Skip to content

3 Comentarii

  1. shtugher
    ianuarie 2, 2013 @ 1:12 pm

    o viziune interesanta asupra lecturii , bv

    Reply

  2. Claudiu Balan
    ianuarie 2, 2013 @ 1:16 pm

    Și eu mă declar încântat de acest articol.

    Reply

  3. Danut Nancu
    ianuarie 2, 2013 @ 1:58 pm

    Articolul ar putea prilejui o reflecție mai amplă asupra câtorva teme-cheie pentru un creștin educat de azi:

    1. Poate fi un creștin [b]intelectua[/b]l?
    Atenție, prin intelectual înțeleg sensul consacrat al termenului, respectiv o persoană care trăiește de pe urma scrisului și cărții. Societatea iluministă a creat intelectualii, oamenii care răspândesc ”lumina” asupra păturilor needucate ale societății, prin educație. Misiunea intelectualilor consta în răspândirea producțiilor laice, caracterizate prin [b]viziuni personale[/b], opuse scrierilor dogmatice.
    Spre exemplu, renașterea a impus în Occident pictura laică cu teme religioase, care nu mai respectă erminia, regulile consacrate ale artei iconografice, supuse, evident, dogmelor.
    Același lucru s-a întâmplat și în domeniul crețiilor literare. Scrierile medievale, cronici, legende, biografii, evitau cu totul imaginația liberă. Căutau să fie cât mai veridice și în acord cu tradiția, chiar dacă arta autorului își punea amprenta, indiscutabil (la fel era și cu arta icoanelor, inclusiv în Bizanț).
    Modernitatea a încurajat tocmai imaginația autorului, noul, îndrăzneala de a visa, de a propune utopii, ceea ce se numește azi ”gândire creativă”.

    2. Cum se raportează un creștin la [b]”gândirea critică”[/b], un alt concept – forță al modernității.

    Deși pe de o parte iluminismul încurajează lectura, visul, imaginația (va conduce la apariția puternică a curentului romantic), pe de altă parte gândirea modernă este intrinsec legată de spiritul critic. Totul trebuie supus îndoielii, interogației, chiar negării, nimic nu este stabil fiindcă totul este omenesc. Divinul a fost evacuat iar omul este singur în cea mai bună dintre lumile posibile. Așa precum un ucenic – vrăjitor creează, tot așa și distruge.
    Nu mai există autoritate și nici Adevăr. Există doar un consens fragil al unor oameni liberi asupra unor principii. Care mâine pot fi altele.

    Atunci când citiți o producție literară, conștientizați dublul proces:
    Aveți pe de o parte o ficțiune, rod al gândirii libere, care vă este propusă de magul-artist. Prin arta imaginației, magul, produs al Renașterii, vă absoarbe în lumea lui de fantasme. Din care este posibil să ieșiți schimbați. Nu întotdeauna în bine.
    Pe de altă parte, sunteți voi, cititorii, și instrumentul teribil pe care vi l-a creat iluminismul: gândirea critică.
    S-ar putea să câștigați o victorie a la Pyrrhus: să distrugeți vraja magicianului prin rațiune și îndoială.

    Cum citește un creștin o carte?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *