Skip to content

76 Comentarii

  1. Mihaela
    mai 31, 2010 @ 7:51 am

    Eu am miopie, aproape -4, si medicul oftalmolog mi-a spus ca atunci cand voi fi insarcinata, va trebui sa fac cezariana. Ce ma sfatuiti sa fac ? Stiu ca cel mai bine ar fi sa nasc natural, insa nu as vrea sa trec peste sfatul medicului, mai ales daca aceasta ar fi spre binele copilului meu (stiu ca sunt cazuri in care acest lucru este absolut necesar, cand sunt complicatii).
    Va multumesc.
    Doamne ajuta!

    Reply

  2. Maria
    mai 31, 2010 @ 8:14 am

    Mihaela
    ce are a face miopia cu nasterea?
    e ca si cum ar spune ca cele cu ochi albastrii nu vor naste usor, iar cele cu ochi verzi vor naste usor. absurd.
    mai bine intrebi 10 medici, unul sigur iti va raspunde firesc.

    nu demult am citit un articol in care se spune ca cei nascuti pe cale naturala sunt mult mai sanatosi si fac fata greutatilor din viata, decat cei nascuti prin cezariana.

    Reply

  3. a.c
    mai 31, 2010 @ 8:38 am

    Din pacate, daca dioptriile sunt mari, efortul depus la nastere poate duce la cresterea acestora, plus alte complicatii. Dar cu nadejde in Dumnezeu putem evita compromisurile. Cunosc mame care au miopie, au nascut normal, si situatia a ramas aceeasi.. Sa avem credinta, si sa urmam calea cea dreapta!

    Reply

  4. Diana
    mai 31, 2010 @ 8:46 am

    Chiar e o legatura, am mai auzit si eu, cred ca e vorba de pericolul de a se sparge mult mai usor vasele de sange din ochi de la efortul depus la nastere

    Reply

  5. Maria
    mai 31, 2010 @ 9:44 am

    mai bine consulata si alti medici oftalmologi, oricum eu am aflat de cazuri in care femei care au avut miopie -5,50 sau -3,75 au nascut natural, fara probleme.
    sunt medici care nu agreaza nasterile naturale, si fac orice ca sa-si convinga pacienta sa accepte cezariana.

    Reply

  6. Anesti
    mai 31, 2010 @ 9:49 am

    Maria…ma superi…si stii tu de ce!

    Reply

  7. RDF
    mai 31, 2010 @ 1:01 pm

    Mereu cei puternici vor fi luati in deradere…precum si Hristos a fost batjocorit! De ce se publica toate comm-urile?

    Reply

  8. andrei
    mai 31, 2010 @ 1:08 pm

    sa inteleg ca doar cei care sunt deacord cu articolul au voie sa posteze dupa tine;
    asta-i si problema voastra, nu lasati pe nimeni sa va deschida ochii, daca cineva nu e deacord cu voi dati ignor total; cea mai buna metoda sa confrunti realitatea, asa-i? 😉 patetic

    Reply

  9. Dana Husariu
    mai 31, 2010 @ 1:23 pm

    Oameni buni, si mai ales Andrei, atunci cand nasti natural, intr-adevar ai parte de sentimente deosebite: durere, nerabdare, iubire, neputinta, si nu in ultimul rand ai sansa sa-ti auzi pruncul tipand si respirand aerul lumesc. La o cezariana, din cate spun doctorii (si mai ales doctoritele) pruncul este supus la o trauma. Dar, daca medicul spune ca trebuie sa faci cezariana, asa sa faci (mai ales ca esti mioapa, Mihaela). Si eu sunt mioapa si n-am stiut ca in timpul „facerii” puteam sa raman oarba. Am aflat dupa aceea. Mai cred ca nu trebuie ca noi femeile sa ne supunem orbeste la niste chinuri care sunt foarte riscante, ca in cazul Mihaelei. Mai bine sa ramanem sanatoase, chiar si dupa cezariana, si sa ne bucuram impreuna cu sotii nostrii de copii si copiii impreuna cu noi. Traim totusi intr-o lume moderna in care avem mai multe argumente pro sau contra atunci cand facem aceasta alegere: natural sau cezariana. Stiinta si cunostintele doctorilor ne pot ajuta astazi sa luam aceste decizii. Mihaela, poti avea sansa sa nasti natural si sa-ti auzi pruncul tipand, dar sa nu-l mai vezi niciodata sau poti sa-l vezi toata viata si sa-ti lipseasca primul „bine v-am gasit” strigat de copilul tau. Trebuie sa faci ce crezi tu ca este mai important pentru copilul tau, pentru tine, pentru familia ta.

    Reply

  10. admin
    mai 31, 2010 @ 1:43 pm

    Andrei, ti-am sters un comentariu pentru ca te-ai exprimat intr-un mod patimas care aduce atingere altul cititor. Atentionam pe aceasta cale, ca daca nu iti expui puncutul de vedere cu bun simt si argumentat, vei intra cu toate comentariile in lista de spam.

    Reply

  11. andrei
    mai 31, 2010 @ 1:43 pm

    Dana, sunt deacord cu ce spui, eu nu am spus ca cezariana e rea sau buna, clar verdictul depinde de circumstante, si de aceea un medic e cel mai in masura sa decida; mi s-a parut absurd un argument de tipul „cezariana nu-i buna pentru ca nu-i naturala” (daca pot sa-l numesc argument); multe lucruri din viata noastra sunt nenaturale (daca prin natural intelegi sa traiesti in pesteri asa cum considera unii, pentru ca, aparent, fiecare are propria versiune de „natural” sau de „normal” si o foloseste de parca ar fi cea mai clara notiune). Maine se trezeste un nebun sa spuna ca si caruciorul pentru copil e nenatural si e un pacat, caci o mama care-si iubeste copilul ar trebui sa-l poarte in brate, ca asa l-ar iubi mai mult, si alte aberatii de genu’ asta.
    In general astfel de aberatii nu sunt luate in serios, dar daca totusi o tanara insarcinata citeste acest articol si ajunge la concluzia ca e mai bine sa nu asculte de sfatul medicului, si sa nasca natural, pentru ca asa scrie aici, desi asta i-ar pune viata in pericol? Sau asta ar fi tot voia lui Dumnezeu?

    Reply

  12. andrei
    mai 31, 2010 @ 1:51 pm

    dar RDF de ce nu intra in lista de spam? El si-a expus punctul de vedere rational si argumentat? Se pare ca oamenii de pe aici nu stiu ce inseamna ratiune si argument, dar totusi nu au retineri in a le folosi.
    Am argumentat tot ce am spus, iar ratiunea e arma mea principala; si sunt si calm; poate ca ‘agresiv’ e cuvantul mai potrivit pe care il cautai

    Reply

  13. admin
    mai 31, 2010 @ 2:24 pm

    Andrei, se pare ca din graba de a fi agresiv in exprimare, ori nu ai citit articolul la care citesti, ori l-ai citit in fuga si ti-a scapat un element cheie, fara de care nu s-ar putea intelege articolul in mod obiectiv. Asadar, suntem nevoiti sa repetam: „Nu vorbim de cazurile când operaţia cezariană se impune din diferite motive medicale obiective şi serioase, ci de cazurile când viitoarea mamă alege operaţia în locul naşterii naturale.”
    In articolul de fata se vorbeste de cezariana ca si preferinta a nasterii, ori cezariana nu este o preferinta personala ci o operatie invaziva, iar orice operatie invaziva presupune trauma fizica, risc de infectie si multe alte. Insa mai important este de stiut ca o orice operatiune invaziva este justificata doar daca exista un motiv medical(si nu unul personal, de preferinta).
    Cred ca este destul de clar ca cezariana nu este o preferinta de alegere (o optiune), ci o necesitate de conjunctura nefavorabila, pe care cadrul medical este nevoit sa o apeleze.
    Drept concluzie, argumentul tau cu nebunul si caruciorul este in afara subiectului la care discutam.
    Apoi nu se sustine si nici nu se lasa se se inteleaga din articol, ca ar fi mai bine sa nu se asculte de sfatul medicului. Aceasta concluzie exista doar in mintea ta. Asadar ne intrebam cat de rational ai fost in cazul de fata?
    Andrei, ca sfat te rugam sa nu te mai grabesti cand faci afirmatii, ci sa cantaresti totul cu atentie si rabdare, pentru a evita eventuale concluzii pripite.

    Reply

  14. Anesti
    mai 31, 2010 @ 2:29 pm

    Apoi sincer nu cred k poate obliga cineva pe cineva prin argumnete, fie si rationale dar ce tin numai de o logica…teoretica…si nu de starea concreta a lucrurilor, daca in acvest caz medicul a specificat ecva si cazuistica arata aceleasi semne de alarmare este binevenita viata in lume si conservarea vietii . Personal nu vad o lezare a demnitatii de chip al lui Dumnezeu daca nasti prin cezariana, daca nu ar exista anestezie…fiti sigur ca „durerea” in care naaste femeia un prunc ar fi cu mult mai mare…kiar nu are rost sa fim exageratio nimeni pt k totul este spre venirea in lume a unui prunc, sa punem riscurile unui deces, daca ele exista si in ce situatii…atunci cred k este mai bien-primita analiza..dar pt a aduce pe lume un bebe uneori este penibil sa te opui medicatiei…repet nu se cere avortarea de catre medic ci o operatie prin cezariana prin care viata celor 2, a mamei si a pruncului parese medical este mai sigura.
    Multumesc!

    Reply

  15. admin
    mai 31, 2010 @ 2:32 pm

    Anesti, vezi ideea de baza a comentariului de mai sus, pe care am ingrosat-o pentru o mai buna vizualizare.
    Nu vorbim de cezariana ca necesitate de conjuctura pe care o propune cadrul medical, ci vorbim de cezariana ca optiune de preferinta pornita din initiativa mamei.

    Reply

  16. Anesti
    mai 31, 2010 @ 2:45 pm

    iertare, eu doar am vrut sa includ si situatia Mihaelei, deci te rog
    sterge commm mele

    Reply

  17. admin
    mai 31, 2010 @ 3:01 pm

    Nu-i nimic Anesti, am crezut ca nu ai inteles particularitatea subiectului abordat.

    Reply

  18. gabriela
    mai 31, 2010 @ 3:13 pm

    O femeie care a nascut prin cezariana (pentru ca ambele vieti sa fie salvate) nu este mai putin mama decat o alta femeie care a nascut normal. Tot nastere de fii/fiice se cheama. Si daca cea care a nascut natural se poate intoarce in salon pe picioarele ei, cea care a nascut prin cezariana se chinuie 1-2 zile la reanimare si luna ce urmeaza abia poate merge. Deci, tot chinuri sufera si aceasta pentru ca sa dea nastere unui copil si, mai mult de atat, e dispuna ca plateasca orice pret sa-si vada pruncul in viata si sanatos.

    Reply

  19. Saurian
    mai 31, 2010 @ 3:45 pm

    În privinţa sfaturilor medicilor, cel puţin în cazul României, lucrurile stau destul de urât. Oare câţi medici sunt bine pregătiţi şi oare câţi sfătuiesc pe femei să nască prin cezariană că nu e o altă soluţie mai bună? Citeam undeva că în ultimul timp se pune accent pe naşterea prin cezareană şi asta pune semne de întrebare. Să nu vorbesc de câte cazuri am auzit în care cineva mergea la doctor pentru ceva şi se trezea că avea alte probleme din simplul motiv că erau acolo nişte doctori incompetenţi ce nu le pasă de pacienţi ( fratele meu s-a dus la spital din cauză că i s-a lovit puternic plămânii de la o căzătură şi s-a pornit şi o hemoragie şi s-a întors cu problemele la picioare că i se umflă dacă stă mai mult timp în picioare. Nici doctorii nu ştiu acum ce are – eventual ceva problemă de circulaţie. ). Şi mă gândesc eu că având astfel de medici sfatul lor e ca şi ruleta rusească. Ce să mai vorbim despre gripa aviară&co. şi tot ce se întâmplă în spitalele României ce mă face să mă gândesc că mai bine caut să mă tratez cu leacuri băbeşti decât să ajung la mâna unui doctor care mai mult rău să îmi dacă decât bine? Iertaţi-mi pesimismul dar întrevăd că într-un viitor apropiat femeile ortodoxe trăitoare în Hristos vor naşte acasă cu moaşa şi nu la spital cu doctorul care cine ştie ce le va face la copii şi la mame.

    Reply

  20. Alin
    mai 31, 2010 @ 3:49 pm

    Crestinii au fost intotdeauna impotriva stiintei si a tot ceea ce este nou,dar de aia tot folosesc tehnologia.Va este teama ca stiinta va dovedi in sfarsit ca toate acestea sunt niste inventii.Religia a fost creata pentru a tine sub control masele de oameni.Unii se bazeaza pe logica si ratiune nu pe povesti.Biblia poate e scrisa de un nenea cu imaginatie,nu avem de unde sa stim daca a scris-o Dumnezeu.E ca si cum ai incerca sa dovedesti ca exista Superman cu o revista.De altfel nici nu sunt dovezi clare ca Dumnezeu a existat vreodata.Sunt curios daca imi va fi sters comentariul,nu am folosit cuvinte obscene si am incercat sa-mi exprim punctul de vedere.Cred ca si Dumnezeu este de acord ca fiecare persoana sa isi sustina punctul de vedere.

    Reply

  21. RDF
    mai 31, 2010 @ 3:59 pm

    Crestinii nu au fost impotriva stiintei, tin sa te informez, draga „Alin”! Daca tu asa consideri, ramai cu opiniile tale…iar despre existenta lui Dumnezeu exista argumente rationale care pot dovedi aceasta! Ia aminte…E un site pentru tineri ortodocsi!!! De ce ne ‘convertesti” cu nepriceperea si cu necredinta ta???

    Reply

  22. Cristian Stavriu
    mai 31, 2010 @ 4:10 pm

    Frumos articol!
    In toate articolele mele am incercat sa explic faptul ca oamenii au o proasta intelegere a lucrurilor si actioneaza in consecinta.
    Nu exista o cateheza concreta pe aceasta tema ca sa nu mai vorbim de cei din sanatate care nu-si fac datoria cum trebuie.
    Aproape singurul care se ocupa obsesiv de acesta problema este parintele Nicolae Tanase si care cu orice prilej a cautat sa constientizeze pe oricine de consecintele acestor modalitati de a naste. Cum sa se faca distinctia dintre necesitatea unei cezariene sau a unei nasteri normale. In primul rand Dumnezeu este acela care asista la nastere.

    Un alt motiv pentru problemele noastre poate fi gasit si-n articolul de aici : „Ştii tu oare, fiule, de ce ţarinile rodesc slab primăvara, iar vara dau recoltă proastă?
    Pentru că şi fiicele oamenilor îşi urăsc rodul pântecelor lor şi îl ucid în plină creştere!” http://cristianstavriu.wordpress.com/2010/05/31/raspunsuri-la-toate-nenorocirile-noastre/

    Doamne miluieste-ma!

    Cristian Stavriu

    Reply

  23. admin
    mai 31, 2010 @ 4:16 pm

    @Andrei, faptul ca nu stii sa porti un dialog rational si calm, pe baza temei particulare pe care am abordato, ci te infierbati nejustificat, arata cum nu se poate mai bine cata dreptate ai avut in ultimele tale cuvinte. Citez: „HA! Pe draku!” Te-ai dat singur de gol. Mai mult de-atat nu avem de spus.

    Reply

  24. Anesti
    mai 31, 2010 @ 4:25 pm

    Nu trebuie sa subminam totusi autoritatyea medicilor si totusi am specificat discret si cazuisticadrept punt de reper, pentru ca nu cumva deciziile strict subiective ale medicilor sa fie in afara acestei cazuisdtici, pe care un medic respectabil o are in vedere. Repet punctele esentiale sunt:
    1. nasterea prin cezariana trebuie sa fie expres o necesitate si nu un moft
    2. nasterea este o binecuvantare a lui Dumnezeu, si atunci cand ea vine chair si prin cezariana sa analizam concret pericolele de la caz la caz, de la persoana la persoana, si sa ne bucuram ca se face cezariana si nu avort, sau alte opretatii medicale ce opresc nasterea, uneori chair se impune cezariana
    3. cezariana nu trebuie sa fie partinitoare mamei sau pruncului, ci sa fie o cale de mijloc prin care amandoua vietile sa fie salvate si sanatatea sa fie daca se poate pastrata, iar aceasta este o atributie a unui medic responsabil si competent
    4. trebuie luat aminte ca inceperea nasterilor prin cezariana limiteaza numarul nasterilor, la maxim 3!!!
    Prin urmare nu este o joaca alegerea ce pana la urma tien de mama in mod hotarator, si banuiesc consultativ de catre medic
    Multumesc!

    Reply

  25. admin
    mai 31, 2010 @ 4:34 pm

    @Alin, o parte din comentarii (pe alte articole) ti le-am cenzurat pentru ca faci afirmatii ne-argumentate in vreun fel.
    Cat despre cele pe care le sustii aici, avem sa spunem urmatoarele.
    1. Crestinii nu sunt si nu au fost vreodata impotriva stiintei, ci impotriva unei „stiinte” prost intelese, si mai ales impotriva metodelor care abuzeaza de stiinta. Daca stiinta inseamna a apara viata, omul si mediul inconjurator atunci suntem pentru stiinta, caci intr-adevar aceasta este scopul stiintei. Daca stiinta inseamna a fi impotriva vietii, precum sunt avorturile, pilulele contraceptive si altele, atunci suntem impotriva acestui fel de stiinta. Deci conteaza foarte mult sa intelegem ceea ce este defapt stiinta si ceea ce este rau ascuns sub titlul de stiinta.
    2. Biblia nu a fost scrisa de Dumnezeu, si niciun credincios nu a sustinut acest lucru. Biblia a fost scrisa de prooroci si apostoli sub insuflarea Duhului Sfant, iar aceasta este cu totul altceva. Daca ai neintelegeri despre acest aspect poti intreba si vom incerca sa aducem lamuriri.
    3. Ai afirmat „Sunt curios daca imi va fi sters comentariul,nu am folosit cuvinte obscene si am incercat sa-mi exprim punctul de vedere.Cred ca si Dumnezeu este de acord ca fiecare persoana sa isi sustina punctul de vedere.”
    Uite ca nu ti-a fost sters comentariul.
    Totusi mai explica-ne odata cum sta treaba cu ratiunea si logica pe care ai invocato, tinand cont ca mai intai il negi pe Dumnezeu, dar totusi faci apel la autoritatea Lui, atunci cand vine vorba sa nu ti se stearga comentariul.
    Pe ce temei ai facut afirmatia „Cred ca si Dumnezeu este de acord…” daca in celelalte comentarii sustii vehement ca Dumnezeu este doar un basm.
    Este logic sau nu sa te joci cu existenta si inexistenta lui Dumnezeu in functie de preferintele proprii?
    Pe final, daca intr-adevar esti interesat sa afli daca exista sau nu Dumnezeu, rugam sa pui intrebari sincere despre ceea ce nu intelegi.
    Incercam pe cat posibil, sa aducem un strop de lamurire.

    Reply

  26. admin
    mai 31, 2010 @ 4:37 pm

    Anesti, foarte bune completarile tale.

    Saurian, incearca sa nu mai vezi lucrurile asa pesimist. Exista si doctori foarte buni, in ciuda cunoscutelor cazuri de malpraxis, in ciuda sistemului sanitar depasit, in ciuda unor medici cu conceptii de viata necrestine, si altele. Avem si vom avea prin mila Domnului si medici foarte buni.

    Reply

  27. Alin
    mai 31, 2010 @ 4:57 pm

    Bine,atunci ma voi exprima.Am fost si eu ortodox,si credeam in Dumnezeu foarte mult,poate pentru ca asa suntem toti invatati de mici.Dar pe parcurs mi s-a parut din ce in ce mai mult ca toate acestea sunt niste povesti si inventii.Nu am gasit nicio dovada a existentei lui Dumnezeu,un lucru care sa arate clar ca el exista.De ce toata lumea imi spune sa citesc biblia?Ce gasesc acolo?Asta nu poate fi numita o dovada,cum am mai spus este ca si cum ai incerca sa dovedesti ca exista Superman cu o revista.In schimb stiinta a dus intotdeauna dovezi pentru diferite lucruri.Emisiunile de pe Discovery,National Geographic n-au facut decat sa ma determine si ma mult sa cred ca Dumnezeu este o inventie a omenirii.Ei sustin ca totul a pornit dintr-o explozie numita Bing-Bang.In schimb biblia ne spune ca dumnezeu a creat lumea in 6 zile.Cum a putut crea Dumnezeu totul din nimic?Cine l-a creat pe Dumnezeu,si cum poate vedea ce fac 6 miliarde de oameni in acelasi timp?Daca Dumnezeu este omni-prezent atunci de ce nu este in stare sa opreasca dezastrele naturale care omoara atatia oameni nevinovati in fiecare an?De-a lungul secolelor au existat mii de zei.Oamenii au inventat cate unul pentru fiecare lucru.Toti s-au adeverit a fi falsi.De unde stim ca Dumnezeu nu este unul dintre ei?

    Reply

  28. admin
    mai 31, 2010 @ 5:51 pm

    Alin, ma bucur de sinceritatea de care vrei sa dai dovada. Este un prim pas spre o intelegere mai profunda a lucrurilor.
    Spui ca nu ai gasit vreo dovada pentru existenta lui Dumnezeu, dar nu inteleg ce fel de dovada cauti tu. Una de natura materiala sau una de natura duhovniceasca? Depinde foarte mult unde cauti si cum cauti. Doar stii cat de importante sunt lucrurile acestea.
    Daca vrei o dovada de natura materiala, atunci cerceteaza trupurile neputrezite ale sfintilor adica sf. moaste (cauta despre moastele parintelui ilie lacatusu spre exemplu), dar si pricinile de neputrezire ale trupului (8 la numar), ca sa intelegi mai bine ca sf. moaste nu sunt simple intamplari.
    Daca vrei dovezi de natura duhovniceasca atunci sunt nenumarati oameni care pot da marturie de minunile pe care le-au trait. Dar mai mult decat atat, stau marturie vietile oamenilor depravati, alcoolici, desfranati, hoti, criminali, vieti care s-au schimbat radical dupa ce l-au cunoscut pe Dumnezeu. Oameni care pana ieri dadeau in cap pentru un leu, astazi ar da si camasa de pe ei daca le ceri o paine. Nu numai atatea marturii de natura duhovniceasca ai sa gasesti ci mult mai multe. Cauta si vei afla, precum spune Mantuitorul.
    Ti-as recomdata sa citesti cate ceva despre parintele Arsenie Boca. Cat de putin esti tu in stare sa citesti, dar numai sa citesti.
    Ai spus ca „stiinta a dus intotdeauna dovezi pentru diferite lucruri” enumerand mai apoi emisiunile de pe Discovery in care se promoveaza teoria big-bangului.
    Dar te rog sa nu faci confuzie intre stiinta si sustinatorii evolutionismului, pentru ca sunt doua lucruri diferite. Credinta in Dumnezeu nu este in contrast cu stiinta, ci cu falsa stiinta. La fel putem spune si despre arta si alte ramuri de cunoastere.
    Ai intrebat cine l-a creat pe Dumnezeu. Am scris despre asta aici:
    https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/11/si-pe-dumnezeu-cine-l-a-facut/
    si aici:
    https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2010/05/vesnicia-lui-dumnezeu-sau-vesnicia-universului/
    Dumnezeu este ratiunea de a fi a tuturor lucrurilor, si nu depinde de nimic si nimeni. Nu-l putem inregimenta si cuprinde pe Dumnezeu in mintea noastra limitata pentru ca Dumnezeu poate fi inteles doar cu inima, nu cu o ratiune rece.
    Apoi Dumnezeu nu este autorul relelor, ci doar diavolul sau omul in conlucrare cu diavolul. Aici se vorbeste mult mai explicit despre asta: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/11/dumnezeu-nu-este-autorul-relelor-2/
    Ai spus ca „Oamenii au inventat cate unul pentru fiecare lucru.Toti s-au adeverit a fi falsi.De unde stim ca Dumnezeu nu este unul dintre ei?”
    Gandeste-te la faptul ca suntem in anul 2010, an ce are ca inceput de referinta nasterea Domnului (i. Hr.- adica inainte de Hristos). Daca Hristos era doar un simplu om, crezi tu ca istoria lumii ar fi fost impartita (la propriu) in doua? Ce om ar fi avut o astfel de putere, daca era doar simplu om?
    Ar fi mult mai multe de spus, dar sper sa dai curs la recomandarile facute si ulterior sa mai putem discuta.

    Reply

  29. omp
    mai 31, 2010 @ 6:36 pm

    Alin,

    Spre deosebire de tine, exista si unii care n-au fost invatati in copilarie, sa creada in Dumnezeu, ci că toate cele ale credintei sunt „niste povesti si inventii”… Spre deosebire de aceia (printre care se numara si omp), tu nu cred ca ai simtit in copilarie, vreun gol in suflet, acesta fiind deja „plin” cu Cel in Care credeai „foarte mult”…

    Acum, te rog tare mult sa te gandesti: ce simti acum in sufletul tau ? Un mare gol sau un mare „plin” ? Daca raspunsul e „un mare gol”, atunci iata dovada existentei lui Dumnezeu: L-ai „gonit”, prin necredinta („ajutat” si de Discovery, National Geographic – care probabil ca – daca ar fi existat si pe vremea comunismului – ar fi urmat imediat dupa telejurnal, chit ca s-ar fi depasit cu muuult „sfertul academic” de emisie al TVR) si a plecat (Dumnezeu), intr-un strafund mai adanc al sufletului tau, astfel incat sa nu te mai „deranjeze” cu ceva. Daca raspunsul e al doilea, trebuie sa verifici bine daca nu cumva cel care-ti umple acel gol, nu e altul decat propriul tau EGO. Atentie, cand Il refuzam pe Dumnezeul Cel adevarat, riscam sa ne facem dumnezeu din propriul EGO…

    Dezastrele naturale sunt cauzate de libertatea de alegere a omului care nu are alt dumnezeu decat propriul EGO, nemaipasandu-i de generatiile urmatoare, nici de cei ce vor suferi fara vreo vina (cu atat mai mare grija are Dumnezeu de cei ce mor nevinovati, primindu-i si mai aproape de Dansul)…

    Ma tot intreb cum de ai putut crede cu atata tarie, cand erai mic si acum, nu ? Ce te-ai fi facut daca ai fi fost de mic fan Discovery, National Geographic etc ?

    Biblia este „scrisoarea de dragoste” a lui DUMNEZEU, catre noi: mai ales Noul Testament: acolo afli ca DUMNEZEU este IUBIRE. Oare in IUBIRE nu crezi ? Pe cei datorita carora credeai, in copilarie, cu siguranta, ii iubeai… daca mai traiesc unii dintre ei sau nu, tu tot ii mai iubesti… Vezi, tu, Aline, asta inseamna ca DUMNEZEU EXISTA, pentru ca IUBESTI. EL „moare” doar acolo unde nu mai exista dragostea… si starea pe care o au cei care nu mai pot iubi se cheama : iad… fiecare si-o alege, spre marea tristete a IUBIRII VESNICE, astfel refuzate…

    Concluzie: Alin, daca mai poti iubi (si cred ca raspunsul tau este DA!) atunci Dumnezeu exista (si pentru tine), daca nu mai poti (pentru ca – de fapt – nu mai vrei!!!) iubi, atunci inseamna ca te lipsesti singur de IUBIRE, Care nu e altceva decat DUMNEZEU…

    Aceasta Mare Iubire S-a si Intrupat, sub chipul FIULUI DIVIN, Domnului nostru Iisus Hristos… Vechiul Testament „vorbeste” despre venirea Lui, din ce in ce mai asteptata de omenirea, care traia din cei in ce mai in intuneric. Noul Testament e una din „dovezile” ca El a venit pe acest pamant, a invatat pe oameni cum sa traiasca spre a deveni fericiti (inclusiv vesnic) si a facut atate minuni (invieri, vindecari etc)…

    Si mai e ceva ce nu se vede, dar EXISTA: e vorba de harul divin revarsat prin Sfintele Taine… Acesta se SIMTE cand il primesti… iti schimba viata, de fapt iti dă viata cea adevarata, in Hristos… Dar, ca sa ajungi sa crezi, trebuie sa „cercetezi” indelung toate cele sus-mentionate, nu doar Discovery si National G… Ai sa vezi ca se poate! Noi suntem – cu sufletul – alaturi de tine!!!

    Reply

  30. Maria
    mai 31, 2010 @ 7:29 pm

    vai, dar daca au spus la televizor, cum sa te indoiesti de asta?
    :-))
    televizor= infailibil, lege, norma, regula, spalare pe creier (sst, sa nu mai spuneti la nimeni), manipulare, hipnoza, etc.
    nu conteaza marii oameni de stiinta care in toate lucrarile lor n-au gasit nimic care sa contrazica faptul ca exista un Creator a toate.
    sunt cativa care se dau mari „oameni de stiinta” pe la tv, mai fac cate o emisiune pe la Discovery si N.G. folosind atat de bine cunoscutele metode de aburire, adica cele din comunism, astfel incat cei neinvatati si care n-au citit Biblia, le inghit pe nemestecate. doar au spus la tv, nu-i asa?
    hai sa credem fara sa mai cercetam si alte surse!
    doar de la tv primim totul fara sa mai cercetam noi sa vedem cu ochii nostri si sa ne convingem ca-i asa au ba!

    Reply

  31. Maria
    mai 31, 2010 @ 7:30 pm

    Anesti
    iarta-ma.

    Reply

  32. Maria
    mai 31, 2010 @ 7:40 pm

    Alin
    iti recomand sa citesti cartea „Dialoguri- stiinta si credinta”, a lui Ioan Vladuca, un mare biolog si matematician care a ajuns calugar.

    Comu­nis­tii spuneau ca marii savanti au fost atei. Dar asta este o min­ci­una. In real­i­tate, marii savanti au crezut in Dum­nezeu. Galileo Galilei, Johannes Kepler, Robert Boyle, Mihail Vasilievici Lomonosov, Blaise Pas­cal, Got­tfried Leib­niz, Isaac New­ton, Michael Fara­day, James Joule, Lord Kelvin, James Maxwell, toti aces­tia cre­deau cu tarie in Dum­nezeu.

    Astrono­mul Johannes Kepler (1571–1630), unul din­tre inte­mei­etorii Astronomiei mod­erne, spunea: „Cred numai si numai in slu­jirea lui Hris­tos. Inten­tionam sa devin teolog, dar vad acum ca prin stradani­ile mele Dum­nezeu este slavit si in astronomie, intru­cat cerurile spun slava lui Dum­nezeu”.

    Fizicianul Isaac New­ton (1642–1727), descoper­i­torul legii grav­i­tatiei uni­ver­sale, minunandu-se de armo­nia sis­temelor cer­esti, spunea: „Acest sis­tem extra­or­di­nar al soare­lui, plane­telor si come­telor poate sa apara doar din lucrarea unei Fiinte inteligente si atotputernice”.

    Fizicianul James Joule (1818–1889), unul din­tre inte­meietorii Ter­mod­i­nam­icii, mar­turisea: „Dupa cunoast­erea si implinirea voii lui Dum­nezeu, urma­torul meu tel este sa cunosc cat pot de mult despre atributele Sale – intelep­ci­unea Sa, put­erea si bunatatea Sa, asa cum sunt ele aratate de lucrarea mainilor Sale”.

    Fizicianul William Thom­son (Lord Kelvin, 1824–1907) a zis: „Pre­tutin­deni in jurul nos­tru se afla dovezi cople­si­toare ale unui proiect divin. Con­cep­tia ateista mi se pare atat de lip­sita de sens, incat nici nu o pot exprima in cuvinte”.

    Medicul Nico­lae Paulescu (1869–1931), descoper­i­torul insu­linei, com­bat­and teo­ria ateista a evo­lu­tiei speci­ilor, a zis: „Gen­er­alizari nejus­tifi­cate, ratio­na­mente defec­tuoase – iata firul cu care este cusuta doc­t­rina trans­for­marii speci­ilor”. In urma cerc­etar­ilor bio­log­ice, el a ajuns la urma­toarea con­cluzie: „Viata este efec­tul a doua cauze ima­te­ri­ale: una, cauza secun­dara sau sufle­tul — unica pen­tru fiecare fiinta vie­tu­itoare; alta, cauza pri­mara, sau Dum­nezeu — unica pen­tru total­i­tatea fiin­telor vietuitoare”.

    Ade­varatul om de sti­inta ajunge la con­cluzia exis­ten­tei Zid­i­toru­lui. Studi­ind sti­in­tele in con­tin­uare, el cauta inte­lepciunea Zid­i­toru­lui aratata in zidiri.

    Reply

  33. marius
    mai 31, 2010 @ 8:39 pm

    pentru Alin,
    vin si eu cu o recomandare, de data asta un documentar video foarte bine realizat, care se cheama ”The Case for A Creator” il poti gasi dand un search in huburile ortodoxe (ortodoxredirectme.net)sau pe internet, acolo vei gasi multe dovezi despre existenta Lui Dumnezeu, eu zic ca merita sa vezi asta si sunt sigur ca nu o sa fii dezamagit

    Doamne ajuta!

    Reply

  34. Anesti
    mai 31, 2010 @ 9:44 pm

    maria ff pertinente aceste argumente mai cu seama citatele, nu vreau sa fiu sau sa par rautacios, dar cred k e mai bine si indicat ar fi un articol, cel putin, privind dialogul religie-stiinta…si cred k e ff asteptat de multi din cate observ 🙂 si rog pe Admin sa faca demersuri in acest sens, pentru a putea directiona mai apoi orice utilizator care are neclaritati referitor la relatia vie religie-stiinta

    Reply

  35. Cristina
    mai 31, 2010 @ 9:45 pm

    Doamne ajuta ,eu am avut parte de o nastere normala si de o cezariana .Pot sa spun ca as fii preferat sa nasc normal dar stiam ca datorita unor problemee cezariana era singara sansa .Nu exista comparatie intre una si cealalta ,pot sa spun ca a fost mult mai bine cand am nascut normal ,mi-am revenit muuult mai repede ,nu sunt in masura sa dau sfaturi fiecare face cum crede si cum se poate dar pentru mine nasterea normala ramane prima alegere ,fie ca Domnul sa dea intelepciune viitoarelor mamici sa stie ce este mai bine pentru ele si pentru copilasii lor .Desii nu mai sunt chiar foarte tanara ,citesc cu placere zilnic ceea ce scieti ,pot sa spun ca am invatat muulte lucruri folositoare ,nu pot decat sa va doresc sa va dea Domnul putere si intelepciune de a scrie si in continuare ca este nevoie .Multunmesc mult pentru tot ,o sa va citesc si in continuare iertare daca de-a lungul timpului v-am suparat cu ceva prin comentariile mele .Singurul lucru care nu i-mi place sunt comentariile rautacioase ale unora care nu doresc sa vada cata munca se depune aici ,sper sa nu supar pe nimemni.Spor in continuare in tot ceea ce doriti da faceti si fie ca Domnul sa va daruiasca tuturor celor care scrieti insutit bucuriile pe care le primesc eu citindu-va

    Reply

  36. admin
    mai 31, 2010 @ 10:51 pm

    Ma bucur Cristina ca ne-ai spus parerea ta, ca una ce ai trecut prin ambele experiente, ceea ce ai spus tu in comentariul tau face de 10 ori mai mult decat articolul….

    Ne bucuram ca putem fi de folos. Roaga-te si pentru noi.

    Reply

  37. alex
    iunie 1, 2010 @ 6:42 am

    @Maria
    Se pare ca dai exemple de oameni de stiinta de acum cateva sute de ani. Poate nu stii dar acum cateva sute de ani oamenii nu te prea placeau daca erai ateu. Asta nu inseamna ca acei oameni de stiinta nu era crestini. Cel mai probabil erau. Dar pe vremea aceea nu existau dovezile care le avem azi despre evolutie. Asa ca incearca sa dai un om de stiinta cunoscut credincios mai recent.

    „Ade­varatul om de sti­inta ajunge la con­cluzia exis­ten­tei Zid­i­toru­lui. Studi­ind sti­in­tele in con­tin­uare, el cauta inte­lepciunea Zid­i­toru­lui aratata in zidiri.”

    Cred ca adevaratul om de stiinta e acela care aduce contributii stiintifice indiferent de credinta sa.

    Uite un exemplu frumos. Calculatorul care l-ai folosit scriind mesajul ala nu ar fi putut exista fara marea contributie a lui Alan Turing.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
    Dar Alan Turing era si homosexual si ateu. Ar trebui sa nu ii luam in considerare contributiile pentru ca „Ade­varatul om de sti­inta ajunge la con­cluzia exis­ten­tei Zid­i­toru­lui”?

    Reply

  38. Iasmin
    iunie 1, 2010 @ 9:08 am

    Ceea ce ma intriga pe mine cel mai mult este ideea ca la nasterea prin cezariana nu ai dureri. Fals.
    Exista dureri si inca mari. A, ca unele mame aleg sa primeasca analgezice? Pai asa si la nasterea naturala unele mame opteaza pentru analgezice. Dar, durerea exista! Si de asta va pot asigura, caci in ambele cazuri ramai cu sechele.
    La nasterea naturala ramai cu epiziotomia (99,99% din cazuri)
    La nasterea prin cezariana ramai cu durerile pe care le ai la ridicarea greutatilor, cu discomfortul la schimbarea vremii samd.

    Cat priveste modalitatea de a naste, pai asta e la latitudinea doctorului, el trebuie sa aleaga. Pana la urma femeia poate cere cezariana, dar nu se taie singura. Este alegerea medicului- o alegere in cunostinta de cauza de multe ori. Aceasta modalitate de a aduce pe lume copii a salvat multe vieti fata de secolele din urma. Si personal cred ca a fost lasata de Bunul Dumnezeu ca o modalitate de a naste (nu fara dureri!!!!) ci pentru a salva.
    Daca o mama risca sa moara prin nastere naturala si chiar moare deoarece nu se face cezariana, pai nu mai exista nici restul de 3 nasteri posibile… (Asta ca raspuns la faptul ca cezariana ingradeste numarul de nasteri)

    Doamne ajuta!

    Reply

  39. Anesti
    iunie 1, 2010 @ 9:19 am

    Nu este vorba ca ingradeste in sensul strict…aceasta este o consecinta fireasca a unui numar limitat de nasteri prin cezariana, nu cred k o minte sanatoasa poate alege nasterea prin cezariana doar pentru a „fi obligata” sa aiba putini copii, avand la tinerete gand de a se bucura mai mult de relatia sexuala decat de bucuriile duhovnicesti ale familiei…
    Deci posibilitatea agravarii sanatatii poate exista in ambele moduri de a neaste de la caz la caz, dar si cand eu ca tata stiu ca un anume doctor sau spital are un renume nu tocmai bun pentru o anume operatie, atunci iau masuri de precautie, pentru ca este mai importanta nasterea pruncului decat banii sau subiectivismul si monopolul unui doctor de oras mic…avem surse de informare academica si trebuie sa profitam sa ne interesam si sa cercetam mai cu seama acum la rece inainte chiar de a fi cazul pentru a nu ne pripi atunci…eu asa consider in mare.
    Multumesc!

    Reply

  40. Iasmin
    iunie 1, 2010 @ 9:35 am

    Anesti, total de acord in cazul in care medicul alege cezariana atunci cand nimic nu o indica.

    Eu personal nu as fi trait si nu as mai fi fost astazi printre cei vii daca nu exista aceasta posibilitate (cezariana) si chiar si asa am fost la un pas de moarte. Dar am auzit si situatii cand s-a ales cezariana din comoditatea doctorului. Acest ”obicei” insa este ca mita, ca inselatoria, hotia, si alte plagi ale societatii noastre, si ar trebui eradicate.

    Reply

  41. Anesti
    iunie 1, 2010 @ 9:46 am

    ma bucr ca esti mamica si imi doresc sa te bucuri din toata inima de prunci, poate ca in conceptia noastra cezariana pare o operatie mai sigura fiind „asistata” contra cost decat o nastere normala care …nu stiu cat de sustenabila este pentru bugetul doctorului bugetar…si de frica Iasmin…de frica se practica si cezariana de asta pledez pt informare cu mult dinainte de a fi in situatia de a alege, pentru ca pusi in fata situatiei nu avem timp sa cercetam si de emotie sau frica intelegand indirect de la caz la caz atentionarea indirecta a medicului pentem sa luam decizii pripite fara a fi necesare obligatoriu si apoi sa le regretam, pentru ca tot noi ne vom mustra, ne vom reprosa..
    Ori in momentul in care in fata medicului discret afirm riscul unei situatii nedorite pe viitor si pe baza trecutului sotiei pe care il cunsosc dca sunt responsabil medicul va vedea nu un om sfidator ci un om caruia ii pasa si care nu este indiferent de soarta mamei si a pruncului, pentru ca sa fim seriosi medicii isi permit sa ia uneori decizii luand in calcul nestiinta, lipsa de informare de baza a oamenilor ca sunt pusi direct in stiuatia de a alege fara a sti riscurile, nefiind informati dar cu iertare nici nu se spetesc sa se intereseze desi perioada de sarcina le-ar putea da de gandit mai ales datorita cazurilor neplacute din „istoria” negre a medicine
    Sunt sigur ca o alegere gresita sau in graba sau vazand doar satisfactie sexuala mai devreme sau mai tarziu ne va aduce cel putin mustrarea constiintei care mai de fiecare data vine impreuna cu ceva nedorit…deci pledez si pentru informarea personala, responsabila dar nu obraznica fata de doctor, ci sa stiu ce e cu mine ce e cu sotia care sunt riscurile de la caz la caz si doctorul sa nu vada in fata lui doi oameni analfabeti de care poate profita financiar,pt k oricum multi vom da bani, si rpefer sa ii dau bani pentru ceea ce este mai bine pentru mama pruncului decat sa aleg ce este mai scump ca operatie….

    Reply

  42. Maria
    iunie 1, 2010 @ 9:58 am

    Alex
    cel care a scris cartea traieste, il poti asculta pe net, in conferintela sale, e cel mai contemporan exemplu:-)
    iar ce spui tu despre internet nu are legatura cu subiectul.

    Reply

  43. Iasmin
    iunie 1, 2010 @ 10:00 am

    Informarea este cheia intotdeauna. Mai vine desigur si credinta in Bunul Dumnezeu. (Eu nu am avut voie sa am copii, am avut o situatie a sanatatii extrem de dificila din frageda pruncie). Slava lui Dumnezeu, ca este cum vrea El, nu cum vrem noi. Degeaba au zis medicii ca nu voi putea avea, iata ca nu doar informarea e cheia intotdeauna, ci si credinta. (Dar chiar si prin credinta, nu as fi putut naste natural, cum am zis, chiar numai cezariana a fost un efort foarte mare pentru organismul meu)
    De aceea sustin cezariana, pentru cazurile care sunt in aceeasi categorie cu a mea. Nu sustin insa cezariana pentru mamicile care ar putea sa nasca normal dar dintr-o atitudine comoda aleg cezariana (aleg de pilda si legarea trompelor totodata, ca sa scuteasca pe viitor facerea de prunci).
    Da, informarea este si va ramane cheia, dar si dreapta socoteala. Pentru ca daca nimeresti la un medic care este ”procezariana” din comoditate si de informeaza cum crede el ca ii convine…Pacat ca am devenit un stat laic si ca avem din ce in ce mai putini medici cu frica de Dumnezeu.

    Reply

  44. Saurian
    iunie 1, 2010 @ 10:10 am

    alex, ţi se pare că face atât de mult bine calculatorul? Societatea noastră a luat-o pe un drum demonic. Ne izolăm în casă şi stăm toată ziua pe Internet. Creşte egoismul în noi şi devenim nişte handicapaţi emoţionali ce nu sunt în stare să lege relaţii reale şi mai adânci cu alţii. Oamenii de azi sunt nişte legume faţă de cei de acum câteva sute de ani iar mass-media se joacă cum vrea cu noi. Deci ce bine a adus Internetul? Faptul că acum se vorbeşte mai mult despre Sfinţii Părinţi faţă de dinainte? Da, acum se vorbeşte mai mult despre Sfinţii Părinţi dar se trăieşte mai puţin credinţa ca înainte. Deci tot nu înţeleg ce bun a adus calculatorul. Poate posibilitatea unei crize economice cum e acum când nu mai ai pământul tău cu care să te descurci ci depinzi de nişte oameni de la putere ce se joacă cu cifrele. Spune-mi un singur lucru cu adevărat bun ce a făcut calculatorul şi eu îţi spun 10 lucruri proaste.

    Reply

  45. Anesti
    iunie 1, 2010 @ 10:35 am

    Ma ierti ca intervin saurian, dar pe mine personal, recunosc faptul ca si imi dauneaza neutilizand optim timpul, dar ma si ajuta intrucat am ff multe resurse teologice si nu numai in format electronic pe care nu le-as fi putut avea in niciun caz in alt mod decat prin calculator si neaparat internet…desigur uneori ma intreb cand le voi citi nu neaparat pe toate, dar daca ele nu imi sunt sursa de mandrie si deci egoism…poate e o ispita si asupra putinelor lucruri „duhovnicesti” pe care le poate oferi calculatorul si internetul. Insa calculatorul isi ia pretul sau , al pacatului cu prisosointa si ai mare dreptate in ceea ce zici, doar ca nu trebuie sa vedem numai o extrema.
    parintii Bisericii etapizeaza credinta si spun ca toate sunt bune daca le utilizam in scop bun, cu gand bun…ce vedem si consideram noi bun pt noi? Aici e problema…suntem o societate a consumerismului, nu a duhului si a adevarului, o societate a unui sonsumerism care nmici macar nu se poate sustine si autogenera macar economic dovada criza de toatre felurile, ce nu arata decat o alta exagerare in care se include si ceea ce ai evidentiat, dar din pacate la un articol ce nu are aceasta tema!

    Reply

  46. omp
    iunie 1, 2010 @ 12:25 pm

    in fiecare duminica, pe la 19.30 e o emisiune, la Trinitas TV, la care sunt invitati medici, majoritatea fiind si cadre didactice univesitare. In plus exista si multe alte emisiuni la care sunt invitati si alti oameni de stiinta, cercetatori, inventatori, toti acestia recunoscand ca marile lor revelatii s-au datorat inspiratiei divine. Exista deja multe cereri pentru introducerea unor optionale teologice, la facultatile de medicina…

    Unul dintre invitati, prof. dr. (chirurg de talie mondiala), actualmente nonagenar, declara ca la „Revolutia” din 89, fiindu-i adusi pe masa de operatie foarte multi impuscati, raniti foarte grav, si fiind nevoit sa opereze non stop, vreo 3 zile la rand, a recunoscut ca Cineva i-a dat aceasta putere astfel incat nu s-a simtit deloc obosit. Tot dansul recomanda bolnavilor Sovedania si Impartasania inainte de operatie, in plus – rugandu-se si dansul, in taina, pentru respectivii bolnav…

    pacat ca ignoram aceste emisiuni (de la Trinitas), ce atrag, nu prin senzational, ci prin firescul lucrurilor…

    Reply

  47. alex
    iunie 1, 2010 @ 1:09 pm

    @Maria

    L-am cautat pe Google dar nu i-am gasit realizarile stiintifice. Poate sunt mai greu de gasit, nu am momentan timp sa le caut. Iti dau dreptate. Sa spunem ca e un om de stiinta crestin. Din nefericire un singur exemplu nu dovedeste nimic, ar putea fi foarte simplu exceptia de la regula. Daca ai intradevar dreptate ai putea fara nici o problema sa imi mai dai cateva exemple.

    @Saurian

    Oamenii de acum cateva sute de ani mureau de la o infectie simpla. Nivelul de trai era ingrozitor pentru marea majoritatea care nu erau nobili/bogati. Da, mi se pare ca face foarte bine calculatorul. Poate nu esti constient de faptul ca infrastructura societatii depinde de calculatoare.

    „Spune-mi un singur lucru cu adevărat bun ce a făcut calculatorul şi eu îţi spun 10 lucruri proaste.”
    Informatia este libera. Daca lumea nu mai are credinta poate isi pune intrebari si gandeste singura.

    Uite un lucru bun. Acum spune-mi tu 10 lucruri rele. Pana acum nu ai spus nici unul.
    „Deci tot nu înţeleg ce bun a adus calculatorul. Poate posibilitatea unei crize economice cum e acum când nu mai ai pământul tău cu care să te descurci ci depinzi de nişte oameni de la putere ce se joacă cu cifrele.”
    Oamenii de acum cateva sute de ani nu aveau aproape nimic. Prefer ce avem acum. Se pare ca ce ai spus tu acolo e un lucru bun.

    Reply

  48. Saurian
    iunie 1, 2010 @ 1:29 pm

    alex, n-am timp să discut despre lucruri atât de complexe. Dumnezeu să te lumineze şi sper ca cei care au mai mult timp să discute cu tine pe problemele astea. Îmi cer iertare. Argumente am dar chiar nu am timp să port discuţii kilometrice ( sper că mă înţelegi ). Doamne ajută!

    Reply

  49. admin
    iunie 1, 2010 @ 1:29 pm

    Copii, va rugam sa nu va mai abateti de la subiectul articolului la care se discuta. Asa ar fi firesc pentru cititorii care sunt interesati de problema tratata.

    Reply

  50. Usr
    iunie 1, 2010 @ 1:58 pm

    Okay, on-topic: Din cate stiu, de multe ori se recurge la cezariana pentru a se evita anumite complicatii care ar putea surveni (atunci cand persoana in cauza are si alte probleme de sanatate). Cum poti sfatui un om sa nasca pe cale naturala stiind ca poate sa-i faca rau? Parca spuneati ca sunteti crestini, halal.

    @Mihaela – pentru ca intrebarea ta e mult prea stupida, am sa-ti raspund in felul urmator; ai doua solutii: risti sa orbesti si sa nasti natural SAU cezariana. Faptul ca pui intrebarea pe un site plin de oameni care nu cunosc medicina, e un lucru de-a dreptul genial. Nu cred ca cineva de-aici te poate ajuta in adevaratul sens al cuvantului. Ai o intrebare din medicina? Nu esti convinsa ca doctorul respectiv ti-a dat solutia cea mai buna? Intreaba alti doctori.

    Succes

    Reply

  51. omp
    iunie 1, 2010 @ 2:37 pm

    Usr,

    chiar daca tu insuti(sati) ai fi medic, nu inteleg cu ce drept poti aprecia intrebarea cuiva prin cuvinte gen „intrebare – mult prea stupida” ?

    Un medic adevarat, cu chemare, isi iubeste, nu-si desconsidera pacientii… cu adevarat e mare nevoie ca unii medici sa invete si sa se poarte cu semenii, caci degeaba sunt „asi” in profesie, daca te „omoara” prin vorbe…

    Ca si crestin, n-ai nici un drept sa-ti judeci aproapele, sau uiti ca ceea ce „vedem” in altii e cu prioritate in noi ?

    Reply

  52. admin
    iunie 1, 2010 @ 2:41 pm

    @Usr, faptul ca vorbesti on-topic nu este destul pentru a ti se publica un comentariu. Desi ai dat dovada de lipsa bunului simt la acest ultim comentariu prin faptul ca ai facut afirmatii nefondate, totusi publicam acest comentariu si iti raspundem, presupunand ca nu ai avut rea-vointa ci lipsa de intelegere.
    Repetam acelasi lucru (din articol) pe care l-am repetat si cateva comentarii mai sus unui alt cititor grabit cu concluziile inainte de a citi despre ce vorbim exact:
    Nu vorbim de cazurile când operaţia cezariană se impune din diferite motive medicale obiective şi serioase, ci de cazurile când viitoarea mamă alege operaţia în locul naşterii naturale.”
    Deci argumentul adus de tine este in afara discutiei noastre intrucat noi vorbim de cazurile cand cezariana este inteleasa ca o „moda” in randul mamelor, sau ca o incercare de a evita chinurile nasterii printr-o interventie chirurgicala (care oricum are dezavantaje fata de nasterea naturala).
    Vorbim doar de acele cazuri cand cezariana este ceruta din initiativa mamei, din motive de preferinta, nu de cazurile de cezariana pe care le impune cadrul medical din motive lesne de inteles.
    Poate nu stiai, dar sunt nenumarate mamici, viitoare mamici care recomanda cezariana ca o optiune la nastere. Ori cezariana nu este obtiune ci o interventie chirurgicala intr-o conjunctura nefavorabila.
    Unde este conjunctura nefavorabila si decizia organului medical competent, daca tanara mamica vine la doctor si-i spune ca prefera sa nasca prin cezariana pentru ca asa au nascut si celelalte colege de munca?
    Unde este obiectivitatea medicala cand tanara mamica prefera sa nasca prin cezariana pentru ca a citit in revista de frumusete „x” ca la nastere i se lateste bazinul si nu va mai fi estetic?
    Sper ca acum ne-am facut intelesi despre ce vorbim.

    Reply

  53. Ro
    iunie 1, 2010 @ 2:44 pm

    Mihaela, la dioptrii mari este recomandat sa nasti prin cezariana, pot aparea complicatii la ochi, pana la dezlipirea de retina. Nu iti fa probleme de constiinta, si gandeste-te ca bebelusul tau va avea nevoie de tine sanatoasa, si nu are rost sa risti… pentru ce? Iti ridica cineva o statuie daca te chinui sa nasti natural si iti risti aiurea sanatatea?

    Reply

  54. Usr
    iunie 1, 2010 @ 4:11 pm

    bine admin, de acord cu ultima parte.

    Referitor la comentariul meu, nu am dat dovada de lipsa bunului simt. Am considerat ca intrebarea e ‘stupida’. Si cred ca am dreptate, am explicat si de ce. Ti se spune ca poti avea probleme grave de sanatate daca nu procedezi intr-un anumit fel, si tu recurgi la a intreba un ‘forum’ de crestini ce e de facut. Vei naste un copil si va trebui sa il cresti, cred ca e important sa fii sanatoasa.
    Mi se pare natural sa fiu mai taios, poate intelege Mihaela ca a lua decizii din astea pe forumuri e un obicei prost. Vad ca totusi cei care au postat au avut bunul simt sa-i recomande sa faca ce e bine pentru sanatatea ei. Dar daca nu era asa? Daca toti de aici i-ar fi spus ca e pacat? Daca femeia ar naste si ar orbi?

    Mihaela, consulta-te si cu alti medici, vezi ce e facut, nu vreau (si nici tu nu vrei) sa ai probleme. Daca e prea riscant => cezariana, altfel, cum crezi.

    Reply

  55. admin
    iunie 1, 2010 @ 4:30 pm

    Usr, ma bucur ca ai inteles despre ceea ce discutam cu adevarat.
    Intrebarea Mihaelei nu era stupida, ci pur si simplu o intrebare. Poate nici ea nu a inteles despre ceea ce discutam exact, la fel cum nu ai inteles nici tu pentru inceput. Deci, un pic de rabdare si de lamuriri nu strica.
    Insa, ma intreb de ce continui sa faci presupuneri despre lucruri care nu s-au intamplat si la care nici macar nu s-a dat curs: „Dar daca nu era asa? Daca toti de aici i-ar fi spus ca e pacat? Daca femeia ar naste si ar orbi?”
    Nu a sustinut nimeni ca ar face un pacat daca recurge la cezariana din motive medicale, iar lucrul acesta ramane doar o simpla presupunere a ta, si nimic mai mult.
    Te rugam, mai multa rabdare cu judecatul celorlalti participanti la dialog. E valabil pentru toti, desigur.

    Reply

  56. Ana
    iunie 1, 2010 @ 5:14 pm

    Cristina „Doamne ajuta ,eu am avut parte de o nastere normala si de o cezariana .Pot sa spun ca as fii preferat sa nasc normal dar stiam ca datorita unor problemee cezariana era singara sansa”

    La fel ca Cristina, am avut si eu prima nastere normala, si a doua cezariana. Nu a fost alegerea mea sa fac cezariana, ci au fost anumite complicatii. Mi-au trebuit doi ani de zile sa-mi revin si din cauza asta a avut de suferit si copilul, caci nu l-am putut decat foarte putin alapta.

    Din nefericire am avut complicatii si la a treia nastere si am facut din nou cezariana. Cu a treia sarcina familia ma incuraja spre avort, insa simteam o bucurie atat de mare in mine, incat nu doream sa fac avort. Am avut SANSA sa intalnesc o DOCTORITA CRESTINA care mi-a spus doar 2-3 cuvinte, dar care au fost decisive pentru mine ca sa-mi pot infrunta sotul si familia care asteptau avortul.

    M-am refacut total dupa a doua cezariana, cu toate ca au fost complicatii mari. Cred insa ca decizia de a nu avorta, ci de a naste copilul, m-a ajutat sa-mi refac total organismul si cred ca a fost rasplata de la Dumnezeu pentru nasterea de prunc.

    Va recomand insa din suflet intai sa va rugati si apoi sa cereti sa nasteti normal.

    O mama fericita

    Reply

  57. Maria
    iunie 1, 2010 @ 5:23 pm

    Ana
    mare bucurie mi-ai adus prin comentariul tau.
    asa frumos lucreaza Dumnezeu!
    sarut-mana.

    Reply

  58. Maria
    iunie 1, 2010 @ 5:25 pm

    vreau si eu copii:-)

    Reply

  59. Ana
    iunie 1, 2010 @ 6:45 pm

    Maria, sarut mana si eu. Nasteti copii fetelor, nasteti, nasteti multi. Cu cati mai multi copii sunt intr-o familie, cu atat mai usor sunt de crescut.

    Primul copil pare foarte greu, al doilea copil pare cat 10, dar totusi ceva se usureaza. Al treielea echilibreaza familia si aduce imens de multa bucurie. Sa mai spun?:-)

    Si stiti cum e sa fii parinte? Stiti ce minune este?

    Doamne ajuta

    Reply

  60. Maria
    iunie 1, 2010 @ 6:57 pm

    Ana,
    Te cred pe cuvant:-)
    Dumnezeu stie ce si cum va fi viata mea, poate voi avea o familie, ma voi casatori, voi avea copii, nu stiu.
    Stiu doar ca imi doresc.
    Deocamdata sunt singura. Dste greu sa fi singur. Nimic mai greu pe lumea asta.
    mai am un pic de nadejde la Domnul ca se va milostivi de mine.

    Reply

  61. Ana
    iunie 1, 2010 @ 7:24 pm

    Parintele Amfilohie Branza, intr-o conferinta a raspuns unui tanar care pusese o intrebare asemanatoare cu a ta, ca Dumnezeu ne-a adus in lumea asta cu tot ce ne trebuie, deci Maria, PARTEA TA EXISTA DEJA:-).

    Uite aici conferinta despre care iti vorbesc. Daca nu ai timp sa o asculti acum toata, asculta macar partea a doua. O sa-ti dea multa pace si bucurie:-)

    http://www.ortodoxmedia.com/inregistrare/645/Pr_Amfilohie_Criteriile_mantuirii

    Reply

  62. ioanaM
    iunie 3, 2010 @ 2:10 pm

    Atat de tare m-a revoltat acest articol, ca nici nu stiu de unde sa incep!Claudiu, nu are rost sa te intreb daca ai nascut, dar pot sa te intreb de ce iti permiti sa dai sfaturi si sa judeci intr-o privinta pe care n-o cunosti din experienta proprie?
    „Insa nasterea fireasca presupune implicarea fizică şi emoţională a mamei în acest proces”. Sincer nu inteleg ce ai vrut sa spui cu acest lucru; vrei sa spui ca o femeie care naste prin cezariana, chiar la alegere, nu sufera fizic si nu are emotii?! Am nascut prin cezariana si pot sa spun ca durerile de dupa sunt groaznice si de mai lunga durata decat cele de la nasterea normala, cu tot cu anestezice. Sora-mea plangea la telefon de durere dupa nastere (si ea tot cezariana). O prietena de-a mea care a nascut intai normal si apoi cezariana spunea ca cezariana a fost mult mai dureroasa, deci crede-ma, platesti cu varf si indesat asa zis-a nastere mai usoara.
    „O femeie care alege naşterea printr-o operaţie cezariană se gândeşte întâi la ea”. Cred ca marea majoritate a celor care aleg cezariana fara ca ea sa fie necesara o fac din frica de durere. Poti tu sa judeci un om pt. frica? Pai hai sa-l judecam atunci si pe Mantuitorul pt. „Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta” (continuarea nu are rost s-o amintesc deoarece daca am zice si am trai toti asa, toti am fi sfinti). Dar daca tie nu-ti este frica de durere te rog, ca sa ne convingi pe noi ca gresim, sa mergi la stomatologie sa-ti scoti o masea, nu de fapt sa faci o lucrare mai complicata si de lunga durata (ore, uneori zile) fara anestezie. Abia atunci cred ca poti sa ai dreptul (si inca nici atunci) sa pretinzi cuiva asumarea unei suferinte cu buna stiinta, dar atunci cred ca n-ai s-o mai faci, cand ai sa vezi cat de greu e.
    „O femeie care naşte natural îşi merită numele de mamă”. Mi se pare cea mai josnica afirmatie. Si cum ar trebui sa-i spun unei femei care naste natural dar isi abandoneaza copilul dupa nastere? Sau cum ar trebui sa-i spun celei care nu poate sa aiba copii si-i creste pe cei abandonati?
    „Femeia, alegand naşterea prin cezariană, îşi limitează numărul copiilor la 2 maxim 3, deşi ar fi putut să dea naştere la mai mulţi”. 4 este nr de cezariene acceptat astazi de ginecologi. Cunosc o femeie care a nascut 6 copii, si alta 14, avand fiecare cate 2 cezariene la activ, printre primele nasteri, dar, intr-adevar un uter cicatriceal reprezinta un risc. Cred ca femeia aceea despre care spui tu ca-si limiteaza nr de copii datorita cezarienei, o face inainte de a naste, dar nu e treaba noastra sa judecam de ce.
    „Cât priveşte atitudinea unor soţi de a-şi menaja soţiile de durerile naşterii”…eu zic sa vorbeasca fiecare pt el, atata timp cat unii facem ceva si altii altceva si sa respectam munca sau efortul celuilalt, cat de mic ar fi el, atata timp cat nu-l facem noi.

    Reply

  63. Usr
    iunie 3, 2010 @ 3:45 pm

    Foarte bine punctat, jos palaria..

    Reply

  64. admin
    iunie 3, 2010 @ 4:10 pm

    Salut Ioana,

    Nu stiu de ce esti asa suparata. Vreau doar sa te gandesti ca nasterea naturala e cea lasata de Dumnezeu si nu operatia cezariana.

    Daca zici ca e mai dureroasa cezariana atunci de ce nu aleg toate femeile nasterea naturala. Durerile nasterii trebuiesc asumate ca o consecinta a pacatului Evei, iar castigarea painii prin sudoarea fruntii este o alta consecinta a pacatului, partea lui Adam, pe care o suporta barbatul. Nu e cu nimic barbatul mai prejos decat femeia pentru ca nu naste, lucrurile se compenseaza, barbatul suportand ale lucruri..

    Ioana, vorbesc doar de alegere si nu de motive medicale.

    Reply

  65. ellena
    iunie 3, 2010 @ 4:49 pm

    Personal agreez cum ati pus problema,deoarece multe viitoare mamici vad cezariana ca o optiune, adica au dileme daca sa nasca natural sau prin cezariana si sunt multe care aleg „calea mai usoara”,desi nu cred ca este mai usoara caci pot aparea complicatii dupa, si nu vad cezariana ca o ultima optine, cand chiar nu se mai poate naste natural si mama este obligata sa faca cezariana. Imi place articolul sper sa-l vada cat mai multe viitoare mamici…Doamne ajuta!

    Reply

  66. Daniela
    iunie 3, 2010 @ 5:20 pm

    Daca ar fi sa am un copil eu as alege nasterea naturala,chiar daca e mai dureroasa, darul primit de la Dumnezeu va compensa orice suferinta din timpul nasterii…sa zicem ca te doare 2-3 ore dar viata celui nascut va fi de zeci de ani si se merita orice efort depus.Si cred ca atunci cand se va face mare copilul va aprecia mai mult o mama care ia responsabilitatea de mama asupra sa si l-a nascut asa cum a dat Dumnezeu sa fie,decat pe una care a nascut prin cezariana pt ca i-a fost teama de durere(se exclude cazul in care cezariana este aleasa pt a nu afecta viata mamei sau a copilului).
    Natural in faci,natural il si nasti.

    Reply

  67. Jamaica
    iunie 3, 2010 @ 5:33 pm

    „castigarea painii prin sudoarea fruntii este o alta consecinta a pacatului, partea lui Adam, pe care o suporta barbatul.” tu nu ai femei la locul de munca?

    Reply

  68. Saurian
    iunie 3, 2010 @ 7:07 pm

    Războiul sexelor reîncepe… =)))))

    Reply

  69. Jamaica
    iunie 3, 2010 @ 7:29 pm

    in niciun caz, numai ca „atributiile” fiecaruia s-au amestecat si e dificil sa spui acum ca painea o castiga barbatul cand e suficient de greu de trait si cu 2 salarii intr-o familie.

    Reply

  70. Jamaica
    iunie 3, 2010 @ 7:35 pm

    carcotas mai esti !:-)

    Reply

  71. Anca
    septembrie 18, 2010 @ 12:30 pm

    DOCTORITA CRESTINA – INTREBARE PENTRU ANA
    Draga Ana, spune-mi si mie unde o pot gasi pe aceasta doctorita crestina? As avea mare nevoie de asa ceva.
    Trimite-mi la anca_ungureanu@yahoo.com

    Doamne ajuta!

    Reply

  72. Anca
    ianuarie 5, 2011 @ 8:36 pm

    Draga Ioana, parerea mea este ca aceasta postare nu a fost scrisa ca sa judece femeile care au nascut prin cezariana si nici sa le indreptateasca pe cele care au nascut natural.
    Parerea mea e ca acest mesaj a fost scris ca se le ajute pe cele nehotarate sa ia o hotarare.

    Reply

  73. Admin
    ianuarie 6, 2011 @ 7:36 am

    Da Anca, multumim ca ai readus aminte despre asta. Scrie si in introducerea articolului catre cine este adresat in mod special.

    Reply

  74. Sophia
    martie 13, 2011 @ 3:15 pm

    re:
    [quote name=”ioanaM”]Atat de tare m-a revoltat acest articol, ca nici nu stiu de unde sa incep!Claudiu, nu are rost sa te intreb daca ai nascut, dar pot sa te intreb de ce iti permiti sa dai sfaturi si sa judeci intr-o privinta pe care n-o cunosti din experienta proprie?
    "Insa nasterea fireasca presupune implicarea fizică şi emoţională a mamei în acest proces". Sincer nu inteleg ce ai vrut sa spui cu acest lucru; vrei sa spui ca o femeie care naste prin cezariana, chiar la alegere, nu sufera fizic si nu are emotii?! Am nascut prin cezariana si pot sa spun ca durerile de dupa sunt groaznice si de mai lunga durata decat cele de la nasterea normala, cu tot cu anestezice. Sora-mea plangea la telefon de durere dupa nastere (si ea tot cezariana). O prietena de-a mea care a nascut intai normal si apoi cezariana spunea ca cezariana a fost mult mai dureroasa, deci crede-ma, platesti cu varf si indesat asa zis-a nastere mai usoara.
    "O femeie care alege naşterea printr-o operaţie cezariană se gândeşte întâi la ea". Cred ca marea majoritate a celor care aleg cezariana fara ca ea sa fie necesara o fac din frica de durere. Poti tu sa judeci un om pt. frica? Pai hai sa-l judecam atunci si pe Mantuitorul pt. "Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta" (continuarea nu are rost s-o amintesc deoarece daca am zice si am trai toti asa, toti am fi sfinti). Dar daca tie nu-ti este frica de durere te rog, ca sa ne convingi pe noi ca gresim, sa mergi la stomatologie sa-ti scoti o masea, nu de fapt sa faci o lucrare mai complicata si de lunga durata (ore, uneori zile) fara anestezie. Abia atunci cred ca poti sa ai dreptul (si inca nici atunci) sa pretinzi cuiva asumarea unei suferinte cu buna stiinta, dar atunci cred ca n-ai s-o mai faci, cand ai sa vezi cat de greu e.
    "O femeie care naşte natural îşi merită numele de mamă". Mi se pare cea mai josnica afirmatie. Si cum ar trebui sa-i spun unei femei care naste natural dar isi abandoneaza copilul dupa nastere? Sau cum ar trebui sa-i spun celei care nu poate sa aiba copii si-i creste pe cei abandonati?
    "Femeia, alegand naşterea prin cezariană, îşi limitează numărul copiilor la 2 maxim 3, deşi ar fi putut să dea naştere la mai mulţi". 4 este nr de cezariene acceptat astazi de ginecologi. Cunosc o femeie care a nascut 6 copii, si alta 14, avand fiecare cate 2 cezariene la activ, printre primele nasteri, dar, intr-adevar un uter cicatriceal reprezinta un risc. Cred ca femeia aceea despre care spui tu ca-si limiteaza nr de copii datorita cezarienei, o face inainte de a naste, dar nu e treaba noastra sa judecam de ce.
    "Cât priveşte atitudinea unor soţi de a-şi menaja soţiile de durerile naşterii"…eu zic sa vorbeasca fiecare pt el, atata timp cat unii facem ceva si altii altceva si sa respectam munca sau efortul celuilalt, cat de mic ar fi el, atata timp cat nu-l facem noi.[/quote]
    Tu probabil nu tii la copilul tau suficient cat sa lupti CU ADEVARAT pentru el … si stii de ce te-a durut mai mult? pentru ca ai fost LASA! pentru ca ai fost EGOISTA! pentru ca ai stat si ai ascultat sfaturile unor nestiutori.
    Claudiu, multumesc pentru acest articol!

    Reply

  75. gia
    aprilie 2, 2011 @ 9:30 am

    avort
    de ce trebuie sa ne facem probleme ce este bine s-au nu pt fiecare.sa ne dam cu parerea.trebuie sa intelegem ca fiecare o sa dam socoteala pt ce facem cu trupul nostru.daca noi am fii mame credincioase si doritoare de copii nu v-om avea probleme nici la nastere si nici cu copilasii nou nascuti.copilul nenascut il va strica pe cel nou venit.domnul nu-ti da mai multi decit poti creste stie neputintele fiecaruia si atunci de ce sa ne facem griji?sa avem credinta,duhovnic si sfinta biserica si copii nostri v-or fi viitori preoti buni,s-au presedinti buni,doctori buni,avocati buni ……..avem pe maica domnului si toti sfintii si ingeri pazitori si atunci de ce sa-mi pun problema ce am sa fac la nastere s-au pe mai departe.mai bine sa ne rugam.mai bine mucenica decit criminala.trupul este trecator dar sufletul este vesnic cum v-om da socoteala in fata mintuitorului hristos?fiecare primim o camasa la botez alba apoi cind v-om pleca din lumea aceasta v-om pleca cu camasa data l;a nastere si cum v-a fii aceasta camasa daca noi v-om face avorturi plina de singe?

    Reply

  76. Guest
    aprilie 2, 2011 @ 9:39 am

    o singura intrebare am gia esti casatorita si daca da cati copii ai

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *