Victor P.: „Cred în Dumnezeu pentru că florile plantelor nu ar fi avut rost să fie făcute frumoase, altfel decât pentru slava Sa”

Aveam în gând să fac o demonstrație întreagă însă încerc provocarea la simplitate.

Cred în Dumnezeu pentru că florile plantelor nu ar fi avut rost să fie făcute frumoase, altfel decât pentru slava Sa.

Cred în Dumnezeu pentru că este atent la detaliile pe care eu le ignor. Când privesc în urmă văd că s-au potrivit atât de bine toate, chiar și aspectele pe care nu le-am luat în calcul.

Cred în El pentru că vrea să îmi dea raiul. Niciodată nu a aruncat cu piatra în mine când am greșit.

Cred în Dumnezeu pentru că mi-a dat ocazia să ating puțin din imensa comoară a Ortodoxiei. Cine conștientizează ce înseamnă cu adevărat Ortodoxia își dă seama că atât este de bogat pe cât și-o asumă.

Cred în Dumnezeu pentru că sfinții săi, atât cei de pe pământ cât și cei din cer întotdeauna au făcut efortul de a mă ajuta cât le-a fost cu putință.

Hristos nu poate fi negat ca persoană istorică. Despre El, minunile și ce a predicat au scris și istorici necreștini. Ce a susținut? ”Eu sunt Fiul Lui Dumnezeu”, ”sunt mai înainte de a fi fost Avraam”. Cei care nu cred pot spune că a fost un mincinos sau un nebun. Un nebun nu putea să facă așa lucruri minunate nici să aibă o astfel de învățătură. Apoi cei care L-au urmat au murit pentru El. Oare milioane de oameni ar fi murit pentru o minciună?

Ar fi absurd ca viața oamenilor să se termine cu moartea lor. Setea de absolut, de ideal este sădită în om. Suntem nemuritori. Cum să nu fie un timp veșnic, de bucurie? Minunea este că putem încă de aici să trăim în Împărăția Cerurilor.

Cred în Dumnezeu pentru că îl întâlnesc în fiecare zi în lumină, în zâmbet, în oameni frumoși, în săraci, în miros de iarbă verde, în stelele nopții, în adiere de vânt, în pielea bebelușilor, în ciobul de îngeri al păcătoșilor.

Profețiile din Vechiul Legământ împlinite la venirea Lui Hristos și mulțimea de analogii care se pot face arată clar că există un plan de mântuire făcut de Dumnezeu încă de la facerea lumii.

Cred în Dumnezeu pentru că de fiecare dată când m-am îndrăgostit mi-am dat seama cât de mult este îndrăgostit Hristos față de fiecare în parte și ce înseamnă ca dragostea ta să nu fie primită.

Cred în Dumnezeu pentru că este însuși Bunătatea, Iubirea, Viața. Și mai mult decât atât. Nemărginit mai mult decât putem înțelege. Se apleacă la modul nostru îngust de a vedea cum a făcut cu vrejul proroocului Iona.

Cred în Dumnezeu pentru că argumentele celor care au impresia că se luptă cu El sau cu Biserica sunt doar o încăpățânare nefondată.

Cred în Dumnezeu pentru că întreaga viziune asupra lumii, asupra creației și a omului este adevărată nu numai ca filozofie cât în special și ca mod practic de a trăi. O etică centrată pe utilitarism sau creație nu salvează pe nimeni. Adevărații iubitori ai naturii, ecologiști (oikos=casă) sunt cei care îl iubesc pe Dumnezeu, casnicii Săi. În jurul sfinților animalele sălbatice se îmblânzeau. Sfântul Dimitrie Basarabov a umblat cu piciorul desculț pentru că a pășit din greșeală pe un ou de pasăre. Hristos este Viață și cei care cred în El prețuiesc viața fiecărui om din momentul concepției sale indiferent de condiția sa. Cel care a făcut lumea și omul știe cum funcționează acestea. Când S-a întrupat pe pământ a dat cea mai potrivită etică, oamenii nu mai au nevoie să inventeze alta.

Psihologia modernă arată ca soluție încrederea în propria persoană. Pentru mine este mai relaxant și mai aproape de adevăr să spun că nu pot nimic dar toate le pot întru Hristos. El este Biruința pentru oricine. ”Oricine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea, şi aceasta este biruinţa care a biruit lumea: credinţa noastră” (I Ioan, 5, 4)

 

Victor Petcu din București, 28 de ani

(Visited 1 times, 1 visits today)