La colindat oamenii străzii din Gara de Nord, București (15 decembrie 2012)

Campania noastră de strângere de fonduri pentru oamenii străzii și pentru cei săraci a luat sfârșit cu bine. În conturile asociației s-au adunat în total 1400 de lei și 400 de euro.

Mulțumim tuturor cititorilor noștri care au făcut donații și ne-au sprijinit să-i ajutăm pe cei săraci.

Din banii pe care i-am avut la dispoziție am reușit să facem următoarele lucruri:

  • să plătim transportul pentru 146 de kg de haine (de bărbați, femei și adulți) trimise în România de Parohia Albacete din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei (110 euro)

  • să facem 40 de sacoșe cu mâncare pe care să le dăruim oamenilor străzii din Gara de Nord, București. Fiecare sacoșă conținea: o pereche de mănuși, o pereche de șosete foarte groase de iarnă, două mere, o banană, două eugenii, o ciocolată Poiana, un baton de salam Victoria, o sticlă de sana, un pate de ficat și o pâine (1622 de lei).

  • să ajutăm Familia Burcea din București (soț, soție și doi copii mici) care a fost dată afară din casă și acum recent au primit o cameră într-o casă, unde plătesc chirie 350 de lei pe lună. Le-am oferit 250 de lei, două pachete cu Pampers și o sacoșă cu hăinuțe pentru copii.

  • să ajutăm familia Chiper Vasile (9 persoane – dintre care 4 copii) din Galați cu 600 de lei, pentru că urma să fie dată afară din casa în care stăteau cu chirie de la primărie, pentru datoriile pe care le aveau. Primăria i-a somat să plătească eșalonat datoriile pentru că altfel vor fi evacuați.

  • Să oferim familiei Constantin din Galați suma de 430 de lei. Doamna Constantin este văduvă de mai bine de 10 ani, trăiește dintr-un salariu foarte mic de îngrijitoare la spitalul județean. Are doi băieți, dintre care unul bolnav și nu poate munci. Familiei Constantin i s-a tăiat curentul electric de câteva luni buni, iar datoriile la întreținere depășesc 20.000 de lei. Celălalt băiat stă împreună cu o femeie, au un copil împreună, și se descurcă pe un salariu foarte mic.

În seara de 13 decembrie 2012 am fost la 5 persoane fără adăpost din Galați și le-am oferit haine groase.

Sâmbătă la prânz ne-am întâlnit la Capela „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusu” din curtea Maternității Polizu din București, cu tinerii voluntari care au vrut să participe la această acțiune. Am făcut repetiții de colinde aproape două ore, și pentru asta îi mulțumim Violetei Eni care așa de frumos ne-a încurajat și învățat să colindăm.

După care am pornit spre Gara de Nord. Ne-am dat un punct de întâlnire și am început să adunăm oameni ai străzii. După o oră de căutări și de dat vestea prin zonă, s-au adunat aproximativ 40 de persoane…. care locuiesc în canalele de sub București.

Sincer vă spun că nu m-am așteptat să se adune așa de mulți… credeam că o să batem bulevardele noaptea în căutarea lor. Dar ca de obicei Dumnezeu lucrează așa de frumos… și a strâns în jurul nostru aproape exact câte pachete am avut… plus-minus câteva… nu mai rețin exact.

Le-am spus că avem să le oferim haine și mâncare, dar mai înainte de toate să ne aștepte puțin ca să-i putem colinda.

Am cântat câteva colinde din repertoriul nostru, după care am început să cântăm împreună câteva colinde mai simple, pe care le știau și ei.

A urmat apoi partea mai grea a lucrurilor: împărțirea darurilor. A fost mai greu cu organizarea și cu oferirea hainelor, pentru că s-au îngrămădit în noi, dar la sacoșele cu mâncare a fost mult mai bine. Am reușit să le oferim pe toate în mod civilizat.

A fost bine până la urmă. Ajutorul nostru nu înseamnă mare lucru pentru acești oameni care au nevoie zilnic de o casă, de căldură, de haine, de o baie caldă, de mâncare, de un pat cald și în primul rând de atenție, de răbdare și de multă iubire.

Am plecat de acolo cu o mică supărare: un om bătrân bolnav, care avea un picior și o mână cu probleme… era murdar, îmbracat foarte subțire, n-are casă, și abia se mișca în bastonul lui. Avea în picioare o pereche de pantofi pe care îi tara ca papucii și întrebându-l dacă are unde se duce la noapte să se odihnească la noapte mi-a spus plângând că Nu. Noi l-am găsit în gară în zona unde se vând bilete, gardianul primindu-l acolo pentru a se mai încălzi.

Nu l-am putut ajuta cu prea multe… Avea nevoie mare de o baie și de asistență medicală, dar și de multă odihnă.

Sunt multe de făcut… foarte multe, iar atenția de care se bucură și ei de Crăciun și Paști este doar așa o picătură de apă într-un ocean de suferință.

Au nevoie de adăposturi și de centre sociale unde să fie reintegrați în societate, măcar la un nivel minim.

În fotografii puteți vedea câteva imagini din seara de vineri când am făcut pachetele în parcarea unui hipermarket din București, apoi câteva imagini de la repetiții și câteva de la întâlnirea cu ei.

Îi mulțumim lui Victor Petcu pentru că ne-a trimis aceste filmulețe.

Iertați-ne pentru calitatea slabă a pozelor. Au fost făcute cu telefonul și cu camera video.

Vă mulțumim tuturor pentru ajutor și sper ca pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu să putem face mult mai mult pentru ei.

Mulțumim tuturor celor care au venit împreună cu noi la colindat… am trăit clipe frumoase împrenă.

Doamne ajută!

 

Claudiu Balan
președinte
Asociația Ortodoxia Tinerilor
(Visited 6 times, 1 visits today)