Care sunt cele mai mari temeri ale vieţii mele

Mi-e frică de multe lucruri. Nu am o viața liniştită pentru că mă tem de prea multe lucruri din jurul meu.

E ciudat, n-ar trebui să mă tem de nimic într-o lume în care suntem noi şi Dumnezeu, şi diavolii care de la botez nu mai au putere asupra noastră decât în măsura în care le-o oferim noi.

Mi-e frică de abuzuri, mi-e frică de un regim politic totalitar care impune forțat reguli, măsuri şi comportamente. Mi-a rămas în minte povestea unui om care în timpul regimului comunist a fost luat de acasă cu forța de sub ochii copilului lui deși era nevinovat. Mi-e frică şi mă gândesc ce-ar face copiii şi soția mea fără mine. Mi-e frică să nu mă pedepsească Dumnezeu pentru cât rău am făcut. Mi-a iertat multe şi îmi îngăduie multe, dar până când? Poate într-o zi se va supăra şi îmi va lua totul. Mi-e frică să ajung să-mi văd părinții bolnavi prin spitale. Mi-e frică să mă gândesc că fetiţele noastre ar putea ajunge prin spitale aşa cum în acest moment sute de copiii sunt internaţi cu diferite boli. Mi-e teamă că mâine nu vor mai merge lucrurile aşa de bine şi nu vom mai avea cu ce să ne întreţinem. Situația instabilă din ţara îmi inspira şi mie nesiguranţă şi teamă. Mi-e teamă că patimile din mine să nu-mi înnăbuşe credința. Mi-e frică să nu ajung mai rău decât eram înainte de a-L cunoaște pe Dumnezeu.

Când văd în ce mizerii se arunca unii din tinerii din ziua de azi mi-e frică pentru Sofia, care deși are aproape 4 ani, mâine-poimâine se va lovi de astfel de oameni în anturajul ei. Mi-e frică pentru că mă gândesc că n-am făcut destul pentru creșterea ei.

Mi-e teamă de cum noi creştinii devenim din ce în ce mai răi pe zi ce trece. Mi-e teamă că Hristos mă va trage la răspundere pentru oamenii din orașul meu care mor în frig pe stradă. Mi-e teamă pentru că știu că n-am făcut destul pentru cei din jurul meu, pentru cei săraci şi necăjiţi în primul rând.

Mi-e teamă că am smintit şi am dezamăgit mulți oameni din jurul meu prin faptele mele nedemne de numele lui Hristos, pe care-l port de la botez.

Mi-e teamă că nu voi face niciodată ceea ce mi-am dorit. Mi-e frică de întunericul din casa mea deși am aproape 30 de ani.

Am multe complexe… ar fi trebuit ca în acest moment al vieţii să fi fost mai bun… mai cu viața sfânta. Mi-e teamă că nu fac destul faţă de cât aş putea.

Mi-e teamă că mă voi prăbuși şi Dumnezeu îmi va lăsa de înțeles că mi-am făcut-o cu mâna singur.

Nu iubesc pe cât ar trebui. Mă bag în prea multe şi mă risipesc uneori pierzând esenţialul. Încerc să fac lucruri mari dar uit de cele mici.

Mi-e teamă de suferinţă şi boală. Mi-e teamă că voi ajunge în închisoare…chiar dacă n-am făcut nicio faptă care să-mi atragă condamnarea. Mi-e teamă foarte mult de ger şi singurătate. Mi-e teamă că în goana mea de a-L propovădui pe Dumnezeu îl voi pierde chiar eu. Mi-e frică de efectele pe care o să le aibă asupra mea monotonia şi automatismele din cadrul rugăciunii şi a Sfintei Liturghii. Mi-e teamă că în lumea noastră nu se mai nasc oameni cu credință de fier şi cu puterea asemeni unui voievod, oameni care nu se tem să spună ceea ce gândesc şi sunt dispuşi să sufere pentru asta. Mi-e teamă că banii pot cumpăra prea multe lucruri.

Mi-e frică de necunoscut.

Nu sunt nefericit dar trăiesc cu aceste frici în mine. Mi-e frică de prea multe pentru că nădejdea mea nu e la Domnul ci e în puterile şi capacităţile mele.

Am început să simt şi să văd cât de corupt şi nedemn poate ajunge omul… Cât de jos poate coborî… Cât de egoist poate fi… Cât de mârşav. Râul pe care îl văd în lume mă dezamăgeşte constant şi-mi creează senzaţia aceea puternică de “lume fără sens”, de instabilitate.

Mi-e teamă de toate astea pentru că nu-L mai primesc pe Hristos în inima mea ci îi deschid uşa puţin, îi spun două cuvinte şi apoi i-o închid în nas.

Mi-e teamă pentru că sunt robit de prea multe patimi şi prea slab în credinţă ca să înţeleg că defapt: Dumnezeu e cel care îmi poartă de grijă, chiar dacă prin mintea şi mâinile mele se schimbă şi se păstrează totul în jurul meu.

Toate aceste temeri ale mele cred că au la bază o singură mare frică: frica de suferinţă. Mi-e tare frică să sufăr, fizic în primul rând şi sufleteşte în al doilea rând.

Acestea sunt cele mai mari temeri ale mele. Şi cred că mai sunt şi altele dar sunt mai intime şi n-aş vreă să le spun tuturor.

Care sunt cele mai mari temeri ale voastre?

(Claudiu)

(Visited 115 times, 1 visits today)