Skip to content

26 Comentarii

 1. maria
  ianuarie 28, 2011 @ 3:33 pm

  Pr Cleopa vorbea spunea urmatoarele despre insemnatatea zilei de duminica pt ortodocsi:
  -ziua intai a saptamani-cand a inceput creearea lmii:"Sa se faca lumina!"(ziua soarelui)
  -ziua cand s-a nascut Hristos
  -ziua cand s-a botezat Hristos
  -ziua cand Hristos a inviat din morti
  -cand a trimis Duhul Sfant peste apostoli
  -cand apostoli faceau Sf Liturghie
  -cand s-a descoperit apocalipsa Sf Ioan Evanghelistul(Am fost in duh in zii de duminica)(1,10)(in unele editii apare duminica iar in altele ziua Domnului)

  Reply

 2. Guest
  ianuarie 28, 2011 @ 7:18 pm

  si cu sesiunea cum ramane…?? 🙁

  Reply

 3. Bogdan
  ianuarie 29, 2011 @ 5:45 am

  Nepotrivire
  Articolul incepe cu un citat din Legea veche, in care se afirma obligativitatea tinerii Sambetei. Un citat de natura sa produca confuzie.

  Reply

 4. admin
  ianuarie 29, 2011 @ 7:45 am

  Salut Bogdan,

  Da, în Vechiul Testament, ziua odihnei era sambata, dar venind Hristos, legea veche a fost desfiintata, incepand legea harului, si astfel ziua cea sfanta nu mai era sambata, ci duminica, ziua Invierii.

  Pastile evreilor care simbolizau iesirea din robia Egiptului spre pamantul fagaduintei au fost inlocuite cu Pastile lui Hristos prin care toata omenirea este scoasa din robia pacatului spre imparatia cerurilor.

  Superioritatea duminicii asupra sambetei este evidenta.
  Astfel ziua odihnei nu mai este ziua a saptea ci ziuaa intai a saptamanii.

  Reply

 5. maria
  ianuarie 29, 2011 @ 7:52 am

  Apost Pavel in epist catre Coloseni :"[b]Iata,cele vechi au trecut,toate s-au facut noi…Nimeni sa nu va invinuiasca pe voi pt lunile cele noi si pentru sambete ca acele vechi au trecut ca au fost umbra si inchipuiri ale celor viitoare[/b]…"
  "…sambata(sabatul) s-a facut pentru om si nu omul pentru sambata…"
  "…Eu sunt Domn si al sabatului…"(Iisus)

  Reply

 6. admin
  ianuarie 29, 2011 @ 8:13 am

  Salut Anonim,

  Cat priveste sesiunea eu cred ca ar fi bine sa ne facem programul asa incat sa invatam in zilele saptamanii si duminica sa stam linistiti, sa luam o pauza. Daca mai este timp putin pana la examen, si duminica e la mijloc, atunci poti astepta 12 noapte, adica sa se faca luni, si apoi sa te apuci de invatat.

  Din experienta iti spun ca daca nu-ti este lene si esti un om harnic ai timp destul sa-nveti in zilele saptamanii. Daca examenul este luni si ai o saptamana inainte de invatat, iar in primele zile nu faci nimic si lasi totul pe sambata seara si duminica toata ziua, da! atunci esti nevoit sa inveti duminica.

  "Cine se scoala de dimineata departa ajunge!"
  Cine invata din timp nu e nevoie sa-nvete si duminica.

  Doamne ajuta!

  Reply

 7. Guest
  ianuarie 29, 2011 @ 10:34 am

  Doamne ajuta ,foarteftumos articolul si plin de invatatura ,multumesc mult de tot ,Albinuta

  Reply

 8. admin
  ianuarie 29, 2011 @ 11:27 am

  Cu drag Albinuta!

  Reply

 9. Ana
  ianuarie 29, 2011 @ 11:53 am

  o mai buna organizare a timpului
  Cred ca toate au legatura cu organizarea mai buna a timpului sau la polul opus cu lenea, cum bine ai spus. Ne prinde bine sa stim! Ar fi de ajutor un articol despre buna organizare a timpului si chiar despre trandavie, lene, amanare.

  Doamne ajuta

  Reply

 10. adriana
  ianuarie 29, 2011 @ 4:31 pm

  Multumesc
  Draga Claudiu,

  Mie imi prinde foarte bine acest articol postat de tine pentru ca mereu imping treburile catre sfarsitul saptamanii.

  Discutam acest aspect si cu doamna noastra preoteasa si exact asa mi-a zis si dansa: de ce nu fac pe parcursul saptamanii toate treburile ce ajung aglomerate in ultimele doua zile din saptamana.

  Asa cum a scris si Ana mai sus, totul tine de organizarea timpului dar eu as adauga ca pentru cei care nu stau bine la acest capitol e de folos s aceara ajutor tot de la Dumnezeu.

  Reply

 11. adriana
  ianuarie 29, 2011 @ 4:39 pm

  Rugaciunea de duminica
  Ziua Duminicii imi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stapine, cu care ai zidit lumea si ai rascumparat pe om. Tie deci, iubitorule de oameni, Doamne, ma inchin si-Ti multumesc foarte pentru Darurile cele mari ce ai facut si le faci tuturor fapturilor Tale.
  Inima mi se bucura si se desfateaza cind stau si cuget cum ca numai Tu Insuti esti Dumnezeu Atotsfint, Atotintelept, Atotputernic, necuprins, incit nici o bunatate si nici o marire nu-Ti lipseste. Tu esti Unul Dumnezeu in Trei Fetze: Tatal, Fiul si Duhul Sfint. Numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevarat si Te marturisesc si Te maresc, Tie ma inchin si-Ti servesc pururea, cu toata inima si cu toata puterea.
  0, Parinte Sfinte, indura-Te de noi! 0, Binecuvintat Fiu al lui Dumnezeu, mintuieste-ne de iad! 0, Duhule Sfinte, da-mi Darul si acoperamintul Tau!
  Mult indurate Stapine, rogu-Te, sa uiti pacatele mele cele multe, dupa multimea indurarilor Tale. Multumesc din toata inima pentr-u bunatalile ce-mi trimiti in toate zilele, mai virtos insa pentru rabdarea Ta cea mare, ca nu m-ai pedepsit dupa multimea pacatelor mele, ci astepti cainta mea, ca un iertator Atotbun si indurat.
  Doamne Iisuse Hristoase, da-mi Darul, ca sa petrec bine si crestineste in aceasta saptamina si sa nu mai pacatuiesc Tie, nici cu cugetarea, nici cu cuvintul nici cu fapta intru marirea si onoarea Invierii Tale celei de-a treia zi si a venirii Duhului Tau Celui Sfint asupra Apostolilor.
  Indeosebi ma rog pentru ajutorul Tau, Prea Bunule Stapine, ca sa ma cunosc pe mine, sa ma caiesc de pacatele mele si sa ma indreptez cu marturisirea; iar in ora mortii sa fiu aflat pregatit, cuminecat si cu inima curata, si sa fiu aflat demn de Imparatia Ta cea vesnica. Amin.

  Reply

 12. Emanuela
  ianuarie 30, 2011 @ 4:49 pm

  Claudiu,

  Ce se intampla atunci cand esti nevoit de la serviciu sa muncesti duminica, suntem vinovati noi sau angajatorul, pt ca de multe ori m-i s-a intamplat sa trebuiasca sa merg la serv duminica si e frustrant, m-i se pare contra firii , dar ce sa faci…

  SE gaseste foarte greu de munca oriucm si dc mai esti nevoit sa te duci si la serviciu duminica , trebuie sa facem acest efort???? este pacat, pentru cine..

  Reply

 13. maria
  ianuarie 30, 2011 @ 5:13 pm

  @emanuela
  pr cleopa spunea la ceea ce ai intrebat tu ca daca nu exista alta alternativa macar banii castigatii pe ziua respectiva(sau macar o buna parte,ca sunt tare multi necajiti care depind si de 1 lei) sa-i dam ca milostenie.
  si imp este sa avem binecuvantare de la duhovnic,imp mai este si ce fel de munca facem in sensul ca daca ma cheama duminica(si nu numai duminica) sa-i "aranjez" actele contabile(de ex) mai bine iti dai demisia.eu am facut-o si n-am murit de foame.
  Doamne ajuta!

  Reply

 14. maria
  ianuarie 30, 2011 @ 5:23 pm

  si tu,fratele meu drag claudiu ce cauti pe sitte azi?parca ziceai ca nu scrii duminica,eu somez,n-am familie,da tu ai niste ingerasi minunati.
  ( :-)) glumesc)
  Doamne ajuta!

  Reply

 15. admin
  ianuarie 30, 2011 @ 5:34 pm

  Salut Maria,

  Intru doar sa vad ce comentarii au mai fost scrise, pentru ca uneori apar si oamenii care injura si vorbesc urat, si nu e frumos sa ramana prostii pe site, sa le citeasca si altii.

  In articol ma refeream la faptul ca nu scriem articole duminica, si nu punem nimic pe site. Desi recunosc ca au fost si vreo 4-5 exceptii.

  Doamne ajuta!

  Reply

 16. Simona
  iulie 5, 2011 @ 12:54 pm

  „Mătuşa mea a făcut suc de roşii duminica şi i-a căzut toată oala incinsă pe ea, având arsuri grave pe tot corpul şi fiind internată în spital. Tată a văruit un apartament în zi de sărbătoare odată şi i-a intrat ceva în ochi şi i s-a infectat ochiul. A fost la spital, i l-a bandajat şi a stat câteva zile acasă. Tot el îmi povestea cum făcuse treabă duminica şi s-a lovit cu ciocanul peste deget.” Ma indoiesc amarnic ca toate acestea s-au intamplat datorita zilei de duminica. Accidente se intampla in absolut fiecare zi din an, unuia sau altuia. Mi se pare teribil de naiv sa credem ca Dumnezeu ne pedepseste aici pe pamant sau ca intervine de-acum in facutul gemului, duminica. Eu cred ca are altele mai importante de facut. Poate pentru copilasi sunt bune istorioarele astea, dar noi pe-aici avem rpetentia ca suntem adulti 🙂

  Reply

 17. Simona
  iulie 5, 2011 @ 1:02 pm

  Daca nu ma insel, sa pazeasca a saptea zi din saptamana, adica sabatul, cu sfintenie, a fost o porunca data de Dumnezeu evreilor si doar lor. Sabat pe care mai tarziu tot Hristos l-a desfiintat, vindecand bolnavi, cu replica „Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat” Marcu 2:27. Nu spun ca nu e necesar sa ia pauza omul o zi de la serviciu dumnica, dar sa facem un ritual din asta deja e o chestie lumeasca, si nu are nicio legatura cu cel de sus. intradevar oameni sunt prea ocupati si isi amintesc destul de rar de Dumnezeu si e binevenita o adunare la biserica, duminica. Daca ar fi si mai sporita atentia participantilor si ar fi si mai amabilii unii cu ceilalti, ca niste adevarati crestini, ar fi si mai bine. Dar e exagerat de tot sa spui ca Dumnezeu iti interzice sa faci gem duminica. Sper sa nu par rautacioasa, dar m-a amuzat articolul acesta. Tin sa precizez ca sunt ortodoxa pana in maduva oaselor si nu am nimic contra bisericii, ca sa nu fiu acuzata apoi pe nedrept de vreo ceva 🙂

  Reply

 18. Administrator
  iulie 5, 2011 @ 1:39 pm

  Simona, uite cateva extrase din indrumarul de spovedanie:”Am lucrat Duminica si în sarbatorile bisericesti, la mine sau la altii. Am facut lucruri care as fi putut sa le fac si în alte zile: cumparaturi, mâncare, spalat etc”
  „La porunca a 4-a (Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste) gresesc:
  Toti care nu merg regulat la Sfânta Biserica în ziua Duminicii, întru care a mutat Dumnezeu sâmbata cea veche.
  [b]Cei ce lucreaza[/b] în Duminici si sarbatori;
  Toti pastorii duhovnicesti care nu invata poporul în zile de Duminici si sarbatori, din Sfânta Evanghelie si din alte învataturi ale Sfintei Scripturi.”
  [url]http://www.scechurch.org/biblioteca/files/spovedanie.pdf[/url]
  Istorioarele acestea care spui in deradere ca sunt bune pentru copilasi sunt defapt experiente reale, fie ca iti plac sa nu.
  Si fie ca iti place sau nu, Dumnzeu bate pe cine iubeste, ori de cate ori este nevoie, asa cum face si un parinte cu copilul care este obraznic, fie ca este luni sau duminica.
  Apoi duminica nu este pentru facut gem ci pentru apropiere mai mare de Dumnezeu. E o zi speciala data de Dumnezeu pentru a ne apropia mai mult unii de altii.
  Duminica nu este pentru dat cu ciocanul, pentru spalat sau pentru cine stie ce alta munca pe care o putem face oricand in alta zi, ci duminica este pentru mers la biserica, pentru rugaciune, pentru lectura duhovniceasca, pentru stat impreuna cu cei dragi, sau pentru vizitat bolnavii din spitale. In restul zilelor avem timp si de celelalte.
  Pasajul cu vindecarea bolnavului in zi de sambata il scoti din context pentru a apara incalcarea poruncii de a cinsti duminica ca zi de odihna. Si tocmai ca pilda acestei evanghelii o avem pentru a vizita bolnavii din spitale inclusiv in zi de sarbatoare (deci pentru dragostea de aproapele), si nici decum pentru interesul nostru material.
  Sper ca cele spuse sa fie suficient pentru a inlatura orice umbra de intelegere gresita a rostului zilei de duminica.
  Doamne ajuta!

  Reply

 19. Alexandra Diaconu
  iulie 12, 2011 @ 5:13 am

  „Cred în acel Dumnezeu al lui Spinoza, care se manifestă prin armonia legilor universului, nu într-unul care se ocupă cu destinele şi faptele omenirii.” Albert Einstein

  Reply

 20. Mihai
  martie 24, 2013 @ 1:44 pm

  Si totusi, as vrea sa stiu deschis. E pacat sau nu sa te barbieresti duminica ? De obicei, nu fac asta dar uneori sunt obligat de situatie sa o fac. As vrea s astiu daca e pacat, e scris undeva despre asta. Multumesc!

  Reply

 21. Dan Tudorache
  martie 24, 2013 @ 4:06 pm

  Mihai, ieri am ”aflat” că e ”păcat” să te speli în sâmbăta morților pentru că asta ”înseamnă” că dai zoile de pomană. Explicația am aflat-o de la o femeie care chiar este evlavioasă. Nu-mi vine să cred cum încă mai circulă astfel de băbisme. Pe drept cuvânt râd și ateii când aud de astfel de explicații cu totul ilogice.
  Trebuie să învățăm să distingem învățătura de credință de ceea ce este credință păgână, mascată sub chipul evlaviei.
  Cât despre rasul bărbii, găsești aici niște explicații, care nu țin de zilele săptămâinii ci de alte motive: [url]https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/ispite-barbatesti/18943-barba-caracteristica-genetica-a-barbatilor.html[/url]

  Reply

 22. alin aurel
  august 31, 2013 @ 7:16 pm

  preotii cu tot cu stafful lor , se considera ca LUCREAZA in ziua de Duminica?

  Reply

 23. Dan Sorin
  august 31, 2013 @ 7:56 pm

  Duminică e ziua Domnului deci Duminica trebuie să avem activități care Îl au în prim plan pe Hristos. De aceea preoții nu păcătuiesc că fac Sf. Litughie în ziua de Duminică. Totuși să nu se înțeleagă greșit. Problema nu e munca ci faptul că omul nu își ocupă o zi doar cu Hristos. Că degeaba stai Duminica toată ziua și dormi sau la TV sau la filme, etc. gândindu-te că împlinești porunca Domnului. Duminica trebuie să I-o dedici în exclusivitate Lui.

  Reply

 24. sdaniel
  august 31, 2013 @ 8:44 pm

  Claudiu m-ai facut sa rad cu lacrimi la exemplele cu ce se intampla cand muncesti duminica, gen te lovesti cu ciocanul in deget :)))).
  Probabil mergi pe principiul ca pentru a impune ceva (slavirea lui Dumnezeu duminica) trebuie sa existe si o amenintare ca lumea sa se sperie si sa faca exact cum i se spune, doar ca exemplele sunt hilare.

  Reply

 25. Iustin
  septembrie 1, 2013 @ 1:31 pm

  Bun articolul! Chiar ma framanta intrebarea asta de mult!

  Reply

 26. Dan Tudorache
  septembrie 2, 2013 @ 6:39 am

  Ziua-bună copii!
  Dan-s, cred că efortul tău de a răspunde lui Alin225 este în zadar, dar nu din vina ta, ci din reaua lui intenție. Întrebarea este pusă tendențios iar la următoarea abatere (că mai are una la adresa noastră), îi vom suspenda contul fără alte explicații.

  Alin225, cu această ocazie îți scriu și ție: te rog nu continua așa, pentru că dorim să dăm încă o șansă dialogului civilizat, respectuos, în ciuda divergențelor de opinie și de credință.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *