Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

"Think Big!" este un concept american care tradus ar fi cam aşa: "Ţinteşte cât mai sus" sau "Caută să ai doar planuri mari". Acest îndemn te inspiră să fii cât mai bun, să nu te mulţumeşti cu puţin, să conştientizezi că ai putere să progresezi. În tărâmul tuturor posibilităţilor, în SUA, unde orice se poate întâmpla şi oricine poate ajunge orice, "Think Big!" îţi dă curaj şi-ţi reaminteşte de cei nebăgaţi în seamă care au ajuns vedete, de săracii care au ajuns bogaţi, de neputincioşii care au devenit oameni cu foarte multă putere...

Miile de poveşti de succes ale americanilor promovate aşa de mult în mass-media dau foarte mult aplomb lui "Think Big!".

Pentru starea de pesimism a românilor "Think Big!" e un imperativ pentru a ieşi din criză. Părintele Dorin spunea într-un articol ceva foarte interesant:

"Una dintre greșelile fundamentale pe care noi, românii, le facem, la nivel larg…e că nu mai credem în incredibilul eroismului nostru. Nu mai credem că suntem unici, că suntem de neînlocuit, că putem să facem lucruri care să uimească o întreagă lume. Și, mai ales, nu mai credem în unicitățile românești…ci în statistici nivelatoare."

Biserica Ortodoxă a înflorit în special în perioadele de prigoană, în timpuri de criză. Aduceţi-vă aminte că miile de mucenici care au umplut calendarul Bisericii noastre şi-au dat viaţa lui Hristos în vremuri când creştinii erau inamicii numărul 1 ai puterii de conducere. Tot în acea perioadă au apărut şi cei mai mari teologi, stâlpi ai Biserici: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie de Nazianz şi mulţi alţii. În perioada comunistă mii de preoţi, profesori, studenţi, ierarhi, sau oameni simpli au suferit în temniţe mărturisind credinţa în Dumnezeu cu preţul vieţii, fiind chinuiţi groaznic.

Toţi aceştia ne-au lăsat o moştenire extraordinară: vieţile lor ca modele de urmat pentru cei care astăzi nu mai au modele, ne-au lăsat scrierile în care vorbesc despre minunăţiile creaţiei, despre taina relaţiei cu Dumnezeu, despre trăirea împărăţiei cerurilor încă de pe pământ, despre sensul suferinţei şi multe altele.

Deşi nu trăim vremuri de prigoană făţişă, totuşi e criză, toată lumea se descurcă mai greu, nu mai sunt resurse pentru satisfacerea plăcerilor egoiste. Nu mai sunt bani pentru excursii în străinătate, ieşiri în oraş, mese la restaurant, sau pentru tot felul de gadgeturi scumpe, şi din acest motiv oamenii se întâlnesc mai des, se vizitează, se bucură unii de alţii compensând lipsa banilor. Criza ne obligă să cerem ajutorul unii altora mai des, singuri neputând reuşi.

Pentru noi creştinii din România: "Think Big!" ar însemna "Curaj, române! Poţi mult mai mult, încearcă!".

Să nu vă fie frică să aveţi planuri mari pentru voi şi familia voastră. Ţintiţi mereu cât mai sus, încercaţi să fiţi cât mai buni cu resursele disponibile. Nu vă mai plângeţi! Ajunge atâta smiorcăială, au fost perioade mult mai grele în istoria omenirii. Ceea ce trăim noi acum e o mângăiere faţă de ce au trăit alţii. Gândiţi-vă că au fost oameni care au trăit în războaie, sau în timpul unor perioade cum a fost cea dintre anii 1348 si 1350 cand aproape jumate din populaţia Europei a murit din cauza unei epidemii bubonice.

Nu vi se pare că ceea ce spune Hristos Domnul aici e o încurajare: "Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia; şi cel ce caută găseşte, şi celui ce bate i se va deschide." (Luca 11, 9-10)

Putea Hristos să se pogoare de pe cruce, să-i pedepsească pe toţi, să-şi arate puterea Sa în acel moment, să-şi spele ruşinea bătăilor şi scuipărilor. Dar de ce n-a facut-o? Pentru că a avut un plan mult mai mare şi mai folositor. S-a pogorât la iad şi i-a eliberat pe cei din întuneric, a înviat din morţi şi a biruit moartea, S-a înălţat la ceruri şi a promis tuturor că de vor crede în El vor birui şi ei moartea, înviind în împărăţia cerurilor.

Învierea Domnului este cel mai bun exemplu de "Think Big!". Nu ştiu câţi oameni din cei care ar fi asistat la răstignirea lui Hristos, au conştientizat că e mai bine să moară decât să se pogoare de pe cruce. De ce? Pentru că mintea lor gândea îngust, pământesc, fără perspectivă.

"Think Big !" în Ortodoxie ar insemna cam aşa:

- "Pot orice cu Dumnezeu!"
- "Gândeşte în perspectiva veşniciei!"
- "Suferinţa este un check-point în drumul mantuirii si un speed booster pentru inteleptire!"
- "Dumnezeu are mereu planuri mari cu noi, si doar perspectiva noastră îngustă asupra lumii ne face să le percepem ca planuri mici"
- "Păcatele noastre ne împiedică să vrem mai mult şi să putem mai mult!"

- "Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este!"


Nu vă mulţumiţi cu puţinul când vine vorba de cariera voastra, de familia voastra, de relaţia cu Dumnezeu, de credinţa voastră.

Ţintiţi cât mai sus! şi asta nu pentru a fi lăudaţi de toţi, ci pentru a întrebuinţa cât mai folositor pentru societate darul pe care vi l-a dat Dumnezeu. Soţia mea îmi spune mereu ca ea nu are nimic special, nu are vreun talent anume. Când a născut-o pe Ilinca, al doilea copil al nostru, asistenta i-a spus: "Să mai faceţi copiii că vad ca naşteţi foarte uşor!". Cele doua fetiţe ale noastre sunt cuminţi şi nu ne-a fost greu să le creştem. Gândindu-ne noi am ajuns la concluzia că Dumnezeu i-a dat darul acesta de a naşte şi creşte copii uşor şi fără mari probleme. A-şi întrebuinţa darul cât mai folositor pentru societate înseamnă în consecinţă a mai naşte şi alţi copii.

Fiecare din noi are un dar, al unora îl percepem mai evident, al altora e mai subtil.

Aşa că nu fiţi trişti. Gândiţi în stil mare! Faceţi-vă planuri mari pentru viitor! Cu Hristos puteţi orice.

(Claudiu)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești