Comedia adulterului

comedyComedia, unul din cele mai populare genuri de film, ne-a adus zambetul pe buze de fiecare data cand ne-a lipsit si ne-a facut intodeauna viata mai usoara, asa incat nu stiu pe cineva care sa nu-i fi placut macar un film de comedie.

Tin minte comediile la care am ras pana la lacrimi, pornind de la cele cu Stan si Bran si pana la cele din „Home Alone”. Umorul lor natural, naivitatea spontana si fireasca a personajelor, imbracate cu bunul simt te cucereau pe loc. Si-acum le-as revedea cu drag alaturi de cei dragi.

Insa de ceva vreme incoace comediile nu mai sunt ceea ce au fost odinioara. Astazi comediile sunt reflexia feţei hidoase a lumii in care traim. O lume obsedata de sexualitate si mutilata de nesimtire. Comediile de astazi sunt o reprezentare perversa a ceea ce ar trebui sa fie umorul.

Umorul este firesc, face parte din fiinta umana, umorul ne face sa fim copii, sa fim optimisti, sa calatorim in viata cu zambetul pe buze, insa gluma proasta este omorul umorului si al inocentei. Astazi comediile nu mai au umor ci glume proaste.

Ni se prezinta situatiile de adulter, de a pofti curveste cu cea mai mare seninatate si lejeritate. Glumele legate de sex sunt cele mai cautate pentru ca ele reprezinta cireasa de pe tort a filmului. Noi tinerii stam adesea uitandu-ne la comedii pentru a ne mai destinde un pic la sfarsit de saptamana. Radem pofticios cand vedem pe x cum este inselat de nevasta cu y, care este cel mai bun prieten al lui x. Radem ca doar e comedie, dar nu ne gandim cat rade dracul de noi ca ne-a robit la modul „inofensiv”….Ce doar!? toata lumea rade la comedii!

Si am fost educati ca la gradinita, poate fara sa ne dam seama, cu seriale gen Benny Hill, Familia Bundy, Seinfeld si altele, prin rasetele de pe coloana sonora la comanda, prin hohote de ras programate la cele mai vulgare si nerusinate „glume” ce in mod firesc bunul simt le cenzureaza automat, fara prea mari sfortari. Asa am fost dresati sa radem la cele mai mizerabile lucruri. Lucruri care in mod firesc starnesc jena numai la simpla pronuntie, au devenit prin jocuri de cuvinte motive de amuzament dracesc a carui efect se vede foarte bine azi pe strada, la scoala, la servici si in casa. Tineri care fluiera fete pe strada, le fac declaratii porcoase si propuneri mizerabile „in gluma”. Tineri care isi iau parintii in bascalie, care au pierdut orice lipsa de bun simt pentru cel mai in varsta. Luam in bascalie profesorul de la scoala, radem la servici de sef si de colegi, facem „glumite” pe seama lor ca sa fim populari, sa ne amuzam si noi un pic. Asa am ajuns sa mirosim ca si glumele la care am ras: a stricat.

Pacat de rasul nostru, care nu mai este unul inocent, unul sanatos si curat, ci unul perveretit si pervers la fel ca si regizorul care le coordoneaza: diavolul. Ticalosul care a ras de caderea omului din Rai, care rade cand cineva cade in pacat sau isi pierde sufletul in iad, ne invata si pe noi sa radem nebuneste ca si el. Asa am ajuns sa radem la ceea ce este mai urat si mai condamnabil, dintre care pe primele trepte stau curvia si preacurvia.

Nu este o gluma din pacate ci un adevar foarte trist. Mai ales barbatii savarsesc astazi adulter razand. Ba chiar cu gura pana la urechi de veselie as putea spune. Razand la ceva rau prin definitie, ne impartasim cu raul acela si usor usor ne schimbam pararea radicala pe care o aveam fata de acel pacat, ne imblanzim in fata raului si suntem din ce in ce mai pasibili de a-l accepta.

Alt fel de a savarsi adulter este cand le incuviintam si randem la bancurile si glumele porcoase, iar constiinta tot asa o adormim: „Ce doar!? e un banc!” Alt fel de a face adulter este cand stam cu prietenii la o bere si poftim cu placere la ceea ce nu este al nostru. O tanara domisoara imbracata poate mai provocator ce trece pe langa noi si iata cum desfranarea a sagetat inimile si mintile nepazite.

Fratilor treziti-va! Nu este de gluma cu desfranarea. Lumea aceasta ne invata sa fim desfranati inca de mici. Ne educa prin reclame, reviste, emisiuni, ne educa pe strada, chiar si la scoala, ne educa chiar doctorii sa fim desfranati. Desfranarea nu este o gluma nici sub forma de gluma. Ridicati garda sus si paziti-va mintea, ochii si inima de la poftirea cea rea. Pestele de la cap se-mpute. Tot asa suntem si noi!

(Visited 4 times, 1 visits today)