Skip to content

60 Comentarii

 1. admin
  iulie 13, 2009 @ 8:29 am

  Mulţumim Sorine pentru un punct de vedere foarte echilibrat. Sunt de aceeaşi parere cu tine, şi deşi simt că răul înaintează foarte mult în societatea noastra, totuşi nu cred ca va veni sfârsitul asa curand, inca mai sunt oameni curati si credinciosi, mai sunt biserici si preoti cumsecade.

  Asa cum bine zici si tu, sa ne concentram pe rugaciune si pe faptele noastre.

  Reply

 2. ionutz
  iulie 13, 2009 @ 10:31 am

  pfff…ne plangem acum cand e usor..dar cand o sa fie mai greu?

  Reply

 3. Iuliana
  iulie 13, 2009 @ 10:43 am

  Intru totul de acord cu afirmatiile din pasajul:
  „Cum ar trebui să se comporte un creştin ce Îl trăieşte pe Hristos? Un creştin trăitor ştie că în fiecare zi poate veni sfârşitul său şi în cazul acesta nu mai contează sfârşitul lumii. El aşteaptă sfârşitul împăcat şi luptând cu patimile, fiind conştient de faptul că, dacă te prinde sfârşitul luptând, atunci Dumnezeu te va milui cu mila Sa cea mare. Şi în perioadele de mucenicie creştinii îşi trăiau viaţa: se căsătorea, mâncau, beau, lucrau iar dacă plecau în munţi o făcea doar în cazuri extreme. Adevăraţii creştini au încredere în mila lui Dumnezeu şi nu paralizează că vine sfârşitul, ci îşi trăiesc viaţa. Ei ştiu că Hristos le e alături şi de aceea sunt plini de bucurie. Creştinii nu se apucă să strige ca disperaţii când păstorii lor o iau razna ci se roagă cu durere pentru mântuirea acestora ( oare câţi dintre noi ne mai rugăm pentru mai-marii noştri? „
  Doamne ajuta!

  Reply

 4. Iuliana
  iulie 13, 2009 @ 10:46 am

  La fel de adevarat ce spuneti mai jos:
  „Creştinii nu ameninţă pe nimeni cu chinurile iadului, ci mustră cu duhul blândeţii. Ei îşi dau viaţa unii pentru alţii şi nu cer ca alţii să iasă în stradă. Ei nu bravează şi nici nu cer mai marilor să facă ceva, ci atunci când e momentul acţionează. La adevăraţii creştini sunt fapte, nu vorbe. Ei se luptă tot timpul cu patimile lor şi nu renunţă la lupta patimilor şi la rugăciune cu gândul de mucenicie. Ei nu se grăbesc să devină mucenici ( exceptând cei care au o anumită chemare ), ci se roagă la Dumnezeu să îi întărească într-un astfel de moment. În acelaşi timp ei nici nu caută cumva să scape de mucenicie (cum se încearcă atât de tare cu acest ieşit în stradă) ci îşi asumă condiţia de mărturisitor al lui Hristos”
  Sa ne intareasca Domnul in clipa cand ne va chema la mucenicie!

  Reply

 5. carla
  iulie 13, 2009 @ 11:12 am

  „Creştinii nu se apucă să strige ca disperaţii când păstorii lor o iau razna ci se roagă cu durere pentru mântuirea acestora ( oare câţi dintre noi ne mai rugăm pentru mai-marii noştri? ).”

  Daca Parintele Iustin nu ar fii vorbit, ar fii strigat pietrele…!

  nu consider ca a luat-o razna dimpotriva a spus adevarul, din pacate pentru acest lucru se arunca vorbe grele asupra Dansului.

  ar trebui sa ii multumim, ca un mare Duhovnic al tarii a avut curajul sa spuna adevarul din dragoste pentru noi, alaturi de Parintele Arsenie Papacioc si altii!

  Si Parintele Arsenie Boca a spus adevarul si asta a grabit moartea lui ca mucenic…, se pare ca istoria se repeta si Dumnezeu le apara viata !

  Afirmatia ca ei vor sa scape de mucenicie prin iesitul in strada…e destul de banala.

  Cand acesti oameni au suferit in temnitele comuniste atatia ani, cand ei chiar il marturisesc pe Dumnezeu prin intreaga lor viata, de ce sa nu iasa la urma urmei sa isi apere credinta cand toti tac?

  Daca Ei nu ar fii spus nimic noi acum nu am fii fost constienti de pericol!!

  Sa le dea Dumnezeu sanatate si putere sa se mai roage pentru noi cei pacatosi!

  Reply

 6. admin
  iulie 13, 2009 @ 11:34 am

  Draga Carla, cuvintele pe care le-ai citat din articol nu se adreseaza parintelui Iustin, ci acelora care au facut mare tam-tam asupra cipului si numarului 666, prin instigare la vrajba, zel fara discernamant si lipsa de ascultare.

  Reply

 7. Saurian
  iulie 13, 2009 @ 11:45 am

  @Carla: Să nu uităm şi faptul că la prima conferinţă pe tema cipurilor ce s-a ţinut la Bucureşti a fost întrebat păr. Iustin Pârvu, telefonic, în direct dacă să se iasă în stradă iar păr. a spus categoric: „Nu încurajez asta!”. La acea conferinţă şi Danion Vasile care toţi îl ştiu cât de aprig e faţă de orice împotriva Sfinţilor Părinţi, spunea: „La draci nu le e frică de mitinguri”. Din păcate mulţi uită acea primă conferinţă ce se punea accent pe rugăciune.

  Reply

 8. D
  iulie 13, 2009 @ 12:08 pm

  Frate Sorin, ai deschis o cutie a Pandorei cu subiectul asta ! Sa te tii la polemici acum … Multi Parinti si Sfinti s-au pronuntat pe aceasta problema (a se vedea de ex. „Staretii despre vremurile din urma”). Sa ne dam si noi acum cu parerea mi se pare chiar superflu. Iarta-ma.

  Reply

 9. carla
  iulie 13, 2009 @ 12:20 pm

  Scuze daca am inteles gresit!

  dar era vorba de păstorii lor care o iau razna , care pastori?
  din mesaj asa se intelege …ca cei de la manastirea Petru Voda

  Am fost in februarie la Manastirea Petru Voda chiar atunci cand a aparut Mesajul Parintelui Iustin si l-am vazut personal, eram acolo cand i s-a luat un interviu si a aparut televizat.

  Sincer mie mi-a inspirat multa liniste, calm si dragoste, este extraordinar sa fii in preajma Parintelui, uitasem si de ce am mers acolo, nu am mai intrebat nimic , despre mine, e suficient sa iti dea o binecuvantare si pleci fericit acasa.

  Acolo nu era atmosfera de haos care apare la tv sau in ziare.
  Rugaciune si iar rugaciune!

  Reply

 10. dan
  iulie 13, 2009 @ 12:26 pm

  Frate D, ai dreptate cu cutia Pandorei, dar cat priveste ceea ce a zis Sorin, eu zic ca a pus punctul pe „i”, intrucat nu vorbeste si nu-si da cu parerea despre vremurile apocalipsei, ci despre un tablou trist dar adevarat ar bisericii ortodoxe romane, tablou care a fost alimentat de cipurile rfid in perspectiva apocalipsei, iar asta este cu totul altceva. Cred ca se vede cu ochiul liber fisura dintre ierarhi (unii) si duhovnicii din manastiri (tot unii), o ruptura care ne doare pe toti. Cel mai bine cred ca s-a vazut cum stau lucrurile cand a fost parada homosexualilor, iar cei din Deal au tacut malc (in afara de reprosul facut organizatiilor anti-homosexualitate). Si apropos de asta…nu vreau sa-l blamez pe patriarh (probabil a incercat sa intervina pentru stoparea marsului gay, ferindu-se insa de priviri si mediatizare), dar cum de nu a facut nici macar o condamnare publica a homosexualitatii? cuvantul unui patriarh are mare putere in fata oricui…dar se pare ca mai trebuie sa asteptam. Si cum de la altii se poate iar la noi nu (vezi parada gay care nu s-a putut tine la moscova, in timpul eurovision – atunci s-a impotrivit primarul moscovei, care a spus ca NICIODATA nu se va accepta homosexualitatea la ei). La noi in ograda ce sa zicem…no comment. Asa ca si concluzia articolului este foarte buna: sa ne rugam…dar si pentru ierarhi.

  Reply

 11. dan
  iulie 13, 2009 @ 12:31 pm

  Da Carla…televiziunilor le place sa faca show din orice, pentru audienta…deci pentru bani. Nu cred ca le intereseaza continutul si sensul real al lucrurilor, ci doar sa le schimbe ambalajul sa-l faca cat mai stralucitor, atractiv si ademenitor pentru consumatorul TV de rand. De aceea ma bucur ca exista multe site-uri si bloguri personale ortodoxe, prin care se incearca formarea unei opinii cat mai fidele despre realitatea lucrurilor, caci ne-am saturat de propaganda si otrava tv, de tembelizare in masa. Stiu ca suna dur ceea ce spun, dar eu asa am simtit lucrurile pe pielea mea, in privinta stirilor in mod special. Daca nu sunteti in asentimentul meu, va rog corectati-ma.

  Reply

 12. D
  iulie 13, 2009 @ 12:36 pm

  Nu e vorba ca nu are dreptate , dar o discutie de genul acesta nu vad ce ar putea aduce folositor. Lucrurile s-au spus de catre multi, si numai cine nu vrea nu-si da seama cum stau lucrurile. Sa ne apucam si noi acum s-o luam de la capat …

  Si oricum (desi lucrul acesta este de regula omis,pt. ca nu surade multora) – tot ce ni se intampla se intampla cu ingaduinta Domnului. Asa ca degeaba tot comentam noi.

  Parerea mea.

  Reply

 13. carla
  iulie 13, 2009 @ 12:41 pm

  Asa e Dan,

  De aceea am mers la Parintele, pentru ca ceea ce ajunge la noi, este deformat si m-am linistit.

  Daca aveti indoieli si nu mai stiti ce sa credeti mergeti si voi ca sa vedeti cu ochii vostri nu ce spun altii, atata timp cat mai este.

  Doamne ajuta!

  Reply

 14. Sorin
  iulie 13, 2009 @ 2:03 pm

  Problema nu e atât de la TV ( recunosc că nu mă prea mă uit de ceva timp la ştiri sau altele de gen ) cât ce apare pe bloguri. Prea multă disperare e acolo, mulţi postează creând panică iar pe bloguri tot timpul veşti din ce în ce mai rele. În halul în care continuă lucrurile te poţi aştepta liniştit la o schismă în Biserică. Şi am auzit chiar şi de la monahii de la Petru Vodă nişte perle de toată frumuseţea ( le-am şi scris în respectivul eseu ). Doar să ne uităm ce apare de la Petru Vodă: prima dată păr. Iustin spune că nu încurajează ieşirea în stradă. Danion Vasile spune în duhul păr. Iustin că dracilor nu le e frică de mitinguri ci de rugăciune iar Laurenţiu Dumitru spune să nu ne agităm ca la cazul Corneanu că atunci când apar cipurile vom fi la fel de epuizaţi şi nu vom face nimic. Apoi păr. Filotei spune la altă conferinţă că ar trebui să iasă oamenii în stradă de capul lor şi să nu aştepte nimic de la monahi că ei sunt monahi şi trebuie să se roage ( nu, serios? mie mi se pare mai degrabă laşitate, fără supărare ). Maica Ecaterina spune apoi de mitinguri şi când se organizează să ieşim în stradă. Apoi mai spune păr. Filotei că nu mai e timp de rugăciune şi asceză ci doar de mucenicie ( nu, serios? ). Un alt părinte de la mănăstire când am fost acolo aud că zice că păr. Iustin spune peste tot că să nu se mai căsătorească că vine prigoana. Aud asta şi mă sperii că am pus şi eu ochii pe o fată ( =)) ) şi întreb pe un ieromonah. Ieromonahul nu spune asta dar spune că nu prea ai cu cine. Eu spun că e cu cine dar oricum nu mă prea bagă în seamă. Din mila lui Dumnezeu vorbesc asta şi cu un frate de la mănăstire ( Claudiu de la trapeză e frate nu părinte din ce am înţeles, corect? ) că de fapt lucrurile nu stau chiar aşa: la unii păr. Iustin spune să se călugărească repede că vine prigoana iar la alţii să se căsătorească repede că vine prigoana. Deci una spune păr. Iustin şi alta vorbesc ucenicii. Deci problema mea este cu aceste veşti despre sfârşitul lumii. Ce mai tot spun: un puşti de pe un forum se spunea că peste 2-3 ani se duce în pustie din cauza cipurilor, un tip de pe un blog mă face mason ce lucrează Patriarhie ( ce bine ar fi să lucrez la Patriarhie dar din păcate nu lucrezi nicăieri ) şi mai văd alţii cum tot ţipă că suntem vânduţi, că toată ţara e a satanei şi altele de gen. Hai să fim serioşi, nu se trece măsura puţin? Ce urmează? Să ajungem la TV cum apar acele secte care se izolează în munţi că vine sfârşitul? E varză ce apar pe blogurile astea şi ce panică e peste tot.

  Reply

 15. D
  iulie 13, 2009 @ 3:49 pm

  Pai eu ce spun. Toti ne dam cu parerea …

  Reply

 16. dan
  iulie 13, 2009 @ 4:09 pm

  Poate concluzia ar fi sa ne rugam mai mult…decat sa ne dam mereu cu parerea. Mie indemnul de la sfarsitul articolului mi se pare semnificativ pentru toata situatia creeata, dar este si un raspuns individual dat fiecaruia, indiferent de problemele sale.

  Reply

 17. ana*
  iulie 13, 2009 @ 6:34 pm

  imi pare rau sa spun, dar este un articol care sminteste. frate Sorin, oare ce ar zice Cuviosul Paisie daca ar auzi ce spui? cand parintii spun ca nu mai e timp acum de post si rugaciune, in opinia lor poate insemna faptul ca pericolul lepadarii este foarte aproape si crestinii ar tb sa fie constienti si in trezvie, cu alte cuvinte pregatiti pt orice. in plus, chiar si un mare pacatos poate marturisi si se poate sfinti astfel, prin mucenicie, avem atatea exemple… in articol, adevarata problema care e de actualitate, este luata in „deradere”, desi se pretinde a avea o linie de „echilibru” frumos poleita cu indemnuri crestinesti; comoditatea de care vorbesti nu e un paravan dupa care sa te ascunzi si sa pretinzi ca nu se intampla nimic. si la urma urmei, care e oare solutia mai buna: sa te lupti chiar daca risti sa fii luat de nebun, sau sa fii comod, cu alte cuvinte caldicel? pentru ca mie asta imi inspira tot ce scrii: duh caldicel (iertata sa-mi fie nesmerita cugetare); nimeni nu sustine ca stie ziua sfarsitului, dar semne sunt si apar mereu. iar daca nu crezi, poate te oferi sa-ti iei un chipuletz in mana ca sa te convingi de e real ori ba, daca putem fi pe atat de linistiti precum spui. si daca totul e ok, il luam si noi! nu te intrista frate, nu vreau sa jignesc, dar naivitatea ta chiar doare. avem atatea scrieri ale Sfintilor Parinti, multi contemporani, care ne avertizeaza de vremurile ce ne asteapta si care sunt foarte aproape, incat este imposibil ca un crestin sa nu fie pus pe ganduri. in plus, ideea tuturor „comunicatelor” Parintelui pe care il are acest neam au tocmai aceasta menire: de a avertiza fratii mireni de situatia in care ne aflam; nu putem tine totul la nivelul constiintei proprii in timp ce fratele de langa noi adoarme in ignoranta si necunoastere, absorbit de propria comoditate. asa incat, sa ne lumineze Domnul pe toti pentru a alege caile placute Lui, oricare ar fi acestea.
  Numai bine

  Reply

 18. ana*
  iulie 13, 2009 @ 6:47 pm

  iar faptul ca „arunci cu noroi” in monahii de la Petru Voda, sau in oricare monahi apartinand oricarei manastiri, afisand versiunile pe care le auzi de la altii cum ca ar veni „din gura lor” (nota: a monahilor) sau a Parintelui, poate confirma faptul ca te poticnesti de aparente si uiti esenta: vorbeste cu Parintele lor, daca doresti sa afli adevarul, nu mai sta sa comentezi ce spune un momnah sau altul pt ca poti interpreta gresit si poti scoate din context semnificatiile fara se vrei: e simplu: pune mana pe telefon si suna la manastire! asa incat sa ai o singura vresiune; cat despre unele exagerari de pe unele bloguri, afla ca nu e o noutate, exagerari sunt tot timpul in ce priveste mai toate subiectele de discutie, nu inteleg deci ce te supara asa. si stim bine ca reactiile exagerate sunt de ob rezultatul Instant al unor lecturi care impacteaza puternic psihicul, dar la o „macinare la rece” a celor citite, nu ma indoiec ca multi cititori vor lua deciziile intelepte, deloc exagerate; deci iarasi, n-as crede ca acesta e motiv de ingrijorare.
  Numai bine

  Reply

 19. :
  iulie 13, 2009 @ 7:05 pm

  Hristos A Inviat!!!
  …..si nu degeaba fratilor :-). Hristos iubeste barbatia.nu vreau sa polemizez.idea ca parintele Iustin este manipulat a plecat de la Patriarhie incercand sa slabeasca credibilitatea mesajului…se pare ca pt unii a reusit. ori e alba ori e neagra.care ati fost la parinte si v-ati uitat in ochii Sfintiei Sale,credeti ca ati fi putut sa il mintiti? pai ori A Inviat Hristos si da harul Sau celor smeriti,ori suntem ecumenisti vanduti?

  fratilor,nu e de gluma.eu cand merg la Petru Voda sunt foarte linistit.pt mine se opreste timpul in loc acolo.cand i-au binecuvantare de la Parintele Iustin sunt mai impacat cu Dumnezeu.fara sa exagerez.daca parintele Iustin e inselat( in mintea unora) toti suntem.
  sa ma ierte parintele,dar are simptomele unui Sfant.

  va rog sa ma iertati,Maica Domnului sa ne mangaie cu bucurii ingeresti si Doamne ajuta!
  bucurie multa la toata faptura 🙂 si sa nu practicati yoga 🙂 si sa nu mancati la Mcdonalds 🙂 si sa nu beti coca-cola 🙂
  mai iertati-ma inca o data.Doamne ajuta!

  Reply

 20. Sorin
  iulie 13, 2009 @ 8:16 pm

  @ana*: Să le iau pe rând:

  – în privinţa păr. Paisie am citit ce ai spus şi dacă citeşti mai departe păr. Paisie spune clar că cipurile nu sunt sfârşitul ( poate de unde ai citit nu e scris toată acea conversaţie ). Păr. Paisie vorbeşte de faptul că vor supravieţui doar cei care vor şti să cultive un cartof şi restul şi că îi va ustura pe cei care îşi vor pune cipurile din cauza comunicaţiilor cu sateliţii. Spune că apoi va face ceva Dumnezeu şi se va opri nebunia cu cipurile dar că încă nu e sfârşitul ( ce am citit eu mai demult, înainte să apară nebunia cu cipurile, era de pe site-ul celor de la războiul nevăzut ). Pe de altă parte dacă ai citi la păr. Porfirie, sfinţia sa spunea că s-ar lăsa şi implantat cu 666 că nu îi este frică că Îl pierde pe Hristos. Iar păr. Rafail Noica spunea într-o conferinţă clar că să acceptăm buletine dar nu implanturi ( deşi mulţi spun că ar fi fost şi împotriva primirii cipurilor din buletine eu tot aştept să îmi arate cineva conferinţa unde a spus asta)

  – la a doua problemă să te întreb: tu cum crezi că te poţi pregăti pentru mucenicie altfel decât prin post şi rugăciune? că eu unul nu ştiu.

  – să nu înţelegi greşit: nu sunt cu acceptarea cipurilor ( îmi pare rău dacă ai înţeles ceva diferit – e drept că nu cred că e lepădare dacă le accepţi pe acte ). Problema mea e că pe lângă problema reală a cipurilor mai există şi un duh de spaimă, de gâlceavă, un duh de care mulţi se lasă conduşi. Creştinii noştri nu se pregătesc pentru ispite ci disperă ceea ce e mult mai grav. Păr. Iustin a dat acele apeluri pentru ca să ne rugăm mai mult dar nimeni din aşa-zişi ucenici nu l-au prea băgat în seamă. Fiind conştient de acest duh de spaimă, în al doilea apel spune că nu a vrut să sperie pe nimeni. Am citit pe multe bloguri şi mulţi bravează şi se grăbesc să arunce cu pietre în alţii. Când facem de obicei asta? Când ne este frică, e un mod de a încerca să ne ascundem frica ( şi cred că un psiholog ar fi de acord cu mine. Ştiu că e urât asta dar pentru mulţi problema a devenit psihologică nu duhovnicească ). Am scris doar şi la articol: ar fi de preferat mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Dacă Dumnezeu vrea să vină cipuri noi trebuie să fim pregătiţi ( şi asta nu o facem disperând ci prin rugăciune ).

  Acum la a doua postare:
  – ce am spus de la Petru Vodă ( m-a criticat o prietenă că m-am grăbit să dau nume şi îmi asum vina ) am auzit ori de la conferinţe ce le-am văzut/ascultat pe internet, ori din gura respectivilor monahi. Iar din păcate unii monahi de acolo interpretează greşit cuvintele păr. Iustin. Nu aş risca să pun pe vreun blog vorbele altora în gura monahilor. Ar fi perfect să fie cum spui tu dar ce mă doare e că văd comentariile care sunt la fel de exagerate. Asta m-a făcut să scriu acest articol ( pe alte bloguri probabil aş fi fost cenzurat 😛 ). Să dea Dumnezeu să mi se pară şi acei oameni mai târziu să îşi dea seama că au exagerat. Maica Domnului cu tine!

  @:-) „Cei care refuză să asculte de păr. Iustin se împart în cei ortodocşi cu numele care habar nu au cine e păr. Iustin şi de aceea îl ignoră şi îşi bat joc de tot ( aşa cum a făcut cu neprofesionalism echipa de la PRO TV ) şi în cei care ascultă mai mult de ierarhie. Aceştia, în schimb, susţin că ucenicii păr. Iustin ar prezenta lucrurile în aşa fel încât să fie înşelat părintele şi să facă aceste apeluri. Ba mai mult, au fost unii care au susţinut că cei din MISA s-au prefăcut în ucenici ai păr. Iustin şi l-au făcut să dea aceste apeluri.” Nu am spus şi eu acelaşi lucru? 🙂 Maica Domnului cu tine!

  Reply

 21. ana*
  iulie 13, 2009 @ 8:50 pm

  @ sorin
  imi pare bine ca ai facut cateva clarificari, articolul este suficient de evaziv si nu transmite ceea ce probabil vrei sa spui.
  te rog sa citesti intreaga carte a Parintelui Paisie, deoarece, ceea ce scrii mai sus e cu totul scos din context. pe scurt, parintele spune urmatoarele (nu sunt cuvintele mele ci ale parintelui, asa cum mi le amintesc): „orice semnatura pe acest tip de documente este lepadare, crestinul tb sa inteleaga ca aceasta semnifica o cadere. orice semnatura de acest fel inseamna o indepartare a harului. caderea finala este rep de implant.” In legatura cu sf lumii, Parintele Paisie face referiri precise in cartile lui (din nou, scriu asa cum imi amintesc, afirmatiile nu imi apartin): „aceasta noua „imparatie” care va veni cu acela in frunte al carui nume nici nu doresc sa il pomenesc, va veni, dar moartea lui nu va insemna sfarsitul lumii ci va fi doar o interventie a Domnului spre pierzarea lui. Dar dupa aceasta grea furtuna, lumea va mai dura mii de ani, pana ce se vor completa randurile ingerilor cazuti cu sufletele oamenilor care se mantuiesc. abia atunci va veni sf lumii”. acest lucru il poti citi si in ultimul capitol al Bibliei, este scris acolo clar. cu alte cuvinte, nu te astepta sa ne fie mai bine decat acum, avem de trecut o mare furtuna care poate nu e atat de departe pe cat crezi. in privinta Parintelui R Noica, ma abtin. In alta ordine de idei, nu-ti imagina ca daca ai cazut o data, nu mai cazi a 2-ua oara sau de tot; cand cazi, ti-e tot mai greu sa te ridici. asa e si cu aceste doc.

  Eu nu stiu cat la suta din comentariile panicarde de pe bloguri sunt adevarate, dar iti spun sincer ca cei care ma inconjoara si oamenii cu care am vorbit nu privesc problema in acest mod, ci o trateaza duhovniceste. Un articol poate sminti la fel de usor cum poate educa.
  Domnul sa te aiba in paza

  Reply

 22. D
  iulie 13, 2009 @ 9:49 pm

  Cu regret trebuie sa spun ca in problema miilor de ani ce vor urma dupa Antihrist – pana la sfarsitul lumii, parintele se indeparteaza clar de Sfintii Parinti. Asta nu inseamna ca nu este un parinte deosebit; multi parinti au mai si gresit in unele probleme.

  Reply

 23. Adriana
  iulie 13, 2009 @ 11:03 pm

  Cipul nu are nimic a face cu numarul 666 asa cum se vrea sa se creada. Uitati semnificatia cipului (imi pare rau ca nu-i tradusa pagina si in romana):http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Product_Code

  „Rugati-va ca sa nu fie fuga voastra iarna, nici sambata.
  Caci va fi atunci stramtorare mare, cum n-a fost de la inceputul lumii pana acum si nici nu va mai fi.
  Si de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scapa nici un trup, dar pentru cei alesi se vor scurta acele zile”
  (Matei 24:20-22)

  Deci sa ne rugam, si sa speram ca vor fi cati mai multi alesi in acele zile…

  Reply

 24. D
  iulie 14, 2009 @ 9:14 am

  Ar fi fost bine sa nu aiba, insa , din pacate, are.

  Reply

 25. Adriana
  iulie 14, 2009 @ 9:41 am

  Ceea ce am vrut sa spun este ca in el insusi, codul de bare nu contine numarul 666, ci se poate vedea bine care este semnificatia lui! Si daca luati orice produs pe care il aveti acasa, cu cod de bare pe el, puteti verifica ca este exact cum scrie mai sus. Codul de bare nu contine in el numarul 666. Eu ma intreb cine a avut acest interes sa raspandeasca asemenea informatii eronate, si de ce… Si cum de lumea nu verifica inainte de a crede orice i se serveste pe tava… „Crede si nu cerceta” ar mai trebui lasat la o parte…

  Reply

 26. admin
  iulie 14, 2009 @ 9:57 am

  Reply

 27. dan
  iulie 14, 2009 @ 10:01 am

  Adriana, cred ca s-a cam saturat lumea de acest „crede si nu cerceta”, care nu are valoare decat de a irita, cel putin in prezent. Noi avem „Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide.”

  Reply

 28. Sorin
  iulie 14, 2009 @ 10:15 am

  @Adriana: apropo de codul de bare vezi aici http://www.sfaturiortodoxe.ro/buletine/codbare.htm

  Spunea cineva că şi dacă e o coincidenţă cu acei trei de 6 totuşi ar trebui să ne spună ceva asta ( un semn de la Dumnezeu că se îndreaptă tehnologia asta pe un drum greşit ).

  După cum am spus eu nu prea sunt de acord că dracu e în buletine dar sunt de acord că se vrea o dictatură. Să-ţi mai dau un link ( un interviu cu Aaron Russo despre Rockefeller şi dorinţa lor de control total ) http://saccsiv.wordpress.com/2009/02/20/documentare-celebre-interviul-luat-de-alex-jones-lui-aaron-russo-subtitrare-in-limba-romana-si-o-analiza-a-sa/

  Şi sunt destule astfel de documentare ce arată că se pregăteşte o nouă dictatură ( caută pe youtube de exemplu cipuri şi vei vedea destule filme care arată ce se pregăteşte. dacă nu ai ce face mai poţi căuta şi pe youtube despre proiectul blue beam :-)) ).

  Reply

 29. Adriana
  iulie 14, 2009 @ 3:06 pm

  Dan si Sorin,

  Imi pare bine ca lumea a invatat „cautati si veti afla”, insa mie nu mi se pare ca ar fi intotdeauna asa. Caci vad pe site-ul trimis de Sorin cum se manipuleaza mintea oamenilor cu idei eronate despre modul de functionare a codului de bare. Deci daca se bate moneda pe codul european EAN-13 (care nici macar nu prea se foloseste in SUA, locul indicat ca si origine a „guvernului mondial”), pai atunci sa se spuna in mod corect cum functioneaza acest cod. Pentru iubitorii lui „cautati si veti afla” sugerez si lectura:http://en.wikipedia.org/wiki/EAN-13

  Si multumesc admin pentru linkul postat (cel despre crede-si-nu-cerceta), sper sa ajunga cati mai multi sa il citeasca…

  Cat despre interviul sugerat de Sorin, pot spune ca „dupa razboi, multi viteji se arata”. Si s-ar putea spune inca si mai multe, dar nu este cazul, caci ar trebui sa intram in prea multe detalii de ordin economic si politic mondial, si nu este acum nici locul, nici momentul, cu atat mai mult cu cat cei de la conducerea BOR (si a bisericii ortodoxe in general) se divizeaza din cauza acestor subiecte (din pacate)…

  Uitati ce mi se pare mie mai folositor, sunt cuvintele unei fete de „numai” 17 ani careia i-am cerut permisiunea sa ii dezvalui parerea:

  „Despre Apocalipsa

  Ca sa putem trece peste toate cate vor urma avem nevoie sa purtam in inimile noastre iubirea ce o avem fata de Domnul Iisus Hristos..si sa fim linistiti incepand de acum prin aceasta..ca sa fim pregatiti pe atunci…sa nu intram in panica…pentru ca un om numai iubind si fiind linistit poate lua decizia corecta

  Iara o rugaciunea primita pentru ajutorul nostru din Inima Curata A Domnului Iisus Hristos:

  Doamne ajuta-ma sa Te iubesc,ca dragostea fata de Tine sa ma ajute sa trec cu bine peste toate cate vor urma….si sa-Ti fiu Tie copil pana la moarte..ca fara ajutorul Tau nu pot Doamne sa trec peste nimic.. „

  Asa sa ne ajute pe toti Domnul!

  Reply

 30. ana*
  iulie 14, 2009 @ 3:20 pm

  @D
  ia si citeste in Biblie ultimul capitol, Apoc., si vei vedea ca Parintele Paisie nu se inseala deloc referitor la miile de ani ce vor urma, confirma doar cele scrise in cartea sfanta. Spor la citit!

  Reply

 31. admin
  iulie 14, 2009 @ 3:45 pm

  Reply

 32. dan
  iulie 14, 2009 @ 4:01 pm

  Adriana, daca ai sa citesti cu atentie si rabdare articolul pe care l-a indicat sorin ai sa vezi ca nu este nici o diferenta in modul de functionare fata de sursa indicata de tine. Deci nu vad unde este greseala.

  Reply

 33. ana*
  iulie 14, 2009 @ 4:45 pm

  @admin
  nu stiu care e sursa exacta a textelor, dar daca aveti incredere ca sunt 100% corecte…oricum, explicatiile mi se par mult prea alambicate pentru gustul meu, dar cine sunt eu sa contrazic?
  si atunci in opinia fratiei voastre, pe Parintele Paisie si alti Sfinti si Cuviosi (ex, Gheronda Iosif si altii) ce au facut descoperiri asemanatoare (lega de ce scriam mai sus) unde ii punem? au gresit cu totii?
  ..n-as crede..
  Domnul fie cu voi

  Reply

 34. Adriana
  iulie 14, 2009 @ 5:07 pm

  Dan,
  Am citit cu atentie, si sunt greseli in anumite afirmatii facute despre modul de citire a codului, si anume in faptul in care se alege doar o parte din ceea ce reprezinta acele bare pentru a se sugera ca ar reprezenta cifra 6. Decodorul de bare nu face asa ceva, si nici nu ar putea.
  Si oricum, avand in vedere ca acest subiect este unul prin care biserica ortodoxa din Romania sta sa se divida in doua la ora actuala, sigur si-a bagat necuratul coada, asa ca o rugaciune ar prinde mai bine… Cu atat mai mult cu cat Domnul a zis „rugati-va”…

  Reply

 35. dan
  iulie 14, 2009 @ 5:17 pm

  Bine Adriana…daca asa ai inteles nu te contrazic, mie mi se par lucrurile foarte clar si bine explicate. Dar totusi…subiectul codului de bare nu are nici o legatura cu divizarea opiniilor din cadrul BOR. Subiectele care divid sunt ecumenismul si cardul rfid (biometria), incorporat in pasapoarte (si in viitorul f apropiat si in buletine-proiect de lege exista in acest sens, conform UE bine-nteles). Iar cu rugaciunea…asa este. Ne-ar prinde bine sa ne rugam mai mult.

  Reply

 36. Adriana
  iulie 14, 2009 @ 5:40 pm

  Sa inteleg Dan ca si daca nu ar exista ideea ca in codul de bare ar fi numarul 666, diviziunea tot ar exista pe marginea pasapoartelor biometrice? Si daca nu ar exista frica de Apocalipsa (si deci de „ordinea mondiala” si altele asemenea), diviziunea pe marginea ecumenismului ar fi aceeasi?

  Oricum, unde este diviziune nu poate fi mana lui Dumnezeu care ne vrea mai degraba pe toti la El, decat sa ne vada ca ne luptam intre noi, cand de fapt noi trebuie sa ne luptam doar cu pacatul din noi…

  Caci despre „cearta”, Domnul mai degraba a zis:
  „Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.”

  Iar atunci cand a spus:
  „Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie.”
  a spus-o imediat dupa:
  „Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri.
  Iar de cel ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor si Eu Ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri.”
  (Matei, 10:32-33)

  Pacat ca cei care il marturisesc pe Hristos se cerata acum intre ei, considerand ca marturisirea lor ar fi „mai buna” decat a altora…

  Reply

 37. D
  iulie 14, 2009 @ 9:21 pm

  @ana – nu stiu daca ai auzit: exista in istoria Bisericii sfinti care la un moment dat,datorita simplitatii lor,au crezut ca unele erezii ale timpului lor sunt adevarate. In momentul in care ceilalti parinti contemporani le-au explicat cum sta treaba,si-au recunoscut greseala. Asta nu a diminuat sfintenia lor. Nefiind totusi vorba de ceva atat de grav, Dumnezeu a ingaduit (El stie de ce) ca parintele Paisie sa aiba aceasta opinie ce nu se inscrie pe linia parintilor (care nici macar nu era una din punctele pe care punea accentul).

  In privinta citirii Apocalipsei, probabil stii ca nu e deloc recomandabil sa ne dam noi cu parerea. Este atat de usor sa gresim incat si sfintii au fost foarte precauti in interpretarea ei.

  Reply

 38. Adriana
  iulie 14, 2009 @ 10:13 pm

  Stiti ce ma intreb uneori, referitor la ceea ce a afirmat (corect) D in legatura cu sfintii care au mai gresit fara sa fie diminuata sfintenia lor? Ma intreb: oare sfintenia lor nu le-a fost conferita pentru alte virtuti decat cele pur dogmatice? Caci daca citesc la Matei (cap. 6: 44-48) despre ce anume trebuie sa facem ca sa fim desavarsiti, nu gasesc marturisirea dreptei credinte prin dogme, ci gasesc marturisirea ei prin iubire:

  „Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc,
  Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
  Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru?
  Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si neamurile acelasi lucru?
  Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este.”

  Cum zicea un prieten de al meu (care a studiat teologia ortodoxa la Bucuresti)ca, la Judecata Dumnezeu nu ne va cere sa ii explicam Lui dogmele, caci le cunoaste mai bine ca noi, ci ne va zice:

  „Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale.
  Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre.
  Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga.
  Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii.
  Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit;
  Gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine.
  Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei?
  Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat?
  Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine?
  Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut.
  Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui.
  Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau;
  Strain am fost si nu M-ati primit; gol, si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat.
  Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit?
  El insa le va raspunde, zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut.
  Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica.”
  (Matei 25: 31-46)

  Deci ne va chema la El pe cei iubitori fata de aproapele… Si a mai zis referitor la cei care au doar dogma neinsotita de fapte de iubire:

  „Feriti-va de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori.
  Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?
  Asa ca orice pom bun face roade bune, iar pomul rau face roade rele.
  Nu poate pom bun sa faca roade rele, nici pom rau sa faca roade bune.
  Iar orice pom care nu face roada buna se taie si se arunca in foc.
  De aceea, dupa roadele lor ii veti cunoaste.
  Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri.
  Multi Imi vor zice in ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu in numele Tau am proorocit si nu in numele Tau am scos demoni si nu in numele Tau minuni multe am facut?
  Si atunci voi marturisi lor: Niciodata nu v-am cunoscut pe voi. Departati-va de la Mine cei ce lucrati faradelegea.”
  (Matei 7:16-23)

  Deci va intra in Imparatia Cerurilor „cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri”…

  Reply

 39. D
  iulie 14, 2009 @ 10:27 pm

  Da, dar problema e ca acei sfinti au gresit datorita simplitatii lor,fara sa stie, si au recunoscut greseala atunci cand li s-a explicat. Daca noi stim despre ce este vorba (sau, ATENTIE ! am fi putut sti daca ne interesam,avand capacitatea de a intelege) – atunci nu prea vad ce raspuns am putea avea la judecata !

  Reply

 40. Saurian
  iulie 15, 2009 @ 7:26 am

  @Adriana: dar prin ce spui tu ajungi în erezie şi eşti împotriva Sfinţilor Părinţi. Adică şi sectarii se mântuie, şi catolicii şi protestanţii că nu contează credinţa ( cum spun ei: doar să fie creştini ). Oare Sf. Ierarh Nicolae nu a fost iubitor atunci când i-a tras o palmă lui Arie? Dar toţi Sfinţii Părinţi care se luptau împotriva ereticilor se opreau la lucruri neimportante? Ai grijă că e pericolul să cădem în sentimentalism ce nu are de-a face cu duhovnicia. Poate totuşi am înţeles eu greşit la ce ai postat…

  Reply

 41. Adriana
  iulie 15, 2009 @ 8:14 am

  @Saurian,

  Sfantul Apostol Pavel a zis ca fiecare va fi judecat dupa legea lui. Nu mai imi aduc aminte exact in ce paragraf a zis asta, si cum a zis-o exact, dar a zis-o.
  Fiecare crestin este crestin tocmai pentru ca vrea sa se mantuiasca prin Hristos. Si niciunul nu isi risca mantuirea pentru „lucruri neimportante”, daca este sincer cu el insusi. Asa cum un ortodox nu poate fi convins ca un catolic sau un protestant are dreapta credinta, exact la fel si ei nu pot fi convinsi ca (numai) ortodocsii ar avea dreptate. Si sunt toti bine intentionati. Si inca bag mana in foc ca si tu ai fi fost la fel ca ei daca te nasteai printre ei. Poate ca cei care nu au credinta dreapta, si nu au fapte bune, nu vor ajunge langa Dumnezeu imediat dupa moarte, insa la Judecata Finala va avea Domnul socoteala Lui cu fiecare dintre ei, socoteala pe care noi nu o cunoastem. Sfintii parinti au combatut ereziile, si acele erezii combatute de ei au disparut, in timp ce catolicismul si protestantismul exista de sute de ani. Cand a aparut crestinismul, au fost evrei care isi puneau intrebarea ce sa faca cu acestia care il predicau pe Hristos in sinagogi la ei. Si unul dintre mai marii lor a zis sa ii lase in pace caci au mai existat si alti eretici printre evrei si ereziile lor s-au stins de la sine pentru ca nu veneau de la Dumnezeu. Deci, zicea el, daca invatatura lor nu este de la Dumnezeu va disparea, daca insa este de la Dumnezeu va rezista. Nu zic ca aceeasi regula s-a aplicat neaparat in cazul catolicilor si protestantilor, zic doar ca, contrar ereziilor disparute combatute de sfintii parinti, acestia de astazi exista de sute si sute de ani fara sa fi reusit sa ii combata nimeni. Dumnezeu stie daca asa a vrut El, caz in care nu avem noi nici un drept sa ne luam de ei, sau daca este vina noastra ca nu am mai avut sfinti de talia Sfintilor Parinti care sa fie capabili sa combata noile erezii introduse. Numai Dumnezeu stie, insa Dumnezeu ne-a chemat sa traim in pace cu totii. Ne-a zis sa nu abdicam de la dreapta credinta nici daca vom fi trecuti prin sabie, insa nu ne-a cerut sa ii trecem noi prin sabie pe altii ci dimpotriva, sa vietuim in pace. Acum fiecare face cum vrea. Insa numai cel ce respecta intru totul poruncile lui Dumnezeu se poate chema Fiu al lui Dumnezeu. Si dintre toate fericirile, fericirea de a fi numit Fiu al lui Dumnezeu este rezervata facatorilor de pace…

  Reply

 42. un calin - tm
  iulie 15, 2009 @ 10:14 am

  @Adriana
  Despre preoti-femei in ortodoxie ce a spus prietenul tau teolog ortodox ?

  Reply

 43. adriana
  iulie 15, 2009 @ 10:35 am

  @Calin

  Prietenul meu teolog a spus ca poate ca o sa existe cand o sa vrea Domnul. Si l-am intrebat: daca Domnul ar fi vrut femei preot de ce nu a ales apostoli femei? Mi-a raspuns ca apostolii au avut o misiune precisa pentru timpul lor cand predica se facea fie in piete unde in acele vremuri nu prea aveau acces femeile din cauza mentalitatii vremurilor, fie in sinagogi unde femeilor nu le era permis nici sa studieze textele sacre. Dar ca asta nu inseamna ca Domnul nu a vrut apostoli femeie din moment ce le-a trimis mai intai pe femei sa le predice apostolilor Sai Invierea. Am insistat totusi cu intrbarea: „dar nu putea trimite si femei apostoli impreuna cu cei 12 barbati doar ca sa stim noi acum care este voia Sa?” Mi-a raspuns ca probabil ca s-a gandit ca atunci cand o sa vina vremea, cele doua sexe se vor intelege intre ele si vor cadea de comun acord asupra acestei probleme. Si sunt deacord cu el. Vremea asta inca nu a venit, dar poate ca o sa vina…

  Reply

 44. Saurian
  iulie 15, 2009 @ 10:41 am

  @Adriana: iarăşi mi-ai interpretat unele cuvinte şi realizez că nu avem ce vorbi că niciodată nu vom cădea de acord asupra vreunui subiect. Domnul să te lumineze!

  Reply

 45. Saurian
  iulie 15, 2009 @ 10:47 am

  @Adriana: acum am văzut celălalt mesaj… Chiar nu avem ce discuta. Din punctul meu de vedere ( şi cred că şi a Sfinţilor Părinţi ) tu şi prietenul tău teolog sunteţi în înşelare. Dacă vei dori vreodată să afli Adevărul în loc să prezinţi gândirea ta ca Adevărul id-ul meu de yahoo mess e soujirou_seta2004. Dacă nu mă crezi pe mine îţi dau şi nume de mari duhovnici pe care să îi întrebi despre ce a spus prietenul tău teolog şi părerile tale în problema dogmelor Bisericii.

  Maica DOmnului cu tine iar Domnul să te lumineze!

  Reply

 46. D
  iulie 15, 2009 @ 12:44 pm

  @ Adriana – Dumnezeu a stabilit deja „regulile jocului” (ca sa ma exprim profan). El a vorbit prin Sfintele Sinoade Ecumenice si prin Sfintii Parinti. Si El nu e nestatornic ca si omul ! Sa nu credem ca schimbarile majore ce apar si vor aparea sunt de la Dumnezeu.

  Nu te lasa inselata de parerile unuia sau altuia, oricat de logice sau juste ti s-ar parea. Gandul Domnului nu-i ca gandul omului !

  Reply

 47. adriana
  iulie 15, 2009 @ 1:05 pm

  Draga D,

  Este adevarat ca „Dumnezeu a stabilit deja “regulile jocului””. Doar oamenii nu sunt capabili (inca) sa le accepte pe deplin, ci sunt mereu tinuti in loc de natura lor umana. Cum bine a zis Domnul Iisus, Imparatia Sa nu este din aceasta lume. Si vad bine ca asa si este. Unii au curaj sa paseasca in Imparatie inca de pe acum, altii insa mai vor sa ramana in aceasta lume materiala in care puterea „carnii” decide. Fiecare face cum doreste.

  Reply

 48. Lavinia
  iulie 15, 2009 @ 1:07 pm

  ana*
  Imi spui te rog in care carte a parintelui Paisie ai citit chestia cu 1000 de ani? Vorbesti de Parintele Paisie Aghioritul, da?
  Mersi.

  Reply

 49. ana*
  iulie 15, 2009 @ 3:40 pm

  @ lavinia

  Parintele nu vorbeste de 1000 de ani, ci de „ani multi” care vor urma, in care „Ortodoxia va fi propovaduita tuturor neamurilor”
  – cartea Trezire duhovniceasca (partea 3)
  parintele da chiar niste detalii foarte interesante, caracteristice perioadei care va urma dupa ce va interveni Domnul (parintele precizeaza ferm: „unii leaga A Doua Venire de aceasta interventie a lui Hristos, dar eu nu pot spune aceasta”) mai zice Parintele: ” va interveni Domnul, va da o branca acestui intreg sistem, va pedepsi tot raul si in cele din urma il va transforma in bine. drumurile se vor umple de locuri de inchinare. autobuzele vor avea icoane pe dinafara, etc”, asa spune parintele, nu este de la mine citire; si mai spune multe altele…

  @D
  stiu care este linia urmata de Sfintii Parinti, dar n-am citit in nici o parte ca Parintele Paisie ar fi recunoscut ca a gresit. nu spun ca el singur are dreptate (oricum, din cate stiu nu este singurul parinte contemporan care vede lucrurile astfel), dar nici nu pot spune sigur ca se inseala. inaltimea duhovniceasca a parintelui a fost comparata cu cea a Sfantului Vasile cel Mare, minunile sale nu mai au nevoie de confirmari, ajutorul sau este de netagaduit pentru oricine il cheama in ajutor.
  Asadar, cand am spus ca articolele pe care mi le-ati recomandat sunt prea alambicate pt gustul meu, am dorit doar sa spun ca dupa umila mea parere sunt unele neconcordante intre ce se afirma acolo si ce e scris in Cartea Sfanta, dar eu nu sunt in masura sa critic din nici un punct de vedere.
  Parintele Paisie face unele afirmatii, e drept, dar le si sustine argumentat, se poate citi in cartea dansului.
  Intr-adevar, ultimul capitol al Cartii Sfinte este cel mai „profetic” si mai dificil de interpretat, zic eu ca doar Sfintii Parinti il pot dezlega.
  Domnul fie cu voi

  Reply

 50. D
  iulie 15, 2009 @ 4:13 pm

  Dupa Antihrist spun Parintii ca va veni Mantuitorul, si va fi a doua judecata. Cand va fi pedepsit tot raul daca nu la a doua judecata ? Alfel cum, va fi pedepsit TOT raul,va fi ortodoxie peste tot si apoi se va inrai atat de mult lumea (cum,daca raul a fost deja pedepsit si peste tot ortodoxie ?) incat sa apara Antihrist ? Cred ca parintele se refera la faptul ca antihrist va fi pedepsit (de aceea si spune – tot raul ; antihrist este tot raul) dupa care va fi pace si ortodoxie si apoi a doua venire – adica hiliasm, desi nu spune expres 1000 de ani.

  Cea mai buna atitudine in fiecare problema cred ca este sa urmam invatatura consacrata, pe care o gasim la majoritatea parintilor, si nu opiniile separate. Este mai sigur asa.

  Si dupa cum am mai spus, aceasta parere care iese din linia Parintilor nu trebuie sa-l coboare pe parinte in ochii nostri; nu inseamna ca el nu este ceea ce este, dar omul cat traieste este supus greselii,inclusiv sfintii. In alta ordine de idei,nu stiu cine l-a comparat cu Sf.Vasile cel Mare. Pe langa fsptul ca mi se pare fortata comparatia (si nici macar nu vad ce a avut in vedere) , ideea in sine , de a compara sfintii unii cu altii , mi se pare nepotrivita. Cum fiecare om este diferit, asa si fiecare sfant este diferit.

  Reply

 51. adriana
  iulie 15, 2009 @ 4:39 pm

  Ce parere aveti de Sfintii care traiesc deja cu Domnul in Imparatie? Nu puteti sa ii intrebati pe ei cum sta treaba? Sunt sigura ca o sa va raspunda… Ei traiesc deja ani multi cu Domnul inainte de Judecata, si acolo raul nu poate intra, deci a fost deja pedepsit… Pentru noi restul, mai pacatosi, asteptam a doua venire si Judecata Finala pentru a avea si noi o sansa…

  Reply

 52. ana*
  iulie 15, 2009 @ 7:17 pm

  @D
  daca vei citi cartile Parintelui si despre Parintele vei vedea cine l-a comparat cu Sfantul Vasile cel Mare si de ce. evident, fiecare Sfant are harismele sale si este unic in felul sau. asta nu inseamna ca nu putem recunoaste valoarea duhovniceasca atunci cand dam de ea, deci nu faceam o comparatie.
  da, asa spune Parintele cum ai spus si tu mai sus: dupa toata tevatura va urma pace pe pamant, timp in care se va propovadui ortodoxia neamurilor, iar apoi va veni a Doua Venire. stiu ca tuturor ne place sa urmam o cale sigura si nu o opinie separata, dar cum am mai spus, valoarea duhovniceasca a Parintelui Paisie si a altora care au avut aceeasi opinie nu este deloc de neglijat (deci nici nu e o opinie separata), cu atat mai mult cu cat stim cu totii ca profetiile legate de acest subiect sunt greu de plasat in timp, greu de interpretat deoarece multi Sfinti Parinti care au profetit despre aceste vremuri au facut-o la modul alegoric, perioada istorica in care traiau nepermitandu-le sa dispuna de acelasi „vocabular” ca si cel actual. deci pe acest subiect putem discuta cat doresti, fara a ajunge la un consens si nu cred ca ar avea vreun rost, in plus nici nu doresc sa-ti schimb parerea.
  ce pot in schimb sa te indemn este sa-i citesti cartile Parintelui pentru ca in acest fel vei intelege in ce context a facut aceasta descoperire de care vorbim.

  Reply

 53. D
  iulie 15, 2009 @ 7:27 pm

  Nu contest nici pe departe valoarea parintelui, tocmai asta am si tot repetat. Numai ca in invatatura Parintilor infrangerea lui antihrist va fi la a doua venire,dupa care va avea loc si judecata. Atat am vrut sa spun. Si nu e o parere a mea, caci nu-mi permit sa am pareri personale in aceasta privinta.

  Reply

 54. ana*
  iulie 15, 2009 @ 7:52 pm

  ma refeream la „parerea ta” de a urma calea Sfintilor Parinti (adica optiunea ta), nu am pretins ca ai pareri personale intr-un astfel de subiect (nici nu e recomandat sa avem pareri proprii, sa lasam asta pe seama Parintilor), noi discutam altceva si cred ca ne-am lamurit reciproc.

  Domnul si Maica Domnului fie cu tine

  Reply

 55. D
  iulie 15, 2009 @ 8:23 pm

  Cu noi cu toti !

  Reply

 56. ortodocs
  iulie 19, 2009 @ 3:09 pm

  microcipul nil va inplanta atunci cand sunt la apogeu ceia ce au randuit satanel cu lumea moderna de astazi care asteapta pe anticrist facatorul de pace (cel mincinos) ca zice Iisus hristos ca la vremea de apoi vor veni multi hristosi mincinosi si se cam vad .Sunt acei ce lupta pentru globalizare pentru Egumenism pentru unirea tuturor credintelor ca si cum ai lua niste mere stricate si le asezi langa cele bune va faceti griji cu cipul ca nul primiti mai bine sa ne rugam lui dumnezeu sa ne dea intelepciune sa vedem adevaratele minciuni .Stiati ca cei ce au murit de gripa porcina sunt acei ce siau facut vaccinul. La noi poate pune cipul in loc de vaccin e omorarea sufleteasca a cea mai ramas sfant pe pamant .Dupa samitul din toamna G20 se vrea sa se faca al 8 sinod egumenic parerea mea e inceputul sfarsitului practic vor sa rupa si Rusia din credinta cea adevarata care in perioada comunismului a dat cei mai multi martiri acum cu aceste mijloace marsave vor sa schimbe tot din bine in rau si au reusit .Speranta noastra nu e perduta vor veni in acele vremuri tulburi pentru noi SF. ILIE si ENOH dar si sf. AP. IOAN care vor lupta pentru adevar dar care trebe sa si primeasca moartea de la anticrist. O mica paranteza fac vedeti cate filme cu eroi se da nu numai pentru copi ci si pentru noi sa fie oarecum stirbita aceasta venire a celor 3 sfinti care au fost luati la cer dar de care nu sa vorbit prea des tocmai ca atunci cand vor veni sa treaca neobservat aceste fapte si noi sa ramanem in mincinile care se zic prin masmedia zi de zi .Ce ne ramane decat sa fim intelepti nu sa ridicam sabia ci sa fim intariti in credinta lupta noastra tre sa o dam cu trupul nostru cel patimas care ne trage in jos de la inparatia lui dumnezeu si sa ne lumineze Dumnezeu mintea pentru a nu primi aceste micro-cipuri Amin.

  Reply

 57. Adriana
  iulie 19, 2009 @ 4:49 pm

  Si mai mult decat atat, sa ne lumineze Dumnezeu mintea ca sa nu ne inchinam decat Lui, Adevaratului Dumnezeu, caci pe inchinatorii la Adevaratul Dumnezeu ii va urai Antihristul si va incerca sa ii omoare:

  Din capitolul 13, 12-18, Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul:

  „Si toata stapanirea celei dintai fiare ea o pune in lucrare, in fata ei. Si face pamantul si pe locuitorii de pe el sa se inchine fiarei celei dintai, a carei rana de moarte fusese vindecata.
  Si face semne mari, incat si foc face sa se pogoare din cer, pe pamant, inaintea oamenilor,
  Si amageste pe cei ce locuiesc pe pamant prin semnele ce i s-au dat sa faca inaintea fiarei, zicand celor ce locuiesc pe pamant sa faca un chip fiarei care a fost ranita cu sabia si a ramas in viata.
  Si i s-a dat ei sa insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei sa si graiasca si sa omoare pe toti cati nu se vor inchina chipului fiarei.
  Si ea ii sileste pe toti, pe cei mici si pe cei mari, si pe cei bogati si pe cei saraci, si pe cei slobozi si pe cei robi, ca sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte.
  Incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numele fiarei, sau numarul numelui fiarei.
  Aici este intelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei; caci este numar de om. Si numarul ei este sase sute saizeci si sase.”

  Deci intai va aparea aceasta fiara, va pretinde tuturor sa i se inchine ei ca unui idol, si va omora pe toti cei care nu vor accepta o asemenea inchinare, ci vor prefera sa continue sa se inchine lui Dumnezeu. De aceea fiara ii va obliga pe oamenii care i se inchina ei sa aiba un semn dupa care sa fie recunoscuti ca inchinatori ai fiarei, ca astfel sa fie lasati in viata, iar ceilalti, care refuza, sa poata fi depistati si omorati.
  Deci mai intai de toate sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne pastreze in credinta, in rugaciune si in adoratie fata de El, Dumnezeul cel Viu si Adevarat, caci daca facem asta, vom avea si puterea sa refuzam insemnul fiarei, adica sa refuzam sa ne inchinam ei…

  Doamne ajuta!

  Reply

 58. Adriana
  iulie 19, 2009 @ 6:50 pm

  Apropos de „unirea religiilor”, din Epistola catre Efeseni a Sfantului Apostol Pavel, cap. 2: 13-18:

  „De aceea, aduceti-va aminte ca, odinioara, voi, paganii cu trupul, numiti netaiere-imprejur de catre cei numiti taiere-imprejur, facuta de mana in trup,
  Erati, in vremea aceea, in afara de Hristos, instrainati de cetatenia lui Israel, lipsiti de nadejde si fara de Dumnezeu, in lume.
  Acum insa, fiind in Hristos Iisus, voi care altadata erati departe, v-ati apropiat prin sangele lui Hristos,
  Caci El este pacea noastra, El care a facut din cele doua – una, surpand peretele din mijloc al despartiturii,
  Desfiintand vrajmasia in trupul Sau, legea poruncilor si invataturile ei, ca, intru Sine, pe cei doi sa-i zideasca intr-un singur om nou si sa intemeieze pacea,
  Si sa-i impace cu Dumnezeu pe amandoi, uniti intr-un trup, prin cruce, omorand prin ea vrajmasia.
  Si, venind, a binevestit pace, voua celor de departe si pace celor de aproape;
  Ca prin El avem si unii si altii apropierea catre Tatal, intr-un Duh.”

  Inainte de venirea lui Hristos, existau evreii-poporul ales care il aveau pe Adevaratul Dumnezeu, si paganii, toti ceilalti, care traiau fara de Dumnezeu Adevarat, ci se inchinau idolilor. Iar prin venirea lui Hristos, s-a oferit tuturor, evrei si pagani, unirea sub acelasi Dumnezeu prin Iisus Hristos. Numai asa se poate realiza cu adevarat unirea tuturor sub acelasi Dumnezeu: prin Iisus Hristos. De aceea vor aparea Hristosi mincinosi care vor dori sa faca unirea in numele lor. Noi insa sa il ascultam numai pe Adevaratul Hristos, si doar in El sa ramanem uniti, sa ramanem impreuna cu El, fii ai Tatalul Ceresc, chemati pentru a deveni desavarsiti ca si El, si impreuna cu El…

  Reply

 59. Metodios
  noiembrie 15, 2009 @ 2:10 pm

  Vad ca sunt multi care contesta semnul fiarei pe motiv ca acesta este un lucru material,deci nefiind spiritual,nu are legatura cu credinta.Pecetea fizica nu va fi decat o confirmare a pecetii spirituale.Oamenii primesc deja pecetea spirituala,pe mana sau pe frunte,adica cei ce gandesc sau actioneaza cum vrea antihristul.Acestia sunt slabi in credinta,necrezand nimic sau crezand orice.Ambele situatii nu sunt decat extremele diavolului.Diavolul va amesteca atat de mult adevarul cu minciuna,incat vor fi foarte putini care le vor mai putea distinge.De aceea si spunea un sfant ca la sfarsit toti vor fi „crestini”,adica un soi de balmajeala intre bine si rau,deoarece diavolul il imita pe Hristos,el fiind cel mai mare „crestin”.
  Aceşti trei de şase simbolizează trei patimi cumplite care vor stăpâni lumea în vremea din urmă, şi anume: poftă fără de minte, adică desfrâu şi beţie cum n-a mai fost niciodată pe pământ; închipuire pripită sau imaginaţie pripită, care duce la secte, dezbinări de tot felul, boli sufleteşti, vrăjitorie, deznădejde şi sinucidere; şi al treilea şase înseamnă mânie fără judecată, adică ură între oameni, războaie, răzbunare, crime de tot felul, ceartă şi tulburare între creştini, între părinţi şi copii, aşa cum scrie la Sfânta Evanghelie. Toate aceste patimi, care sunt simbolizate prin cifrele 666, stăpânesc astăzi tot pământul, până când va veni sfârşitul lumii şi judecata de apoi. Atunci fiecare va lua după faptele sale.

  Reply

 60. Ioana
  ianuarie 4, 2010 @ 9:13 pm

  Fara sa vorbim de Apocalipsa si de antihrist, eu il intreb pe autorul articolului,ceva care e de mare actualitate : Iti convine sa ai act de identitate care are incorporat un microprocesor, pe care tu nu poti sa-l accesezi ca sa-ti verifici datele tale de identitate care ti-au fost introduse in el, a carui memorie tu nu o cunosti, si care poate primi date in continuare de care tu sa nu stii, ca nu te intreaba nimeni, daca sa ti le introduca sau nu, asa cum nu te-a intrebat nimeni daca iti trebuie acte electronice …? Si intrebarile mai pot continua ! Ti se pare ca ai fi in siguranta cu astfel de acte? Mie nu ! Si apoi nu suntem un mapamond de bolnavi Alsheimer, ca sa ne aiba cineva (o entitate necunoscuta) grija, cand Pronia lui Dumnezeu lucreaza asupra noastra in fiecare clipa, deci o Entitate sigura si cunoscuta !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *