Ce legatură este între Sf. Scriptură şi Sf. Tradiţie?
Sf. Scriptura e rodul lucrarii Sfantului Duh, crescut in pomul Traditiei. Sf. Scriptura e punerea in scris numai a unei parti din toata invatatura data de Mantuitorul prin viu grai, adica din Traditie. Astfel, intre ele e o legatura atat de stransa, incat cu greu s-ar putea face o deosebire intre cuprinsul uneia si al celeilalte.
Marturiile lor se sprijina unele pe altele si amandoua alcatuiesc comoara unuia si aceluiasi asezamant dumnezeiesc si omenesc: Biserica. Sf. Traditie intregeste Sf. Scriptura prin talcuirea adevarata. Numai talcuirea data de Sf. Traditie este adevarata, adica profetica si apostolica si primita de Biserica, pentru textul Sf. Scripturi. In al doilea rand, trebuie sa ne servim de Traditie, pentru ca nu toate pot fi luate din Dumnezeiasca Scriptura.
Sf. Apostoli ne-au transmis invatatura Mantuitorului atat pe calea Sfintei Scripturi, cat si pe calea Traditiei Apostolice 48 (Sf. Epifaniu, Panarion, Contra Evreilor, 61, 6, Migne, P. G., XLI, col. 1047). 49. Sf. Ioan Gura de Aur, Omilia la Scrisoarea II-a catre Tesaloniceni, 4, n.2, Migne, P. G., LXII, col. 488). Cuvintele Sf. Apostol Pavel: „Asadar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat fie prin cuvant, fie prin epistola noastra” (II Tes. 2, 15), Sf. Ioan Gura de Aur le talcuieste astfel: «De aci e limpede ca (Apostolul) nu le-a dat toate in scris, ci multe pe cale nescrisa. Si cele scrise si cele nescrise sunt deopotriva vrednice de credinta, incat socotim Traditia Bisericii vrednica de crezare. E traditia, nu cerceta mai mult».
Sf. Traditie apartine credinciosului in parte, sau Bisericii intregi?
Ca viata in Duhul Sfant, Sf. Traditie apartine intregii Biserici. Credinciosul si-o insuseste in masura in care vietuieste in Biserica si participa la viata Bisericii prin lucrarea Duhului Sfant. Asa ne-o spune Sf. Scriptura, asa ne-o spun si Sf. Parinti. Sf. Apostol Pavel declara: „Au nu stiti ca sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? Daca va strica cineva templul lui Dumnezeu, pe acela il va strica Dumnezeu, pentru ca Sfant este templul lui Dumnezeu, care sunteti voi” (I Cor. 3, 16-17).
Cine strica templul, adica Biserica lui Dumnezeu, acela nu se afla in Sf. Traditie. Sf. Irineu, la randu-i, ne invata: «Duhul este chezasia nestricaciunii, intarirea credintei noastre, scara de inaltare la Dumnezeu. Unde este Biserica, acolo e si Duhul lui Dumnezeu. Unde e Duhul lui Dumnezeu, acolo e si Biserica si plinatatea harului. Iar Duhul este adevarul»50 (Sf. Irineu, Contra ereziilor, 3, 24, 1, Migne, P. G., VII, col.). Ereticii nefiind in Traditie nu sunt nici in Biserica, si, dimpotriva, nefiind in Biserica, nu sunt nici in Traditie; ei nu traiesc in comuniunea de viata a Duhului lui Dumnezeu si nu sunt in Hristos.
(Catehismul Ortodox)
jan
august 20, 2009 @ 1:28 pm
Mersi pt articole, cred că am cam exagerat pe celălalt subiect, dar trebuie să mărturisesc că pe la sfîrşitul liceului, cam atunci a avut loc trezirea mea, şi am tot căutat să învăţ cît mai mult despre Iisus, Maica Domnului şi Ortodoxie în general, şi am făcut prostia să citesc Sfînta Scriptură iar pe atunci nu aveam mintea prea coaptă şi cugetam tot felu de gînduri nemernice care au durat destul de multă vreme şi m-au depărtat de biserică şi de Dumnezeu. Şi iar am căzut în păcat, cam tot ce este înşirat pe saitul ăsta şi multe altele care nu sunt trecute. Slavă Domnului că am scăpat de ele (tot cu ajutorul Lui) dar acum parcă sunt în iad, aşa de rău mă simt dpdv sufleteşte, îmi aduc aminte ce fericit eram înainte şi ce aproape mă simţeam de Dumnezeu fără să fac nici un efort, acum nu mai este aşa.
Rămîn la părerea că Biblia trebuie citită numai după o anumită vîrstă, şi nu de toată lumea, pentru că foarte mulţi au căzut în erezie.
admin
august 20, 2009 @ 3:30 pm
Cu multa placere jan.
D
august 20, 2009 @ 6:17 pm
Eu cred ca Sf.Scrptura TREBUIE citita de toata lumea oricand ; doar sa nu ne apucam sa facem interpretari dupa capul nostru. Cand ne este neclar un pasaj, mergem la Sfintii Parinti si vedem cum au interpretat ei.
Adriana
august 21, 2009 @ 9:40 pm
Poate ca trebuie citita cu rugaciune la Domnul ca sa ne dea intelepciune pentru a intelege ceea ce citim…
daniel
ianuarie 20, 2010 @ 6:23 pm
e bine de tinut legatura cu Biserica permanent, de mic si o legatura stransa cu preotul Bisericii .El ne va povatui ce e bine sa facem dupa fiecare persoana si varsta in parte.
ingrid
ianuarie 20, 2010 @ 6:33 pm
Cand am inceput sa merg la Biserica, singura biblie pe care am gasit-o in casa si din care am inceput sa citesc era una protestanta, capatata gratis de cineva din familie. Preotul era un foarte bun predicator, explica totul pe inteles, de aceea pericolul n-a fost prea mare. Dupa cateva luni am sesizat ca biblia aia nu e ortodoxa si am cumparat una buna.
Asa cum zice Daniel, preotul conteaza enorm. Daca el nu-si face bine datoria, atunci e pericol, altfel: toate la indrumarea lui merg fara probleme.
Maria
martie 1, 2010 @ 11:36 am
admin
ai observat ce link are nenea victor chisinau? 🙁
admin
martie 1, 2010 @ 12:42 pm
Multumesc pentru atentionare Maria.
Am sters comentariul.