Criza mondială sau “Paradisul nebunilor în destrămare”
Vedem în ultima vreme cum suntem bombardaţi cu ştiri care mai de care mai înfricoşătoare şi panicare, printre care si noua criză mondială. Nu voi intra prea mult in detalii tehnice căci se găsesc destule articole în acest sens la indemană.
Vreau doar să reamintesc ce spune părintele Serafim Rose (din America) care ne-a prevenit cu destul timp în urmă de paradisul nebunilor în care ne aflăm cu toţii şi care… tocmai se prăbuşeşte.
Nu inţelegem că trăim în risipă, sau dacă înţelegem nu facem nimic, stăm inerţi, ne complacem in asta…pentru simplul motiv că toată lumea face aşa.
Nu inţelegem că nu ne putem compara cu nici o generaţie care a trăit până acum, din punct de vedere al nivelului de trai, penru că nici măcar împăraţii nu au mâncat aşa bine ca noi.
Am început să cumpărăm lucruri, nu pentru că avem nevoie de ele, ci pentru că sunt ieftine, sunt la reducere, călcând în picioare raţiunea de a cumpăra din necesitate. Peste tot in jurul nostru avem bănci, supermarket-uri, cazinouri şi cafenele. Dar să ne punem o întrebare de bun simţ: unde duc toate acestea, şi până când?
Noi nu ne permitem luxul de a trăi in lux căci paradisul nu este pe pământ şi sufletul nu are odihnă aici.
Să recunoaştem că pentru tot ce se întâmplă acum, şi noi avem o parte de vină, să nu ne panicăm, şi să încercăm să facem ceva până nu o să constatăm că este prea târziu.
Dacă vrem să nu suferim de pe urma acestei crize sau oricarei alte amenintari, atunci să urmăm sfaturi practice, să ne facem viaţa mai simplă, pentru că mai simplă înseamnă mai frumoasă. Eu însumi nu sunt un exemplu bun în privinţa aceasta, aşa că hai să încercăm cu toţii să ne schimbăm modul complicat de viaţă, să mai renunţăm la unul din cele două telefoane mobile personale, să nu ne mai bazăm pe cardurile de credit, să lăsăm asigurările de viaţă in grija Domnului, să nu mai mâncăm toată ziua prin oraş, să nu mai cumpărăm până ni se strică mâncarea în frigider şi multe, multe alte lucruri de pe lista de mofturi pe care le-am botezat „necesităţi”.
Aceste măsuri nu inseamnă să ne intoarcem în epoca de piatră, ci să fim cumpătaţi…în tot ce facem, că doar asta cere şi Domnul de la noi: cumpătare, pentru o viaţă fără dureri de cap.
Puteţi găsi mai multe amănunte la Părintele Serafim Rose, un părinte drag tinerilor.
(Reeditare)
sorin
februarie 16, 2009 @ 10:14 am
Ai dreptate in ce ai spus Dane. Un priten spunea ca era intr-o zi la un magazin si s-a intalnit cu o colega care avea un carucior full cu mancare.
Prietenul a intrebat-o daca are vreo petrecere in familie si a aflat ca de fapt ceea ce fata cumparase erau produse care se vindeau putin mai ieftin daca luai mai multe in loc de unul singur. Peste doua zile a vazut-o iarasi in magazin cu un carucior la fel de full si a aflat de la ea ca ofertele sunt doar pentru 3 zile si ea incearca sa profite. 🙂
admin
februarie 16, 2009 @ 12:09 pm
Noroc cu criza asta ca ne mai potolim si noi. (Claudiu)
Dan
februarie 16, 2009 @ 2:54 pm
Da Sorin, din pacate nu este singurul caz de acest fel. Oamenii din spatele supermarketurilor sunt profesionisti ai vanzarilor. Construiesc oferte special ca sa te faca sa consumi mai mult decat ai nevoie…folosindu-se de preturile psihologice ale „ofertelor”: Te fac sa te gandesti ca daca iei doua sau trei produse de acelasi fel sunt mai ieftine pe unitatea de produs…fara sa te mai gandesti ca s-ar putea sa nu ai nevoie de produsele in plus de la oferta. In acest mod aceste strategii de marketing cresc artificial consumul individual, intrucat individul (noi toti) percepe aceste achizitii la oferta ca „necesare” nu ca lucruri ce ne prisosesc. Ca sa vedem cat de irational (lacom) cumparam lucrurile pentru nevoile noastre pun o intrebare simpla: Cate sampoane, geluri de dus, sapunuri, lotiuni, etc are fiecare in baie in momentul de fata? Mie sincer imi este rusine sa va raspund. Ati inteles ideea.
florinm
martie 12, 2009 @ 1:01 pm
Ceea ce ni se pare noua ca este ieftin, este asa pentru ca au in componenta lor foarte multi aditivi. Colorantii, conservantii, potentiatorii de aroma etc. sunt prezenti in fiecare aliment de pe piata. Asta pentru ca preocuparea principala nu este omul, ci banii.
Nu e rau sa vrei sa fii eficient, oricine vrea eficienta, dar nu sunt mai importanti indicatorii financiari si de gestiune decat persoana umana, decat consumatorul final. Ce are a face viteza de rotatie a stocurilor cu periclitarea sanatatii consumatorilor? Tocmai ca ar trebui ca sa avem viteza de rotatie a stocurilor mare, pentru ca produsele sunt sanatoase. Tot asa, luand indicatorii unul cate unul, atat cat se pricepe fiecare, ajungem in cele din urma la concluzia ca profitul este acela care dirijeaza totul. Profitul total, profitul pe bucata, profitul pe kg etc. Profitul conduce, de fapt, el este ratiunea. Ori, profitul este mai mare cand pui substante, arome „identic naturale” si vinzi la acelasi pret (sau chiar mai mic) decat cele sanatoase. Profitului i se da o dimensiune exagerata, in ciuda faptului ca multe companii au departamente intregi de cercetare, de control al calitatii…
Criza a aparut de la patima banului, criza se adanceste de la patima banului, a profitului de orice fel, ne ducem in jos pentru ca nu ne gandim unii la ceilalti, ci egoismul ne face sa vrem sa fim „fruntasi”, mandria nu ne lasa si nu induram nimic, nici un cuvant care nu ne aduce profit in chip vazut (cuvinte de lauda), neglijand profitul nevazut.
Iertare pt cuvintele multe, sper ca nu s-a pierdut nimeni pe drum 🙂
Doamne, ajuta!
Dan
martie 12, 2009 @ 1:31 pm
🙂 Ai fost simpatic Florine. In detaliu, asa este, dupa cum spui. Omenirea sufera de o criza spirituala generala de mai mult timp pe care am tot ignorato si pe care nu prea o recunoastem nici acum. Ba unii dintre noi nu fac nici o legatura intre criza spirituala si cea economica(politica, sociala, etc). Daca nu ar fi fost aceasta criza spirituala in care ne aflam , nu ar fi fost nici acea economica. Nu ar mai fi fost frica si panica aceasta generala, nu am mai sta toata ziua lipiti de televizor inghitind toate balivernele de previziuni sumbre care ne fac numai rau, ci ne-am lipi cu gandul ca Dumnezeu are grija sa ne scoata din orice necaz… doar sa vrem sa ne indreptam. Atata timp cat directia generala a omenirii va fi in rau, si aceasta criza se va adanci, ca drept rasplata pentru pacatele noastre. Eu asa vad lucrurile…dar astept si alte pareri ca sa vad situatia mai bine.