Cel mai bun vin!

thank-youUn barbat si o femeie se casatorira la o vârsta înaintata si spre marea lor bucurie si surprindere avura un copil. Îl crescura cu toata iubirea si grija lor si, desi erau foarte saraci, îl trimisera la scoala unui întelept pentru ca si sufletul sa-i fie cultivat. Întors acasa, baiatul avea o singura dorinta: aceea de a se revansa fata de parinti.

„Ce lucru as putea face care sa va faca într-adevar placere?”

„Lucrul cel mai drag noua esti tu, fiule”, raspunsera batrânii. „Dar daca totusi tii sa ne faci un dar, adu-ne putin vin,sunt ani de zile de când n-am mai baut un strop…” Baiatul nu avea o letcaie. Într-o zi, pe când mergea prin padure sa taie lemne, îsi muie mâinile în apa care curgea dintr-o cascada enorma si bau: i se paru ca apa avea gustul celui mai bun si mai limpede vin pe care-l gusta vreodata. Umplu un ulcior pe care-l avea cu el si se întoarse în graba acasa.

„Iata darul meu”, le spuse parintilor. „Un ulcior de vin doar pentru voi.”

Parintii gustara apa si, desi nu simteau decât gustul apei, îi zâmbira si-i multumira din inima. „Saptamâna viitoare va voi aduce un altul”, le spuse baiatul. Si asa facu multe saptamâni la rând. Batrânii intrara în joc: baura apa cu mult entuziasm si erau bucurosi sa vada bucuria înflorind pe chipul fiului lor. Astfel, se întâmpla ceva nemaipomenit: bolile si ridurile le disparura. Ca si cum acea apa ar fi avut ceva miraculos.

Este minunea cuvântului „multumesc”. Sunt persoane care spala, calca, gatesc pentru altii timp de zece, douazeci, treizeci de ani. Le tin companie, îi îngrijesc, îi iubesc zi de zi si totusi n-au auzit niciodata spunându-li-se „multumesc!”. A spune „multumesc” nu e o chestiune de politete. Înseamna sa-i spui celuilalt: „Stai! Mi-am dat seama ca existi!” De aceea lumea e plina de atâtea persoane care nu se vad.

(Bruno Ferrero)

(Visited 4 times, 1 visits today)