Cruci populare românești
Acum câteva zile am descoperit minunata colecție de cruci populare realizate de țăranii și meșterii români, vizitând pe internet Turul Virtual al Muzeului Țăranului Român. Am rămas mirat de simplitatea și bucuria pe care le emană aceste cruci.
E foarte interesant de observat cum au înțeles străbunii noștri credința în Dumnezeu, dogmele Bisericii, și cum le-au transpus în felul lor simplu… oameni care n-aveau școli teologice… dar care au perceput în sufletul lor adâncurile tainice ale Teologiei mai bine decât ne-am închipui.
Cultura și tradiția poporului român se identifică cu viața și credința românului în Biserică.
Aceste cruci de lemn țărănești sunt adevărate obiecte de artă izvorâte din sufletul blând și duios al românului. Pentru noi românii credința în Dumnezeu este o parte fundamentală din ființa poporului nostru.
Deși obiecte simple realizate din lemn, fără a fi împodobite cu materiale prețioase, simți, privindu-le, încărcătura duhovnicească…. curăția sufletească a românului care a crezut dintotdeauna în Hristos cel Înviat.
Bogația de detalii, de forme, de culori ale acestor cruci are la baza dragostea românului pentru Dumnezeu și dorința lui de a-și exprima în chip văzut recunoștința.
Mare parte din crucile din fotografiile de mai sus sunt preluate de pe site-ul Fine Art. Aceste cruci sunt realizate recent dar copiate după modele de cruci țărănești care s-au găsit în bisericile vechi de lemn din România. Ele sunt realizate cu aceeași tehnică, cu aceleași materiale și culori. Le puteți cumpăra dacă vreți, dând comandă direct pe site, sau participând la târgurile de meșteri populare care se organizează destul de des prin țară. Dacă veți intra pe acest site veți găsi explicații pentru fiecare cruce împarte: denumire, execuție, descriere, simbolis și alte observații.
Tot în galerie veți găsi și icoane de vatră.
„Unele dintre cele mai vechi mărturii iconografice de credinţă ortodoxă ale neamului românesc le reprezintă icoanele de vatră. Despre ele, puţinii meşteri de astăzi care moştenesc meşteşugul realizării lor din moşi strămoşi spun că şi-ar avea obârşia în adâncul începutului nostru creştin. Acest inestimabil tezaur spiritual autohton însumează în prezent mai puţin de 50 de exemplare originale, răspândite prin muzeele ţării şi prin colecţii particulare. Icoanele de vatră aveau rol de protecţie a caselor ţărăneşti şi erau lucrate de anumiţi meşteri, numiţi cruceri, cu scopul de a fi aşezate pe horn, deoarece se credea că pe acolo puteau pătrunde duhurile rele.
Icoanele de vatră au fost realizate şi au avut o prezenţă mai mare în gospodăriile ţărăneşti din sudul subcarpatic al ţării, în zone precum Oltenia, Argeş, Dolj, Gorj, Teleorman sau Prahova.
Indiferent de suportul material, scopul, realizarea artistică sau cine ştie ce alte criterii academice, icoanele de vatră au fost şi rămân acte de credinţă, mărturii ale unei trăiri profunde şi originale a sacrului de către românul simplu, ancorat cu toată fiinţa lui în lumea cerului şi a pământului. De aceea, pierderea sau neglijarea meşteşugului, ignorarea acestui tezaur spiritual ar aduce un gol imens în cultura identitară a neamului nostru, pe care anumiţi vectori ai societăţii secularizate de astăzi încearcă şi aşa să o minimalizeze, să o distrugă. ” (Dumitru Manolache – Ziarul Lumina)
Pentru că ieri a fost Ziua Crucii am fost la o expoziție de icoane în aer liber la Muzeul Țăranului Român unde am găsit și câteva cruci populare pe care le-am pozat și le-am atașat în galerie.
N-am rezistat, și văzându-le așa de frumoase am cumpărat și eu una…. o cruce verde cu un strugure roșu în mijloc…. o frumusețe! Când o privești te liniștește, îți dă speranță! O voi duce s-o sfințesacă părintele duhovnic. A costat doar 50 de lei.
Dacă ne-am cunoaște mai bine neamul din care provenim nu ne-am mai grăbi așa ușor să ne denigrăm țara și poporul.
(Claudiu)
Costea
septembrie 17, 2012 @ 12:38 pm
Doamne ajuta! stiu ca nu e locul potrivit 😀 dar as vrea sa-i urez fetitei d-lui Dan, Sofia, un calduros „La multi ani!”. Sa-i dea Dumnezeu sanatate, intelepciune si un suflet mare, spre a ne iubi pe toti!
Dan Tudorache
septembrie 17, 2012 @ 12:58 pm
Doamne ajută, Danii!
Mulțumim mult, atât eu cât și Claudiu:
Eu pentru frumoasa ta intenție de a-mi ura copilul, căci am un băiețel pe nume Mihai
Iar Claudiu pentru urarea în sine, căci Sofia este fetița lui. 🙂
Domnul să te aibe în pază!
alexandra
septembrie 17, 2012 @ 1:26 pm
daca ma poate ajuta cineva… unpot gasi articolul ”Nu căuta să-l vezi pe Dumnezeu ci căută să-i simți prezența” ?nu stiu la ce rubrica sa-l caut.
Grigore Alexandru
septembrie 17, 2012 @ 2:49 pm
alexandra006
Tinerii în Biserică – Credința Ortodoxă
[url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-biserica/credinta-ortodoxa/18941-cauta-sa-l-simti-pe-dumnezeu.html[/url]
Costea
septembrie 17, 2012 @ 4:02 pm
😀 ups! dar poate ca a fost mai bine asa, caci altfel cum era sa-i urez pe amandoi deodata? decat incurcandu-i ;)) multumesc 🙂
Dan Tudorache
septembrie 17, 2012 @ 5:27 pm
Eu sigur m-am bucurat de situație 🙂
Claudiu Balan
septembrie 17, 2012 @ 8:33 pm
Multumim mult Danii!
Îi voi transimte Sofiei!
Doamne ajută!
Costea
septembrie 18, 2012 @ 11:44 am
cu mult drag! 🙂
Boitos
septembrie 18, 2012 @ 1:00 pm
Sunt foarte frumoase.
Dar am vazut pe majoritatea ca scrie: ICXC si NIKA.
Primele ar fi Iisus Cristos….. restul ce inseamna?