Skip to content

3 Comentarii

  1. Carol
    mai 27, 2017 @ 10:39 am

    Doamne ajuta fratilor !

    De doi ani de zile, cu intrerupere, lucrez in Germania in azile de batrani ca asistent medical, aici insa cu mult mai multe atributii. Am batut de mult recordurile, sunt la al 6-lea loc de munca in 2 ani, si foarte posibil sa mai urmeze.

    Am lucrat in preajma Hanover, in Hamburg, in Bremen, Koln, actual Cham, in zona Munchen, si am vazut multe orase. Am reusit sa cunosc oameni din toata lumea, nu mai spun din toate colturile Germaniei. In 2 ani, cat in 20 am trait, schimband sute de colegi si sute de pacienti.

    Comparatia parintelui este una buna, si eu am spus ca e ca la manastire. Ai program fix. Dimineata, vrei nu vrei, trebuie sa primesti ajutor, daca esti invalid, sa fii spalat in zonele intime, sa iei pastila, mic dejun, si automat te trezesti la zgomotele si la forfota dimprejur. La amnastire vine fratele, te scoala, bate toaca, hai la slujba. La masa insa nu te sacaie nimeni daca nu vrei sa mananci.

    Ti se face protocol cat ai mancat si baut si se roaga de tine sa mananci, chiar daca nu vrei. Spatiul e mic, nu ai bucataria ta. Mananci doar ce e la masa.

    Pe langa faptul ca am lucrat, am si locuit 8 luni in azil, chiar de nu primeam serviciile unui bolnav sau doar locatar simplu, era tot ca la armata. La 6, forfota, miscari rapide. E ca la atletism, alergi ca si angajat pe un astfel de azil, fiind lipsa de personal, si jumate de angajati in concediu medical, faci munca dubla si tripla sa acoperi. Mai bate in usa si sefa, daca ai liber, sa o ajuti ca e singura, ca nu are la cine sa apeleze.

    Am aprins odata tamaie, si in 5 min au venti pompierii, ca s-au aprins detectoarele de fum. Au amendat caminul cu 2500 de euro pentru alarma falsa.

    Tura de noapte vine in control de 2 ori pe noapte, asa ca te trezzesti oricum, si ai somnul intrerupt ca si pacient.

    Vin oameni normali, sau ii gasesti normali, si vezi apoi cum se insingureaza, si incep sa devina dementi. Timp nu ai pentur fiecare, aici e ca la casa de copiii, cu mame de schimb, aici cu surori de schimb. Oamenii devin mai singuri de la o zi la alta, sunt abandonati de familie si noi suntem cei ce stam zi de zi cu ei.

    Acea prietena care face jocuri, probabil e asistenta sociala. Ea nu duce greul nostru, doar la jocuri ziua cu ei, noi aisistentii si infirmierii ducem toata crucea. Ai si cate 5-6 pacienti total imobilizati, ii pui cu aparate, cu lift in pat, au peste 100 de kg, ii ridici cu aparatul sa-i tii in aer sa-i dusezi, ca asa cere legea si protocolul, si ai certuri daca nu faci asa. Inotrci de 10 ori pe parti de iti rupi mijlocul sa le schimbi scutecele apoi. Teoretic ar trebui in 2 facuta treaba,d ar de cele mai multe ori nu ai timp si nici personal destul.

    La aceste jocuri ca si la biserica participa doar o mic aparte, restul nu prea vor, sau care sunt mai singuratici si greu de motivat sunt lasati in pace. Multi aici devin mai rai, mai ranchiunosi, care au avut bunatate si smerenie aici da, se smeresc mai bine, dar pentru altii e un chin, si nu toti se smeresc.

    Am avut oameni normali, si oameni deemnti de care iti era frica sa nu iti dea cu ceva in cap. Acum vrea sa te pupe, sa iti dea si ceva cadou, apoi iti da cu palma. Daca nu nu esti atenti, ti-o iei. Am invatat insa sa le anticipez rectiile, si sa imi iau distanta mereu cand simt starea de nervi , de criza, si imi iau masuri. Fiind barbat, eu nu am probleme, nu durerea loviturii, eu rad de multe ori, ca nu prea mai au forta, dar colegele mai delicate imi arata vanatai, se plang ca sunt stranse de par, de gat…. sunt oameni care merg la biserica apoi fac crize instant de nervi, de nerabdare….. nu stiu, e tare urata batranetea…

    Azilul inseamna insingurare, oricat de frumoase ar fi conditiile, azlatul este cel alungat de societate. Parinti care au lasat copiiilor case mari, frumoase, vile, i-au crescut, educat, dat la scoli, si sunt alungati intr-o camera, de multe ori nici comuna. Nu au liniste daca vecinul e dement si tipa, zbiara, urineaza in camera pe jos …. da, te obisnuiesti ca de multe ori si smeresti ca nu mai ai ce face.

    Dar aici e loc de crestini, aici ne smerim foarte mult daca vrem ca si crestini. Dupa o tura de noapte de exemplu, au transmis sa fac o parte din munca colegilor inainte sa plec. Cam jumate din munca care o faceam in 3-4 ore in tura de dimineata, trbeuia intr-o ora jumate. Am facut-o intr-o ora, apoi ma cheama si pe jos, desi eram gata cu programul, si fierbeam de nervi.

    Acolo era insa o pacienta cu contracturi groaznice. Nu putea misca nici un muschi, doar ochii inchidea si deschidea. Mainile nu le poate misca, nici picioarele nici capul, daca o intorci si nu esti atent cade ca piatra. Durere mare la omul ala. Si toti se ocupa doar de igiena si fugi mai departe…. cata durere, sa stai asa neputincios, sa fii hranit artificial pe furtul… Si sa revin. Dupa ce fac extra munca si extranervi, merg la pacienta asta, o termin, si apoi o mancgai putin. Colega zice, gata, ai terminat destul, hai, las-o…. mai, cum sa nu mangai omul…. si apoi clipea saraca a fericire, si ma rugam sa imi dea Dumnezeu dragoste de unde nu am sa dau oamenilor. Si uite asa mi se duce si somnul si nervii si mare bucurie vine pe mine, si merg linistit acasa….

    Doamne ajuta fratilor, salutari dragi lui Claudiu si Dan si tuturor celor din OT !

    Reply

  2. Claudiu Balan
    mai 29, 2017 @ 8:05 am

    Să trăiască fratele Carol!
    Grea viața în azilul de bătrâni, și pentru bătrâni dar și pentru voi.

    Ceea ce spui tu acum confirmă ceea ce spune părintele în mărturia lui. Bătrânii sunt alungați la marginea societății, după ce s-au străduit să le ofere copiilor și nepoților tot binele, după ce i-au educat și i-au lansat în viață ca să se descurce singuri.

    În spiritualitatea și tradiția poporului român, bătrânii nu erau alungați așa, ci rămâneau în casă cu familia și mureau mângâiați sufletește.

    Acesta e efectului unui societăți fără de Dumnezeu care nu mai pune valoare pe sufletul omului, pe familie și comunitate ci pe individ. Copii și nepoții ajunși adulți, își văd de treburile lor, considerându-i pe bătrâni obstacole în viața lor „fericită”.

    Creștinismul vine și-ți spune să-ți cinstești părinții și să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți.
    Așa cum mama și tata te-au hrănit și te-au ridicat până ți-ai luat zborul, datori suntem și noi să-i hrănim și să-i îngrijim la bătrânețe.

    E greu… dar Dumnezeu să ne dea putere!

    Reply

  3. Boitos
    mai 30, 2017 @ 5:45 am

    Doamne ajuta, Carol si Claudiu !
    Carol , iti doresc sa ai putere sa lupti mai departe cu toate si sa iti de-a Domnul putere si intelepciune !
    Sa de-a Domnul sa nimeresti bine oriunde ai fi , si crede-ma nu te mai intoarce in Romania.
    Fa-ti o viata a ta acolo.La inceput va fi greu dar apoi copii tai vor fi bine.

    Chiar daca ma voi face mai greu inteleasa si nu as vrea sa ma intelegeti gresit vreau sa va spun ca existe persoane dificile ( ma refer la batrani ).Dar dificile rau de tot.
    Varstnici care toata viata lor au fost incapatanati au facut cum au vrut, au fost si sunt mici dictatori.
    Asa trebuie sa fim, este perfect adevarat : sa ajutam batranii .
    Dar e usor sa dai sfaturi daca nu esti in mijlocul lor.
    Daca tot timpul exista mofuri , nemultumiri, neintelepcine, proteste, jigniri, umilinte , blesteme.
    Si stau si ma ganesc de ce e asa : pt ca toata viata lor au fost asa ( ori asa s-au nascut, ori asa le-a placut sa devina ): mici dictatori.
    Si atunci ce e de facut ? Te rogi la Dumnezeu sa te ajute sa mai treaca si ziua de azi, si apoi cea de maine, si sa te fereasca de …toate ( cu tot ce inseamna toate – umilinte, batai, crize de nervi, suparati pt nimica toata ).
    Cred ca asemenea oameni sunt bolnavi. Chiar au ceva nevroze, dereglari psihice.
    Pacat, viata poate fii asa de simpla si de frumoasa .Pacat ca asemenea oameni nu vad nimic.

    Si nu, nu toti le pot oferi copiilor tot binele…( nu binele care trebuie), ci binele care il vad ei si care poate fi gresit.
    Nu toti isi respecta familia.
    Unii sunt chiar profitori , folosindu-se de sentimentele si munca copiilor pt a-si duce la indeplinire planurile… fara sa le fie spre folos acele planuri, fara sa vada sa ii distrug.
    Mila, .. da, pt ei ca nu vad, dar cred ca mai mare mila pt cei care rabda.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *