Skip to content

14 Comentarii

 1. Floring
  iulie 23, 2010 @ 9:38 am

  Ce frumos mesaj ne`a transmis parintele Savatie!
  Eu sunt primul si cel mai mare pacatos care am incercat sa convertesc oamenii prin intrebari fara sens!
  Un mesaj exceptional si un sfat foarte bine venit pentru toti tinerii ortodocsi si nu numai…
  Avem foarte multe de invatat din acest articol!

  Reply

 2. Laura-optimista
  iulie 23, 2010 @ 3:56 pm

  Foarte frumos şi educativ!
  De atâtea ori, încercăm soluţionarea unei probleme cu ajutorul semenilor, fără a-L întreba pe Domnul, Care ne-ar putea dezvălui imediat adevărul. „Oare ce-ar spune Hristos?” Iată o întrebare cât se poate de firească, pe care foarte rar o luăm în considerare.
  Hristos în mijlocul nostru!

  Reply

 3. Valentin
  iulie 24, 2010 @ 1:37 pm

  Reply

 4. Paula
  iulie 25, 2010 @ 9:14 am

  Am o întrebare, pentru cei mai informati decât mine: pentru că tot timpul este vorba de mântuire şi viaţă veşnică, ce se întâmplă, din perspectiva Bisericii, cu cei peste 95% locuitori ai planetei care nu sunt ortodocşi? Ei iau calea iadului pentru simplul fapt că s-au născut în altă credinţă? Şi dacă nu, care sunt criteriile de mântuire în ceea ce-i priveşte?

  Reply

 5. Filofteia
  iulie 25, 2010 @ 9:58 am

  Paula…ei vor fi judecati dupa religia lor.Nu cred ca ei sa se duca in iad din moment ce respecta regulile religiei lor,in primul rand nu e vina cuiva ca s-a nascut catolic sau musulman.Criteriile de mantuire sunt cele impuse de religia lor.

  Reply

 6. Alexa
  iulie 25, 2010 @ 10:37 am

  Raspuns pentru Paula
  Doamne ajuta Paula! Exista un articol pe aceasta tema: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/index.php/tinerii-in-biserica/credinta-ortodoxa/8513-se-mantuiesc-oare-catolicii-protestantii-musulmanii
  Uite ce spune Parintele Cleopa: „[b]Patru legi sunt dupa care Dumnezeu va judeca tot pamantul. Nu una, ci patru. Si nimeni nu poate scapa de urgia si dreptatea lui Dumnezeu, fie chinez, fie brahman, fie budist, fie crestin, fie mahomedan, fie evreu, pentru ca Dumnezeu este drept[/b], cum zice Apostolul : Dumnezeu este drept si tot omul mincinos.Dumnezeu, deoarece este drept, a pus legile acestea, ca pe toti sa-i judece dupa dreptate.
  1. Legea cea dintai este legea firii sau [b]legea constiintei[/b].
  2. A doua lege care sta in fata noastra vesnic, cum arata Sfantul Grigorie de Nissa si care, ca o trambita din inaltul cerului rasuna pururea si ne arata pe Dumnezeu, este [b]legea zidirii[/b].
  3. A treia lege este Legea scrisa, data de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, adica cele zece porunci si tot [b]Vechiul Testament[/b], dupa care va fi judecat poporul ales, adica evreii.
  4. A patra si ultima lege este Legea Darului, Legea Desavarsirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adica [b]Sfanta Evanghelie[/b]. Dupa aceasta lege dumnezeiasca vor fi judecati toti crestinii, botezati in numele Preasfintei Treimi.
  Cea dintai a fost legea firii, care ramane generala pentru toate popoarele pana la sfarsitul lumii. Cea de-a doua, legea zidirilor, este la fel cu cea dintai. [b]Dupa cea dintai si a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii[/b], afara de crestini si de evrei. Dupa Legea scrisa, adica [b]dupa Vechiul Testament se vor judeca evreii[/b]. [b]Iar dupa Legea Darului si dupa Evanghelie vom fi judecati noi crestinii[/b], fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi. Iar daca o calcam, mai mare pacat avem si mai mare munca vom avea decat ei, care n-au cunoscut Evanghelia.
  Asadar, ne-a pus Dumnezeu asemenea avocat. Sa nu ne inselam, fratilor, si sa zicem ca Dumnezeu nu stie ce face fiecare. Nici nu vei putea sa spui ca nu ai pacat, pentru ca n-ai stiut, ca ai fost chinez sau turc sau ateu.
  Pagan daca ai fost, dar constiinta ai avut si dupa acea lege te va judeca. Zidirea ai vazut-o. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea cine a facut cerul, soarele, pamantul si toate, ca dupa aceea sa te gandesti si sa te temi de Dumnezeu, care a facut toate ? Amin.”

  Reply

 7. Paula
  iulie 25, 2010 @ 11:03 am

  Multumesc pentru raspunsuri!

  Raman cateva intrebari:

  1) Daca vorbim de legea firii, ce se intimpla cu situatiile in care prevederile unei religii se bat cap in cap cu cele ortodoxe/crestine? Un musulman poate sa-si ia pana la patru sotii, cu conditia sa le poata intretine. Pentru un crestin, asta ar fi un pacat foarte grav, este de-a dreptul adulter. Dar un musulman asa stie, asa a crescut, asa a fost invatat: constiinta lui nu e incarcata. Un japonez poate sa-si faca harakiri, daca a tradat (daca si-a tradat imparatul, suveranul, de exemplu). Pentru un crestin, asta e sinucidere, un pacat imens (el ar trebui sa traiasca si sa suporte consecintele faptelor lui): dar japonezul asa stie, din mosi-stramosi, e o chestiune onorabila, chiar recomandata, si fiindca asta e mediul lui social si cultural, constiinta il urmeaza (bine, azi nu-si mai fac harakiri ca s-au secularizat si ei, dar teoretic, nu e un fapt condamnabil, dimpotriva).
  2) Cine ii va judeca pe acesti oameni? Cei mai multi nici n-au auzit de Hristos, si nici nu si l-ar dori ca judecator. Unii sunt politeisti sau au alta idee despre Dumnezeu. Conceptia noastra despre rai si mantuire ii lasa reci, fiindca si le imagineaza altfel. Exista mai multe raiuri? Exista unul singur, in care Parintele Cleoopa se intalneste cu Maica Tereza? Si cum s-ar simti Parintele in acelasi rai cu papistasii? Nu prea bine, cred – si nici ei nu cred ca si l-ar dori in preajma. Atunci viata vesnica e cumva compartimentata, cum e pe pamant?
  3) Daca exista o lege a firii si constiintei universala, pe care o pot urma toti, ce nevoie mai e de practica religioasa?

  Reply

 8. Floring
  iulie 25, 2010 @ 1:56 pm

  Paula…noi nu trebuie sa ne gandim cu cine vom fi in rai…sau cu cine vom fi in iad,ci trebuie sa ne dorim ca toti sa ajungem in Imparatia lui Dumnezeu.Asta e si dorinta lui Dumnezeu,dar El nu ia libertatea nimanui.Fi sigura ca Parintele Cleopa si-ar dorii sa fie in rai nu numai cu Maica Tereza ci si cu cel mai mare pacatos din lume si cu tine si cu mine si cu oricine.Dar va fi in rai cu cine hotaraste Dumnezeu.Gandestete Hristos la mantuit pe talharul,pe adevaratul talhar care era rastignit langa El pe cruce.
  Sunt unele lucruri pe care noi nu putem sa le intelegem,deoarece suntem limitati.Tocmai de aceea nu trebuie sa fim ingrijorati de felul in care Dumnezeu va judeca lumea.Tu ai datoria sa crezi in Dumnezeu si sa te rogi ca toti oamenii sa se mantuiasca,ca toti sa se intoarca la Sfanta si dreapta credinta ortodoxa.Daca nu sunt ortodocsi,atunci Dumnezeu ii va judeca in functie de ce au primit,in functie de talantii pe care ei i-au primit.
  Dumnezeu vrea mantuirea fiecarui suflet,de aceea L-a trimis pe Fiul Sau in lume.Crede in El,caci judecata Lui este prea dreapta.
  Treci peste aceste ganduri care pot fi si ispite cu ajutorul rugaciunii si a credintei in dreptatea Lui cea mare.
  Doamne ajuta!

  Reply

 9. Filofteia
  iulie 25, 2010 @ 5:54 pm

  Paula,musulmanii nu il neaga pe Hristos doar ca ei nu cred ca este fiul lui Dumnezeu ci cred ca a fost un profet oarecare.
  Religia cea adevarata este ortodoxia si sunt si dovezi:doar la ortodocsi se aprinde Lumina de Paste la Mormantul Sfant,minunile sfintilor,descoperirea crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos(care a fost gasita inconjurata de alte 2 ale talharilor si ca sa se afle care este la lui Hristos imparateasa Elena a pus sa fie atins un mort de toate cele 3 cruci si cea care l-a inviat in momentul in care a fost atins de ea aceea a fost la lui Iisus),celelalte religii sunt derivate de aici.Mie mi s-a explicat odata pe exemplul sectantilor.A fost un fel de politica a religiilor si s-au format mai multe(cam asa cum si in politica sunt mai multe camere) dar la baza au ortodoxia.Sunt unii sectanti care il venereaza doar pe Iisus,altele care doar pe Fecioara Maria si tot asa,noi insa credem in toti,altii au la baza tot Biblia dar au schimbat ei ceva din cor,muzica,nume doar ca sa fie diferiti.Eu asa cred ca este si asa mi s-a explicat mai demult.

  Am si eu o intrebare Alexa sau pt cine se pricepe,ce inseamna legea zidirii prezentata la punctul 2 si la ce se refera?

  Reply

 10. Alexa
  iulie 25, 2010 @ 7:10 pm

  pt Filofteia
  Doamne ajuta Filofteia. Legea zidirii este legea creatiei lui Dumnezeu. Eu nu ma pricep sa sintetizez si sa redau foarte bine ce am citit asa ca voi posta cuvintele deosebit de frumoase ale Parintelui Cleopa, care se refera la aceasta lege si care te vor lamuri in aceasta problema.
  „A doua lege care sta in fata noastra vesnic, cum arata Sfantul Grigorie de Nissa si care, ca o trambita din inaltul cerului rasuna pururea si ne arata pe Dumnezeu, este legea zidirii.Cine a facut cerul, pamantul si toate cate sunt ? Luna, ierburile, florile, pestii, marile, raurile, pietrele, copacii, muntii, toate vietuitoarele de pe uscat, din apa si din aer. Cine le-a facut, fratilor ? Cine a facut ceasul u niversului care merge cu atata precizie si uimire, incat nimeni nu-l poate imita ? Nimeni altul decat Bunul Dumnezeu ! Centrul de indrumare al acestei lumi este Ziditorul ei, Dumnezeu, Care a pus randuiala in toate.Aceasta lege a zidirilor este ceea ce spune proorocul David : Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Cum ? Prin asezarea lor sferica si prin imensa lor departare; prin spatiul interstelar, care are miliarde de ani calatoria luminii, prin miscarea astrilor ceresti, a sistemului solar si a planetelor cu atata masura si precizie, incat uimeste mintea celor mai mari astronomi din lume.Ce-a zis Isac Newton, marele fizician englez, care treizeci de ani a fost ateu si la urma cand a descoperit ” Legea atractiei universale ” si a vazut ca fiecare planeta o atrage pe cea mai mica si nu o lasa sa se departeze, nici sa se sfarame sau sa mearga in neregula in lumea astrelor ceresti. A pus aparatele pe masa si a zis :
  Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale !
  Vezi ? El, afland stiinta din afara, a venit la frica de Dumnezeu, cunoscand minunile ce;e mari din lumea astrelor. Ce-a zis Kepler, Isac Newton si ceilalti, de care nu imi ajunge vremea sa-i amintesc, cand s-au convertit, vazand ei zidirea lui Dumnezeu ca nu-i singura, ca are un centru de indrumare si o precizie, care uimeste toata mintea ?
  Din secretele naturii inca nu s-a scos nici unu la miliard. Ca intelepciunea lui Dumnezeu n-are margini si nici nu va avea in veacul veacului, pentru ca nemarginita este intelepciunea Creatorului.
  Deci, a doua lege care ne sta tuturor in fata este Legea zidirilor sau a creatiei. Ca prin contemplatia naturala in duh, noi ne suim de la ratiunile lucrurilor, la Ziditorul lor.
  Daca vezi corabia, trebuie sa te gandesti ca a fost un mester care a facut-o; daca vezi o haina buna pe un om, trebuie sa stii ca bun a fost si croitorul. Daca vezi un palat, o cladire arhitectonica frumoasa, sa stii ca a fost un arhitect destept. Daca vezi un ceas, negresit este un ceasornicar priceput care l-a facut.
  Deci, toate acestea ne arata ca este un Facator si, daca este, trebuie sa ne temem si sa ascultam de El, ca sa nu ne pedepseasca dupa dreptate.”

  Reply

 11. Alexandru
  iulie 25, 2010 @ 7:31 pm

  Pentru Filofteia
  Doamne ajuta !

  „Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria” (Psalmul 18, versetul 1)

  „Celui ce îmbracă cerul cu nori, Celui ce găteşte pământului ploaie, Celui ce răsare în munţi iarbă şi verdeaţă spre slujba oamenilor”
  (Psalmul 146, versetul 8)

  „Cel ce răsari iarbă dobitoacelor şi verdeaţă spre slujba oamenilor;
  Ca să scoată pâine din pământ şi vinul veseleşte inima omului;
  Ca să veselească faţa cu untdelemn şi pâinea inima omului o întăreşte”
  (Psalmul 103, versetele 15, 16, 17)

  „Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut! Umplutu-s-a pământul de zidirea Ta.
  Marea aceasta este mare şi largă; acolo se găsesc târâtoare, cărora nu este număr, vietăţi mici şi mari.”
  (Psalmul 103, versetele 25, 26)

  Eu nu ma pricep. Vai de pacatele mele ! Sa ma ierti Filofteia ca fix eu m-am gasit ca sa scriu despre aceasta !

  Legea zidirii.
  E cu neputina ca nici un om sa nu fi cugetat:

  ” Mai, dar totusi, cine a facut muntii astia mari, pana la nori ? De unde a aparut atata apa ? Cum dintr-o sarmana samanta sa creasca o tarie de copac ca asta cu atatea roade, flori de tot felul de culori si miresme, legumele, fructele ? Ce poate sa aiba samanta aia de e asa ?

  Reply

 12. Filofteia
  iulie 26, 2010 @ 8:09 am

  Multumesc frumos pt raspunsuri, Alexa si Alexandru.Doamne ajuta! Stai linistit Alexandru,ca am inteles acum.

  Reply

 13. RDF
  iulie 26, 2010 @ 8:22 am

  Sau oare nu vedem noi, pacatosii, ca dintr-un bob de grau iese roada de o suta?Sau oare asta nu e o minune???Credeti in minuni!!!

  Reply

 14. Laura-optimista
  noiembrie 27, 2010 @ 1:49 pm

  În privinţa "credinţei lui Dumnezeu în om", am citit ieri, în ziarul Lumina, un articol deosebit de interesant, în care se amintea faptul că Virgil Ierunca, vorbind cu părintele Nicolae Steinhardt, a afirmat că nu crede în Dumnezeu. Atunci, părintele Steinhardt i-a dat un răspuns memorabil: "-)umnezeu, în Care spui că nu crezi, crede El în tine".
  Dumnezeu să fie cu noi!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *