Ce mașină ar trebui să aibă un creștin sau o creștină?

masina

Noi cerem slujitorilor Bisericii (diaconi, preoți, episcopi, monahi și monahii) să fie cumpătați, să nu se mândrească cu mașinile lor, să nu smintească pe alții prin opulența automobilelor foarte scumpe sau luxoase, dar oare noi creștinii, bărbați sau femei, nu trebuie să facem același lucru?

Domnul Iisus Hristos a spus despre noi că suntem ”sarea pământului” și ”lumină a lumii”, iar în cartea Faptele Apostolilor noi creștinii suntem numiți ”sfinți”. Astfel numele de creștin aduce o răspundere serioasă în viața noastră, căci cei din afara Bisericii, cei necredincioși sau inactivi în viața Bisericii se uită cu atenție la noi să vadă ceva special în noi, în faptele noastre, în felul în care trăim. Mulți se așteaptă să vadă în noi un interes crescut față de cele nevăzute, față de credința în Dumnezeu și viața de dincolo, și un interes scăzut față de cele materiale, care înrobesc și ne fac mai egoiști.

Ispita e ca noi creștinii să ne conformăm cu “lumea” și să trăim ca ei, să tânjim după toate câte tâjnesc ei: plăceri trupești, slavă lumească, putere, succes, bogății și altele asemenea. Mașina pe care o avem poate transmite multe mesaje celor din jur, inteționat sau neintenționat. Mașina poate potența foarte mult patimile noastre sau dimpotrivă, bine aleasă, poate să ne ajute să scăpăm cel puțin parțial de unele din ele.

E clar că majoritatea vrea o mașină pentru comoditate, pentru deplasarea mai rapidă, pentru capacitatea de a ne face treburile mult mai rapid. Și asta nu e rău. Dar când ne cumpărăm o mașină nouă sau la mâna a doua, luăm în considerare și alte aspecte decât cele ale utilității și ale prețului.

Ce credem noi despre imaginea pe care ți-o aduce mașina pe care o conducem

În funcție de ce mașină conduci oamenii din jur te vor așeza rapid într-una din categoriile sociale: sărac, normal, bogat, foarte bogat, golan, fițoș, pițipoancă, om de afaceri, it-ist, pește, etc. Ne alegem mașina în așa fel încât să dobândim un statut social, să fim apreciați chiar și de la distanță, chiar și de către necunoscuți… în timp ce trecem ”triumfători” pe lângă ei pe stradă.

Mașina, credem noi, spune despre tine câți bani ai, cât de bine te descurci în viață, cât de succes ești în carieră… Mașina „te-mbracă” într-o haină ușor de recunoscut și apreciat în societate. De fapt, pe lângă utilitate noi vrem ca mașina să ne aducă apreciere, laude de la ceilalți, și un grad mai mare de a fi acceptați în mijlocul lor.

Mașina pe care o conduci, zicem noi, te arată superior altora care sunt ”mai jos” decât tine, și te poziționează mai sus decât erai. Nimeni nu știe că tu azi câștigi mai mulți bani ca ieri, căci nu-ți pot vedea conturile sau economiile din casă, dar o mașină nouă și modernă poate să transmită celorlalți acest mesaj.

O mașină bună atrage fetele, zicem noi băieții, iar pe fete o mașină faină le face mai interesante în fața băieților.

Mașina este ego-ul bărbaților. La volan bărbații își arată, zic ei, ”puterea” și cât de bine se descurcă. Mașina în trafic, devine pentru bărbați un fel de extensie a firii lor, și temperamentul li se descoperă adesea prin mișcările și manevrele pe care le fac.

Patimile în care te poate arunca o mașină

Mândria e prima patimă care iese la iveală din alegerea unei mașini. Vrem o mașină bună ca să fim lăudați de ceilalți, ca să fim tot timpul apreciați, și mai presus de toate să părem mai mult decât suntem, să completăm defectele și slăbiciunile pe care le avem. Vrem să fim superiori altora, și în această stă și o parte de dispreț față de ei. Prin mașina pe care ți-o cumperi vrei să strigi: eu nu sunt sărac ca voi, leneș ca voi, prost ca voi, eu sunt inteligent, harnic și de succes.

Mândria aduce invidia celorlalți. Mândria strică prieteniile dintre oameni. Mândria ne depărtează de Dumnezeu. Mândria ne însingurează, depărtează Harul Domnului din inimă și aduce duhurile cele rele. Mândria e începutul a toată răutatea.

O mașină puternică, care atinge viteze mari e o ispită permanentă. Căci constant vei fi împins să accelerezi, să depășești pe ceilalți, să te iei la întrecere, să te arăți mai bun, să te grăbești, să fii nervos în trafic atunci când ți se cere răbdare… Iar toate astea te duc spre accidente și spre a face rău aproapelui, până la a-l omorî fără să vrei.

O mașină luxoasă și scumpă aduce deznădejdea celor săraci și necăjiți, și invidia chiar și a celor din familia ta. O căruță de bani dată pe o mașină e un semn de dispreț față de cei care sunt lângă tine și se descurcă mult mai greu, căci ei vor striga la Dumnezeu și vor zice: ”da’ eu de ce Doamne mor de foame și ăsta e putred de bogat?” Și într-un fel are dreptate, căci toți cei care avem bogății le avem de la Dumnezeu ca să împărțim surplusul nostru celor săraci.

Cum poți fi creștin conducând o mașină care te depărtează de Dumnezeu?

Cum poți vorbi, altora despre smernie sau bunătate, când tu conduci o mașină scumpă și puternică? Cum poți fi exemplu de om care caută împărăția Cerurilor și este gata-gata să plece la Dumnezeu în bucuria Lui, când tu ți-a lipit inima de mașina ta?

Cum să-L mai crezi pe Dumnezeu care spune „dacă vrei să fii desăvârșit, vinde tot și dă săracilor” când tu acumulezi bogății și atragi atenția intenționat tuturor asupra ta că ești bogat?

Cum să dobândește răbdarea, așa cum zice Domnul că ”întru răbdarea voastră vă veți câștiga sufletele” când ți-ai cumpărat o mașină care merge cât mai rapid, traversând timpul cât mai în viteză, pentru a nu mai aștepta?

Cum să mai fii milostiv față de săraci și să le înțelegi suferința, dacă tu alegi maximul pentru tine, și dai minimul sau nimic pentru ei? Luxul pentru tine și nemilostivirea față de ei.

Cum să dobândești smerenia Domnului și pacea Lui dacă tu atragi ochii tuturor asupra ta? Cum să fii mai blând când ai în mână sute de cai putere care se dezlănțuiesc instant pentru a-i umili pe ceilalți din trafic?

Cum să începi să te cunoști pe tine însuți și să-ți vezi păcatele, mergând pe calea cea strâmtă către rai, când tu îți cumperi special o mașină care zici tu că-ți va acoperi defectele și slăbiciunile înaintea oamenilor?

Adesea mașinile pe care le conducem ne sunt mai mult spre pierzania sufletului decât spre folos. La volan se unesc toate patimile care colcăie în noi și ”izbucnesc” în fața aproapelui nostru.

Creștinul ar trebui să fie un om înțelept și smerit, blând și bun, atent față de ceilalți. Dacă mașina mea smintește pe fratele meu și face rău sufletului meu atunci o vând și-mi iau alta, care nu mă aruncă în ispită.

Cumpără-ți o mașină în care să treci cât mai discret printre oameni, care să atragă atenția cât mai puțin. Tibi Ușeriu povestea cum atunci când a spart o bancă în Austria el și prietenii lui au ales să fugă după spargere cu cea mai comună mașină, un Opel Astra mai vechi, cu cea mai comună culoare, ca sa fie greu de recunoscut printre celelalte masini. Să furăm și noi împărăția cerurilor cu o mașină mai simplă!

Cumpără-ți o mașină care nu zgândără în tine mândria diavolească de a-i umili pe alții în trafic sau când treci pe lângă ei pe stradă. Cumpără-ți o mașină care să nu crească în tine și mai mult dorința după confort, prin tot felul de opțiuni scumpe.

Cumpără-ți o mașină care să fie cât mai la îndemână de cumpărat pentru tot omul ”de rând”. Condu o mașină care te ajută și poți să-i ajuți pe ceilalți.

Ești creștin? Decât să dai 20.000 de euro pe o mașină scumpă, cumpără-ți una de 10.000 pentru tine și alta dă-o în dar unei familii care are nevoie și nu-și poate permite, sau altcuiva căruia îi este de folos.

Decât să faci credit la bancă pentru o grămadă de bani doar ca să-ți iei o mașină prin care să dai bine înaintea oamenilor, mai bine mergi cu o mașină mai simplă trăind mai smerit.

Vrei să fii mai aproape de Dumnezeu și de calea împărăției? Mergi fără mașină și descurcă-te așa cum poți.

Concluzia: Mașina pe care o conduci unește sau dezbină pe oameni, revoltă sau îmblânzește, instigă la ură sau îndeamnă la iubire, umple de mândrie și duhuri rele sau te smerește zilnic.

Domnul nostru Iisus Hristos a trăit simplu și ca un sărac în lume. El ne este exemplu. El, Cel bogat în toate, a iubit sărăcia. Noi, ucenicii Lui, ar trebui să-l urmăm întru toate. Toate cele de mai sus sunt valabile în toate cele materiale: casă, haine, bijuterii, telefoane, gadget-uri, concedii, etc. Ne trebuie discernământ și echilibru în toate, dar per total rezultatul să fie spre smerenie și blândețe.

Fii discret și trăiește smerit, și așa Harul Domnul vă sălășlui din belșug în tine!

Autor: Brad Tudor-Ștefan

(Visited 1.873 times, 1 visits today)