„Ce anume îl învațați pe copilul meu?” de dr. Miriam Grossman
Cartea „Ce anume il invațați pe copilul meu?” a fost scrisa din inima de catre medicul american psihiatru de copii, adolescenți și adulți, Miriam Grossman, pentru parinți, tutori, profesori și pentru toți cei care lucreaza cu copiii. A fost scrisa dupa ani de munca cu studentele dintr-un mare centru universitar din SUA, Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), și dupa ani de cercetari in biblioteca, in care și-a dat seama ca ceea ce se studiaza la disciplina „educația sexuala” in școlile din SUA este complet diferit fața de ceea ce reflecta realitatea. Bolile cu transmitere sexuala in randul tinerilor cresc, cu toate noile instrucțiuni ale educatorilor de educație sexuala pentru „sex mai protejat”, la fel și problemele emoționale.
Singura filozofie care sta la baza așa-numitei „educații sexuale” este promovarea unei „sexualitați deschise”, „pozitive”, cu oricați parteneri, indiferent de gen și exprimarea sexualitații la orice varsta. Dar aceasta filozofie, ne avertizeaza dr. Miriam Grossman, nu are nimic de-a face cu sanatatea și siguranța copiilor. Copiii sunt pur și simplu manipulați sa adopte un mod de viața din care e foarte greu sa mai iasa, prețul fiind sanatatea lor fizica și emoționala. Parinții din Romania vor spune, la finalul lecturii acestei carți: copiii noștri sunt norocoși pentru ca sunt scutiți de ororile unui asemenea tip de „educație”.
Soluția dr. Miriam Grossman pentru viitor: „Daca prioritatea [educatorilor de educație sexuala] este sanatatea copiilor noștri, ei trebuie sa se concentreze pe lupta impotriva herpesului și a sifilisului, nu pe sexism și homofobie. Ei trebuie să se maturizeze, să-și scuture mentalitatea din anii ʼ60 ai secolului trecut și să intre în secolul al XXI-lea. Apoi trebuie să raspundă acestei catastrofe, declarând razboi comportamentului sexual al adolescenților.
Da, război – tot așa cum am declarat razboi fumatului, alcoolului și grasimilor trans. Încetați să mai promovați ideea prost-concepută ca deschiderea și explorarea sexuală sunt sănătoase. Acest lucru nu a fost adevarăt niciodată și sigur nu e adevarăt nici acum, cand bacteriile și virușii genitali infecteaza aproximativ un tânăr la fiecare 3,5 secunde. […] E timpul să dăm la gunoi programele SIECUS și ale Planned Parenthood, împreună cu site-urile recomandate de ei și s-o luam de la capăt, de la zero. Educația sexuală din secolul al XXI-lea trebuie să aibă o singura agendă: să-i păzeasca pe copii de suferința emoțională și fizică inutilă”.
Lectura placuta!
Cartea este disponibila la Editura „Provita Media”, preț: 15 lei.
sdaniel
septembrie 29, 2015 @ 8:22 pm
Am vazut seria de articole impotriva educatiei sexuale in scoli…eu fiind obisnuit cu logica de a pleca de la situatia curenta am facut o verificare. Din ce citesc nu exista ore de educatie sexuala in Romania!! Pai atunci ce campanie e aceasta impotriva a ceva ce nu exista?!
Imi cer scuze daca gresesc, eu nu fac parte din sistemul de invatamant romanesc, fetita mea e la gradinita, din programa de pe site-ul ministerului educatie nu exista o astfel de materie. Am intrebat-o si pe directoarea de la gradinita daca stie sa existe asa ceva la scoala si mi-a zis ca este exclus, in Romania nu exista ore de educatie sexuala.
O seara frumoasa!
Claudiu Balan
septembrie 30, 2015 @ 5:24 am
Daniel,
Se fac presiuni mari pentru a introduce educația sexuală și la noi. Se pregătește un flashmob în București prin care câteva ONG-uri vor să-i păcălească pe oameni că această educație ar fi benefică.
Acum suntem în perioada premergătoare unui proiect de lege, și e musai să ne spunem părerea, pentru ca toți părinții să știe ce înseamnă această educație sexuală, și ce efecte a avut ea în America și Marea Britanie.
Aducem argumente pentru cei nehotărâți.
Doamne ajută!
sharbinsk
septembrie 30, 2015 @ 10:02 am
E foarte bine că se vorbește, în chestiune scoaterii religiei din trunchiul comun s-a acționat pe muțește tocmai pe lipsa de reacție a populației, dacă s-ar fi făcut campania care a adunat aderența masivă a părinților cu 2 luni înainte, alta era soarta legii pt că nimeni nu-și permite să-și bată joc de oameni mai ales acum în an preelectoral.
sharbinsk
septembrie 30, 2015 @ 10:09 am
Există destule pliante propuse prin Parlament de artizanii educației sexuale în anii trecuți și destule modele din Occident care servesc drept inspirație iluzioniștilor pentru a se putea prefigura o concluzie, deci există premisele și nu e nevoie ca tinerii să fie supuși unui experiment social dăunător pentru ca să se ajungă.
Oamenii deștepți nu fac experimente pe copii lor, treaba cu educația sexuală în școli e un bun prilej pentru apariția școlilor confesionale sau a școlilor guvernate de exemple morale spirituale.
Și uite așa se rezolvă două probleme, atât modelele de educație dăunătoare cât și lipsa școlilor pusă în cârca bisericii.
sdaniel
septembrie 30, 2015 @ 3:54 pm
@Claudiu, Sharbinsk
Acum am inteles care e ideea cu aceasta materie, inca nu este introdusa dar exista propuneri in acest sens.
Probabil o dezbatere, discutii sunt binevenite pentru a stabili daca e bine sa fie introdusa o astfel de masura, de la ce varsta sau ce sa contina.
Vă rog să-mi permiteți anonimatul
septembrie 30, 2015 @ 4:32 pm
Eu am avut parte de educatie sexuala la biologie (la scoala) si din cartile ilustrate pentru copii (acasa). Mai apoi a fost internetul dar pot sa marturisesc tuturor ca e cat se poate de rupt de realitatea sexuala de zi cu zi. Am descoperit, inteles si bucurat de sexualitate abea ca adult tanar cand am putut avea suficienta putere sa trimit obsesia sexuala religioasa acolo unde trebuie (in evul mediu).
Acum, principalii vectori de reducatie sexuala in scoli sunt studentii voluntari de la medicina dar acestia vorbesc numai cu fetele si numai stiintific. Sunt axati strict pe a reduce sarcinile la minore si BTS. Acest lucru e bun dar ignora partea umanista a sexualitatii si nu ii invata pe copiii multe lucruri care le-ar fi, de altfel, de folos cand vor incerca sa nu isi distruga primele iubiri.
Vă rog să-mi permiteți anonimatul
septembrie 30, 2015 @ 4:48 pm
As vrea sa protestez si legat de posterul acesta https://www.ortodoxiatinerilor.ro/educatie-familie-nu-pentru-depravare/21367-educatia-pentru-familie-vs-educatia-sexuala-cuvinte-cheie-efecte (nu pot comanta acolo).
Intelectual este lipsit de onestitate deoarece majoritatea cuvintelor mentionate aici nu au nici o legatura cu sexualitatea.
Eu de exemplu sunt o persoana liberala si totusi imi iubesc tara si familia si ma jertesc pentru ele in fiecare zi facand una din cele mai grele meserii din cate exista. Deasemenea cred in Dumnezeu (desi probabil il definim diferit), voi avea (sau adopta) copii, incerc sa fie curat sufleteste si, in fine, am fost si voi fi intotdeauna un om fidel.
Iar daca cinesc partea a doua afiselor tin sa va spun ca nu sunt depresiv, nu vagabondez in nici un fel, nu sunt pervers, nu sunt de acord cu avortul, nu am avut vreo experienta cu BTS, nu am regrete postmaritale (LOL), nu am avut parteneri multipli etc.
Cu un astfel de mesaj bazat pe fearmongering nu veti ajunge la oameni, mai ales la tinerii liberali. Majoritatea celor care isi parasesc comunitatile religioase fug tocmai de aceste tip de bigotism.
sdaniel
octombrie 1, 2015 @ 6:55 pm
Da, cred ca e cam neinspirat acel poster, probabil scopul lui tine de manipulare, de sperierea oamenilor si mai putin de corectitudine, adevar.
Asa ca o opinie personala (la o prima analiza) cred ca ar fi utila si o ora de educatie sexuala, in urmatorii parametri:
1) Nu stiu care e varsta optima pentru astfel de informatii, dar exclus predarea acestei discipline cel putin pana la clasa V (sau chiar mai mult);
2) Sa fie disciplina optionala si nu obligatorie;
3) Sa aiba o baza biologica/antropologica, imbunatatita si cu latura umanista ce tine de sentimente si gestionarea acestora;
4) Fara a speria copiii, trebuie prezentata si latura negativa a sexualitatii si consecintele acestuia.
E un domeniu extrem de sensibil si dau dreptate site-ului Ortodoxia Tinerilor: mare atentie la modul in care este conceputa aceasta materie, sa nu se ajunga ca aceasta sa inspire copiii la activitate sexuala de la varste timpurii!!!
Pana la urma fiecare etapa de dezvoltare a copilului are specificul, bucuria, inocenta ei!
Chiar nu are rost sa ii vorbesti unei fetite de 11-12 ani (aflata la varsta la care se bucura cand sare coarda sau bate mingea) despre organele genitale si educatia sexuala!
sharbinsk
octombrie 1, 2015 @ 11:00 pm
Nu e valabilă o concluzie de tipul [i]-nu mi se aplică mie- nu e adevărat- rezultă că demersul e lipsit de onestitate intelectuală[/i], [b]e un sofism să reduci la totul la felul cum prezinți experiența personală [/b] care nu poate fi verificată!
[i]„Cu un astfel de mesaj bazat pe fearmongering nu veti ajunge la oameni, mai ales la tinerii liberali.”[/i]
Tinerii liberali ?
Vorbim despre o materie care mai că se va preda de la clasa zero după unele rapoarte onu despre copii de 5 ani.
[i]„Intelectual este lipsit de onestitate deoarece majoritatea cuvintelor mentionate aici nu au nici o legatura cu sexualitatea.”[/i]
Păi [u]nu e musai ca efectul să fie același la toate persoanele![/u], mai ales că tu nu ai experimentat o ideologie sexualistă din clasa întâi ci te liberaseși de evul mediu mai târziu,probabil [u]după ce te-ai dezvoltat și mental[/u].
Altele erau efectele dacă erai pisălogit la foc continuu cu informație brută și ți se cultivau curiozități sub masca toleranței, probabil și performanțele intelectuale erau altele, sau mai bine zis neperformanțele pentru că odată cu revoluția sexuală direct proporțional au scăzut și performanțele școlare în [u][b]învățământul de stat[/b][/u] din Occident.
Nimic ce e în acel colaj nu e lipsit de realism sau onestitate.
–Vagabondajul sexual a adus mulți copiii care nu-și cunosc părinții în societățile în care se face educație sexuală și a ucis miliarde probabil prin avorturi.
–Depresie- -Un copil care a contactat un bts, sau o fata care a făcut avort n-au cum să nu fie atinși de depresie, la fel și unul care se simte folosit după ce s-a lăsat prostit să se angajeze în experimente sexuale precoce.
–Parteneri multiplii– orice om care are mai mult de un partener sexual toată viața se încadrează la această categorie.
Cu cât e debutul vieții sexuale mai rapid cu atât cresc șansele de a avea parteneri multipli.
–Avortul– e încurajat manifest de artizanii educației sexuale deci nu e nimic fals.
–Perversiunile – educația sexuală încurajează explorarea multor practici care intră la categoria aceasta.
–Regretele postmaritale–au parte de ele mai ales cei care sunt într-o relație cu cineva dar mintea lor e la foștii parteneri, în special femeile care au avut parteneri multipli dar care rămân atașate de primii parteneri sexuali pentru că firea lor e făcută de așa natură să se atașeze mai mult.
[i] Eu de exemplu sunt o persoana liberala si totusi imi iubesc tara si familia… nu sunt de acord cu avortul[/i]
Tot mai puțini dintre tinerii expuși sexualității de la vârste fragede încheie căsătorii trainice, dacă se mai căsătoresc, iar față de părinții din familia nucleară dezvoltă o rebeliune odată cu stimularea instinctelor sexuale care-i face să respingă valorile părinților și să devină demotivați de orice care nu are legătură cu stimulii puternici și să cheltuiască mai mult pentru a obține acești stimuli.
Doar cine are 30-40 de ani de căsătorie în spate, cu niciun avort la activ și fără adulter sau care le regretă și s-a căit de ele păstrând familia, poate să spună că a valorizat familia, restul sunt încă pe cale.
[b]E un fel de a spune că nu ești de acord cu avortul dacă practici contracepția![/b] care în esență este tot anti-viață, pilula contraceptivă este un avort mascat pentru că împiedică nidarea de peretele uterului
–„Patriotismul” tinerilor liberați sexual– e discutabil mai ales la vârsta la care nu au încă o cultură vastă, ei resping din oficiu [b]valorile voievozilor remarcabili[/b],
Pentru ei (și văd că și pentru tine) [u]ascetismul unui Neagoe Basarab e perimat, lupta pentru apărarea credinței la fel.[/u]
[b]Patriotismul nu poate fi cu jumătate de măsură, ori îți asumi toate valorile istorice ale eroilor acestui neam ori nu mai ești patriot pe deplin.[/b]
[u]A fi un bun gospodar nu înseamnă neaparat a fi un bun patriot![/u]
Patronul de multinațională e un bun afacerist în gospodăria lui dar de multe ori nu îl leagă nimic de țările extranee unde își are sucursalele, din contră de multe ori dăunează populațiilor locale pentru că interesele nu consc reguli, nu țin cont de spiritualitate.
[b]Un bun patriot își asumă destinul spiritual al acestei națiuni, nu-l alterează, nu-i aduce scăderi, înțelege că are o înrâurire de veacuri în filoanele autentice de românism care s-au succedat până la el și care au păstrat vie zestrea spirituală.
Viața patriotului român e o progresie asumată spre Golgota, suferă fără a avea nicio vină din pricina stăpânitorilor veacului pentru a fi părtaș celor dintru-început în vremurile de pe urmă[/b]
Educația sexuală face parte din curentul nihilist, de fapt toate generațiile acestea educate în spiritul multiculturalismului și al toleranței extreme sunt rupte de destinul istoric al națiunii lor și transformate într-o masă masticabilă,docilă, un balast global menit să șteargă identități spirituale și granițe pentru a concentra mai bine puterea și resursele în mâinile conducătorilor, prin slăbirea conștiinței celor conduși și răsturnarea piramidei valorilor înspre frica față de zeul banului.
Vă rog să-mi permiteți anonimatul
octombrie 2, 2015 @ 4:00 pm
Sunt de accord ca experienta personala nu are nici o valoare statistica. Eu vroiam doar sa arat ca posterul a dat gres in cazul meu deoarece este bazat pe generalitati si pe termeni intelesi gresit. Si da, mi se pare ca el se adreseaza parintilor si nu copiilor.
1. De exemplu nu stiti ce este depresia (boala), si o confundati cu tristetea (sentiment) sau jalea (afect).
2. Avortul nu e incurajat de cei care fac educatie sexuala. Cel putin nu de studentii care o predau in romania. Este incurajata contraceptia fizica si descurajata contraceptia medicamentoasa (cel putin pana la finalul pubertatii).
3. Perversiunile nu sunt incurajate de educatia sexuala si nici nu sunt pomenite minorilor.
4. Cat de spre regrete (LOL, iar) sa nu-mi zici mie ca o fata care se casatoreste virgina cu unul care se va dovedi betiv nu a regretat decizia. Cat despre partenerii anteriori o educatie sexuala te poate invata cum poti sa te raportezi la experienta respectiva: poti afla cum sa nu lasi nostalgia sa-ti distruga casnicia si cum sa vindeci ranile vechi (cum ar fi cele de la violenta domestica).
5. „Tot mai puțini dintre tinerii expuși sexualității de la vârste fragede încheie căsătorii trainice” – nu la mine in generatie.
6.”E un fel de a spune că nu ești de acord cu avortul dacă practici contracepția!” – deci moral prezervativul este echivalent cu avortul… CUM? Sau calendarul? Tot avort? Si polutia e avort spontan? Poate nu ati inteles, sa explic: o sarcina incepe doar atunci cand conceptia se termina si nu este viabila decat atunci cand totul s-a desfasurat cu succes (de la capacitatie la nidatie). Poate daca ati fi avut parte de aducatie sexuala nu ati mai scrie lucruri atat de gresite din pdv stiintific.
– Off topic –
Nu cred ca patriotismul inseamna sa iti iubesti doar trecutul, asta e doar nostalgie. Patriotism inseamna sa iubesti tara cu tot cu prezent si viitor.
Acum ideile la care dumneavostra aderati nu sunt reprezentative pentru mai mult de 40-50% din populatia tarii, si exista un grup de cam 20% care vi se opune vehement. Sa inteleg ca acesti oameni nu pot fi patrioti doar pentru nu sunt de aceiasi culoare politica ca dumneavoastra? (cam asa gandeau si comunistii de altfel)
Cat despre viitor tara nostra isi exprima din ce in ce mai vehement dorinta de a evolua spre o ideintitate europeana. Este o schimbare de directie fata de ultimele curente care au trecut pe la noi (in ordine): francofilia, rusofilia si americanofilia (care erau mai ales de tip cultural, fata de curentul modern care este mai mult economic si de stil de viata). Oamenii si-au format o visiune despre viitor, isi vad tara intr-un anume fel (ca austria, cehia, slovacia, polonia) si chiar fac pasi importanti spre a face acest ideal realitate. Oamenii care vor sa dezvolte tara in aceasta directie nu sunt patrioti doar pentru vi ca se pare dumneavostra o directie gresita?
@sdaniel Cam asa vad si eu lucrurile. As alege clasa a VII-a pentru lectie dat fiind ca pubertatea tinde sa apara mai devreme in ultimii ani (12 in loc de 14 ani, probabil de la alimentatia mai buna). SI cred ar trebui reluata discutia la inceputul si sfrasitul liceului cu alte nuante, caci acelea sunt momente in care relatiile capata alte dimensiuni si posibilitati ce pun probleme care trebuie discutate.
sharbinsk
octombrie 2, 2015 @ 8:44 pm
De exemplu nu stiti ce este depresia (boala), si o confundati cu tristetea (sentiment) sau jalea (afect).
Sunt multe cazuri de depresii, de altfel tot ce ținea de gestionarea tumultoasă a relațiilor se făcea discret în cabinetele psihopedagogice ale școlii, ce urmează să fie concediați alți oameni care ocupă posturile astea ?
Dacă psihopedagogii erau buni și-și făceau treaba ce rost mai are educația obligatorie de masă ?
Și dacă nu sunt buni ce urmează pentru ei și de ce au fost ținuți ?
Dacă unii copiii care se maturizează mai greu vor fi traumatizați și vor deveni obesivi-compulsivi cine răspunde ?
[i]„2. Avortul nu e incurajat de cei care fac educatie sexuala. Cel putin nu de studentii care o predau in romania.”[/i]
Avortul e o temă a militanților ongiști, din moment ce apar pancarte [i]„corpul meu-decizia mea” [/i]e limpede că se încurajează recurgerea la avort ba chiar se face lobby pentru facilitarea gratuită a serviciilor.
[i]„3. Perversiunile nu sunt incurajate de educatia sexuala si nici nu sunt pomenite minorilor.”[/i]
De unde siguranța asta ? Din momentul în care se face apologia plăcerii protejate[u] pe orice căi[/u] cu orice gen, cum să nu se încurajeze?
Realitatea e că orice nu e sex normal intră la perversiune și noi vorbim din perspectiva canonică întrucât e o platformă ortodoxă.
[i]„4E un fel de a spune că nu ești de acord cu avortul dacă practici contracepția!”[/i]
Era limpede că mă refer la faptul ești împotriva vieții dacă practici contracepția chiar dacă nu ajungi până la avort, explicația de sub punctul 4 e pur și simplu o zeflemea diversionistă mai ales că eu am dat un exemplu clar în care contracepția poate fi și abortivă fără să generalizez că orice metodă e abortivă.
Ca să-ți clarific [u]Nu orice metodă contraceptivă e abortivă dar toate sunt împotriva vieții, degeaba încerci să pari principial că ești anti-avort, când ești anti-viață.[/u]
5. „Tot mai puțini dintre tinerii expuși sexualității de la vârste fragede încheie căsătorii trainice” [u]- nu la mine in generatie.[/u]
[b]Păi nu la tine în generație pentru că la tine în generație debutul sexual nu a fost la 12 ani sau la 10 ani, de aia spuneam că tu nu ești reprezentativ pentru că nu s-au făcut experimentele astea pe tine ci ai fost oarecum într-un glob de sticlă până la un punct.[/b]
[i]Acum ideile la care dumneavostra aderati nu sunt reprezentative pentru mai mult de 40-50% din populatia tarii, si exista un grup de cam 20% care vi se opune vehement. Sa inteleg ca acesti oameni nu pot fi patrioti doar pentru [u]nu sunt de aceiasi culoare politica[/u] ca dumneavoastra? (cam asa gandeau si comunistii de altfel)[/i]
Eu nu am nicio culoare politică, era vorba de asumarea trecutului, ori un om care respinge modele autentice de eroi,ascetismul și lupta pentru identitatea creștină a domnitorilor nu poate fi un real patriot, poate fi doar un bun gospodar pe care-l interesează bunăstarea personală și care-și dă seama că și bunăstarea vecinilor i-ar profita pentru un nivel de trai mai ridicat.
[u] O gândire speculativă fără implicații spirituale.
[/u]
Dar până la asumarea modelelor veridice și reale, patriotul are conștiința aparteneței la neamul său și la valorile sale spirituale concrete, un secularist este mai mult un globalist dispus să șteargă granițele și să-și dizolve specificul în baza unei fictive identități comune.
[u] Comuniștii propuneau false modele sau se substituiau chiar în personajele voievozilor mințind prin omisiune cu privire la lupta pentru idealurile creștine, deci nu se aplică în cazul acesta întrucât vorbeam de modele autentice, asumate de oamenii din Academia Română care au studiat temeinic.[/u]
[i]„Oamenii si-au format o visiune despre viitor, isi vad tara intr-un anume fel (ca austria, cehia, slovacia, polonia) si chiar fac pasi importanti spre a face acest ideal realitate.”[/i]
Ai dat cele mai proaste exemple posibile, țările Vișegrad sau central-europene [u]sunt printre cele mai conservatoare! [/u]în Polonia Cazimir este omagiat la scenă deschisă, catolicismul este pus pe soclu, la fel și-n Austria respectul față de monarhie ca să nu mai spun de Slovacia care dorea doar imigranți creștini.
De fapt identitatea europeană, la care vă raportați tu și alde Remus Cernea care vin în spațiul public cu astfel de mesaje, este din sfera Revoluției Franceze și din ideile lui Montesquieu, Voltaire, Robespierre și Danton și a revoluției sexuale nord-americane.
A reduce valorile europene strict la Revoluția Franceză e o confuzie intenționată , nesinceră din punct de vedere intelectual având în vedere că până nu demult unul dintre principiile europene era creștinismul.
Europa nu e un monolit, e un viespar în care țările puternice își promovează interesele național-economice folosindu-se de pârghiile de putere pe seama celorlalți, nu orice vine din partea Uniunii Europene e musai bun, incontenstabil și util de acceptat fără discernâmânt și racordare la realitatea din teren.
S-ar putea ca în 50 de ani, valorile europene să se rezume la islam, cu astfel de oameni pentru care valoare e doar ceea ce asumă o majoritate din cercurile de putere aflate într-o anumită conjunctură istorică.
Dan Ilie Baterica
octombrie 2, 2015 @ 11:09 pm
AS fi de acord doar cu ultimul paragraf… Numai ca „alimentatia mai buna” consta de fapt in aditivi si mai ales in produse din carnea unor animale „selectioante genetic” si hranite cu hormoni de crestere, concentrate proteice si alte”super-alimente” E si normal ca si organismul copiilor sa fie fortat sa creasca mai mult si mai repede decat trebuie…. DAca mai adaugam si asaltul mediatic in favoarea „libertatii sexuale” avem niste tineri scapati de sub control si orice tip de educatie sexuala nu ii va putea tine in frau.
Dan Tudorache
octombrie 8, 2015 @ 6:22 am
Salutare Feon!
Am frunzărit discuțiile voastre din lipsă de timp dar concluzionez că atunci când folosim expresia „educație sexuală”, înțelegem și utilizăm sensul ei foarte diferit.
Pentru tine „educația sexuală” înseamnă simplu, educație despre sexualitatea umană: informații despre funcționalitatea organelor sexuale și igiena lor. Și într-adevăr asta ar trebui să însemne în mod firesc. Personal nu am nimic de criticat dacă expresia înseamnă doar asta. Numai că în practică lucrurile nu stau tocmai așa. „Educația sexuală”, așa cum s-a încetățenit ea de cel puțin 10 ani pe plaiurile mioritice, nu este doar un cumul de informații utile cu privire la corpul omenesc ci o întreagă viziune de viață.
Pentru noi, „educația sexuală” înseamnă o ideologie care, folosindu-se de datele biologiei umane în materie de sexualitate le prezintă într-o viziune hedonistă și perversă de viață.
Dacă vrei și dacă poți, urmărește articolele de pe nou creata categorie pe site despre acest subiect:
https://www.ortodoxiatinerilor.ro/educatie-sexuala
Și desigur, ultimul articol dedicat acestei controverse, care îi vizează în mod direct și masiv pe copiii din România:
https://www.ortodoxiatinerilor.ro/educatie-sexuala/21400-clopotel-ro-pornografie-online-mascata
Eu sunt convins că după ce vei parcurge aceste materiale vei dori să vii tu însuți cu propunerea de noi postere informative despre Educația pentru viață vs Educația sexuală.
Dan Tudorache
octombrie 9, 2015 @ 4:34 pm
Feon nu ți-am publicat ultimul comentariu.
Ofensa adusă lui Sharbinsk mi se pare inacceptabilă.
sharbinsk
octombrie 9, 2015 @ 5:51 pm
Apucasem să-l citesc pe cel cu monstrul, eram într-adevăr aberant dacă vorbeam de la mine și din afara ortodoxiei sau într-un cadru neortodox.
Când spuneam că un om n-a făcut nimic și nu e moral dacă e pro-contracepție cu toate că e anti-avort, mă bazam pe sfaturile unor preoți sporiți precum părintele Arsenie Boca, părintele Nicolae Tănase, pentru că [u]există păcate și-n interiorul familiei![/u]
Era limpede că mă refer d.p.d.v ortodox.
Eu nu încercam să-l conving pe Feon care e limpede că nu acceptă nicio revelație sau noțiunea de păcat,ci mă exprimam pentru ceilalți, majoritatea declarați ortodocși.
Comentariul lui rămâne sus, într-un mediu teist și s-ar putea să convingă pe unii care se lasă impresionați de profesia sau de intelectualismul interlocutorului de ajung să pună pe un taler mai înalt moda și concepțiile vremii față de creștinism deturnând scopul articolului.
Lucru pe care l-am văzut făcându-l și alții care comentează pe pagina de facebook O.T. auto-intitulați psihologi sau binevoitori de profesie care după ce jignesc și se disculpă spun că nu vor să umple pereți de scris cu explicații dar totuși țin prelegeri în care să ne educe de „habotnicie”.
Din capul locului morala prezentată de Feon și Remus Cernea e [b]foarte fluidă[/b] pentru că se bazează pe anumite tendințe variabile care pot fi sugestionate.
S-ar putea ca ceea ce i se pare azi lui Feon moral, peste 20 de ani să nu mai fie pentru acea generație, care s-ar putea să ajungă la concluzia că spre exemplu : infanticidul persoanelor până la un an cu sindrom down e „bioetic”, că practicarea poligamiei și a incestului are argumente „științifice” și multe altele.
Chiar n-aș vrea să se predea așa ceva în viitorul nu foarte îndepărtat, unor minți fragede într-o programă finanțată din banul public care chipurile contribuie la sănătatea publică.
În rest nu vreau să îngreunez munca de moderare, sau să se devieze iarăși de la scopul articolului.
Vă rog să-mi permiteți anonimatul
octombrie 9, 2015 @ 9:22 pm
Noua formulare mi se pare cu totul alt mod de a pune problema.
Nu incerc sa convertesc pe nimeni, sunt aici pentru a afla lucruri noi din discutiile purtate. Imi lipseste asta din viata de zi cu zi, oamenii fug de controversa ca dracul de tamaie (si eu cred ca asta limiteaza discutiile la trivial).
Referitor la moralitate eu recunosc ca este o problema. Dar eu cred ca totusi poate fi rezolvata, fiind chiar mai multe abordari in aceasta privinta. Iisus si Confucius din cate stiu au propus regula de aur care este bazata pe empatie. Mai modern se incerca „masurarea” starii de bine/rau a unei persoane care a devenit necesara cand am ajuns la limita regulii de aur.
Unul din exemplele celebre in acest sens este spitalul din Florida cand a lovit Katrina. Dupa inudatie a cazut curentul si a lasat mai bine de 30 de oameni dependenti de aparat fara posibilitati de a respira. Acesti oemani erau de varste diferite, cu boli cu a gravitate diferita si totusi din punct de vedere al regulii de aur egali intre ei. Pe care totusi incerci sa ii salvezi?
Pe masura ce tehnologia va deveni din ce in ce mai puternica trebuie sa dezvoltam o moralitate pe masura altfel ne vom autodistruge.
(Nu imi vine sa cred ca „intelectualismul” e o acuza. Parca am fi in curtea scolii/ a securitatii).
sharbinsk
octombrie 10, 2015 @ 9:22 am
[i]„(Nu imi vine sa cred ca „intelectualism ul” e o acuza. Parca am fi in curtea scolii/ a securitatii).”[/i]
Era vorba despre [b]uzul de titulatură[/b] pentru a impresiona audiența și mă refeream și la ce se întâmpla pe pagina de facebook nu neaparat la o singură persoană.
Pe principiul am profesia x și scriu corect un text gramatical împrumutând ideile unor atei celebrii din Occident sau aprob curentele de gândire predominante în sfere de influență gen Junimea din timpul lui Eminescu, deci argumentele mele au autoritate chiar dacă ele conțin principii hedoniste combătute în atâtea rânduri în toate Evangheliile.
E uzul cărturăriei pe care-l făceau și fariseii când Îi cereau socoteală Lui Hristos din ce putere învață Acesta ?- adică ce școală rabinică a urmat .
Astăzi autoritatea rabinică a fost înlocuită cu diploma de Oxford dar principiul a rămas același: rareori cărturarii îl acceptă pe Hristos mai degrabă[i]„ Hristos e un coleg de bancă pe care-l dăm afară când vrem”[/i]cum ar zice părintele Necula.
Oricum polemica e prostească pentru că o parte încearcă să problematizeze justificând înclinațiile pe care cealaltă parte înțelege că sunt păcătoase și au fost combătute deja în Evanghelie în vremuri și mai tulburi.
Mesajul demersului și al colajelor se adresează părinților creștini care se indentifică deja cu anumite valori care pentru ceilalți nu există, părinți care nu au nevoie să fie arătați cu degetul și umiliți în fața copiilor pentru care trudesc pentru că-și întemeiază principiile pe Scriptură.