Ce invata scoala despre viata si nu vrem sa invatam!?

Despre ce invatam util la scoala, ca de obicei, nu am putea vorbi decat in termenii: sistem de invatamant „depasit”, „imbatranit”, „lipsit de randament” si prin urmare acumulam si mai multa frustrare care nu ne face decat sa ne invartim in acelasi cerc vicios, numit de ceva vreme „reforma sistemului de invatamant”.  Dar astazi, vom vorbi despre o alta fata a lucrurilor…

Cand eram in liceu, de multe ori m-am plans de materiile „inutile” pe care eram nevoit sa le invat. De nenumarate ori am auzit si pe ceilalti colegi de langa mine plangadu-se impreuna cu mine: „Cu ce ma ajuta pe mine in viata o integrala nedefinita?” sau „La ce o sa-mi trebuiasca in viata sa stiu toate capitalele lumii?” sau „Eminescu cu poeziile lui nu ma va ajuta sa-mi cumpar o paine mai tarziu”. Si pe drept vorbind, aceste informatii arareori te vor ajuta mai tarziu punandu-le in practica, si de cele mai multe ori s-ar putea sa nu te ajute deloc, sau foarte putin. Insa, aproape toti tinerii, in calitate de elevi/studenti, fac abstractie de un element esential in ceea ce priveste asimilarea de cunostinte care nu plac, si mai ales cunostinte la care nu vedem o utilitate in viitor. De aceea este mai bine sa invatam acum ca tot acest cumul de materii si cunostinte care ne fac viata un chin, reprezinta poate cea mai importanta lectie despre viata, si anume „in viata nu faci doar ceea ce-ti place.”

In viata avem si vom avea parte de nenumarate lucruri care nu ne plac, ba chiar le vom simti ca piedici grele in calea fericirii, dar va trebui sa le facem si sa trecem peste ele ca sa putem merge mai departe.

Este deosebit de important sa intelegem ca toate materiile de la scoala care nu ne plac, ne aduc marele beneficiu de a ne invata sa ne dam silinta mai tarziu pentru lucrurile care trebuiesc neaparat facute chiar daca nu vom avea macar un strop de dorinta pentru ele. Poate nu ne place sa fim punctuali cu invatatul, dar mai tarziu va trebui sa fim punctuali cu nevoile oamenilor de langa noi caci vor depinde de noi la fel cum si noi deptindem de ei. Poate nu ne place sa ne dam silinta la lucruri pe care le consideram neimportante, precum materiile care nu ne plac, dar mai tarziu va trebui sa ne dam silinta pentru alte lucruri considerate neimportante de noi, dar importante pentru altii de langa noi.

Intregrala nedefinita de la mate, „Baltagul” lui Sadoveanu sau entropia termodinamicii, s-ar putea sa nu te ajute sa-ti castigi painea mai tarziu si sa ai o familie implinita, dar cu siguranta te invata ca viata nu este doar placere si ca orice lucru care nu iti place pe moment s-ar putea sa-ti placa foarte mult atunci cand vei invata sa il intelegi.

Daca nu-ti place matematica, romana, contabilitatea sau chimia, atunci nu-ti place pentru ca nu o intelegi, nu pentru ca nu este utila si frumoasa. Si nu intelegi acea materie pentru ca nu vrei sa o inveti. Tot asa stau lucrurile si cu oamenii din viata noastra. Se intampla aproape orisiunde sa nu placem pe cineva de langa noi, fie ca este parinte, ruda sau coleg, crezand ca problema este numai la acea persoana. Dar defapt nu placem pe acel cineva mai ales din cauza ca nu il intelegem, si nu il intelegem mai ales din cauza ca nu vrem sa il  descoperim, sa-l cunoastem si sa-l „invatam”, facand aceeasi greseala ca la scoala. Si iata cum sincopele de la scoala rasar mai tarziu in viata de om matur, aducandu-ne valuri de frustrari la care nu avem raspunsuri pentru ca nu am invatat sa invatam si ceea ce nu ne place dar ne face bine mai tarziu.

In viata, precum la scoala, va trebui sa invatam ca exista rasplata dupa fapta, ca trebuie sa iertam chiar daca doare si „nu se merita”, ca trebuie sa daruim fara sa asteptam ceva la schimb, si multe alte „materii de studiu” care nu ne plac.

Asa este viata aceasta pe pamant, o scoala pe bancile careia toti suntem elevi ce trebuie sa invatam lectia continua a iubirii de Dumnezeu si de oameni, fie ca ne place sau nu, lectie in urma careia pasim in bucurie ca premianti sau in rusine ca repetenti, dar in forma irevocabila. Depinde insa de noi cum vrem sa terminam scoala mantuirii. Amin.

(Visited 16 times, 1 visits today)