Adam şi Eva

Adam si Eva in raiPornirile cele rele ale fapturilor au fost de la inceput?

Nu. Fapturile au fost curate, nevinovate si nevatamatoare atunci cand au fost zidite: “Si a privit Dumnezeu toate cate facuse si iata erau bune foarte” (Fac. 1, 31).

Ce ne descopera Sf. Scriptura despre facerea omului si starea lui dinainte de pacat?

Sf. Scriptura ne spune ca in ziua a sasea, dupa ce a facut toate celelalte fiinte, Dumnezeu, in Sf. Treime, a zis: “Sa facem pe om dupa chipul Nostru si dupa asemanare” (Fac. 1, 26). “Si, luand Domnul Dumnezeu tarana din pamant, a facut pe om si a suflat in fata lui suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie” (Fac. 2, 7).

Omul a fost facut deci printr-un act special, din mainile lui Dumnezeu, cum zice un prooroc: “Mainile Tale m-au facut si m-au zidit” (Iov 10, 8). Aceasta arata cinstea deosebita data de Dumnezeu omului. Dupa ce existenta lui a fost hotarata inainte de facerea lumii si la fel si stapanirea lui asupra acesteia, Dumnezeu ii pregateste aducerea lui la existenta si alcatuirea fiintei lui125 (Sf. Grigorie de Nissa, Despre facerea omului, 3, Migne, P.G., XLIV, col. 136 A). Omul a fost facut din pamant, in varsta tanara, barbateasca.

Ce spune Sf. Scriptura despre femeie?

Dumnezeu a vazut ca nu este bine sa fie omul singur: “Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau… a facut barbat si femeie” (Fac. 1, 27).  “Si a facut Domnul Dumnezeu coasta pe care a luat-o din Adam, femeie, si a adus-o lui Adam. Si a zis Adam: lata aceasta-i os din oasele mele si carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru ca este luata din barbatul sau” (Fac. 2, 22-23). Cea dintai femeie, Eva, a fost facuta pentru continuarea neamului omenesc, asa cum tot cartea Facerii spune: “Si i-a binecuvantat Dumnezeu pe ei zicand: Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul…” (Fac. 1, 28). Eva a fost facuta din coasta lui Adam, zice Sf. Efrem, ca sa nu fie banuiala ca altcineva a fost ziditorul femeii decat Dumnezeu.

De ce Eva n-a fost facuta din aceeasi tarana ca Adam?

Eva n-a fost facuta din tarana, ci din coasta lui Adam, pentru ca in barbat si in femeie este o singura fire trupeasca, un singur izvor al neamului omenesc. De aceea, de la inceput n-au fost facuti pereche, barbat si femeie, sau doi barbati, ori doua femei, ci mai intai barbatul si apoi, din el, femeia126 (Sf. Ambrozie, Despre Rai, 10, 48, Migne, P. L., XIV, col. 298).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *