Skip to content

9 Comentarii

 1. Albinuta
  iulie 12, 2011 @ 2:52 pm

  Foarte intelepte cuvinte ,multumesc muult de tot pentru publicarea lor ,tocmai am citit cu cineva care inca nu este prea convins daca sa urmeze sau nu liceul teologic si i-a placut foarte mult ,avand in vedere ca mai este inca un an pana atunci nadajduiesc ca Domnul il va lumina sa reuseasca sa i-a cea mai buna decizie

  Reply

 2. Administrator
  iulie 12, 2011 @ 3:27 pm

  Doamne ajută Albinuţa!

  Cu plăcere.
  Să se roage la Dumnezeu şi va fi îndrumat aşa cum trebuie de duhovnic.
  Dacă este de la Dumnezeu atunci, toate se vor aşeza.
  Dacă nu, înseamnă că Domnul are alt plan cu el, prin care să poate fi de mult folos societăţii.

  Reply

 3. Raluca
  iulie 30, 2011 @ 3:54 pm

  Va rog frumos nu ati putea scrie si despre preotese-ce inseamna sa fi preoteasa,cum te pregatesi pt asta etc.

  Reply

 4. Maria Vicol
  iulie 31, 2011 @ 10:12 am

  @RalucaM
  uite un sitte folositor in a deveni o vrednica preoteasa…
  http://slujireapreotesei.blogspot.com/search/label/chipuri%20de%20preotese

  Reply

 5. Valentin Ion Preda
  ianuarie 25, 2017 @ 7:34 pm

  Eu inca am atatea optiuni in cap si nu-mi dau seama efectiv care mi s-ar potrivi… Preotie, calugarie, istorie… Erau mult mai multe initial dar slava lui Dumnezeu catre unele mi s-a luminat mintea sa inteleg ca nu-s de mine. Insa au mai ramas astea cateva… La vara am BAC-ul, mai toti din clasa sunt axati deja pe ceva, insa eu nu imi dau seama pur si simplu ce vreau cu adevarat… sau pentru ce sunt bun cu adevarat… A mai trecut cineva prin nedumeriri de genul asta?

  Reply

 6. Boitos
  ianuarie 26, 2017 @ 10:01 am

  Da, am trecut.
  Ai duhovnic?Cum te intelegi cu parintii tai?
  Discuta cu duhovnicul, cu parintii tai, cu un calugar ( oamenii astia sunt mai maturi decat tine ).Nu te lua dupa ce zic prietenii sau colegii.
  Eu dupa mintea mea de acuma as face istorie ( ce ajungi dupa ce faci istoria ? ), si pe urma preotie ( daca mai esti decis ).Am cunostiinte care au facut 2 facultati odata ( printre care si preotia ), altii au facut dupa prima facultate.
  Dar orice ai face , oriunde ai face , te tii de ea si o termini ( nu ca o incepi, faci 1-2 ani si gata o schimbi cu cealalata ).Asta e nestatornicie.
  Oricum succes la bac .

  Reply

 7. Ioan
  ianuarie 26, 2017 @ 2:27 pm

  [i]„Eu inca am atatea optiuni in cap si nu-mi dau seama efectiv care mi s-ar potrivi… Preotie, calugarie, istorie… ”[/i]

  Niciodată nu știi sigur când termini teologia dacă vei fi hirotonit, sunt destui care termină teologia și nu fac mare lucru, iar opțiunile în preoție pentru începători sunt în parohii de grad 3, adică cu puține familii, în care ai puține botezuri și cununii și o populație îmbătrânită.

  Majoritatea care stau prin parohii sărace vor să se transfere la oraș sau în altele și gândește-te că de abia câte unul din ei ajunge la oraș, deci e concurență mare cu absolvenții și ar fi concurență chiar dacă nu ar mai absolvi nimeni ceva timp.

  Am văzut și alți absolvenți de teologie care spuneau că nu prea ai ce face cu diploma de teologie, cam asta e ideea dacă nu activezi în mediul bisericesc, deci pentru cerința pieței ar fi mai bine să ai o meserie sau o calificare pe care o poți folosi.

  E greu pentru niște tineri să trăiască din minimul pe economie, fără perspective de creștere în 5-10 ani, mai ales să mai crești și un copil din venituri mici sau soția să nu se poată angaja pe unde ești trimis, pe lângă asta dacă nu vei fi hirotonit, mai poți fi eventual cântăreț bisericesc, dar din asta nu se poate trăi.
  A mers și cu preoția o perioadă după revoluție, oamenii eliberați de comunism au redescoperit Biserica, acum lucrurile au mai stagnat, nu cred că mai e o vocație fără stres și griji, ai ca preot aceași ascultare față de ierarh pe care o are călugărul față de stareț și trebuie să fi gata oricând să-ți asumi o viață de sărăcie dacă așa vor fi vremurile.

  Și-n călugărie ți se poate cere să faci teologia, e foarte greu să respecți voturile călugăriei presiunea socială e mult mai mare și mi se pare că nici călugării nu mai au liniștea de odinioară.

  E bine să fii realist ca tânăr care va da piept cu economia de piață, dacă tot faci o facultate și ai șansa să ajungi și la buget cu prima facultate urmată, măcar să nu pierzi timpul vreo 3-4 ani de zile.
  Nu recomand nici facultatea de istorie, sociologie, etc mai bine mergi și pe la târguri pentru locuri de muncă și vezi ce se cere, măcar să faci și niște cursuri de formare în timpul facultății și să înveți bine limbi străine.

  E importantă și sfătuirea cu duhovnicul și cu un călugăr, dar dacă n-ai o vocație deosebită și nu poți să-ți asumi să trăiești din minimul pe economie mult timp, sau în voturile călugăriei, mai bine faci altceva cu timpul acela care nu se mai întoarce.

  Ca dificultate, facultatea de teologie nu e neaparat cea mai grea, dar asta nu e o idee bună să urmezi o facultate doar pentru că e mai ușoară și după să trebuiască să începi alta, sau să faci altceva.

  Reply

 8. albinuta
  ianuarie 27, 2017 @ 7:22 am

  Doamne ajuta ,Valens am trecut si noi prin aceste nedumeriri in urma cu cativa ani ,insa cu rabdare si ajutor de la Dumnezeu toate sau clarificat foarte frumos ,incearca sa te pregatesti cat mai bine pentru bac ,iar pana la finalizarea lui cu siguranta Domnul te va calauzi ce drum sa alegi am aceasta incredere deoarece sunt mama unui baiat care a trecut si el prin intrebarea daca teologie sau nu ,la el nu a fost teologie este cu totul alceva acum insa este bucuros de alegerea facuta ,ii place ceea ce face si asta conteaza cred cel mai mult Va inbratisez pe toti cu mare drag .Ma bucur Simona sa te regasesc ce mai faci

  Reply

 9. Boitos
  ianuarie 27, 2017 @ 12:30 pm

  Doamne ajuta, Albinuta ! Ce mai faci ? Ce fac ai tai ?
  Sper ca sunteti bine.
  Mi-a fost dor de tine si te imbratisez cu tot dragul din lume.
  Noi… ca noi, inainte ca tatarii, ca undeva ne vom opri.
  Numai inainte , cu ajutorul Maicii Domnului si a Sfintilor si ce a fi a fi.
  Sper sa auzim numai de bine.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *