Circuit în 4 țări și 4 capitale: Budapesta – Vienna – Praga – Bratislava (17-24 feb. 2024)

Dragilor, în luna februarie vă propunem o excursie foarte interesantă și plină de frumusețe: un circuit prin 4 țări europene și prin 4 capitale: Budapesta (Ungaria), Vienna (Austria), Praga (Cehia), Bratislava (Slovacia) dintre care 3 sunt porturi la Dunăre. Vom sta câte 2 zile în trei din cele mai frumoase și mai vizitate orașe ale Europei: Budapesta, Vienna și Praga. Va fi un circuit intens în care într-o săptămână vom avea ocazia să vedem istoria și arhitectura unor mari imperii ale Europei, muzeele, palatale, grădinile, turnurile, străzile, viața de zi cu zi și oamenii acestor patru națiuni.
Pentru fiecare zi a excursiei am stabilit ca temă de discuție a grupului 8 evenimente din Biblie.
Iată programul complet propus:
Total circuit: aprox. 2900 de km.
Ziua 1 – Sâmbătă, 17 feb. 2024 | București – Budapesta (835 km / 11h)
Cazare: Budapesta la Maple Tree Budget Apartments
Tema biblică: Adam și Eva
- 06.00 – Întâlnire la Auchan Militari
- 19.00 – Cazare în Budapesta
- 20.00 – Plimbare de seară prin centru
- 21.00 – Mâncăm ceva prin oraș
- 22.30 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 2 – Duminică, 18 feb. 2024 | Budapesta
Cazare: Budapesta la Maple Tree Budget Apartments
Tema biblică: Noe, oamenii din vremea sa și potopul;
Budapesta este una din cele 4 capitale prin care trece Dunărea și este cu adevărat unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei având atât de multe atracții turistice. Dunărea străbate orașul de la un capăt la celălalt și astăzi sunt construite în total nouă poduri peste Dunăre, Budapesta fiind cunoscută și sub denumirea de Capitala celor 9 Poduri. Budapesta are atât de multe de oferit vizitatorilor săi, indiferent că vii pentru prima sau a doua oară sau ai mai fost de multe ori.
- 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Biserica ortodoxă română „Sf. Ioan Botezătorul” din Budapesta de pe strada Holló nr. 8
- 11.00 – Mâncăm ceva prin oraș
- 12.00 – Vizităm în Budapesta: Podul cu Lanțuri, Clădirea Parlamentului, Funicularul, Castelul Buda, Bastionul Pescarilor, Biserica Mátyás, Promenada Dunării, Bazilica Sfântul Ștefan
- 20.00 – Mâncăm ceva prin oraș
- 21.00 – Ne retragem
- 22.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 3, Luni, 19 feb. 2024 | Budapesta – Viena (280 km, 3h)
Cazare: Viena la MyApartments Vienna
Tema biblică: David și Saul;
- 07.00 – Mâncăm împreună dimineață
- 08.00 – Plecăm spre Viena. Viena este un oraș minunat și plin de istorie. Este recunoscut pentru arhitectura sa barocă extraordinară, pentru muzeele sale și cafenelele sale tradiționale dar și ca port la Dunăre. Din 1558 până în 1918 Viena a fost oraș imperial. Până în anul 1806 a fost sediul Sfântului Imperiu Roman și apoi capitala Imperiului Austro-Ungar. În 1918, a devenit capitala țării centrale europene trunchiate și fără ieșire la mare, care a ieșit din Primul Război Mondial ca republică. Din 1938 până în 1945, Austria a făcut parte din „Marea” Germanie a lui Adolf Hitler, iar Viena a devenit „Marea” Viena, reflectând revizuirea nazistă a limitelor orașului. În deceniul care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial, Austria a fost ocupată de forțele britanice, franceze, americane și sovietice, iar Viena a fost împărțită în cinci zone, inclusiv o zonă internațională, acoperind Innere Stadt („Orașul interior”). În 1955, Tratatul de Stat, prin care țara și-a recăpătat independența, a fost semnat cu cele patru puteri ocupante, iar Viena a devenit din nou capitala unei Austrie suverane.
- 12.00 – Vizităm centrul Vienei care are unul dintre cele mai frumoase peisaje urbanistice din lume: Primaria din Viena (Rathaus), Cladirea Parlamentului Austriei, Palatul Hofburg, Catedrala Sf. Ștefan, Caza Mozart, Biserica Peteskirche, Opera de Stat din Viena și altele.
- 19.00 – Mâncăm un șnițel vienez undeva pe Kärntner Strasse.
- 21.00 – Ne retragem
- 22.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 4 – Marți, 20 feb. 2024 | Viena
Cazare: Viena la MyApartments Vienna
Tema biblică: Israelul și pământul făgăduinței;
- 08.00 – Mâncăm dimineața împreună
- 09.00 – Plecăm spre Palatul Schonbrun. Palatul Schönbrunn reprezinta unul dintre principalele obiective turistice din Viena, fiind resedinta de vara a familiilor imperiale habsbugice. Construit initial in stil baroc, Palatul Schönbrunn este o cladire impresionanta care adaposteste 1.441 de camere. Aici, Imparateasa Maria Teresa si predecesorii sai obisnuiau sa isi petreca lunile de vara. Palatul Schönbrunn este locul unde s-a nascut si a murit Imparatul Franz Joseph. Avand o asa importanta istorica, Palatul Schönbrunn se afla in topul celor mai spectaculoase locuri de vizitat in Viena.
- 12.00 – Vizităm Grădinile Palatului Schonbrunn.
- 14.00 – Vizităm Turnul Dunării și insula creată de Dunăre în interiorul Vienei.
- 16.00 – Facem un bus-tour în jurul Vienei
- 19.00 – Mâncăm ceva și ne retragem la cazare.
- 22.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 5 – Miercuri, 21 feb. 2024 | Vienna – Praga (335 km, 4h)
Tema biblică: Samson și Dalila
Cazare: Praga la Historic Centre Prague Apartments by Michal&Friends
- 07.00 – Mâncăm împreună dimineață
- 08.00 – Plecăm spre Praga
- 13.00 – Cazare în Praga. Cunoscut si sub denumirea de „orasul de aur”, Praga este cunoscută ca unul dintre cele mai frumoase orașe europene încă din Evul Mediu. Este adesea numit „Orașul celor 100 de Turnuri”, „Acoperișul Europei” sau „Inima Europei”. Praga a fost un loc unde s-au întâlnit mulți negustori, artiști și inventatori. Praga este plină de monumente istorice în toate stilurile artistice majore. Centrul istoric al Pragăi se află pe ambele maluri ale râului Vltava.
- 14.00 – Vizităm Castelul Praga. Una dintre cele mai importante atractii turistice din Praga este castelul cu acelasi nume. Daca initial a fost construit cu rol de fortareata, in prezent este resedinta Presedintelui Republicii Cehe. Castelul Praga este un loc unic, cu atat mai mult cu cat intalnesti aici cele mai importante stiluri arhitecturale ale ultimului mileniu. Vizităm Catedrala Sfantul Vitus, cea mai mare catedrala romano-catolica din Cehia si unul dintre cele mai importante obiective turistice din Praga. A fost nevoie mai bine de 500 de ani pentru a fi construita. Vizităm Turnul Petrin, care pare a fi Turnul Eiffel, unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Paris. Turnul de observare Petřín este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat din Praga. Put emurca pe scari pana in varful turnului și să avem o priveliște în întregului oraș.
- 19.00 – Mâncăm ceva.
- 22.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 6 – Joi, 22 feb. 2024 | Praga
Tema biblică: Convertirea lui Pavel
Cazare: Praga la Historic Centre Prague Apartments by Michal&Friends
- 08.00 – Mâncăm dimineața împreună
- 09.00 – Prima vizită o vom face la cea mai frumoasă bibliotecă din lume, Biblioteca Națională a Cehiei sau Cladirea Klementinum. Este una dintre cele mai frumoase cladiri din Europa si unul dintre obiectivele turistice din Praga de neratat. Construita in stil baroc, cladirea a avut rolul de a deservi ca punct de lucru pentru o serie de importanti matematicieni, filozofi, astronomi sau istorici. Vizităm Biserica Sfântul Nicolae care este una dintre cele mai noi biserici din Praga, remarcându-se prin stilul sau. Construita de iezuiti in secolul al XVIII-lea, are un interior splendid, realizat in stil baroc de catre cunoscutul pictor ceh Karel Skreta.
- Vizităm centrul vechi al Pragăi. Vizităm Casa Municipala care reprezinta cea mai emblematica cladire in stil Art Nouveau din Praga. Vizităm Ceasul Astronomic, Poarta Orașului (Prasna brana), Muzeul Iluziilor, Casa Dansatoare
- 19.00 – Mâncăm ceva.
- 22.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 7 – Vineri, 23 feb. 2024 | Praga – Bratislava – Timișoara (839 km, 9h)
Tema biblică: Schimbarea la față a lui Iisus
Cazare: Timișoara la Hotel Excelsior
- 07.00 – Mâncăm împreună dimineață
- 08.00 – Plecăm spre Bratislava. Bratislava a fost capitala Ungariei din 1536 până în 1784, iar urmele acestui fapt se reflectă inclusiv în arhitectura orașului vechi. Clădiri vesele, fanteziste, în stilul baroc și rococo sunt de găsit acolo la tot pasul. În vreme ce Viena și Budapesta au înflorit în timpul dublei monarhii în secolul al XIX-lea, Bratislava (numită anterior Pressburg de austrieci) a rămas cumva în umbra lor. Mai puţin cunoscută şi mai puţin atrăgătoare pentru turiştii ce ajung astăzi în această zonă a Europei, capitala actuală a Slovaciei şi-a luat numele de Cenuşăreasa Europei. Dunărea desparte Bratislava în două, atât geografic, cât şi istoric. În partea de nord, se află oraşul vechi Stare Mesto, cu bisericile, catedrala, castelul, primaria şi aerul medieval. În sud, se întinde orașul nou, presărat cu simboluri aparţinând epocii comuniste.
- 13.00 – Vizităm Centrul Vechi din Bratislava: Poarta, Turnul lui Mihail şi statuile.
- 16.00 – Plecăm spre Timișoara
- 22.00 – Mâncăm ceva și ne cazăm.
- 23.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 8 – Sâmbătă, 24 feb. 2024 | Timișoara – București (550 km, 8h)
Tema biblică: Revelația lui Ioan din Patmos
- 08.00 – Micul dejun la hotel.
- 09.00 – Vizităm centrul orașului și catedrala.
- 11.00 – Plecăm spre București
- 20.00 – Ajungem în București
Numărul maxim de locuri este 18. Cazarea se va face în apartamente de 3 stele, în camere de 2, 3, 4 sau 5 persoane. Dați click pe fiecare cazare din program ca să vedeți fotografii. Vom călători cu două microbuze de 9 persoane sau cu mașinile personale, în funcție de înscrieri. Pentru cei care călătoresc cu microbuzul închiriat costul total al taberei este 450 de euro și include 7 nopți de cazare, transportul și un mic-dejun în ultima zi.
Pentru cei care călătoresc cu mașina proprie sau a altei persoane costul taberei este 300 de euro și include 7 nopți de cazare și un mic dejun în ultima zi. La acestea se adaugă costurile de transport pe care le va împărți cu călătorii din automobil.
Nu sunt incluse: cheltuielile cu mâncarea și intrările la obiective. Nu vom intra în toate obiectivele din program ci doar în cele mai importante pe care le vom conveni împreună, pe celelalte le vom vizita de afară. Timpul și banii nu ne permit să vizităm toate obiectivele și în interior.
Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 40 de ani și pot fi din orice oraș al țării sau din străinătate.
Plecarea se face în București și vom ieși din țară pe la vama Nădlac. Pentru călătoria noastră nu este nevoie de pașaport ci doar de buletin, pentru că sunt țări ale Uniunii Europene.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la telefon sau whatsapp – 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un avans de 100 de euro în contul de mai jos. Până la plecare trebuie achitați toți banii pelerinajului în contul de mai jos. Simpla confirmare telefonică sau pe whatsapp a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 10 feb. 2024 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorele conturi bancare:
Puteți trimite avansul sau suma întreagă pe Revolut (în euro) pe numărul de telefon +4 0740 004 215 (Claudiu Balan) sau la codul @claudiu4ot
Dacă nu aveți cont și card Revolut puteți trimite banii în contul IBAN:
Cont euro: LT56 3250 0350 3064 7737
Titular: Claudiu Balan
Banca: Revolut
BIC: REVOLT21
În caz că nu aveți nici Revolut și nici cont în euro, atunci puteți trimite banii la cursul euro al BNR în următorul cont de euro:
Cont lei: RO28 BREL 0005 5167 7941 0100
Titular: Claudiu Balan
Banca: Revolut
Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.
Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)