Criza mondială sau “Paradisul nebunilor în destrămare”

unsustainableeconomyiiVedem în ultima vreme cum suntem bombardaţi cu ştiri care mai de care mai înfricoşătoare şi panicare, printre care si noua criză mondială. Nu voi intra prea mult in detalii tehnice căci se găsesc destule articole în acest sens la indemană.

Vreau doar să reamintesc ce spune părintele Serafim Rose (din America) care ne-a prevenit cu destul timp în urmă de paradisul nebunilor în care ne aflăm cu toţii şi care… tocmai se prăbuşeşte.

Nu inţelegem că trăim în risipă, sau dacă înţelegem nu facem nimic, stăm inerţi, ne complacem in asta…pentru simplul motiv că toată lumea face aşa.

Nu inţelegem că nu ne putem compara cu nici o generaţie care a trăit până acum, din punct de vedere al nivelului de trai, penru că nici măcar împăraţii nu au mâncat aşa bine ca noi.

Am început să cumpărăm lucruri, nu pentru că avem nevoie de ele, ci pentru că sunt ieftine, sunt la reducere, călcând în picioare raţiunea de a cumpăra din necesitate. Peste tot in jurul nostru avem bănci, supermarket-uri, cazinouri şi cafenele. Dar să ne punem o întrebare de bun simţ: unde duc toate acestea, şi până când?

Noi nu ne permitem luxul de a trăi in lux căci paradisul nu este pe pământ şi sufletul nu are odihnă aici.

Să recunoaştem că pentru tot ce se întâmplă acum, şi noi avem o parte de vină, să nu ne panicăm, şi să încercăm să facem ceva până nu o să constatăm că este prea târziu.

Dacă vrem să nu suferim de pe urma acestei crize sau oricarei alte amenintari, atunci să urmăm sfaturi practice, să ne facem viaţa mai simplă, pentru că mai simplă înseamnă mai frumoasă. Eu însumi nu sunt un exemplu bun în privinţa aceasta, aşa că hai să încercăm cu toţii să ne schimbăm modul complicat de viaţă, să mai renunţăm la unul din cele două telefoane mobile personale, să nu ne mai bazăm pe cardurile de credit, să lăsăm asigurările de viaţă in grija Domnului, să nu mai mâncăm toată ziua prin oraş, să nu mai cumpărăm până ni se strică mâncarea în frigider şi multe, multe alte lucruri de pe lista de mofturi pe care le-am botezat „necesităţi”.

Aceste măsuri nu inseamnă să ne intoarcem în epoca de piatră, ci să fim cumpătaţi…în tot ce facem, că doar asta cere şi Domnul de la noi: cumpătare, pentru o viaţă fără dureri de cap.

Puteţi găsi mai multe amănunte la Părintele Serafim Rose, un părinte drag tinerilor.

(Reeditare)

(Visited 7 times, 1 visits today)