Creațiile muzicale ale lui Anton Pann la Festivalul „George Enescu”
Un pasionat colecționar de muzică românească, care a notat creații din repertoriul muzicienilor din perioada fanariotă. Pann a tipărit unele din cele mai vechi piese muzicale de curte și cântece de lume inspirate din melosul bizantin si otoman. Acest lucru a fost însoțit de interesul său în alte tradiții muzicale: în practica sa bisericească, el a tradus si compus in tradiția imnologiei bizantine si a fost printre primii din generația sa care a folosit terminologia muzicala vestica in indicarea tempoului sau a elementelor de agogica. Anton Pann a fost și un interpret iscusit la lauta, chitara si, posibil, la pianoforte, cântând în diverse momente, alaturi de tinerii boieri. Dintre culegerile și creațiile sale muzicale se numără compozitii orientale, romanțe și cântece de lume printre care: „Bordeiaș, bordei, bordei”, „Inima mi-e plină”, „Mugur, mugurel”, „Până când nu te iubeam”, „Nu mai poci de ostenit”, „Leliță săftiță”, „Și noi la Ilinca”, „Unde-auz cucul cântând” sau „Sub poale de codru verde”. (Wiikipedia – Anton Pann)
P.S. Am recunoscut linii melodice din muzica bizantină în creațiile lui de muzică lăutărească (populară). E foarte interesant!
Vă invit pe toți să ascultați acest mini-concert extraordinar de 36 de minute!
Albinuta
iulie 2, 2012 @ 9:17 am
Doamne ajuta ,minunat ,multumesc .De asemenea mii de multumiri pentru posibilitatea de a citi Revista Manastirii Putna ,Dumnezeu sa va rasplateasca pentru tot ceea ce faceti
Administrator
iulie 2, 2012 @ 10:47 am
Doamne ajută Albinuța!
Cu plăcere.
Pentru revista Mănăstirii Putna îi mulțumim și noi PărinteluI Anania de la Putna, care în fiecare an ne trimite revista când e gata.
Să vă rugați și pentru noi, să ne dea Dumnezeu timp și putere să continuăm! Că uneori avem mult pe cap și nu mai știm ce să facem mai întâi.