se numeste: Carbon Based Lifeforms – MOS 6581 (Album Version).