Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

 

Aproape toata lumea din ziua de astazi stie cate ceva despre fenomenul cercurilor misterioase (crop circles) din lanurile de culturi, fenomen adus ca argument pentru existenta extraterestrilor. Aceste cercuri si forme geometrice de complexitate variata au fost gasite in lanurile de grau, orz, secara, porumb sau rapita. Deşi e un fenomen care a explodat în secolul XX, primele cercuri au apărut în recoltele din 1678 din Hartfordshire. Robert Plot emitea în 1677 teoria că aceste cercuri sînt efectul vîrtejurilor de aer. El vorbea şi de formaţiuni pătrate sau hexagonale. Într-o broşură apărută un an mai tîrziu aceste stranii semne agrare erau atribuite diavolului. Se aprecia atunci că „unui om i-ar lua ani de zile să aşeze fiecare spic cu atîta precizie, în timp ce diavolul are nevoie pentru asta doar de o noapte“. Fenomenul "crop circles" a luat amploare la mijlocul anilor 1970, in zonele rurale ale Angliei. Primele modele intiparite pe culturile cerealiere au fost sub forma de cercuri simple, dar in timp aceste modele au inceput sa apara cu o frecventa din ce in ce mai deasa, cu o complexitate din ce in ce mai ridicata si pe suprafete din ce in ce mai mari.

Odata cu scurgerea timpului s-au raportat aparitii ale cercurilor misterioase în peste 30 de ţări precum Australia, Africa de Sud, China si Rusia, insa cele mai multe astfel de cazuri s-au raportat în Anglia, ţara mamă a fenomenului. Aceste modele din lanurile de culturi, ce contin elemente de fractali, simboluri religioase sau mitologice, i-au determinat pe entuziastii paranormalului si pe fanii science-fictionului sa raspandeasca ideea ca extraterestrii comunica cu omenirea prin astfel de semnale vizuale.

Desi in anul 1991, Doug Bower si Dave Chorley, locuitori in Southampton, Anglia, si-au sustinut in presa vremii responsabilitatea pentru crearea acestor cercurilor pe o perioada de 20 de ani in teritoriul Angliei, totusi entuziasmul cercurilor misterioase a luat o amploare globala, mai ales pe fondul productiilor cinematografice SF promovate in mod constant.

In primul rand intarim de la bun inceput faptul ca existenta extraterestrilor este doar o teorie ce nu are la baza nici macar o demonstratie empirica pentru a dovedi obiectivitatea credintei in extraterestri, si nu avem niciun motiv teologic pentru a crede in existenta lor. Principalele argumente teologice pe care le aducem pentru a nega existenta extraterestrilor (existenta pe baza careia se sustine fenomenul cercurilor "misterioase") sunt urmatoarele:

- Cartea Facerii nu vorbeste despre intemeierea unei alte lumi vazute in afara de cea a noastra;

- Mantuitorul insusi ne-a incredintat ca toate pe care le stie de la Tatal ni le-a spus si noua: "De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute" (Ev. Ioan 15:15);

- Tinand cont ca marii Sfinti ai Bisericii au vorbit despre toate probleme existentiale ale omenirii, totusi nu au vorbit vreodata despre existenta extraterestrilor, semn ca aceasta problema nu este intemeiata;

Alte argumente pe care le aducem pentru a pune la indoiala provenienta extraterestra a cercurilor "misterioase" sunt urmatoarele:

- Istoria aparitiei cercurilor "misterioase" arata ca ele au evoluat gradual in complexitate, semn ca este vorba mai degraba de o perfectionare a indeletnicirii umane, perfectionare care nu poate fi obtinuta decat in timp si cu acumulare de experienta.

- Cercurile "misterioase" apar doar pe culturile cerealiere desi ar putea aparea foarte bine si pe enormele intinderi de zapada si gheata ale Terei, atata timp cat provenienta lor se cosidera a fi extraterestra. Problema insa este ca zapada lasa urme evidente daca provenienta cercurilor este de natura umana. Desi s-au observat cateva tentative de simple cercuri intiparite pe straturile foarte subtiri de zapada, lucrul acesta nu face decat sa confirme faptul ca zapada nu este un teren prielnic pentru a pastra caracterul de mister al cercurilor;

- Este copilaresc sa se creada ca daca ar exista extraterestri, acestia vor incerca sa comunice cu oamenii prin figurine geometrice care nu transmit concret un mesaj, in loc sa comunice prin intermediul centrelor specializate pentru receptia mult-doritelor semnale (radio) de provenienta extraterestra, si care pana acum nu au detectat ceva (SETI).

Din aceste motive enumerate punem la indoiala teoria existentei extraterestrilor, si vom arata in cele ce urmeaza, ca cercurile misterioase din lanurile de cereale sunt doar "dovezi" fabricate de fanii infocati ai science-fictionului.

Desi aceste cercuri si modele "extraterestre", dau dovada de o complexitate care uimeste, totusi s-a aratat ca sunt facute folosind cele mai elementare unelte: scânduri, frânghii, bete şi sârmă. Iar pentru a atinge o complexitate ridicata a modelului nu este nevoie decat de multa munca in echipa, cunostinte de geometrie si multa imaginatie. In filmuletul de mai jos putem vedea cat de usor se poate face un model geometric intr-un lan de grau care a doua zi sa para "misterios" si de provenienta extraterestra atata timp cat autorul nu-si dezvaluie identitatea:

In urmatorul filmulet se poate vedea cum o echipa de cativa oameni poate face un model complex in doar cateva ore:

Problema cercurilor "misterioase" este ca in aproape toate imaginile foto realizate de la distanta, se observa linii (drepte sau curbe) conturate una in aproprierea celeilalte, cam la aceeasi distanta unele fata de altele, exact cum se vede si parul proaspat pieptanat, sau conturul amprentelor de pe degete. Cauza se datoreaza tehnicii uniformiste de a indoi spicele de cereale din aproape in aproape, cu o scandura legata cu sfoara (la ambele capete) pe post de maner. Se porneste tesirea culturii din marginea exterioara a formei geometrice pe toata lungimea, apoi se face deplasarea in lateral catre marginea interioara, si procedura se repeta pana este tesita toata suprafata dorita. Spre exemplu, in cazul unui cerc simplu, prin tesire de la exterior spre interior se vor obtine mai multe cercuri concetrice, toate avand conturul situat la aceeasi distanta fata de cercurile din imediate vecinatate, din pricina scandurii care are aceeasi lungime de acoperire, si cu care care se porneste tesirea din imediata vecinatate a randului proaspat tesit. Mai jos se pot vedea cateva exemple:

 

Concluzie: se pare ca cercurile "misterioase" au fost absorbite drept curent al NewAge, religie ce promoveaza un amalgam de credinte ezoterice si eterodoxe intretesute cu asa-zise fenomene paronormale. Acest curent al cercurilor "misterioase" nu face decat sa intretina inchinarea la propriile iluzii, tinandu-l pe om departe de adevarata sa tinta si cautare: Imparatia Cerurilor. Fenomenele OZN, ET, si "crop circles" nu sunt decat fantasme ale oamenilor rupti de Dumnezeu care cauta cu orice pret ceva superior lor, numai Imparatia cerurilor nu.

Nu degeaba Doug Bowers si Dave Chorely, initiatorii fenomenului "crop circles", au declarat mai tarziu: „Tot ce ne propusesem noi era să facem lumea să creadă că au venit OZN-urile, cînd, de fapt, era vorba de nimic altceva decît de o blană şi două bucăţi de sfoară, şi zău, că a mers de minune. Noi făceam cercurile în recolte şi lumea se înghesuia să le vadă. Ne plăcea să ne amestecăm în mulţime şi să ascultăm ce spun aşa-zişii experţi în OZN-uri care tot trăncăneau despre extratereştrii. Ne uitam unul la altul şi ne bufnea rîsul“

Ne intrebam cine sta in spatele acestei farse intinse ca o plaga peste toate mintile credule in ele insele si nu in Dumnezeu? Cine este oare tatal minciunii, tatal farselor si al iluziilor desarte?

 

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești