Skip to content

24 Comentarii

  1. Sorin
    mai 1, 2012 @ 11:50 am

    Toate acestea sunt povești frumoase. Uităm însă că Ortodoxia nu e dată de catedrale frumoase, de biserici bogate, etc ci de slujitori vrednici. Cât timp slujitorii Bisericii, preoți și episcopi, sunt atât de decăzuți eu nu pot să văd această catedrală altfel decât o construcție făcută dintr-o mândrie omenească ( ca să nu îi spun drăcească ). Dacă ar fi fost construită catedrala într-un moment în care Ortodoxia strălucea prin episcopii și preoții săi, prin călugări și mireni atunci nu aveam nimic împotriva ei. Dar atât timp cât Ortodoxia noastră are viață doar mulțumită unor excepții, atât timp cât poporul nu simte dragostea de a face o catedrală, atât timp cât Biserica a ajuns să fie transformată de unii episcopi într-un ”lăcaș al tâlharilor”, după cum spunea Hristos, eu nu văd cu ochi buni ceea ce se construiește. Simt că cei care se ocupă de construirea Catedralei Neamului fac parte dintr-o Ortodoxie moartă, o Ortodoxie de muzeu. Îmi amintesc de cum spunea păr. Calciu despre construirea unei catedrale din Franța: era în plină foamete dar fiecare om a pus mână de la mână pentru a construi o catedrală grandioasă. În România nu e așa. În România băncile și clerul care a rupt legătura cu credincioșii de jos se ocupă de construirea acestei Catedrale. De asta totul în mine simte o durere pentru această construcție.

    Reply

  2. Ana
    mai 1, 2012 @ 5:42 pm

    Stiam ca constructia casei poporului a necesitat multe eforturi, insa nu am stiut pana acum cate demolari s-au facut si mai ales ca s-a demolat si o parte din ce apartinea manastirii Antim. Cine stie cat de ingroziti si indurerati au fost pe atunci cei care locuiau in acea zona si desigur bisericile si manastirile. Prin constructia Catedralei Neamului se platesc inapoi lacrimile si durerile de atunci.

    Ma bucur pentru aceasta catedrala. Acum poate nu ne dam seama de cat de important este pentru noi acest sfant lacas, insa in timp o sa intelegem cu totii.

    Saurian, iti inteleg durerea si nelinistea. Am trecut si eu prin astfel de ganduri. Intr-o zi insa am ascultat o predica a unui parinte care spunea [b]sa nu judecam preotii sub nici o forma[/b]. Stiam si mai devreme ca este pacat, insa acest parinte a adaugat: [u][b]nu le luati pacatele[/b][/u]. M-a cutremurat acest cuvant.

    Cred ca preotii nostri trec prin destul de multe incercari si acesta este motivul ptr care ajung sa faca greseli. Sa ne rugam pentru slujitorii bisericii noastre sa-i lumineze Dumnezeu sa traiasca frumos si sa ne fie indrumatori buni.

    Sa ne bucuram pentru acest lacas sfant. E al nostru, al ortodocsilor si se construieste cu mare incercari, cum de altfel se construieste orice in credinta dreapta.

    Doamne ajuta

    Reply

  3. Sorin
    mai 1, 2012 @ 7:31 pm

    Ana, nu e vorba că au făcut unii preoți greșeli ci toată starea aceasta în care se află clerul. Eu nu am nimic cu greșelile făcute de unii și alții dar am probleme cu faptul că preoții și episcopii nu sunt la măsura de preot/episcop la care au fost chemați. Un creștin mirean poate băga scuze că nu a fost conștient de ce se întâmplă în jurul lui când a fost botezat dar călugării și preoții care știu la ce jug se înhamă ce scuze au? Acum un an și ceva am văzut că un călugăr avea iPhone: și tipul avea o vârstă și ținea și ceva conferință. Adică eu nu am bani să îmi permit iPhone în timp ce un călugăr ce și-a asumat votul sărăciei are așa ceva. Nu mai spun de mașini. Ce s-a întâmplat cu anumite cuvinte spuse călugărilor de genul: un călugăr să fie îmbrăcat cu o astfel de haină încât dacă o lasă 3 zile afară să nu o ia nimeni? Și apoi ne mai mirăm că e atât de atacată Biserica… Și m-am referit la chestii exterioare. Să nu mă refer și la starea lor sufletească ce au rănit multe suflete sărmane. Din mila lui DUmnezeu am găsit și călugări vrednici de acest nume dar din păcate aceștia aveau de suferit de la ceilalți ce uitau că Hristos a spus că cel ce vrea să fie primul să slujească tuturor.

    Reply

  4. Sorin
    mai 1, 2012 @ 7:36 pm

    ȘI încă ceva. Ana ți se pare normal să mă mir când întâlnesc un sobor de maici dintr-o mănăstire care sunt foarte calde și înțelegătoare cu tine și nu fac crize de nervi dacă greșești în munca ce ți se dă? E normal ca atunci când stau o vară la mănăstire să îmi fie frică să am de-a face cu călugărul X că te dă afară din mănăstire sau îți face scandal? Asta e Ortodoxia noastră. Și acești călugări la care mă refer nu sunt începători ci cei care au o vechime în mănăstire.

    Reply

  5. Administrator
    mai 2, 2012 @ 3:55 am

    Doamne ajuta!

    Dacă așteptam vremea când vom avea slujitori vrednici ca să construim catedrala, atunci s-ar putea ca niciodată să nu ne dăm seama de acest lucru. Să-i mulțumim lui Dumnezeu că încă mai există preoți și episcopi cumsecade și cu viață sfântă, și pentru restul, Dumnezeu să-i vindece și să-i lumineze.

    Discuțiile sunt deja deviate de la subiectul articolului, așa că vor rog să păstrați linia.

    Reply

  6. Administrator
    mai 2, 2012 @ 4:12 am

    În discuțiile noastre ar trebuie să luam în considerare că fie că vrem, fie că nu, această catedrală se construiește deja, deci nu mai are rost o discuție de genul: „eu aș vrea sau nu se construiască”. Lucrările avansează destul de rapid, așa că ar trebuie să ne bucurăm și să nu ne mai certăm pe un lucru deja cert. Dacă Dumnezeu a rânduit așa, bine știind că nici binele nici răul nu se întâmplă fără voia Lui, atunci înseamnă că sigur va scoate ceva bun din acest proiect.

    Ideea articolului trece dincolo de o discuție pro și contra ridicării ei. Eu am susținut că în momentul când ea va fi finalizată, pe Dealul Arsenalului vor sta față în față două mari simboluri: Catedrala Mântuirii – simbolului Ortodoxiei românești și Casa Poporului – simbolului regimului comunist ateu, iar semnificațiile vecinătății lor sunt profunde și foarte importante pentru istoria acestui popor. Întâlnirea celor două clădiri este o lecție pe care Dumnezeu o dă românilor.

    Reply

  7. Boitos
    mai 2, 2012 @ 5:53 am

    Pana la urma bine ca a construit Ceusescu aceasta cladire, ca acuma unde stateau parlamentarii nostri? Probabil in corturi.
    Eu pana acuma nu am inteles unde se va construi aceasta catedrala, dar acuma inteleg.
    Totusi acuma mi se pare ciudat sa o construiasca langa Casa Poporului, dar in fine treaba lor.
    Si nu inteleg cum se vor face sedintele parlamentare daca la catedrala va fi slujba in toata ziua.Asta nu inteleg : nu se vor auzi slujbele la parlament si sedinta parlamentara la biserica?

    Reply

  8. Boitos
    mai 2, 2012 @ 6:08 am

    Imi pare rau , Saurian ca trebuie sa vezi asa ceva la preoti, dar din pacate si eu demult am vazut treburile astea.Si dupa ce a trecut o vreme, mi-au trecut supararile.Adica am uitat , le-am lasat departe sa nu ma mai afecteze, sufletul meu este mai important decat toata preotimea. Si pana la urma oare sunt mai vrednici ei decat noi? Eu de la asta am pornit in vindecarea sufletului meu.Crezi ca pe mine ma afecteaza ca vad un preot , calugar sau maica care se smireste, si face figuri cate e de vrednic, smerit , si de bun? Deloc.
    Mai mult ma afecteaza sa vad un cersetor sau un batran la vreo 80 de ani in scaun un rotile care cerseste.Sau copii ramasi pe drumuri.
    Daca toti banii de la Catedrala Mantuirii Neamului s-ar imparti la centrele de saraci, la orfelniate, la camine de batrani si s-ar urmari acesti bani ca sa fie folositi asa cum trebuie probabil ca ar fi mai bine pt ei.
    Asa acestia au ramas mai mult la mila oamenilor de rand, si probabil se mai implica si unii cu dare de mana care vor sa ajute.

    Reply

  9. Claudiu Balan
    mai 2, 2012 @ 7:15 am

    Doamne ajută Simona!

    O catedrală poate ajuta în timp mult mai mulți oameni decât ar fi ajutat banii folosiți la construirea ei. „Nu numai cu pâine va trăi omul ci și cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”.

    Catedrala aceasta poate lumina sufletele înegrite de păcat ale multor generații de acum încolo. Și încă odată zic: nu mai are rost să punem problema folosirii banilor în alt scop, pentru că deja catedrala este în construcție și lucrurile se mișcă repede.

    Termenul de execuție: 20 de ani.

    Reply

  10. Sorin
    mai 2, 2012 @ 8:38 am

    admin, spui că dacă aşteptăm să avem slujitori vrednici nu vom face nici o catedrală niciodată. Să înţeleg că e important să construim biserici, nu? Că dacă avem slujitori vrednici sau nu e pe planul 2. Ciudat dar primii creştini nu aveau catedrale dar aveau slujitori vrednici şi înflorea credinţa pe când azi în Apus se închid catedrale din cauză că nu există slujitori vrednici ce să aducă poporul la Dumnezeu.

    Ai mai spus admin că în acest articol susţii că prezenţa catedralei lângă Casa Poporului va fi un semn de biruinţă a Ortodoxiei împotriva comunismului. Eu am susţinut în ce am spus că nu va fi deloc aşa. Dacă biruinţa Ortodoxiei împotriva comunismului se dă în funcţie de numărul de biserici din ţară atunci lucrurile ar fi fost foarte simple. Dar adevărata biruinţă a Ortodoxiei în faţa comunismului va fi când tot poporul va fi profund trăitor în Hristos.

    Simona, cred că nu m-am explicat bine. Problema mea nu e că preoţii şi călugării fac păcate ci faptul că din cauză că nu sunt la măsura la care se cere din partea lor ajung să smintească şi să rănească multe suflete nevinovate care Îl caută pe Hristos dar care sunt îndepărtate de El tocmai de cei care trebuiau să le îndrume spre El. Sunt destule drame ale unor oameni care vrând să găsească la Hristos o mângâiere primesc un pumn.

    Reply

  11. Boitos
    mai 2, 2012 @ 9:21 am

    Eu te inteleg Saurian, dar nu te poti lua dupa ce face preotul, pt ca exista o vorba din batrani: nu face ce face preotul ci sa faci ce zice preotul.
    Si cum este sa primesti un ,,pumn”.Intamplarea face ca eu sa trec prin asa ceva si cred ca inteleg mai bine ca oricine.Stii cum a fost sufletul meu dupa diverse probleme de astea: zdrelit, nu rupt ci zdrelit, asa cum o pisica se catara pe o perdea si o rupe in mii de fasiute.Ce sa mai spun ca nu am mers o vreme la biserica ( cateva luni), de altfel mi-am si schimbat biserica.Dar eu nu trebuie sa fac nici ce fac ei si nici ce zic ei.Dar ascult si iau aminte la vorbele bibliei, acatistele, slujbe, rugacini, care se fac de preoti, maici, calugari.Am respect pt ei si atat.Incerc sa ajut cum pot si atat.Nu am pretentii mai mari de la ei.

    Reply

  12. Boitos
    mai 2, 2012 @ 9:28 am

    Claudiu, din partea mea sa o construiasca in 5,10,50 de ani ca nu ma intereseaza.
    Dar sa se faca colecta in orasul nostru pt catedrala Mantuirii Neamului mi se pare ciudat.Zau asa.Cand noi avem o catedrala veche deosebit de frumoasa, care anul asta s-a refacut pe exterior, avem o catedrala noua in constructie, f mare si va fi foarte frumoasa.La noi bisericile sunt Duminica si in sarbatori pline ochi.Si totusi daca bine tin minte o data sau de 2 ori pe an se face colecta la biserile noastre pt caterdrala Manutirii Neamului.
    Sa de-a Domnul sa iasa f bine si fumoasa si sa fie ca la noi ( plina ochi de oameni), si mai ales sa isi poata face menirea, sa intoarca suflete la Dumezeu.

    Reply

  13. Administrator
    mai 2, 2012 @ 9:35 am

    Saurian, ceea ce spui tu este un non-sens. Cum să aștepți să construiești biserici până când vom găsi slujitori buni. E ca și cum am aștepta să construim spitale până când găsim printre români medici extraordinari. Oamenii au nevoie de vindecare, chiar dacă doctorul e foarte bun, bun, sau mediocru.

    La fel și creștinii, au nevoie de preot, de Sfintele Taine pe care le săvârșește, chiar dacă el e păcătos sau sfânt.

    Asta e la fel ca și cum ai spune: „așteptăm să ne întemeiem o familie când o să avem și noi casă, servici bun, mașină și ceva bani puși de parte.” sau „vom face copii când vom avea ce le oferi”. Dacă stăm să așteptăm pentru a face binele, așteptăm în zadar. Toate se fac împreună, Marta cu Maria, cele sufletești cu cele trupești.

    Preoții și episcopii aștia păcătoși pe care-i acuzăm noi fac și ei ceva bun: construiesc biserici, cantine sociale, azile, paraclise, etc.

    Să sperăm că după ei vor veni preoți duhovnicești care să se foloseasca de lucrările celor dinaintea lor.

    Nu zic nicidecum că zidurile sunt mai importante decât oamenii, pentru că defapt noi toți creștinii botezați suntem Biserica, dar zic că nu merge una fără alta, suflet fără trup, comunitate fără lăcaș de închinare, episcopie fără catedrală, mănăstire fără chilii, etc.

    Reply

  14. Administrator
    mai 2, 2012 @ 9:38 am

    Nu pot să nu observ că ai plăcerea mereu de a comenta doar la articolele cu care nu ești deacord, și de a ne sta mereu împotriva. Nu avem mereu dreptate, asta e clar, dar totuși poate ar fi bine să ai o atitudine constructivă și să comentezi și la articolele care-ti plac, sau să comentezi mai rar la cele la care nu-ti plac.

    Iti zic asta pentru că mi se pare că induci o atmosfera tensionata în discuții.

    Reply

  15. Administrator
    mai 2, 2012 @ 9:44 am

    Dacă ți se pare că acest site nu-ți este de folos, sau nu ești deacord în mare cu felul în care gândim, atunci tratează aceste subiecte separat pe blogul tău, în felul în care tu consideri că este corect.

    E ușor să fii mereu contra, să arunci cu noroi, să nu vezi nimic bun, ci doar să critici.

    Încearcă să construiești și tu pe blogul tău ceea ce ne chinuim noi aici, și vei vedea cum este să ai cititori care nu dau doi bani pe munca ta ci aruncă doar critici.

    Reply

  16. Boitos
    mai 2, 2012 @ 9:56 am

    Admin, iarta-l pe Saurian ca poate are zile proaste, sau ceva nu ii merge bine si de acolo atitudinea lui.Toti avem zile proaste si zile bune si acest lucru se poate observa si in lucrurile pe care le spune, le scriem, exprimare in general.
    Pt ca din pacate se observa numai la oamenii deschisi, ca la ceilalti nu se stie.

    Reply

  17. Administrator
    mai 2, 2012 @ 10:36 am

    Salut Simona!

    Atitudinea lui Saurian dateaza de 2-3 ani, nu de cateva zile.
    Ne cunoaștem de mult.

    Reply

  18. Sorin
    mai 2, 2012 @ 11:43 am

    admin, îmi cer iertare dacă polemicile avute aici te-au făcut să crezi că aş avea ceva cu acest site sau cu tine. Polemicile au fost strict în privinţa subiectelor respective. Iar de lăudat nu e în natura mea să fac aşa ceva. De obicei când găsesc ceva ce îmi place mă bucur de ceea ce găsesc şi eventual trimit link-ul şi altor persoane ce cred că s-ar bucura ( şi am făcut asta de mai multe ori ).
    Dacă în aceşti 2-3 ani ţi-am dat impresia că arunc cu noroi în tine sau în site îmi pare rău de asta. Am să îţi ascult sfatul şi nu voi mai umbla pe aici. Până la urmă am postat doar când aveam ceva de spus: când am putut da un sfat sau când am avut ceva de criticat.
    În fine, scuze pentru supărări. Doamne ajută!

    Reply

  19. Boitos
    mai 2, 2012 @ 12:05 pm

    Admin, atunci ies din discutie cu scuzele de rigoare.
    Nu stiam ca sunteti prieteni vechi in asemena discutii.

    Reply

  20. Dan Tudorache
    mai 2, 2012 @ 12:57 pm

    Saurian, nu inteleg cum ai putut ajunge la concluzia ca: ”Am să îţi ascult sfatul şi nu voi mai umbla pe aici.”… in urma a aceea ce ti-a spus Claudiu, logat ca admin: ”Dacă ți se pare că acest site nu-ți este de folos, sau nu ești deacord în mare cu felul în care gândim, atunci tratează aceste subiecte separat pe blogul tău, în felul în care tu consideri că este corect.”
    Asadar, Claudiu nu a sustinut si nici macar nu a sugerat ”sa nu mai umbli pe aici”, ci sa tratezi separat subiectele cu care nu esti de acord pe blogul personal si sa vezi ce iese.
    Te rog sa nu te superi dar concluzia pe care ai tras-o face parte din seria ”unde dai si unde crapa”.
    Daca ai primit o observatie, te rog sa ai bunavointa sa o iei ca atare si sa nu-i distorsionezi mesajul. Mergand mai departe, Claudiu nu ti-a cerut sa lauzi autorii ca doar nu pentru a fi laudati scriem ce scriem ci pentru folos sufletesc. Dar ti-a cerut sa comentezi si la articolele cu care esti de acord si daca nu a fost el suficient de explicit astfel incat sa intelegi ceea ce a dorit sa transmita prin asta, detaliez eu: sa comentezi o idee dintr-un articol, adica sa-i imbogatesti sensul, sa aduci completari la articole. Nu e chiar asa greu si cred ca este mult mai constructiv asa.
    Deci te rog, nu fi atat de suparacios ca nu ai motive.

    Reply

  21. Sorin
    mai 2, 2012 @ 4:18 pm

    Dan, păi nu sunt supărăcios. Iar ce am spus în ultimul mesaj nu a fost spus ca un atac sau ceva de genul ăsta. Probabil am interpretat greșit ce a spus admin. Chiar nu am fost supărat deloc când am scris ce am scris. Îmi pare rău din nou dacă am supărat pe cineva. Chiar nu am vrut să supăr pe nimeni. Și cred că ori de câte ori mi s-a spus că întrec măsura n-am mai continuat polemica.

    Reply

  22. Albinuta
    mai 2, 2012 @ 8:38 pm

    @Saurian
    Iertare ca intru si eu in discutie insa te-as ruga sa te mai gandesti asupra deciziei de „a nu mai umbla pe aici”,asa cum se stie nu te cunosc personal insa trebuie sa recunosc ca am invatat muuulte de la tine ,poate ca nu totdeauna am fost de acord cu tine si de asemenea au fost momente cand nu am inteles ce ai dorit sa comunici,insa stiu sigur ca DORESC sa mai citesc cate o „interventie ” cand timpul i-ti permite ,iertare de asemenea daca am suparat prin cele scrise azi insa nu puteam nici sa tac fara sa spun nimic

    Reply

  23. Cristina
    mai 3, 2012 @ 4:37 am

    Legat de subiectul Catedralei, nu mai tin minte unde am citit, cred ca la parintele Aldea, ca asa cum evreii au pus tot efortul sa construiasca un Templu frumos Domnului lor, si noi trebuie sa punem tot ce putem ca sa se construiasca aceasta catedrala. Este intr-un fel cadoul nostru pentru Dumnezeu si e firesc sa dea fiecare, ca in Vechiul testament, sfoara, draperii, ce are mai de pret. Stiu ca parca si parintele Bartolomeu avea o predica despre construirea Templului. Asadar, sa nu ne mai gandim la Catedrala ca la o risipa, ci ca la un dar pe care il facem unui bun prieten, cel mai bun, cel care si-a pus viata pentru noi. Stiu ca dar catre Dumnezeu este de cate ori ajutam un copil sarac sau un om in suferinta, insa sunt daruri si daruri si darul pe care il poate face un popor poate fi diferit de cel pe care il poate face un om. Poate Catredala este o incercare sa se vada daca ne putem uni in a face o lucrare de asa o importanta. Pana la urma, Dumnezeu ne tine in viata si de ce am fi atat d eingrijorati de saraci cand stim ca 20 de ani nu s-a facut Catedrala si au plecat romanii in Vest si si-au lasat copiii de izbeliste, sau au fost pline canalele Bucurestiului de copii. Sa pornim cu inima deschisa, este Catedrala noastra.

    Reply

  24. Cristina
    mai 3, 2012 @ 4:52 am

    Nu imi place cand citesc critici ale slujitorilor Bisericii, desi si eu am cazut in acest pacat de mai multe ori. Acum incerc sa fiu atenta, nu stiu cat reusesc dar macar sunt mai constienta ca e pacat. M-a impresionat ce a spus parintele Tadeu, ca asa cum ne sunt gandurile, ne este si viata. Gandurile noastre ii influenteaza pe ceilalti, chiar daca nu le exprimam niciodata. De aceea e periculos ca acum s-a ajuns ca tot romanul sa ii injure pe parlamentari , pe presedinte, pe conducatori. Chiar discutam cu un coleg zilele trecute despre un deputat si cand eu am spus ca mi s-a parut sincer intr-o privinta, dansul a zis: ai sa vezi tu cine e de fapt. Ori eu cred ca daca 1000 de oameni cred ca un deputat e om rau desi el poate e doar sub influenta unor oameni rai si desi vrea sa se opuna, nu gaseste vointa si curaj, ei bine acei 1000 de oameni care gandesc ca el se va comporta asa, il pot influenta chiar sa se comporte asa, sa se lase dus de rau. Cand Biserica a pus rugaciune la Sfanta Liturghie pentru conducatori, nu degeaba a pus. de asemeni, rugaciunea pentru ierarhi, pentru cler e foarte importanta. Preotii au ispite mai mari ca noi (mult ti s-a dat, mult ti se cere) si noi nu ar trebui sa le adaugam la greutati ganduri care sa ii faca sa se comporte intr-un anume fel. Inteleg ca trebuie sa ii spui unui om cand greseste, dar pot sa o faca indeosebi preotii lor duhovnici, noi ca mireni nu cred ca ar trebui sa ii judecam ci doar sa ne rugam pentru dansii. Si eu am observat, de cate ori m-am trezit eu desteapta sa critic pe cineva, daca nu a fost in duhul bun, m-a smerit ulterior Dumnezeu, aruncandu-ma in acelasi pacat pe care il criticam la altii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *