Cinstirea sfintelor moaște

10_octombrie_02-ciprian_iustinaPentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul! Azi cu ajutorul bunului Dumnezeu am fost la biserica Zlatari, la sfintele moaste ale Sf Ciprian, a carui pomenire impreuna cu Sf Justina si Sf Teoctist praznim la 2 octombrie.

Cum si de ce cinstim si ne rugam la sf moaste? Mantuitorul Iisus Hristos ne cheama pe toti oamenii la asemanare cu Dumnezeu, noi care suntem chipul Lui, ne cheama la indumnezeire. Asa ia chemat si pe sfintii parintii. Dumnezeu s-a facut pentru noi om, prin iubirea sa nemarginita si neasemanata pentru noi oamenii ca sa ne inalte pe noi pacatosii, facandu-i pe sfintii apostoli din pescari, oameni de rand-pescari de oameni.

Pescarii de oameni prin puterea Sfantului Duh pogorat de la Dumnezeu au propovaduit cuvantul lui Dumnezeu, si-au sfintit viata, urmand lui Hristos, asemanandu-se Lui Dumnezeu. Acestia stau alaturi de Dumnezeu, de sfintii ingeri si se roaga pentru noi, inaintea Mantuitorului prin multa lor mijlocire. Sfintii si-au jertfit viata pentru Hristos, pentru credinta si iubirea lor fata de Dumnezeu.

Inaltandu-se sufletele lor la Domnul, trupurile lor au ramas drept marturie si pilde noua-mai putin credinciosilor,de luare aminte, prin Mila Lui Hristos, ca sa credem, sa vedem cu ochii nostri lumesti, cum omul se poate mantui din viata aceasta pamanteasca, cum isi poate sfinti viata. Sfintii Parinti ne stau deci marturistori ai lui Hristos, ceea ce si noi prin mila lui Dumnezeu si prin rugaciunile tuturor sfintilor nadajduim. Noi, ca si sfintii sa avem model pe Hristos, pe sfintii care au placut lui Dumnezeu.

Datorita putinei si slabei noastre credinte, nu indraznim sa cerem ajutorul lui Dumnezeu, care este pretutindeni si care ne cunoaste inimiile, cum au indraznit sfintii si de aceea cerem acestora sa mijloceasca la Hristos, sa ne miluaisca pe noi pacatosii, Prin Sfintele lor moaste sfintii sunt cu noi, din veac in veac, ne ocrotesc, ne vegheaza, celor ce venim cu credinta si cu inima curata si cerem ajutorul de la Tatal Ceresc. In intreaga lume crestina, tara noastra si in Bucuresti avem marturii ale sfintilor marturistori ai Lui Hristos, Dumnezeu-Omul .

Astfel sfintele lor moaste ne apara de ispite, de vrajmasii potrivnici, de foamete, de boala, de foc, de toate pin mijlocirea lor la Dumnezeu.

Bucurestiul prin inaintasii nostri s-a invredncit cu moaste ale sfintilor: Sf Dimitrie Basarabov, ocrotitorul capitalei, Sf Ecaterina – mireasa lui Hirstos, Sf Ciprian, Sf. Nectarie, Sf. Mina, Sf Nicolae, Sf Spiridon, Sf Parascheva, Sf Siluan Athonitul si multi alti sfinti, sa ma ierte Dumnezeu pentru nepomenirea tuturor.

Sfintele moaste exista in fiecare locas, in fiecare biserica, manastire, drept marturire a urmarii sfintilor lui Hristos. Drept urmare se cuvine sa fim cu luare cu aminte, cand ne inchinam, ne rugam, mergem la sfintele moaste, sa lasam toate grijile lumesti si sa ne inaltam prin mijlocirea sfintilor la Hristos.

Robul lui Dumnezeu, George.

(Visited 37 times, 1 visits today)