Skip to content

10 Comentarii

 1. IoanTeo
  ianuarie 9, 2018 @ 6:59 pm

  E bună inițiativa, problema e că nici n-ar fi mulți care să participe frecvent sau măcar la 2 săptămâni la cateheze.
  În zonele unde se fac cateheze cu tineretul în [u]paraclise universitare[/u] participanții se reînnoiesc cu fiecare generație, de aceea rămâne un nr. constant. Mai sunt câțiva care rămân ca nucleu, dar mulți sunt în trecere.
  Gândiți-vă că sunt câteva zeci de mii de studenți într-un centru universitar mare din România și 200 de oameni la câteva zeci de mii sunt un procent mic.

  Cu părere de rău constat că e un spirit al veacului care scade interesul pentru duhovnicie.
  Sunt interviuri cu pr. Cleopa, Papacioc, care nu ating 100.000 de vizualizări pe youtube, deși au vechime de când sunt postate. Vorbim de mari duhovnici, cunoscuți îndeobște și de o țară cu 85% credincioși ortodocși din aprox 19 milioane .

  Am înțeles că și interesul pentru viețuirea în mănăstire scade, nu mă refer la cele câteva cunoscute din Neamț, ci la imaginea de ansamblu și la teologie la unele seminarii dacă se face o cercetare probabil se va constata că scade numărul.

  Reply

 2. Claudiu Balan
  ianuarie 10, 2018 @ 1:14 pm

  Teodor, dacă la cateheză vin 2 oameni este de ajuns. Iar dacă preotul va pune inima în aceste întâlniri și le va face cu drag, atunci mâine vor fi 3 oameni și peste o lună mai mulți, și tot așa.

  Dar catehezele trebuie să se facă. Așa a crescut Biserica, așa au luat nașterii creștinii.

  Reply

 3. IoanTeo
  ianuarie 10, 2018 @ 4:05 pm

  Eu nu vreau să te necăjesc, realizez necesitatea catehizării și tu faci un lucru bun prin demersul acesta.
  Mie mi se pare destul de simplă chestia, la începutul anilor 90 la vreo 90% ortodocși din 23 de milioane de locuitori bisericile de zid erau neîncăpătoare, ca atare s-a luat decizia extinderii, cu toate consecințele: resurse și timp irosite pentru construcții și imagine șifonată prin televiziuni.

  Ulterior demografia a scăzut și se va impune și program parohial cu cateheze de la centru, doar că fără concursul oamenilor situația depopulării Bisericilor se va atenua nițel.

  Scade în ansamblu interesul pentru Biserică și religiozitate, nu doar din necunoaștere ci și din cauza nepăsării, a unui program de lucru stresant și încărcat și a unor scandaluri și biruri.
  Fenomenul nu cred că afectează doar B.O.R. ci și alte culte care au programe dezvoltate în domeniu.

  Pe lângă asta unor preoți care nu au fost pregătiți corespunzător din Facultate, nu poți să le impui prea multe. Adică și centrul universitar are o vină pentru formarea oamenilor.

  Condițiile de examinare și de titularizare în prezent au devenit tot mai drastice, nu iei examenul de capacitate preoțească fără media 7 și oricum dai concurs și cu alții pentru parohii căutate de la oraș și media cea mai mare câștigă.
  Mi se pare că preoții și diaconii de la orașe care au acum 30-40 de ani sunt mai bine pregătiți informațional decât alții de 60 care nu sunt cadre universitare.

  Acum stau și mă gândesc:
  Ce forță avea ASCOR-ul și asociațiile studențești în 1990 și ce forță are acum să fim serioși ? Și Oastea Domnului a scăzut în membri deși aveau organizate la greu evenimente.

  Biserica nu poate opri singura depopularea și nici devalorizarea, chiar de ai avea cea mai bogată curiculă universitară și cele mai dure examene, la final câți ar absolvi și câți s-ar mai înscrie la o facultate de genul dacă s-ar pica pe capete ?

  Reply

 4. TRANDAFIR CAMELIA
  ianuarie 10, 2018 @ 9:08 pm

  Doamne ajută, dragii mei!
  Vreau in primul rand sa va felicit pentru eforturile pe care le faceti pentru ca acest site sa existe, sa impartaseasca credinta, bucurie, speranta, prietenie, iubire.
  Am citit acest articol interesant si vreau sa spun cateva cuvinte.Claudiu, draga, poate sunt preoti care nu mai fac cateheze in biserica, dar sunt multi preoti care fac,Slava Domnului!
  Eu sunt absolventa a Facultatii de Teologie din Sibiu, desi locuiesc aproape de Bucuresti.
  Claudiu, cu parere de rau, dar pe mine,Facultatea m-a invatat foarte multe. Eu chiar am studiat Teologie.Nu Invatamantul Teologic este departe de adevar ci noi. Sa nu dam vina numai pe centrul universitar, oricare ar fi acela, sa cautam vina si in noi oamenii care nu cautam cum trebuie adevarul si ceea ce ne este de folos cu adevarat.
  Doamne, imi aduc aminte de Parabolele talcuite atat de frumos, de Evangheliile explicate atat de bine, de Liturgica prezentata si traita.Noi participam la toate cursurile, iar seara eram nelipsiti de la Vecernie, pentru ca asta ne doream…sa studiem, sa cercetam,sa traim ceea ce descoperim.
  Din pacate,in ultimii ani, in toate centrele universitare se simte o schimbare, dar nu intotdeauna centrele universitare sunt de vina, nu numai profesorii sunt vinovati ci si cei care strudiaza acolo.
  Oamenii s-au schimbat,interesul pentru adevaratele valori a scazut din diferite motive, e greu,dar consider ca fiecare dintre noi, cei care am descoperit Tainele credintei si vrem sa le traim cu adevarat dupa Voia lui Dumnezeu, ar fi bine sa studiem in continuare, sa cercetam, dar si sa ne implicam in viata comunitatii , pentru ca impreuna cu preotii sa nu lasam sa se goleasca bisericile. Usor vedem lipsurile, repede descoperim greselile, imediat vedem pacatul dar mai greu ne analizam pe noi insine si punem in valoare talantii daruiti de Dumnezeu cu suficienta implicare care sa dea roade bine placute Lui.

  Reply

 5. cristi g
  ianuarie 11, 2018 @ 12:20 am

  „Catehezele erau predici în care preoții sau diaconii îi învățau pe cei care vroiau să primească botezul, dogmele Bisericii, adevărurile de credință.”

  -foarte bine zis, sunt foarte importante aceste cateheze, mai ales daca se pune accentul pe dogmele Bisericii, adevărurile de credință.

  -multi nu stiu care e diferenta dintre catolici si ortodocsi, nu stiu ca sfintii ii numeau pe catolici eretici,multi nu stiu ca Sfantul Ignatie Briancianinov in cartea „despre inselare” il numeste inselat de demoni pe Francisc din Asisi, si multe altele.

  -ai amintit de părintele Ciprian Negreanu dar din pacate si el il numeste sfant pe inselatul si ereticul Francisc din Asisi: https://www.youtube.com/watch?v=6elfYVRUohc

  Reply

 6. Claudiu Balan
  ianuarie 11, 2018 @ 8:36 am

  Chiar vorbeam cu un prieten că parcă am merge la Sibiu să mai facem Facultatea de Teologie încă odată, având în vedere că acum acolo este părintele Ioan Ică Jr..

  Orhideelila, mie mi-a fost dragă facultatea, era a 2-a pentru mine, și o făceam pentru a învăța cât mai multe, nu din obligație, dar din păcate la București în acei ani așa stăteau lucrurile.

  Nu am avut program de mers la Sfânta Liturghie sau la alte slujbe. În zona de teologie biblică, doar părintele Coman a reușit să ne stârnească interesul asupra Scripturii, dar asta impunea să învățăm noi singur separat acasă.

  Eu în naivitatea mea credeam că vom trece prin toată Scriptura în cei 4 ani de facultate. N-am făcut nici măcar cartea Facerii, ci doar frunzărit 2 evanghelii, Faptele Apostolilor și vreo 2 epistole, cu informații generale, nu cu o trecere detaliată prin fiecare capitol.

  La liturgică practică eu nu am avut măcar ocazia să țin o cădelniță în mână… ce să mai zică de alte și alte aspecte…

  Reply

 7. IoanTeo
  ianuarie 11, 2018 @ 10:40 am

  [i]„Eu în naivitatea mea credeam că vom trece prin toată Scriptura în cei 4 ani de facultate. N-am făcut nici măcar cartea Facerii, ci doar frunzărit 2 evanghelii, Faptele Apostolilor și vreo 2 epistole, cu informații generale, nu cu o trecere detaliată prin fiecare capitol.”[/i]

  Sincer să fiu la nicio facultate din România nu cred că se studiază toată materia la curs(excluzând opționalele scurte), chiar de ar fi cursul de 3 ore fără pauză și încă un seminar pe săptămână.

  Adică se pune foarte mult accent pe studiu individual, dacă este o materie să zicem la care manualele în domeniu ar avea 500 de pagini, se prezintă la curs vreo 50% din materie(în cazul fericit), în rest se dă de citit de la pagina x la pagina y și dacă ai nelămuriri de la un curs la altul profesorul spune să-l întrebi.

  Acum cred că Biblia ar trebui să aibă o curiculă care să cuprindă câteva mii de pagini, o asemenea lucrare nu s-ar putea face decât într-o comisie muncind asiduu câteva luni, un singur om n-ar putea biologic să facă sediul materiei și să mai aibă și alte preocupări.

  Nu se poate presupune nici faptul că o parte din materie se studiază doar la seminarul teologic , iar restul la facultate se studiază lucruri grele, pentru că mulți [b]n-au baza de seminar[/b] și trebuie să-i iei de la 0 în facultate de aceea se reiau generalități.

  Iar la seminarul teologic nu poți complica prea mult lucrurile pentru că tinerii abia au 14-18 ani, nu poți exagera cu materia să dai tot felul de dogmatisme din Dumitru Stăniloae pentru că oricum nu le vor înțelege și nu e musai ca toți să-și dorească să urmeze Facultatea.

  Doar unul cu doctoratul care s-ar axa numai pe exegeză biblică și când își alege opționalele și la doctorat și la masterat ar putea cât de cât parcurge prin studiu universitar vreo 70-80% din Biblie.

  Reply

 8. Claudiu Balan
  ianuarie 11, 2018 @ 5:11 pm

  Teodor, eu cred că Scriptura ar putea fi parcursă timp de 4 ani, carte cu carte, nu verset cu verset, dar capitol cu capitol da. Și cu studiu acasă, dar și cu îndrumări și discuții la școala.

  Dacă nu studiem Scriptura, care e cel mai important aspect al credinței noastre, ce e mai important? Istoria Bisericii Universale? Istorii Bisericii Ortodoxe Române? Istoria Bizanțului?

  Crede-mă că știu ce zic, știu ce e la teologie…
  Să știi că o zice chiar Părintele Coman, care a fost prodecanul facultății, că învățământul teologic e la pământ și trebuie din rădăcini regândit.

  Reply

 9. igheorghe
  ianuarie 12, 2018 @ 6:43 am

  Am citit câte ceva din toate câte le-ați scris domniile voastre pe aici,problema este cumva alta și anume : timpul și ocuparea stresantă al lui.Viața încărcată la refuz uneori cu servici,casă,copii,boli,școli,doctori,diriginți,părinți,cumnați,surori,frați,delegații,preoți.
  Preoții sunt la urmă.Ajungem la ei când nu mai găsim portiță de ieșire din unele necazuri.Acum să vedem și tipologia unui preot .Are mașină de fițe ? Are ONG ? Are SC. Are pcr ? Asta e problema.Vreau să v-o zic pe cea dreaptă :mulți vreau acum să termine un seminar,teologie la ff Alexandria, Constanța,Suceava etc și…sau medicină.În România atât merge bine :preot sau medic.Dar și gropar nu-i rău.
  Subiectul era cu totul despre alte înțelesuri duhovnicești.Eram prin 1974 dădeam examen la Seminar,la Neamț.Ședeam în chilia părintelui Visarion,în vale de mănăstire.Stareț era Norocel Epifanie,director la Seminar Irina.Eram pregătit destul de bine la toate materiile,inclusiv Catehism,religie,istorie,lb.română.Să vedeți ce încurcate-s cărări:sau băgat fără examen copii aduși de la Episcopia Romanului-Hușilor,iar ultimii cam vreo 12 căzuți reușiți fără loc.Nimeni nu zicea nimic.Colonelul își făcea treaba cum vroia.Mai bine așa,sunt fericit.Nu cunosc atât de multă teologie dar pentru cât îmi trebuie,nu-i deajuns niciodată.La țară este greu să faci ore de seri biblice.O bătrână tot îți zice că: ”a fost tare frumos”,dar ea n-a înțeles nimic.Tineretul nu se mai ”lipește” de biserică,doar rareori de sărbători ca să-și arate îmbrăcămintea ,să se facă cunoscut în lumea reală,că-n cea virtuală este AS. Acum,iertați-mă, că ”păcatul meu este pururea înaintea mea”.Doamne Ajută.

  Reply

 10. IoanTeo
  ianuarie 12, 2018 @ 10:41 am

  [i]„Teodor, eu cred că Scriptura ar putea fi parcursă timp de 4 ani, carte cu carte, nu verset cu verset, dar capitol cu capitol da. Și cu studiu acasă, dar și cu îndrumări și discuții la școala.”[/i]

  Dacă s-ar reduce celelalte materii de istorie bisericească, nu ar fi de acord ceilalți profesori care au catedrele lor.
  S-ar putea parcurge per capitole, dar nivelul la Teologie nu-l stabilesc numai profesorii ci și materialul intelectual al candidaților.
  De obicei vârfurile unei promoții se înghesuie pe la Medicină, Politehnică – IT, și în zone unde știu că au loc de muncă și că pot profesa cu diploma lor într-un timp relativ scurt de la absolvire fără să depindă de factori incerți precum demografia, opțiunea confesională.

  Or fi vreo 5-10 studenți dedicați în fiecare promoție, dar sunt și mulți la Teologie Pastorală care abia și-au luat BAC-ul, au avut medii mici în liceu să nu uităm ce a fost cu BAC-ul din 2012 încoace, ori au venit la Teologie pentru că la alte secții n-au găsit loc la buget.

  Pentru studiu intensiv ar trebui să se găsească studenți care să citească 50-100 de pagini de la o săptămână la alta, numai la o materie și care să aibă prezență maximă curs/seminar.

  Iar la final trebuie dat și examen din tot, una e simpla citire, alta e examinarea din sute de pagini, unde nu ți se va cere doar reproducerea unor evenimente și chestii de cultură generală, ci și tâlcuiri pe baza, care nu apar în Biblie ci în manualele de specialitate ale profesorilor, pe care le cere curicula pentru a fi o disciplină didactică.

  Dacă ar fi prea greu nivelul la teologie s-ar înscrie și mai puțini decât în prezent și unele secții de prin țară s-a desființa, oricum de la an la an sunt tot mai puțini înmatriculați în anul I, nr de studenți a scăzut la multe secții, din cauza BAC-ului, a demografiei.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *