Citește un capitol din Biblie în fiecare zi când îți faci canonul tău de rugăciune
Sfântul Ioan Gură de Aur a zis frumos că Biblia este o scrisoare de dragoste a lui Dumnezeu către noi. Dar scrisoarea presupune o distanță între destinatar și expeditor. De unde această distanță? De ce nu ar vrea Dumnezeu să vorbească cu mine față către față? De ce prin Scripturi? Cine a creat distanța aceasta între om și Dumnezeu? O să vedem că distanța această nu este una fizică, pentru că Dumnezeu e pretutindeni, ci o distanță între inima mea și inima Domnului. O distanță impusă de voința omului.
La început nu a fost așa. Părintele Dumitru Stăniloae spune frumos, parafrezez, că
„spațiul este lăsat de Dumnezeu pentru ca oamenii să aibă libertatea de a se depărta unii de alții atunci când nu se iubesc, și să depășească distanța atunci când le este dor unul de altul.” Dumnezeu a fost deacord ca omul să se poată depărta de El. Și de la început a hotărât ca omul să fie liber. Cât de liber? Atât de liber, încât să-și poată nega chiar și Creatorul.
Dacă întru început Dumnezeu vorbea față către față cu Adam, Eva, Cain, Abel, treptat alegerile păcătoase l-au îndepărtat pe om de Dumnezeu. Domnul a început să vorbească indirect cu noi oamenii, prin aleșii săi, prin patriarhii Avram, Isaac și Iacob, prin Moise, David și prin profeți. Treptat faptele și vorbele lor primite de la Dumnezeu au fost nu doar transmise oral de la o generație la alta, ci și așezate în scris. Apoi au început să fie citite cuvintele lor în templu și în sinagogi. Asta se întâmplat înainte de întruparea Domnului.
După întrupare, au fost consemnate în scris viața Domnului nostru Iisus Hristos, faptele apostolilor la începutul Bisericii primare și apoi scrisorile lor trimise de la o comunitatea la alta, care circulau între creștini drept cuvinte sfinte. Așa am ajuns să avem această colecție de cărți, numită Biblia.
Dar Domnul ar vrea și astăzi să vorbească față către față cu noi. Și ne-a promis-o zicând:
„Fericiți cei curați cu inima, căci aceea vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5, 8)
Sfânta Scriptură sau Biblia ne readuce aproape de Dumnezeu. Cuvântul Domnului viu din paginile ei ne umple inima de Duhul Sfânt, care e chiar prezența Domnului în noi.
Fă-ți un obicei din a citi zilnic Sfânta Scriptură, căci mare folos vei avea. Îți recomand să citești un capitol din Biblie în canonul tău de rugăciune. Citește Biblia în rugăciune, cerând Domnului să te lumineze să înțelegi ce citești.
Cuvântul Domnului nu este șovăielnic, neștiutor… Cuvintele Domnului nu sunt precaute… nu caută lingușeală, nu sunt temătoare. Cuvântul Domnului e tare, lămurit, clar, evident. Domnul nu se teme de nimic și nimeni dinaintea Lui, și din acest motiv discursul Lui nu este interesat, egoist. Cuvântul Domnului e sentință finală. Când Dumnezeu spune ceva, așa va fi. De ce? Pentru că El știe dinainte ce vor alege oamenii în libertatea lor, și ce fel vor fi lucrurile peste un an sau peste 100.
Psalmul 17, 33 “Dumnezeul meu, fără prihană este calea Lui, cuvintele Domnului în foc lămurite; scut este tuturor celor ce nădăjduiesc în El.”
Cuvintele Domnului sunt lămurite în foc. O metaforă pentru a arăta că așa cum fierul se curățește în foc de toate impuritățile, așa cuvântul Domnului este fără nicio greșeală. E matematic perfect. Ia în considerare absolut toți factorii istoriei…. La toate nivelurile: uman, biologic, fizic, chimic, geografic, social, matematic, filosofic, etc.
Toate cuvintele Domnului sunt iubire. Când citim Scriptura aflăm cum va ajunge lumea în care trăim. Indiferent de cât de mult rău este astăzi în mine, în noi, în lume… Dumnezeu are putere să convingă pe toți prin iubire… și pentru că poate toate, le va duce pe toate la bun sfârșit.
Cine ascultă de Cuvântul lui Dumnezeu intră în marele plan al lui Dumnezeu. Intră în marele plan al istoriei, un plan gândit și creat de Dumnezeu. Ia uitați ce spune Sf. Apostol Pavel.
Evrei 4, 12-13 “Căci cuvântul lui Dumnezeu e viu şi lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, şi pătrunde până la despărţitura sufletului şi duhului, dintre încheieturi şi măduvă, şi destoinic este să judece simţirile şi cugetările inimii, și nu este nici o făptură ascunsă înaintea Lui, ci toate sunt goale şi descoperite, pentru ochii Celui în faţa Căruia noi vom da socoteală.”
Cuvântul lui Dumnezeu e purtător de Duh Sfânt și are MARE PUTERE. Cuvântul lui Dumnezeu e viu și lucrător până la marginile pământului… și a modelat și modelează miliarde de suflete… a împodobit și va împodobi inimile și mințile oamenilor până la sfârșitul lumii și în veșnicie. O ce bucurie e în sufletul omului care mustește de cuvintele și poruncile lui Dumnezeu.
Cuvintele Domnului sunt infinite în consecințele efectelor pe care le vor avea în istorie… Cuvintele Domnului pot fi contemplate… căci sunt fără de sfârșit în puterea lor, în atot-cuprinsul lor… Dar, Domnul nu ne vrea doar cititori ai cuvântului. Și reținători ai cuvântului. Nici doar teologi, sau filosofi ai cuvântului. Ci ne vrea împlinători ai cuvântului Său.
Începeți ziua dimineața citind din cuvintele Domnului din Scriptură și vei vedea cum ți se va schimba zilnic perspectiva asupra vieții tale și asupra lumii. Uneori sufletul nostru e întristat, deznădăjduit, sau pur și simplu tulburat sau depărtat de Domnul. Dar când începem a citi cuvintele Domnului din Biblie, se face senin în sufletul nostru. Iese Soarele Dreptății! Plouă cu Harul Duhului Sfânt. Ni se deschide mintea. Ni se ia un văl de pe ochii noștri prin care vedeam lumea întunecată.
Citește Biblia ca să vezi lumea și viața cu ochii lui Dumnezeu nu cu ochii tăi orbiți poate de păcate.
Citește Sfânta Scriptură ca să ai reperele tari ale ADEVĂRULUI și să știi ce este bine să faci și ce este rău, când trebuie să zici DA și când trebuie să zici NU, ce cale să alegi, și de care cale să te ferești. Ce oameni să-o apropii de inima ta și pe care să-i ții departe.
Deprindeți mintea și inima a citi zilnic din Biblie, și te vei întâlni în paginile ei chiar cu Domnul nostru. Dar asta nu exclude toate celelalte ale Bisericii. Rămâi ancorat în viața liturgică a Bisericii. Împărtășește-te și spovedește-te cât mai des. Fii împlinitor a toate câte citești. Întreabă-ți duhovnicul atunci când nu înțelegi ce scrie în Scriptură. Caută și vezi cum au explicat sfinții părinți pasajele care ți se par grele.
Află mai multe detalii aici despre cum să citești Biblia fără să te împotmolești
Autor: Claudiu Balan