Ce este lectura: act de ghicire”, „descifrare”, confruntare, dublă spovedanie?
În mod ideal, lectura ar trebui percepută drept una din cele mai plăcute îndeletniciri umane, iar cartea drept cel mai curat izvor de înţelepciune. Din păcate însă, realitatea diferă, iar aceia care mai afirmă astăzi, cu mândrie, că citesc literatură, sunt din ce în ce mai puţini. Într-o societate dezinteresată de valorile morale şi aflată într-o febrilă căutare a bunurilor materiale, cei ce îndrăznesc să viseze sunt timizi. Căci ce înseamnă lectură, dacă nu vis, cufundare într-o altă lume, zbor spre un alt tărâm…?
Cartea este întâi de toate izvor de cunoaştere, modalitate de perpetuare a înţelepciunii, a învăţăturii, păstrătoare a tradiţiilor şi apărătoare a sufletului şi a moralităţii, dar şi o reprezentare a unei alte lumi, nu neapărat ideale, dar măcar puţin mai bune, înălţătoare, eliberatoare.
Însuşi actul citirii este o desprindere a minţii şi a sufletului de trup, o eliberare din strânsoarea dureroasă a cătuşelor acestei lumi monotone, lipsite de culoare, şi o trecere într-o altă dimensiune. Sentimentele născute în momentul cufundarii în lectura sunt imposibil de descris, întrucât, fiind percepute cu inima şi nu citite cu mintea, nu pot fi transmise în simple şi seci semne scrijelite pe hârtie, semne numite… cuvinte. Aşa cum reiese şi din mărturisirea lui Nicolae Manolescu, trebuie tu însuţi să citeşti pentru a putea înţelege frumuseţea şi importanţa acestui act. La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine şi fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. (…) Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută”.
N. Steinhardt afirma: ”Lectura este un act de ghicire şi descifrare. Cititorul operează asemenea ghicitorului în palma ori în cafea şi, totodată asemenea psihanalistului; el descifrează. Ce descifrează? Opera, fireşte, întrucât, chiar dacă în aparenţă este ficţionala, sub masca de simboluri şi corespondente, în ea răsună Adevărul: “minciuna artei zămisleşte un Adevăr cu totul superior nenorocitelor sărmane adevăruri ale realităţii”.
Lectura este de asemenea o dublă spovedanie; pe de o parte a autorului, care îşi mărturiseşte credinţele, slăbiciunile, temerile, iar pe de altă parte a cititorului, care odată ieşit din tărâmul atent zugrăvit al autorului, găseşte răspuns la propriile întrebări, îşi afirmă propriile concepţii şi îşi accepta temerile. Adevărata lectura începe atunci când închizi cartea şi rămâi fata în faţă cu tine însuţi: “Lecturi fertile nu sunt acelea din care afli ce spune altul, ci ce-ai vrea să spui tu. Lecturile fertile îţi descoperă propria personalitate.“ (Constantin Tsatsos)
Emil Cioran înţelegea cu adevărat actul lecturii şi mărturisea: ”Citesc, citesc. Lectura este evaziunea mea, laşitatea mea cotidiană, justificarea incapacităţii mele de a lucra, scuză pentru toate, valul care-mi acoperă eşecurile şi neputinţele.”
(Ștefănița Elena)
shtugher
ianuarie 2, 2013 @ 1:12 pm
o viziune interesanta asupra lecturii , bv
Claudiu Balan
ianuarie 2, 2013 @ 1:16 pm
Și eu mă declar încântat de acest articol.
Danut Nancu
ianuarie 2, 2013 @ 1:58 pm
Articolul ar putea prilejui o reflecție mai amplă asupra câtorva teme-cheie pentru un creștin educat de azi:
1. Poate fi un creștin [b]intelectua[/b]l?
Atenție, prin intelectual înțeleg sensul consacrat al termenului, respectiv o persoană care trăiește de pe urma scrisului și cărții. Societatea iluministă a creat intelectualii, oamenii care răspândesc ”lumina” asupra păturilor needucate ale societății, prin educație. Misiunea intelectualilor consta în răspândirea producțiilor laice, caracterizate prin [b]viziuni personale[/b], opuse scrierilor dogmatice.
Spre exemplu, renașterea a impus în Occident pictura laică cu teme religioase, care nu mai respectă erminia, regulile consacrate ale artei iconografice, supuse, evident, dogmelor.
Același lucru s-a întâmplat și în domeniul crețiilor literare. Scrierile medievale, cronici, legende, biografii, evitau cu totul imaginația liberă. Căutau să fie cât mai veridice și în acord cu tradiția, chiar dacă arta autorului își punea amprenta, indiscutabil (la fel era și cu arta icoanelor, inclusiv în Bizanț).
Modernitatea a încurajat tocmai imaginația autorului, noul, îndrăzneala de a visa, de a propune utopii, ceea ce se numește azi ”gândire creativă”.
2. Cum se raportează un creștin la [b]”gândirea critică”[/b], un alt concept – forță al modernității.
Deși pe de o parte iluminismul încurajează lectura, visul, imaginația (va conduce la apariția puternică a curentului romantic), pe de altă parte gândirea modernă este intrinsec legată de spiritul critic. Totul trebuie supus îndoielii, interogației, chiar negării, nimic nu este stabil fiindcă totul este omenesc. Divinul a fost evacuat iar omul este singur în cea mai bună dintre lumile posibile. Așa precum un ucenic – vrăjitor creează, tot așa și distruge.
Nu mai există autoritate și nici Adevăr. Există doar un consens fragil al unor oameni liberi asupra unor principii. Care mâine pot fi altele.
Atunci când citiți o producție literară, conștientizați dublul proces:
Aveți pe de o parte o ficțiune, rod al gândirii libere, care vă este propusă de magul-artist. Prin arta imaginației, magul, produs al Renașterii, vă absoarbe în lumea lui de fantasme. Din care este posibil să ieșiți schimbați. Nu întotdeauna în bine.
Pe de altă parte, sunteți voi, cititorii, și instrumentul teribil pe care vi l-a creat iluminismul: gândirea critică.
S-ar putea să câștigați o victorie a la Pyrrhus: să distrugeți vraja magicianului prin rațiune și îndoială.
Cum citește un creștin o carte?