Skip to content

10 Comentarii

  1. Nelu
    iunie 22, 2010 @ 6:18 pm

    Un articol atata de bun din Sfintii Parinti nu am citit de foarte multa vreme incoace .
    Sfinte Ioan Casian roaga-te pentru sufletele noastre .

    Reply

  2. ionutzu18
    iunie 30, 2010 @ 5:48 pm

    Cata dreptate are…si eu am patima pantecului. Cand ma asez la masa, fac rugaciunea inainte de a manca, iar apoi, dupa ce mananc prima portie, simt nevoia sa mai mananc una ca si cand ar fi continuarea primeia. Imbuibarea pantecului naste samanta curviei…bine zis. Asta se intampla deoarece cu cat trupul e satisfacut mai mult, cu atat vrea si mai mult…asta e valabil la orice. Cu toate acestea, desi mananc si cea dea doua portie uneori, nu o fac din placerea bucatelor sau din bunavointa mea…pur si simplu asa simt…stomacul meu cere…si tot cere. Suna infricosator insa… PRIMA PORTIE E DE LA DUMNEZEU…A DOUA…E DE LA CELALALT

    Cum sa ma inchin la sfarsitul mesei dupa ce am mancat doua portii si sunt ghiftuit?…Nu numai ca ma simt inconfortabil, dar mi-ar fi si rusine de El.

    Insa imbuibarea pantecului nu depinde numai de victima, ci si de bunatatea mancarii, insa aceasta nu trebuie sa fie o scuza…

    Reply

  3. maria
    martie 1, 2011 @ 3:32 pm

    trebuie sa mancam cat sa traim nu sa traim ca sa mancam..

    Reply

  4. maria
    martie 1, 2011 @ 3:40 pm

    va recomand din Patericul Romanesc viata Sf Cuviosi Ioan Casian Si Gherman,au avut un aport semnificativ pt teritoriul romanesc si implicit zonei dobrogene.
    sau urmatoarea carte http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/226-convorbiri-duhovnicesti-ioan-casian,-sf..html
    Doamne ajuta!

    Reply

  5. Diaconu Rebecca
    iulie 18, 2011 @ 5:47 pm

    Eu am citit totusi despre post la ISAIA cap.58 Postul cel adevarat „Nu stiti voi postul care Imi place? – zice Domnul. Rupeti lanturile nedreptatii, dezlegati legaturile jugului, dati drumul celor asupriti si sfaramati jugul lor.
    7. Imparte painea ta cu cel flamand, adaposteste in casa pe cel sarman, pe cel gol imbraca-l si nu te ascunde de cel de un neam cu tine.
    8. Atunci lumina ta va rasari ca zorile si tamaduirea ta se va grabi. Dreptatea ta va merge inaintea ta, iar in urma ta slava lui Dumnezeu.
    9. Atunci vei striga si Domnul te va auzi; la strigatul tau El va zice: Iata-ma! Daca tu indepartezi din mijlocul tau asuprirea, amenintarea cu mana si cuvantul de cartire,
    10. Daca dai painea ta celui flamand si tu saturi sufletul amarat, lumina ta va rasari in intuneric si bezna ta va fi ca miezul zilei.” si mai este un paragraf dar il gasiti in scriptura. Oricum, nu am gasit nicaieri cum ca postul ar insemna un regim vegetarian. Nu am gasit nicaieri nimic despre mancare. Sa fii cumpatat adica, e una, dar sa mananci doar legume, ciuperci, si nicmic de origine animala, eu personal nu am gasit nicaieri. Stie vreo cineva vreun paragraf cu referire la acest aspect?

    Reply

  6. RESURECTION
    iulie 18, 2011 @ 8:17 pm

    Postul este modalitatea prin care Îi arătăm lui Dumnezeu şi nouă înşine că luăm în serios relaţia noastră cu El. Postul te ajută să capeţi o nouă perspectivă asupra lucrurilor şi să reînnoieşti încrederea ta în Dumnezeu.
    Cu toate că ţinerea postului a fost prezentată în Sfintele Scripturi în cele mai multe cazuri ca abţinere de la mâncare, mai există şi alte modalităţi de a posti. Orice lucru la care poţi renunţa temporar pentru a te concentra mai bine asupra lui Dumnezeu poate fi considerat ca post (1 Corinteni 7:1-5). Ţinerea postului trebuie limitată la o perioadă de timp anume, în special atunci când postul este manifestat exterior prin abţinerea de la mâncare. Abţinerea de la mâncare pentru perioade prea mari poate fi dăunătoare organismului. De asemenea, postul nu are ca scop pedepsirea trupului tău, ci concentrarea asupra lui Dumnezeu. Tot astfel, ţinerea postului nu trebuie considerată ca o modalitate de a slăbi sau a ţine o dietă anume. Nu posti ca să slăbeşti, ci posteşte ca să ai o relaţie mai apropiată cu Dumnezeu. Da, orice persoană poate posti. Este posibil ca unii să nu fie în măsură să postească abţinându-se de la mâncare (cum ar fi persoanele bolnave de diabet), însă oricine poate să renunţe pentru un timp la ceva anume pentru a se concentra asupra relaţiei sale cu Dumnezeu.

    Reply

  7. RESURECTION
    iulie 18, 2011 @ 8:19 pm

    Îndepărtându-ne privirea de la lucrurile lumeşti, ne putem concentra mai bine asupra lui Hristos. Ţinerea postului nu este o modalitate prin care obţinem ceea ce vrem noi de la Dumnezeu. Ţinerea postului ne schimbă pe noi, niciodată pe Dumnezeu. Ţinerea postului nu este o cale prin care am putea să părem mai spirituali faţă de alte persoane. Postirea trebuie să se facă în spirit de umilinţă şi atitudine de bucurie. Matei 6:16-18 declară: “Când postiţi, să nu va luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata. Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa, ca să te arăţi că posteşti nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.”

    Reply

  8. RESURECTION
    iulie 18, 2011 @ 8:25 pm

    Nicăieri nu sunt menţionate în Biblie porunci privitoare la aceste produse alimentare cu referire la post. Putem însă învăţa ceva despre produsele alimentare de la care s-au abţinut oamenii în timpul postului din următoarele cazuri menţionate în Biblie
    IATA CATEVA EXEMPLE midnightvoice,din care poti vedea ca postul e vegetarian chiar negru
    Postul împăratului David
    După ce a venit proorocul Natan la David şi l-a mustrat pentru păcatul săvârşit împotriva lui Urie Hititul şi împotriva lui Bat-Şeba.
    Domnul a lovit copilul pe care-l născuse lui David nevasta lui Urie, şi a fost greu bolnav. David s-a rugat Domnului pentru copil, şi a postit; şi când a venit acasă, toată noaptea a stat culcat pe pământ. Bătrânii casei au stăruit de el să se scoale de la pământ; dar n-a voit, şi n-a mâncat nimic cu ei. (2 Samuel 12:15-17)
    David şi-a încheiat postul peste şapte zile, după ce a murit copilul. Doar atunci s-a sculat, a mers în Casa Domnului, s-a închinat şi apoi a venit acasă şi a mâncat.
    Postul Esterei
    Când răul Haman a hotărât să omoare pe toţi Iudeii din Persia, Mardoheu a venit la împărăteasa Estera şi i-a cerut să meargă la împărat să ceară izbăvirea Iudeilor. Estera i-a spus că nu fusese chemată la împărat de 30 de zile şi dacă ar fi mers la el fără să fie chemată, era pericol să fie omorâtă, conform legii Perşilor. De aceea, ea a cerut următoarele lui Mardoheu
    „Du-te, strânge pe toţi Iudeii care se află în Susa, şi postiţi pentru mine, fără să mâncaţi, nici să beţi, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Şi eu voi posti o dată cu slujnicele mele; apoi voi intra la împărat, în ciuda legii; şi, dacă va fi să pier, voi pieri.” (Estera 4:16)

    Reply

  9. RESURECTION
    iulie 18, 2011 @ 8:27 pm

    Postul acesta era unul care a exclus orice alimentaţie şi lichide. Dumnezeu a privit la postul poporului şi a ascultat rugăciunea lor, dându-le o mare izbăvire de vrăjmaşii lor. Pentru mai multe detalii vă sfătuiesc să citiţi în întregime cartea Estera din Biblie.
    Postul pocăinţei din Ninive
    Când răutatea locuitorilor cetăţii Ninive s-a ridicat până la cer, Dumnezeu a trimis pe proorocul Iona la ei cu un mesaj.
    Iona a început să pătrundă în oraş, cale de o zi, strigând şi zicând: „Încă patruzeci de zile, şi Ninive va fi nimicită!” Oamenii din Ninive au crezut în Dumnezeu, au vestit un post, şi s-au îmbrăcat cu saci, de la cei mai mari până la cei mai mici. Lucrul a ajuns la urechea împăratului din Ninive; el s-a sculat de pe scaunul lui de domnie, şi-a scos mantia de pe el, s-a acoperit cu un sac, şi a şezut în cenuşă. Şi a trimis să se dea de ştire în Ninive, din porunca împăratului şi mai marilor lui, următoarele: „Oamenii şi vitele, boii şi oile, să nu guste nimic, să nu pască, nici să nu bea apă deloc! Ci oamenii şi vitele să se acopere cu saci, să strige cu putere către Dumnezeu, şi să se întoarcă de la calea lor cea rea şi de la faptele de asuprire, de care le sunt pline mâinile! Cine ştie dacă nu Se va întoarce Dumnezeu şi Se va căi, şi dacă nu-Şi va opri mânia Lui, ca să nu pierim!” Dumnezeu a văzut ce făceau ei şi că se întorceau de la calea lor cea rea. Atunci Dumnezeu S-a căit de răul pe care se hotărâse să li-l facă, şi nu l-a făcut. (Iona 3:4-10)
    Să nu înţelegem de aici că ne-ar cere Dumnezeu să extindem postul nostru şi asupra animalelor. Acesta a fost felul împăratului din Ninive de a înţelege postul, mai ales că era un om care nu avea cunoştinţă de Cuvântul lui Dumnezeu. Totuşi, se pare că ştia ceva mai mult despre post decât cunosc oamenii astăzi. Ştia cel mai important lucru, că oamenii trebuie să se întoarcă de la faptele lor rele, dacă vor să le fie primit postul la Dumnezeu şi să le fie ascultate rugăciunile.

    Reply

  10. RESURECTION
    iulie 18, 2011 @ 8:33 pm

    CONCLUZIE:în înţelesul biblic, postul era abţinere de la mâncare şi uneori şi de la apă. Apoi, cum am văzut, oamenii erau cei care decideau să se abţină de la mâncare doar, sau şi de la apă. Să nu uităm cel mai important element al postului – pocăinţa. Fără pocăinţă postul nu este primit la Dumnezeu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *