Skip to content

8 Comentarii

  1. Ioan
    ianuarie 25, 2009 @ 8:29 pm

    a

    Reply

  2. Ioan
    ianuarie 25, 2009 @ 8:59 pm

    Impresionant,minunat si nemaipomenit acest articol scris din inima de un tanar, Claudiu.Nu sant tanar ,nici din Bucuresti si nu am privilegiu sa ascult cel mai frumos cor psaltic din tara.Dar ma bucur nespus pentru ca exista si astfel de tineri .Aceasta e adevarata Romanie pe care o iubim.Spuneam deunazi ca daca preotii ar face slujbele si ar tine randuiala Ortodoxa pe de-a intregul ,ca la carte nu ar mai sta nimeni acasa la Sf.Liturghie.Si iata cu bucurie se adevereste.Tinerii il cauta peste tot pe Dumnezeu ,rusine din partea noastra daca le dam altceva in loc.Intr-o dimineata am intrat sa ma inchin in biserica ,unde locuiesc ce se afla langa o scoala si minune ,in fata fiecarei Icoane se afla cate un copil de scoala cu ghiozdanelul in spate .Mi-au dat lacrimile .Da, aceasta este adevarata ROMANIE ORTODOXA pe care o iubim…

    Reply

  3. Claudiu
    ianuarie 25, 2009 @ 11:16 pm

    Tare bine ne este noua romanilor ca avem Sfanta Liturghie, ca avem inca pe preoti care se roaga pentru noi….
    Aveti dreptate domnule Ioan, daca toti preotii ar sluji dumnezeieste bisericile ar fi neincapatoare. Unele deja sunt…

    Reply

  4. Ioan
    ianuarie 26, 2009 @ 3:19 pm

    Bine zici frate Claudiule ca inca avem preoti,pentru ca poate nu stii ce lupte se dau ca sa nu avem adevarati slujitori ai altarului si nu stii cu cata perversiune sant indepartati,exilati din mijlocul romanilor.De cine ?De catre cei care ne invata „sa traim bine” si fara preoti…Spun aceasta pentru ca iata s-au organizat concursuri de exilare a preotilor,cei mai buni si cei mai tineri fiind trimisi in Europa de nord,cu familiile in orase unde au maxim 10 -15 enoriasi ,unde se chinuie impreuna cu familiile lor fiind inselati ca duc o viata pe care in Romania nu au sansa sa o duca.Pentru ca fiind cu adevarat buni nu sant doriti in mijlocul celor care au alte interese…

    Reply

  5. Balan Claudiu
    ianuarie 26, 2009 @ 4:42 pm

    Nu m-am gândit niciodată la asta, ca preoţii buni sunt trimişi în străinătate la parohii foarte foarte mici, căutând o viaţă mai bună. Poate nu sunt aşa buni dacă ei caută mai întâi confortul personal…

    Reply

  6. florinm
    ianuarie 26, 2009 @ 10:07 pm

    Claudiu, nu e chiar asa (Poate nu sunt aşa buni dacă ei caută mai întâi confortul personal)…
    Cunosc si eu un preot foarte bun, care a vrut sa isi faca treaba sa de slujitor al Domnului intr-un sat cu 80 de familii (acolo i s-a propus, acolo a acceptat). Era (si este) foarte ravnitor, comunicativ, deschis – un om deosebit, gata oricand sa ajute pe oricine. Salariul sau era de 290 lei net. La biserica, abia ii veneau in sarbatorile mari 5, maxim 10 persoane la biserica, aici incluzandu-i si pe sotia si pe copilul lor si pe cantaret. Imi spunea, anul asta: „de Sf. Marie am avut 6 persoane in biserica, in afara de mine”.
    O mare parte dintre persoanele din localitatea respectiva sunt in varsta (cam 50%), copii erau foarte putini.
    Duminica si in zi de sarbatoare oamenii se duceau la camp, imi spunea parintele, cu durere, ca „eu merg dimineata la 7.30-8.00 la biserica si ei merg cu sapa in spate la camp, bate clopotul degeaba, ca ei nu aud”.
    Daca nu era un om devotat, care se preocupa de oamenii sai, mai ziceam…
    Si cati bani a pus de la el acel preot… Insa cat sa o fi tinut asa? Nici slujire, nici venituri. Avea un baiat care in 2-3 ani merge la scoala, aveau si ei nevoie de lucruri, de un trai cat de cat acceptabil…
    In plus, precum am spus, in ciuda eforturilor sale, de fapt contrar eforturilor sale, unii au inceput sa il barfeasca. Incepuse sa mearga la masluri, la nunti si alte „servicii” in alte parohii, fiind invitat de preotii de acolo, care il vedeau cum o duce si cata dorinta are.
    Si cand ai in fiecare duminica la slujba aceeasi baba surda, pentru cine slujesti?
    Astfel, cu 2-3 luni in urma, a aflat ca sunt niste posturi libere prin Grecia si a fost foarte bucuros, a vorbit cu PS si a plecat acolo. Eu l-am inteles.

    Reply

  7. Ioan
    ianuarie 30, 2009 @ 7:47 pm

    În lucrarea sa „Împotriva lui Vigilanţiu” din anul 406, Sf. Ieronim vorbeşte din nou despre obligaţia slujitorilor altarului de a trăi continuu în înfrânare. El afirmă că aceasta este practica Bisericii Orientului, a Egiptului şi a Scaunului Apostolic al Romei, unde sunt acceptaţi numai clerici necăsătoriţi şi înfrânaţi sau, dacă au fost căsătoriţi, au renunţat mai întâi la viaţa matrimonială (P.L 23,340-341).

    În „Apologeticum ad Pammachium”, Sf. Ieronim afirmă că înşişi apostolii erau „vel virgines, vel post nuptias continentes” (ori feciorelnici, ori trăind în înfrânare după căsătorie) (CSEL 54, 386) şi că „Presbyteri, episcopi, diaconi aut virgines eliguntur aut vidui aut certe post sacerdotium in aeternum pudici” (prezbiterii, episcopii şi diaconii sunt aleşi sau feciorelnici, sau văduvi, sau cei care după preoţie trăiesc în mod sigur, permanent în castitate).Din pacate Eva cea veche daca nu e schimbata cu cea Noua ,Sf. Fecioara ,adica curatia feciorelnica ,cam greu…De aceea la Sfintele Manastiri este altceva…

    Reply

  8. Ioan
    ianuarie 30, 2009 @ 8:10 pm

    Si un preot este om si el sarmanul cu grijile si necazurile lui pe cre fiecare le are,mai ales daca alege sa aiba si familie.Va recomand cu multa caldura cartea” Tatal meu preotul care sa urcat la cer”, daca nu ati citit-o cumva…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *