Ce-ar fi dacă am şti viitorul?

Soţia mea câteodată îmi spune: „Claudiu ce-aş vrea să văd câteva secunde în viitor să-mi dau seama ce va fi cu noi peste un an„. Îi înţeleg temerile şi frica dar îi spun mereu că nu ne-ar ajuta deloc să ştim ce va fi peste ceva timp, ba dimpotrivă ne-ar face mai mult rău. O dată la câteva luni o aud iarăşi spunându-mi acelaşi lucru, şi din cauza asta am început să mă gândesc: „oare ce e aşa rău în a cunoaşte viitorul?

Au fost multe filme difuzate la televizor sau în cinema în care oamenii călătoreau cu o maşină a timpului în trecut sau în viitor. Au fost şi seriale de desene animate făcute pe această temă, care erau chiar frumoase. Dar ceea ce reţin foarte bine la toate aceste producţii este că personajele aveau o mare problemă atunci când călătoreau în trecut: nu puteau schimba ceea ce se intâmplase cu mulţi ani în urmă pentru că altfel ar fi schimbat toată istoria omenirii din acel punct până în prezent. Istoria omenirii este o consecinţă directă a deciziilor şi faptelor fiecărui om în parte. În schimb atunci când călătoreau în viitor nu erau constrânşi de nimic, puteau să-şi imagineze orice scenariu, indiferent cât de SF ar fi fost.

De ce nu pot şti cum va fi lumea în viitor ? De ce nu pot şti măcar cum va fi viaţa mea în viitorul apropiat?

Pentru că viitorul nu este predestinat. Pentru că viitorul nu este scris în nicio carte şi nu este stabilit de nimeni decât de alegerile noastre unite cu alegerile lui Dumnezeu. Conceptul de predestinaţie este întâlnit ca normă de credinţă în cultele protestante, şi cele neoprotestante din America şi tocmai de aceea filmele de la Hollywood au această influenţă în a percepe lucrurile.

Nu pot şti ce se întâmplă peste câţiva ani pentru că toată această perioadă istorică va fi determinată de alegerile noastre directe, prin care ne vom influenţa reciproc. Dumnezeu intervine în mod direct în lume prin decizii care schimbă cursul vieţii întregii omeniri, dar deciziile Lui nu îngrădesc alegerile noastre. Domnul Hristos este om ca şi noi, unul dintre miliardele de oameni ai lumii. Fiecare din noi înfluenţăm viitorul mai mult sau mai puţin, în funcţie de puterea şi sfinţenia noastră. Mântuitorul Iisus Hristos este nu numai Om ci şi Dumnezeu, şi din acest motiv influenţa lui în lume este foarte puternică.

Dumnezeu este singurul care ştie ce alegeri vom face şi ce decizii va lua El, si calculând rezultatul poate şti exact cum va arăta viitorul peste câţiva ani. În Sfânta Scriptură în Vechiul Testament se spune aşa:

Şi El este Cel care schimbă timpurile şi ceasurile, Cel care dă jos de pe tron pe regi şi Cel care îi pune; El dă înţelepciune celor înţelepţi şi ştiinţă celor pricepuţi.(Daniel 2, 21)

Au fost momente în istorie când El ne-a prevestit ce se va întâmpla în viitor. El i-a spus lui Avraam că din el va ieşi un neam mare, numeros cât stelele pământului:

Apoi l-a scos afară şi i-a zis: „Priveşte la cer şi numără stelele, de le poţi număra!” Şi a adăugat: „Atât de mulţi vor fi urmaşii tăi!” Şi a crezut Avram pe Domnul şi i s-a socotit aceasta ca dreptate.

El i-a anuntat prin ingerul său pe Zaharia şi Elisabeta că vor naşte un prunc, iar acesta va fi mare între oameni, deschizând calea lui Dumnezeu în lume. A anunţat-o pe Maria că va naşte un prunc prin care va veni mântuirea la toată lumea. A anunţat pe apostoli că va fi răstignit şi va învia. A spus întregii lumi că va veni sfârşitul acestor vremuri. A vorbit tuturor despre împărăţia cerurilor.

Deci dacă am vrea să ştim viitorul ar trebuie să-l întrebăm pe El. Dar la o astfel de întrebare cred că am primi următorul răspuns: „Nu este al vostru a şti anii sau vremile pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa” (FA. 1, 7)

De ce oare nu nu este de folos să cunoaştem viitorul? Iată câteva argumente:

  • într-o societatea în care banii înseamnă totul iar plăcerile sunt laitmotivul vieţii fiecărui cetăţean, dacă am şti ce s-ar întâmpla peste câţiva ani am încerca să profităm de acest lucru în sens economic. Ar fi foarte mulţi oameni care ar specula avantajul acesta, doar pentru a câştiga bani foarte mulţi. Gândiţi-vă ce ar fi dacă am şti cursul euro de peste 2 ani? Am investi astăzi o sumă foarte mare de bani iar peste un an am câştiga enorm de mult doar prin diferenţa de curs valutar, fără să facem nimic, lenevind.
  • Gândiţi-vă ce-ar fi dacă cei care tranzacţionează la bursă ar şti care sunt cele mai competitive acţiuni peste un an. Ar investi foarte mult capital în acţiunile companiei respective, care astăzi valorează puţin, dar peste un an vor creşte considerabil. La termen vor vinde acţiunile şi vor câştiga din diferenţă.
  • Gândiţi-vă ce decizii ar lua oamenii politici dacă ar afla că peste 2 ani la putere va fi partidul X, care acum e de fapt în opoziţie, sau poate nici nu există.
  • Gândiţi-vă ce ar fi în sufletul unei mirese care astăzi păşeşte în faţa altarului, dacă ar şti că soţul ei o va înşela peste 3 ani şi jumătate.
  • Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă o mamă ar afla că pruncul ei va muri în 3 zile deşi astăzi este perfect sănătos.
  • Oare ce ar face un om care astăzi suferă foarte mult, dacă ar afla că peste 5 ani va fi în aceeaşi suferinţă.
  • Gândiţi-vă cum s-ar comporta un om care astăzi este vai de capul lui, dacă ar afla că peste câţiva ani va fi un om foarte important. Poate s-ar mândri, s-ar lăuda, ar fi arogant…

Dacă am şti ce se va întâmpla în viitor n-am mai nădăjdui în ajutorul lui Dumnezeu, n-am mai avea speranţe şi vise. Ni s-ar părea că totul este clar stabilit să se întâmple într-un anumit fel, şi asta ne-ar face să ne simţim ca nişte roboţei gata să urmeze un circuit bine stabilit.

Dacă am şti viitorul am şti tainele lui Dumnezeu, iar dacă am şti tainele Lui le-am spune întregii lumi, iar acest lucru poate fi şi benefic dar poate avea şi efecte negative. Dacă am şti când vom muri ne-am permite să facem mult rău până în acel moment, iar cu ceva timp înainte ne-am cere iertare oamenilor şi lui Dumnezeu şi ne-am pregăti pentru împărăţia cerurilor.

A şti viitorul este un non-sens pentru om, pentru că omul este liber şi prin acţiunile lui hotărăşte viitorul

Dacă am şti viitorul am amâna faptele bune, nu ne-am mai teme de moarte. Dar moartea şi incertitudinea zilei de mâine ne feresc de multe alegeri greşite.

Simplul fapt de a nu cunoaşte ce alegeri vor face cei din jur în viitor, înseamnă a le acorda încredere că vor face ceva bun, înseamnă a nu-i suspecta de pe acum pentru răul pe care au potentialul de a-l savarsi în viitor, dar nu l-au facut.

Avem pace în lume, chiar aşa strâmbă cum este, pentru că oamenii încă se tem de moarte, de boală, de deciziile oamenilor de lângă ei. Dacă ne-ar spune Dumnezeu ce se întâmplă cu fiecare din noi, lumea ar fi într-un total haos. Nimeni n-ar mai trăi prezentul ci toţi s-ar pregăti pentru momente mai bune în viitor, sau dimpotrivă cei cu un viitor sumbru poate şi-ar lua vieţile de pe acum.

Cât de înţelept este Dumnezeu în alegerile pe care le face! Incertitudinea zilei de mâine e un mare ajutor pentru fiecare din noi.

(Claudiu)

(Visited 42 times, 1 visits today)