In anii de copilarie ai microscopului, cand acesta nu putea oferi din punct de vedere tehnic, adancimea, claritatea si complexitatea lucrurilor studiate, Jacques Godbout infocat sustinator al evolutionismului, a facut urmatoarea afirmatie: "trebuie amintit elevilor că duşmanii credincioşilor sunt în primul rând microscopul şi telescopul"
Să aruncăm o privire la o bacterie. Ceea ce a văzut Darwin la un microscop rudimentar părea destul de primitiv – un glob de materia numită „protoplasmă” – şi şi-a spus că acolo sunt câteva componente elementare care ar putea fi uşor puse laolaltă.
Astăzi ştim că bacteriile conţin mecanisme moleculare complexe, fiecare bacterie fiind mult mai sofisticată decât o uzină auto cu roboţi industriali şi un centru de comandă complex.
Aşa cum arătau biologul Jonathan Wells şi matematicianul William Dembski, „este adevărat că celulele eucariote sunt cele mai complicate celule pe care le cunoaştem. Însă cele mai simple forme de viaţă pe care le ştim, celulele procariote (cum ar fi bacteriile, care nu au un nucleu) sunt şi ele însele extrem de complexe. Mai mult, acestea sunt, în fiecare privinţă, la fel de avansate ca şi celulele eucariote – dacă eucariotele ar fi nişte laptopuri de ultimă generaţie, procariotele ar fi telefoanele mobile de ultimă generaţie... Nu există nici o dovadă a unor forme de viaţă mai timpurii şi mai primitive, din care să fi evoluat procariotele” (How to Be an Intellectually Fulfilled Atheist (or Not), 2008, pag. 4).
Aceşti doi autori menţionează apoi ce au în comun aceste două celule în termeni de complexitate:
Procesarea, stocarea şi accesarea informaţiei.
Limbaje artificiale şi sisteme de decodare a lor.
Dispozitive de detecţia, corecţia şi verificarea erorilor, pentru comenzi de calitate.
Tehnologie digitală de inserare de date.
Sisteme de transport şi distribuţie.
Sistem de adresare automată în funcţie de amplasare.
Procese de asamblare care folosesc construcţii prefabricate şi modulare.
"Instalaţii de producţie robotizată" auto-reproductive.
Vedem astfel că celulele sunt mult mai complexe şi mai sofisticate decât îşi închipuia Darwin. Cum ar fi putut pura întâmplare să producă acestea, când ingineria omului nu le poate produce? De fapt, nici măcar un fir de păr uman nu a putut fi reprodus în laborator.