Skip to content

20 Comentarii

  1. Jamaica
    mai 28, 2010 @ 10:24 am

    foarte frumos!

    Reply

  2. ilieradu
    mai 28, 2010 @ 11:35 am

    intradevar frumoase cuvinte! asta ne trebuie mai multa trezvie cum zicea parintele arsenie papacioc sa fim mereu prezenti! DOAMNE AJUTA

    Reply

  3. gabriela tudor
    mai 28, 2010 @ 11:49 am

    Felicitari pentru articol! Sunt de acord cu tine, mai mult de atat adesea ma rog pentru cele mai marunte lucruri dar pe care insa nu pot sa le fac fara ajutor de Sus. As vrea sa stiu opinia ta legat de ceea ce scrie in Pelerinul Roman – partea cu Indreptarul de spovedanie, si anume ca, in ”lista” de pacate ale mirenilor se numara si acesta : Am chemat numele sfinte la toate nimicurile (numele lui Dumnezeu). Cu alte cuvinte, n-ai voie sa ii ceri ajutorul lui Dumnezeu cand intarzii la serviciu si autobuzul nu mai vine si stii ca seful tau urmeaza sa-ti faca observatie? Eu cred ca rugaciunea poti sa o faci oriunde si oricand, si mai ales cand simti ca e momentul. Doamne ajuta-ne!.. ca stii cat de neputinciosi suntem si chiar nu ne descurcam fara Tine!

    Reply

  4. Anesti
    mai 28, 2010 @ 12:00 pm

    „pelerinul roman” nu este o carte normativa de credinta si imi asum raspunderea pentru aceasta afirmatie
    sunt multe alte carti ziditoare de suflet, pe cand aceasta poate aduce nenumarate confuzii si repet nu ea este „biblia” ortodoxiei

    Reply

  5. gabriela tudor
    mai 28, 2010 @ 12:13 pm

    De acord cu tine!In niciun caz nu este „Biblia Ortodoxiei” si nu cred ca afirma cineca asta. Dar din nefericire sunt multi crestini printre noi care inca o utilizeaza ca indreptar de spovedanie…

    Reply

  6. Anesti
    mai 28, 2010 @ 12:18 pm

    pai este ff grav asa ceva pentru ca multi profesori preoti au condamnato…sa nu mai vorbim de autorul ei…eu ma abti ca nu am autoritatea….dar e bine sa luam ca reper indrumarile duhovnicului sau sa consultam un indrumar duhovnicesc propriu-zis

    Reply

  7. Claudiu
    mai 28, 2010 @ 12:31 pm

    Gabi, eu cred ca aoolo se referea la folosirea numelui lui Dumnezeu in expresii uzuale, unde chiar nu-si-ar avea rostul. Iata cateva exemple:

    „Ce Dumnezeu vrei de la mine?”
    „Da-l in Doamne iarta-ma”

    plus expresii si injuraturi care contin numele lui Dumnezeu.
    In niciun caz nu se referea la rugaciune sau la a vorbi cu Dumnezeu in tot locul si in tot timpul.

    Reply

  8. omp
    mai 28, 2010 @ 2:22 pm

    Intr-adevar, nu cred ca EL s-ar simti „jignit” daca L-am chema in ajutor si pentru cele „marunte”… Constientizandu-I permanent omniprezenta, am beneficia de ajutorul Sau constant si pretios…

    Reply

  9. Vasile
    mai 28, 2010 @ 2:30 pm

    Foarte bun articol, ca de altfel aproape toate de pe site, si totusi…
    -„A devenit o obişnuinţă frumoasă… o nevoie, un fel de a rezolva problemele rapid şi eficient.”
    Acest „mod rapid si eficient” de a ne rezolva problemele ma trimite cu gandul la faptul ca tu il folosesti pe Dumnezeu, nu Il iubesti inca, sau macar sa te temi sa nu-L superi;
    -„Ii vom înţelege mai bine judecăţile şi felul de a gândi.”
    Vom putea noi intelege vreodata „judecatile si felul de a gandi” a lui Dumnezeu? NICIODATA ! Ca nici Domnul nu ne permite sa facem asta. Dar cum mintea iscoditoare a omului vrea sa inteleaga tot, „crede”(prin creninta in propriul EU, iar nu in Dumnezeu), deci crede ca poate sa-L inteleaga si pe Dumnezeu. Cel mult putem spune: sa intelegem ce asteapta Dumnezeu de la noi.
    Te rog iarta-ma, nu vreau sa te supar, dar eu m-as teme sa scriu in acest fel despre comunicarea mea cu Dumnezeu.

    Reply

  10. RDF
    mai 28, 2010 @ 3:25 pm

    Mi-a placut mult articolul!!! Felicitari! Eu cred ca e bine a cere ajutorul lui Dumnezeu in tot locul , in tot timpul si la tot pasul…astfel suntem mai aproape de El…si ne pazim sufletul de a fi cotropit de puterea vrajmasului! „Doamne ajuta!” este un salut in zona in care stau eu(ceea ce mi se pare foarte frumos!), iar faptul ca noi chemam ajutorul Sau in orice clipa arata nu doar credinta noastra in Puterea Lui, ci si iubirea noastra fata de El…lasand totul in „seama” si in grija Lui, caci noi, oamenii, nu trebuie sa ne ingrijim de cele lumesti!(Matei, cap.5, versetele 28-30:”Luati seama la crinii campului cum cresc
    :nu se ostenesc si nici nu torc.Si va spun voua ca nici Solomon, in toata marirea lui, nu s-a imbracat ca unul dintre acestia.Iar daca iarba campului, care astazi este si maine se arunca in cuptor, Dumnezeu astfel o imbraca, oare nu cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor?”)

    Reply

  11. Laura-optimista
    mai 28, 2010 @ 7:36 pm

    Felicitări pentru acest articol!
    Da, cred că faptul de a-I cere lui Dumnezeu şi lucruri mai puţin importante ne ajută să fim în permanenţă în comuniune cu El. Totuşi, cred că este bine să cerem de la Dumnezeu în primul rând mântuirea sufletului, să-I cerem ceea ce este esenţial şi dacă nu vom neglija aspectele esenţiale ale vieţii, dacă vom avea o ierarhie corectă a valorilor, Dumnezeu va primi şi cererile noastre mai puţin însemnate. Gândesc că şi în această privinţă este necesară dreapta socotinţă. De asemenea, de multe ori cerem de la Dumnezeu cele ce sunt spre răul nostru. Din acest motiv, în anumite cazuri, El nu ne ascultă cererile şi… probabil că ne transmite răspunsul, pe care l-a dat lui Iacov şi lui Ioan, când I-au cerut să îi primească la dreapta şi la stânga Sa: „Nu ştiţi ce cereţi”. De aceea, am credinţa că trebuie să urmăm sfatul părintelui Constantin Galeriu, care ne îndemna ca, luând aminte la rugăciunea Mântuitorului Hristos, orice am cere de la Tatăl nostru Cel ceresc, să încheiem rugăciunea noastră prin aceste cuvinte: „dar nu precum voiesc eu, ci precum Tu voieşti”.
    Într-adevăr, gândurile lui Dumnezeu pot fi cunoscute doar în măsura în care ne sunt revelate, dar cred că trebuie să fim mai puţin exigenţi în a critica aceste articole, fiindcă mai pot exista greşeli de exprimare… consider că este mai corect să înţelegem aceste expresii neclare în context, pentru a reţine ideea, pe cre a dorit s-o transmită autorul. 🙂
    Doamne-ajută!
    „Când te rogi, cere-L pe Dumnezeu!”

    Reply

  12. RDF
    mai 28, 2010 @ 8:14 pm

    Lui Dumnezeu se cuvine a-i cere intai lucrurile folositoare pentru mantuire…dar nu se cuvine a uita a-I multumi!

    Reply

  13. Laura-optimista
    mai 28, 2010 @ 8:40 pm

    Denisa, aşa este! Niciunul dintre cei care am comentat articolul nu ne-am gândit la asta. Sunt în totalitate de acord cu tine!
    Fii binecuvântată!

    Reply

  14. Apocalyps
    mai 28, 2010 @ 10:12 pm

    Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel cap 5:17 „Rugaţi-vă neîncetat.”; cap 5:18 „Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.”

    Cântarea celor trei tineri cap 1:2 „Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, şi lăudat şi preaslăvit este numele Tău în veci. „

    Reply

  15. omp
    mai 29, 2010 @ 12:07 am

    Cred ca – in esenta – pe Domnul Il putem „supara” doar prin refuzul IUBIRII Sale, El oricum iubindu-ne neconditionat (indiferent daca noi am ajuns sau nu la treapta ultima a IUBIRII desavarsite)…

    Cred ca expresia: ”Ii vom înţelege mai bine judecăţile şi felul de a gândi”, ar putea sugera – in context – mai degraba un anumit progres in cunoasterea lui Dumnezeu, un fel de „micro-revelatie”, pe care El nu doar ca ne-o permite, ba chiar ar fi bucuros ca noi sa incercam sa „profitam” de ea, asa precum un copil, ţinând strans mana parintelui sau iubitor, ii simte si mai profund dragostea, e mai atent la sfaturile lui, incercand – pe cat posibil – sa-i urmeze exemplu: pana la a incerca sa „gandeasca” precum tatal sau… In fond copiii sunt „oglinda” parintilor, ei adoptand, la inceput imitativ, ulterior prin deprindere constienta, atitudinea (inclusiv mentalitatea – gandirea) parintelui iubitor, ajungand – in final – sa inteleaga si „ce asteapta parintele de la el”: comuniunea in IUBIRE….

    Reply

  16. RDF
    mai 29, 2010 @ 9:52 am

    Dumnezeu ne iubeste, dar noi nu trebuie sa ne incredem excesiv in bunatatea si in iubirea Lui, gandindu-ne ca daca azi am gresit nu e nimic grav, caci oricum Dumnezeu ma va ierta…Categoric, am cadea astfel in pacatul increderii prea mari in bunatatea lui Dumnezeu! Sa ne rugam ca zilele ce vor veni sa ne intareasca in credinta si Domnul si Maica Domnului sa ne ocroteasca, iar cei faradelege vor invata Cuvantul lui Dumnezeu si-L vor intelege! Doamne ajuta!

    Reply

  17. omp
    mai 29, 2010 @ 2:38 pm

    de ce, oare, Indreptarul de Spovedanie al lui Valeriu Gafencu omite acest pacat ( sus – pomenit de RDF ) impotriva Duhului Sfant, ce implica – privind dintr-o perspeciva mai „laxă” – o „grabire” a penitentului (care, poate ca, nici macar nu-si constientizeaza propriile greseli) spre indreptare…

    cred ca, din pacate, uneori, incercarea de a-l „indrepta” pe aproapele, oarecum fortat , fara a-i prezenta – dupa modelul plin de intelepciune si blandete al Mantuitorului – modele / argumente spre interiorizarea modului corect de vietuire, ar putea determina in aproapele – cel mult – o „schimbare” formala, „robotica”, bazata – nu pe IUBIRE – ci pe frustare, frica (efectul: vorba cuiva de pe acest site: „mergand dupa tipic, si la inima nimic”…) . O cauza posibila: pretentia noastra ca aproapele sa devina dintr-o data „bun” (desi el – poate ca – nici macar nu-si constientizeaza starea „cazuta” (pe care, de fapt, asa o „vedem” noi !!!)), ignorand contextul „caderii” lui…

    Reply

  18. adriana
    mai 29, 2010 @ 8:50 pm

    Claudiu, am citit acest articol din prima zi in care l-ai postat. Am vrut sa las un mesaj atunci dar a intervenit ceva si am lasat pe altadata.

    Astazi am avut o zi foarte incarcata…a intervenit ceva neprevazut in programul obisnuit si toate treburile pe care le aveam de facut in casa in timpul zilei a trebuit sa le fac acum spre seara.

    Pana acum 15 minute vasele erau maldar in chiuveta. Nu mai aveam chef si putere sa mai stau in picioare, sa aud apa curgand dar nici nu vroiam sa le vad maine de dimineata asa nespalate, maia les ca e duminica si voi merge la slujba.

    Mi-am facut cruce si am zis: Sa spalam vasele Doamne, te rog ajuta-ma!

    In timp ce le spalam, am facut planul si pentru un nou post pe blog…mi-am amintit si de mesajul pe care vroiam sa ti-l las…am spus si cateva rugaciuni…mi-a venit in minte ceea ce spun in fiecare dimineata la rugaciunea de la inceputul lucrului, ca orice vom cere de la Dumnezeu in numele Fiului Sau vom primi.

    Ce poate fi mai simplu decat sa speli niste vase…este o operatiune de rutina dar care devine foarte grea atunci cand esti foarte obosit.

    Si totusi exista ceva mult mai simplu decat a spala vasele: Sa-L rogi pe Dumnezeu sa le spele impreuna cu tine…si daca e sa fiu corecta, pot spune ca le-a spalat Dumnezeu in locul meu si in timp ce El le spala eu ma rugam si compuneam in minte un nou post pe blog.

    Obosita inainte de a le spala, fara chef de a face ceva, ma vad acum tastand acest mesaj care dupa cum vezi nici ne e prea scurt.

    Si asta inseamna ca am deja doua posturi pentru blogul meu.

    Sa continuam sa ii cerem ajutor Domnului pentru orice lucru. Il vom primi din belsug.

    Doamne, ajuta!

    Reply

  19. Anesti
    mai 29, 2010 @ 9:35 pm

    ce frumos, multumesc Adriana

    Reply

  20. admin
    mai 30, 2010 @ 10:47 am

    Ce frumos Adriana! Ce multe putem invata din lucrurile marunte?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *