Noi creştinii trebuie să fim un exemplu de decență vestimentară pentru societate

Au trecut vremurile ploioase şi reci. A venit vara! Şi asta se observă uşor după căldura de afară dar şi după vestimentaţia oamenilor de pe stradă. În această minivacanţă de trei zile, închinată praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, am stat mult pe-afară şi am resimţit puternic ispitele femeilor îmbrăcate provocator. Vara e lungă şi aş zice că a început în forţă… femeile dezgolindu-şi deja trupurile cu mult curaj şi uneori fără să le intereseze ce reacţii stârnesc.

Nu vreau să dau o tentă negativă subiectului, am discutat destul despre îmbrăcăminte, dar aş vrea doar ca noi creştinii să ne reamintim că trebuie să fim un exemplu al decenței în vestimentație pentru întreaga societate. În celelalte anotimpuri ale anului ne acoperim trupurile de frig şi mai toată lumea se îmbracă decent din constrângerea împrejurărilor meteorologice. Vara dispar limitările şi vestimentaţia unor persoane devine adesea smintitoare… iată de ce discuţia capătă o importanță aparte în această perioadă a anului.

Mi-aduc aminte când mergeam la Biserica Stavropoleos, duminică de duminică, acum câţiva ani, cum vedem foarte multe persoane, tineri sau familii de tineri în majoritatea lor, îmbrăcaţi decent dar modern şi frumos în acelaşi timp. Femeile şi fetiţele, chiar şi cele de 2-3 anişori, erau îmbrăcate cu rochii lungi peste genunchi, cu mânecile până la cot, dar colorate, largi şi vaporoase. Fără pantaloni mulaţi, fără decolteuri, fără bluze transparente, fără fuste scurte, nemachiate, lăsându-şi chipurile frumoase şi luminoase aşa cum le-a lăsat Dumnezeu. De bărbaţi nu mai era vorba… ei nefiind ispitiţi din fire de astfel de obiceiuri vestimentare.

La Stavropoleos ne cunoşteam toţi unii cu alţii, cel puţin din vedere, şi imediat cum o persoană străină intra în curte îmbrăcată mai puţin decent era ca oaia neagră, sau cel puţin aşa mi se părea mie. Se vedea foarte clar că era excepţia de la regulă şi cei care ar fi vrut să se integreze acelei comunităţi ar fi trebuit musai să se adapteze şi vestimentar… altfel nu s-ar fi regăsit în duhul comunităţii şi în scurt timp s-ar fi simţit excluşi.

Enoriaşii Bisericii Stavropoleos sunt un exemplu viu de creştini care se pot îmbrăca şi frumos dar în acelaşi timp decent.

Vă reamintesc că noi creştinii, următori ai lui Hristos, suntem lumina lumii şi dacă nici noi nu putem da exemplu de bună-cuviinţă şi moralitate lumii, atunci cine să dea?

Dacă şi femeile creştine se îmbracă în colanţi, rochii scurte şi cu decolteuri adânci, atunci ce să mai aşteptăm de la ceilalţi? Ce aşteptări să avem de la copiii noştri?… de la cei care vor forma societatea de mâine. Noi creştinii trebuie să fim „oaia neagră” a societăţii, opunându-ne smerit dar cu putere valului de indecență care a cuprins lumea. Credinţa noastră se descoperă cu adevărat în gesturile mici, în detalii… căci acela care este credincios în cele mici va fi şi în cele mari. Vestimentaţia decentă este o expresie firească a aşezării noastre sufleteşti. Creştinii nu au nevoie să-şi arate trupul pentru a primi aprecieri de la oameni, pentru că Duhul Sfânt este în inima lor şi le umple viața de bucurie.

Poate ştiţi, poate nu, poate aţi observat… iar dacă nu, vă vom spune-o noi: creştinii sunt analizaţi mult mai atent de cei din jur, în comparaţie cu alte categorii de oameni. Creştinul care dă exemplu greşit va fi pricină de îndreptăţire a altora spre păcat. Cel care arată bună-cuviinţă şi decență în comportamentul propriu este mustrare tacită a celor răi şi temei de schimbare în bine.

Decenţa creştinilor în îmbrăcăminte este un vot de blam subtil împotriva valului de sexualizare a lumii.

Vin vacanțele și poate unii din voi veți ajunge la o piscină, la un lac sau la mare pentru a vă bucura de o baie răcoritoare așa că amintiți-vă să vă îmbracați decent, fără a ispiti prin prezența voastră pe ceilalți din jur. Dacă Mântuitorul ne spune că la judecată vom da seamă de fiecare cuvânt rostit, să fiți siguri că vom da seamă și de fiecare gest al nostru.

Mă adresez în primul rând fetelor și femeilor creștine: Îmbrăcaţi-vă cu bună-cuviință!

E plină lumea de femei goale pe toate drumurile! E de ajuns sminteala creată de mass-media prin atâtea imagini sexuale! Am mai spus-o cu altă ocazie și vă reamintesc: băieții și bărbații sunt foarte poftitori și imediat se aprind când văd o femeie îmbrăcată sumar, provocator. Femeile îmbrăcate vulgar cresc tensiunea sexuală în trupurile bărbaților și la un moment dat aceasta va refula, împingându-i să săvârșească păcatul. Excepția o fac bărbații căsătoriți care vor ajunge în brațele soțiilor. Totuși și ei pot fi împinși spre păcat, forțându-și soțiile să aibe relaţii intime în zile de post, duminica sau în zi de sărbătoare.

Mai nou și unii bărbați se îmbracă indecent, purtând haine mulate, colorate, asemenea homosexualilor.

Totuși băieților și bărbaților creștini le reamintesc să-și păzească privirea și să nu poftească la femeile pe care le văd pe stradă, pentru că altfel au și săvârșit păcatul în inima lor și consecințele păcatului nu vor întârzia să apară. Dați slavă lui Dumnezeu pentru femeile frumoase pe care le vedeți, creaturi așa de minunate, și rugați-vă pentru sănătatea și mântuirea lor, trecând mai departe liniștiți, fără să poftiți. Învățați-vă ochii să nu privească la picioarele și sânii femeilor ci la chipul lor, sau evitați contactul vizual cu ele, mai ales vara, pentru că puteți fi ușor ispitiți.

Vin 3-4 luni de luptă duhovnicească puternică, atât pentru femeile creștine cât și pentru bărbați. Vara este perioada ispitelor și vor apărea mult mai multe „oportunități” de cădere în păcat. Tinerii, fără a mai fi ocupați cu școala, vor avea mai mult timp să se gândească la „metode plăcute” de petrecere a timpului liber.

Nu vă lăsați ispitiți de plăcerea păcatului… pentru că acesta vă desparte de Dumnezeu, și întristarea vă va cuprinde sufletele. Ancorați-vă bine viața în rugăciune, în participarea la slujbele Bisericii. Spovediți-vă mai des! Împărtășiți-vă cu Trupul și Sângele Domnului pentru a primi putere să treceți peste toate ispitele lumii! Feriți-vă de locurile și adunările unde ați putea fi ispitiți să cădeți în păcat.

Frumusețea adevărată vine din sufletul nostru, și nicidecum ca urmare a dezgolirii trupurilor. Și dacă uneori vi se pare că faceți notă discordantă în comparație cu ceilalți oameni, ascultați ce spune Domnul Hristos:

„Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte.” (Ioan 15, 18-19)

(Claudiu)

P.S. Fotografia am luat-o de aici. Nu este de la Biserica Stavropoleos. Din păcate n-am gasit una să vă arăt.

(Visited 63 times, 2 visits today)